Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Ελληνικά διηγήματα
Μετά των εικόνων των συγγραφέων
Βιβλίο Νεοελληνική πεζογραφία - Διήγημα - Συλλογές >> Κυκλοφορεί

ISBN Εκδότης Έτος έκδοσης
978-960-16-1128-0 Εκδόσεις Πατάκη 2004
Σχήμα Τόμοι Σελίδες
21χ14 - 622
Η κυκλοφορία στα 1896 της συλλογής "Ελληνικά διηγήματα" αναντίρρητα αποτελούσε εκδοτικό γεγονός για τη χώρα μας, γιατί πρόκειται για την πρώτη στο είδος της συλλογή και ταυτόχρονα για μια αντιπροσωπευτική παρουσία στο χώρο του αφηγηματικού μας λόγου. Επισημαινόταν έτσι κατά τον αμεσότερο τρόπο η ύπαρξη ενός σχετικά νέου λογοτεχνικού είδους, όπως το διήγημα, για το οποίο ο εκδότης του έργου Γ. Κασδόνης δεν παρέλειψε να τονίσει ότι "η πρώτη γενναία ώθησίς" του έγινε μέσα από τις στήλες του περιοδικού "Εστία", του οποίου εκείνος για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρξε διευθυντής. Στο ίδιο εισαγωγικό σημείωμα τονιζόταν επίσης ότι με την έκδοση εκείνη το διήγημα παρουσιαζόταν "όχι μόνον ευπρόσωπον, αλλ\' ακμαίον, πλήρες ζωτικότητος και ελπίδων δια το μέλλον" και δεν απέμενε παρά η "ενθάρρυνσις του κοινού".

Στον τόμο ανθολογούνται τριάντα τέσσερα διηγήματα που αντιστοιχούν σε ισάριθμους συγγραφείς. Έτσι δίπλα στους Α. Ρ. Ραγκαβή, Άγγελο Βλάχο και Εμμ. Ροΐδη, παρελαύνουν όλοι σχεδόν οι πεζογράφοι της λεγόμενης γενιάς του ογδόντα, όπως: Γ. Βιζυηνός, Αλέξ. Παπαδιαμάντης, Κωστής Παλαμάς, Γ. Δροσίνης, Γρ. Ξενόπουλος, Α. Καρκαβίτσας, Μ. Μητσάκης και αρκετοί άλλοι ακόμη. Ανάμεσά τους και η μοναδική γυναίκα: Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. [...]

(από την εισαγωγή του Γιάννη Παπακώστα στην έκδοση των "Διηγημάτων" της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, εκδόσεις Οδυσσέας, 1987)

"Επί τα Ίχνη"... είναι ο τίτλος της νέας αυτής Σειράς. Στη Σειρά στεγάζονται άγνωστα, λανθάνοντα ή αθησαύριστα κείμενα. Τα κείμενα αυτά μπορεί να είναι μελέτες, μαρτυρίες κι ακόμη δυσεύρετα λογοτεχνικά έργα παλαιότερων εποχών. Φιλοδοξία της Σειράς είναι να συνδεθεί με τη λογοτεχνική παράδοση και παράλληλα να ανασύρει από τη λήθη έργα, τα οποία παρέμεναν απρόσιτα στον αναγνώστη, εμπλουτίζοντας, όσο αυτό είναι δυνατόν, την έρευνα. Ο τίτλος, άλλωστε, είναι ενδεικτικός του είδους και της φυσιογνωμίας της.

Συζήτηση γενικά για το βιβλίο
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
0
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
0
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Πηγή δεδομένων βιβλίωνΧορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα