Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Τεχνολογία και κοινοβούλιο
Ο θεσμικός ρόλος και το έργο των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και των Γραφείων Αποτίμησης Τεχνολογίας
Βιβλίο Δημόσιο δίκαιο >> Κυκλοφορεί

Συγγραφέας: Κριάρη - Κατράνη, Ισμήνη (Kriari - Katrani, Ismini)
Εκδότης: Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε.
ISBN Εκδότης Έτος έκδοσης
978-960-301-589-5 Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε. 2001
Σχήμα Τόμοι Σελίδες
24χ17 - 97
Το βιβλίο αυτό ασχολείται με το θεσμικό ρόλο και τη λειτουργία των γραφείων και των επιτροπών αποτίμησης τεχνολογίας στα πλαίσια των Κοινοβουλίων. Ειδικότερα η μελέτη εξετάζει την έννοια της αποτίμησης τεχνολογίας, τις μορφές συστάσεως και λειτουργίας των οργάνων που επιφορτίζονται με την άσκηση αυτού του έργου στα Κοινοβούλια των χωρών κυρίως της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, τις δραστηριότητές τους και το ρόλο τους κατά τον εκσυγχρονισμό της νομοθετικής λειτουργίας.
Οι επιστημονικές εξελίξεις γενικώς και ιδίως οι πρόοδοι στους τομείς της πληροφορικής, της βιοτεχνολογίας και της ενεργειακής πολιτικής επιβάλλουν στα νομοθετικά σώματα την υποχρέωση να λάβουν αποφάσεις για θέματα που απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις και σφαιρική αντίληψη σχετικά με τις επιπτώσεις των τεχνολογικών εφαρμογών στο κοινωνικό σύνολο. Η συνειδητοποίηση των προβλημάτων αυτών οδήγησε στη σύσταση γραφείων και επιτροπών που ασχολούνται με την εξέταση όλων των συνεπειών που συνδέονται με τις νέες τεχνολογίες και παρέχουν στα Κοινοβούλια τα κατάλληλα εργαλεία, ούτως ώστε να διευκολύνουν τους βουλευτές κατά τη λήψη των πολιτικών αποφάσεών τους.
Επιπλέον τα δύσκολα τεχνικά θέματα και οι διαφοροποιημένες επιλογές που τα συνοδεύουν ανάγκασαν τα Κοινοβούλια να αναγνωρίσουν ότι χρειάζονται διαδικασίες ενημερώσεως του κοινού και σχηματισμού συναινέσεως για να μπορέσουν να μετατρέψουν τις νομοθετικές επιλογές τους σε πρακτικές κοινής αποδοχής. Για το λόγο αυτό το έργο των σωμάτων αποτίμησης τεχνολογίας δεν περιορίζεται μόνο στην ενημέρωση της Βουλής αλλά και στην ενημέρωση του ευρέος κοινού εν σχέσει προς τις τεχνολογίες αιχμής. Μέσω αυτής της αέναης και διαφανούς ροής πληροφοριών μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας, της Βουλής και της κοινωνίας επιδιώκεται η συμμετοχή του λαού στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων και η συνεπαγομένη ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών των συγχρόνων πολιτευμάτων.
Το βιβλίο επιδιώκει να συμβάλει στην πλήρωση του κενού της ελληνικής επιστήμης, στην οποία δεν υπάρχει ειδική εργασία σχετικά με την αποτίμηση τεχνολογίας και την εξέταση της λειτουργίας των αρμοδίων οργάνων, μεταξύ των οποίων είναι και η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Αποτίμησης Τεχνολογίας της Ελληνικής Βουλής.

Συζήτηση γενικά για το βιβλίο
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
0
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
0
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Πηγή δεδομένων βιβλίωνΧορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα