Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Τα ποιήματα του 2018
Βιβλίο Νεοελληνική ποίηση - Συλλογές >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή

Συγγραφέας: Κακλαμάνη, Ακριβή () Γεράρδης, Άρης () Γιάγκα, Σοφία Φ. () Ελευθερίου, Μάνος, 1938-2018 (Eleftheriou, Manos) Ζέρβας, Αντώνης, 1953- (Zervas, Antonis) κ.ά. (et al.) Λάνταβος, Κώστας (Lantavos, Kostas) Δαράκη, Ζέφη Λ., 1939- (Daraki, Zefi L.) Λαζαρίδης, Παντελής Γ. (Lazaridis, Pantelis G.) Λαμπρέλλης, Δημήτρης Ν. (Lamprellis, Dimitris N.) Καμπουρόπουλος, Σωκράτης () Λεοντζάκος, Δημήτρης () Δημήτρης Π. Κρανιώτης () Καλαπανίδας, Κώστας (Kalapanidas, Kostas) Δερμάνη, Βίκυ (Dermani, Viky) Γκόντης, Τάκης () Δεμπερδεμίδου, Γεωργία () Θεοχάρης, Γιάννης () Αναγνώστου, Γ. Δ. () Γαλανάκης, Γιάννης, ποιητής () Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ () Βέλτσος, Γιώργος (Veltsos, Giorgos) Συλλογικό έργο (Collective Work) Μαριγώ Αλεξοπούλου () Βρεττάκος, Κώστας, 1938-2018 () Χριστίνα Αργυροπούλου () Βαρνάβας, Σωτήρης Π. () Αδαλόγλου, Κυριακή (Κούλα) () Αθηνάκης, Δημήτρης () Βιτσαράς, Γιάννης Σ. () Αλεξόπουλος, Βαγγέλης () Γεωργίου, Φλωρίν () Βουτσινά, Αντιγόνη (Voutsina, Antigoni) Βεληβασάκη, Γεωργία () Αυγέρη, Κατερίνα ()
Ανθολόγος: Κεφάλας, Ηλίας, 1951- (Kefalas, Ilias) Στεφανάκις, Γιάννης Δ. (Stefanakis, Giannis)
Επιμελητής: Σιώτης, Ντίνος, 1944- (Siotis, Ntinos)
Εκδότης: Κοινωνία των (δε)κάτων
ISBN Εκδότης Έτος έκδοσης
978-618-5179-25-0 Κοινωνία των (δε)κάτων 2019
Σχήμα Τόμοι Σελίδες
21x15 - 202
Διαβάζοντας ένα ποίημα μπαίνεις στον κόσμο του ποιητή. Διαβάζοντας ένα καλό ποίημα μεταφέρεσαι σε έναν χώρο που δεν ήξερες ότι υπήρχε, είναι σαν μία ανακάλυψη. Διαβάζοντας ένα πολύ καλό ποίημα τότε βρίσκεσαι μπροστά σε μία έκπληξη, σε μία αποκάλυψη, κάτι σε συνεπαίρνει, κάτι ξυπνά μέσα σου και σε ωθεί να το συγκρίνεις με άλλα ποιήματα και ποιητές που σε έχουν συνεπάρει. Ο όγκος των ποιητών και ποιητριών στον ανά χείρας τόμο δεν παρουσιάζει πολλές εκπλήξεις. Πώς το \'πε ο Σεφέρης; Λίγες οι νύχτες με φεγγάρια που μ\' άρεσαν. Λίγα τα ποιήματα στον τόμο του 2018 που ξυπνάν κάτι μέσα σου και σε κάνουν να τα ξαναδιαβάσεις. Ίσως να φταίει η υπερπαραγωγή που ωθεί στην υπερπροσφορά αλλά με ελάχιστη ζήτηση. Ίσως να φταίει το διαδίκτυο που αποσπά την προσοχή του ποιητή και που τον οδηγεί σε εύκολες λύσεις και σε διακυμάνσεις αμφισημιών. Λείπει η υπαινικτικότητα, λείπει η λαχτάρα, λείπει το όραμα, λείπει το σφίξιμο της καρδιάς και το τρίξιμο της κλειδαριάς. Ως υπεύθυνος της σειράς εντοπίζω μια υποκειμενική αντιμετώπιση και ιδιαίτερα του ίδιου του αντικειμένου της ποίησης που θα έπρεπε να είναι οι Θερμοπύλες: η σύγχρονη ποίηση θα έπρεπε να φυλάει τις Θερμοπύλες και όχι να μετράει τα νούμερα της (αυτό) προβολής, του (αυτό) θαυμασμού και της δημοσιότητας.

Η παρούσα έκδοση αναπαριστά την κατάσταση μέσα στην οποία ζει και αναπνέει η ελληνική ποίηση το έτος 2018. Είναι οι ποιητές μέσα σε ένα ενυδρείο και γράφουν και παράγουν ποιήματα ενώ οι αναγνώστες τους κοιτάνε απ\' έξω. Η ποίηση συνεχώς πλάθεται και μεταλλάσσεται και εξελίσσεται και επανεφευρίσκεται. Ο Ηλίας Κεφάλας και ο Γιάννης Στεφανάκις έσκυψαν με φροντίδα, αγάπη και αφοσίωση και διάβασαν περισσότερες από 300 συλλογές για να καταλήξουν στις 185. Θα έλεγα ότι στις επιλογές τους ήταν ευσπλαχνικοί και κουβαρντάδες, συμπεριλαμβάνοντας μεγάλο αριθμό ποιητών. Το θέμα όμως είναι, ανεξάρτητα από την ποσότητα, ότι η ελληνική ποίηση υπάρχει και είναι, εν γένει, δυνατή και σε σύγκριση με ό,τι γράφεται στον υπόλοιπο κόσμο σε περίοπτη θέση.

(Ντίνος Σιώτης, από τον Πρόλογο)

Συζήτηση γενικά για το βιβλίο
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
0
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
0
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα