Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Το ναυάγιο
Βιβλίο Νεοελληνική πεζογραφία - Μυθιστόρημα >> Κυκλοφορεί
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
24-08-2021 16:01
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει
Κατά  
“Το ναυάγιο” του Σπύρου Πετρουλάκη

Άραγε πόσα όνειρα βυθίστηκαν σε εκείνο το ναυάγιο. Πόσα βαθιά σημάδια στο σώμα και στην ψυχή χάραξαν αυτούς που κατάφεραν να επιζήσουν.

Συνταρακτικές στιγμές του ναυαγίου ζωντανεύουν εκεί μπροστά σου, γίνεσαι κι εσύ ναυαγός θαρρείς πως σου κόβεται η ανάσα μες το παγωμένο μαύρο και θολό νερό.

Κι αφού νίκησες τον πνιγμό, πως θα μπορέσεις άραγε να συνεχίσεις τη ζωή σου; Τα πελώρια κύματα δε θα μπορέσουν ποτέ να γαληνέψουν την ψυχή σου.

Συνεχίζεται η ζωή δίχως τα αγαπημένα πρόσωπα, δίχως όνειρα, δίχως καθαρή σκέψη και με λάθος επιλογές, γιατί εκείνο το μοιραίο βράδυ αποφάσισε να αλλάξει τον εαυτό σου και τη ζωή σου ολόκληρη. Αγωνίζεσαι με νύχια και με δόντια για να κρατηθείς και πάλι στη ζωή και να μπορέσεις να την δεις να ανθίζει ακόμα και γύρω από αμέτρητα αγκάθια.

Όλα αυτά ένοιωσα διαβάζοντας το μυθιστόρημα, ταυτίστηκα με τα πρόσωπα, με τις έγνοιες, τις αγωνίες τους, τη θλίψη, την παραίτηση, μα και τη χαρά, τη λάμψη της αλήθειας. Γιατί η αλήθεια πρέπει πάντα να ζει στο φως!

Καλοτάξιδο στα πέρατα της γης και στις καρδιές μας!

Σπύρο Πετρουλάκη μη σταματήσεις ποτέ, μα ποτέ να γράφεις…

Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
13-08-2021 21:43
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Από την αρχή ως το τέλος υπέροχο!!!!!!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
20-06-2021 14:56
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
10-06-2021 09:46
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
17-05-2021 15:53
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Το νέο βιβλίο του συγγραφέα Σπύρου Πετρουλάκη είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα και εμπνευσμένο από το ναυάγιο στη βραχονησίδα Φαλκονέρα το 1966 του επιβατηγού-οχηματαγωγού "Ηράκλειον" το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Χανιά-Πειραιά. Ένα καθυστερημένο φορτηγό-ψυγείο προκάλεσε το χαμό 224 ανθρώπινων ζωών. Ήταν υπέρβαρο σύμφωνα με τους κανονισμούς και δεν τηρήθηκαν οι κανόνες ασφαλείας. Κακοκαιρία, άνεμοι 8 με 9 μποφόρ. Οι έντονοι κλυδωνισμοί αναπόφευκτοι. Το κακό δε θέλει πολύ για να γίνει. Μετατόπιση φορτίου, αλλεπάλληλα πλευρικά χτυπήματα έγιναν αιτία να δημιουργηθεί ρήγμα σε μία από τις δύο μπουκαπόρτες. Τα νερά εισβάλλουν ορμητικά. Ξημερώματα της 8ης Δεκεμβρίου 1966.

" SOS από Ηράκλειον. Στίγμα μας: 36° 52´ B., 24° 08´ A. Βυθιζόμαστε!"

Βάσει των αληθινών γεγονότων και με τη βοήθεια της μυθοπλασίας ο συγγραφέας καταφέρνει να παραδώσει ένα άρτιο μυθιστόρημα προκαλώντας και στον ίδιο ακόμα ανάμεικτα συναισθήματα κατά τη συγκέντρωση στοιχείων και τη συγγραφή του αποδίδοντας με αυτό τον τρόπο ένα "φόρο τιμής" για τις ψυχές που χάθηκαν τόσο άδικα και δίνοντας ζωή στις δύο ηρωίδες του, Ειρήνη και Αγάπη, να αφηγηθούν την ιστορία τους.

Ο Σπύρος Πετρουλάκης έχοντας ανεβάσει τον πήχυ στέκεται, για άλλη μια φορά, αντάξιος των προσδοκιών του αναγνώστη με το νέο του πόνημα. Με τη γνωστή μαεστρία του, χειρίζεται τις εναλλαγές των δύο εποχών, 1966 και του σήμερα, με μικρά κεφάλαια χωρίς να κουράζει με άσκοπους όρους και τεχνικές λεπτομέρειες έτσι ώστε να μην ξεχνάει ο αναγνώστης τι έχει διαβάσει στην εκάστοτε εποχή. Ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα που ξέρει να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον και την αγωνία του αναγνώστη. Καθ' όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης του γεγονότος το 1966 ο αναγνώστης βιώνει την κάθε στιγμή των αδικοχαμένων από την αρχή μέχρι το τέλος. Η ψυχή σφίγγεται, τα μάτια βουρκώνουν, η ανάσα πνίγεται από την αλμύρα της θάλασσας, η αγωνία και ο φόβος πελώρια, σαν τα κύματα που τους πλακώνουν και απεγνωσμένα προσπαθούν να μείνουν στην επιφάνεια. Σκληρές εικόνες, εικόνες που λυγίζουν. Κυρίαρχα των συναισθημάτων όμως είναι η οργή για την περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής, η ανευθυνότητα και ελαφρότητα των αρμόδιων αρχών του κράτους για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την όλη κατάσταση πριν και μετά.

Η γραφή ρέουσα, αγωνιώδη με αλλεπάλληλες ανατροπές εγκλωβίζει τον αναγνώστη καθηλώνοντάς τον με την πλούσια πλοκή από την αρχή μέχρι το τέλος. Παντοτινοί έρωτες, πάθος, απόγνωση, φόβος, πόνος, προδοσία, χυδαιότητα, μυστήριο που συνεπάγεται μυστικά που ξετυλίγονται 50 χρόνια μετά σαν το κουβάρι ενώνοντας τα κομμάτια του παρελθόντος με τα κομμάτια του παζλ του σήμερα. Η παραστατικότητα των εικόνων συγκλονιστική. Η αρτιότητα και απόδοση των χαρακτήρων των ηρώων παρασύρει τον αναγνώστη σε μια πρωτόγνωρη αναγνωστική εμπειρία.

Ένα μυθιστόρημα που αξίζει να προταθεί και ν' αγκαλιαστεί από το αναγνωστικό κοινό και να πάρει, και αυτό, τη θέση που του αξίζει!!!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
1
Το έχουν
9
Το θέλουν
3
Αγαπημένο τους
1
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
6
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίωνΧορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα