Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Ο καλόγερος
Βιβλίο Αγγλική πεζογραφία - Μυθιστόρημα >> Κυκλοφορεί
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
09-12-2019 14:31
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
31-12-2014 15:09
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Πρώτη και συνειδητή επαφή με το γοτθικό μυθιστόρημα και θα τη χαρακτήριζα εντυπωσιακή. Μυστήριο, κατάρες, ρομάντζο, ανατροπές και πολλά άλλα.Όπως αναφέρει κάποια στιγμή ο συγγραφέας :"μολονότι δεν είναι όλοι σε θέση να γράψουν βιβλία,οι πάντες θεωρούν τον εαυτό τους ικανό να τα κρίνει".Το αυτό ισχύει και για μένα...Καλή αρχή έκανα με τούτο το βιβλίο στο συγκεκριμένο είδος.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
30-11-2014 18:02
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Ευχάριστο, Διδακτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Δεν επιδέχεται κριτική, παρά μόνο προτροπές για διάβασμα σε όσους δεν το έχουν ακόμα κάνει. Καλόγεροι, Μοναστήρια, πάθη & αμαρτίες, ο Διάβολος, το νεκροταφείο και ένας μεγάλος έρωτας ή μάλλον 2 -3 μεγάλοι έρωτες που...
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
19-08-2014 16:19
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Καταπληκτικό βιβλίο.
  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
16-11-2013 08:52
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  Αδικαιολόγητα μεγάλο
Καταπληκτικό βιβλίο. Πολυδιάστατο, πυκνό, ανατρεπτικότατο, γεμάτο υπαινιγμούς και συγκαλυμμένη επικρισία για την Εκκλησία και τον σκοταδισμό που επιβαλλόταν τον Μεσαίωνα στους αγνούς και θεοφοβούμενους πιστούς. Το βιβλίο γράφτηκε τον 16ο αιώνα και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα σημερινά κείεμενα. Χάρη στον οίκο Gutenberg το έχουμε σε μια πολύ όμορφη, φροντισμένη έκδοση που αντέχει στο χρόνο (πιστέψτε με, η βιβλιοδεσία όσο και να την τσακίζεις δεν ξεκολλάει, απίστευτο;)

Σε πολύ γενικές γραμμές, ο καλόγερος Αμβρόσιος είναι λαοφιλής και αγαπητός στη Μαδρίτη. Κάνει κηρύγματα, κάνει εξομολογήσεις και η πόλη πίνει νερό στο όνομά του. Μια γυναίκα, μεταμφιεσμένη σε άντρα καλόγερο, είναι κρυφά ερωτευμενη μαζί του και κάνει όλη αυτήν την μπαγαποντιά για να είναι δίπλα του. Όταν τελικά του αποκαλύπτεται, με τον τρόπο της τον παρασύρει στην ακολασία και σπάει τα δεσμά της παρθενίας του. Μετά από κάποιο διάστημα όμως ο Αμβρόσιος τη βαριέται κι έτσι στρέφει το βλέμμα του σε άλλες αθώες κορασίδες και καταστρώνει σατανικά σχέδια για να τις διακορεύει. Η Ματθίλδη, δούλη του Σατανά, πείθει τον Αμβρόσιο να ασπαστεί τον Άρχοντά της για να έχει μεγαλύτερη επιτυχία. Τελικά η Αντωνία αποδεικνύεται δύσκολος στόχος και τη βραδιά της διακόρευσης όλα πάνε κατά...διαόλου!!! Ο Αμβρόσιος από κείνο το σημείο γεμίζει τύψεις, ενοχές και αγωνία. Τελικά όταν αποκαλύπτεται και βασανίζεται από την Ιερά Εξέταση πουλά την ψυχή του στον διάβολο για να σωθεί από τα μαρτύρια. Ο διάβολος όμως έχει τα δικά του σχέδια!

Παράλληλα, παρακολουθούμε την ιστορία και της Αντωνίας και του άντρα που αγάπησε, την κοινωνική της θέση και τις περιπέτειες που ζει στα χέρια του καλόγερου. Έχουμε και την ιστορία της Αγνής, μιας γυναίκας που από μια παρεξήγηση κλείνεται στο μοναστήρι και όταν την ανακαλύπτει ο αγαπημένος της σχεδιάζουν να το σκάσουν μαζί. Η σατανική ηγουμένη της όμως της κάνει τη ζωή δύσκολη, φτάνοντας στο σημείο να την παρουσιάσει νεκρή στην οικογένειά της για να μην την αφήσει να φύγει!

Το βιβλίο είναι λες και γράφτηκε σήμερα. Πρωθύστερα, κατά τόπους φλύαρο (θα σας θυμίσει έντονα το Όνομα του Ρόδου), πυκονγραμμένο, χειρίζεται άριστα τις πλοκές των χαρακτήρων, διαγράφει με οξυδέρκεια τα πάθη και τα αίτια των ηρώων του βιβλίου, δεν μπορούσα να το αφήσω απ' τα χέρια μου. Το βιβλίο ξεκινάει με τον καλόγερο και την αναγνώριση που έχει το πρόσωπό του στην τοπική κοινωνία της Μαδρίτης και κλείνει με τον καλόγερο και τη μοιραία πτώση της δημοτικότητάς του. Το βιβλίο δε σταματά να αφήνει σπόντες για την Αγία Γραφή (δεν πρέπει να τη διαβάσει χωρίς περικοπές και επιμέλεια μια αθώα κοπέλα!), για την αγιότητα των καλογέρων, για την αφοσίωση των καλογραίων στον Κύριο, για τις συνέπειες της αφιέρωσης χωρίς όρους στον Σατανά και πολλά άλλα. Ήθη και έθιμα της εποχής, ιστορίες φαντασμάτων, ποιήματα της εποχής, όλα καταγραμμένα εδώ συνιστούν ένα μοναδικό παζλ που δεν πρέπει να χάσετε!

Θα σταθώ σε ένα συγκεκρτιμένο σημείο του βιβλίου και θα καταλάβετε το γιατί:

"Ένας συγγραφέας, καλός ή κακός, ή ανάμεσα στα δύο, είν' ένα αγρίμι που όλοι έχουν το προνόμιο να κυνηγούν. Γιατί, μολονότι δεν είναι όλοι σε θέση να γράψουν βιβλία, οι πάντες θεωρούν τον εαυτό τους ικανό να τα κρίνει. Μια κακή σύνθεση φέρει στους ώμους και την τιμωρία της, την περιφρόνηση και τη γελοιοποίησή της. Η καλή προκαλεί το φθόνο, επιφέρει στο συγγραφέα της χίλιες ταπεινώσεις, και προσβάλλεται από τη μεροληπτική ή την κακόβουλη κριτική. Κάποιος βρίσκει λάθος το σχέδιο, άλλος το στυλ, ένας τρίτος την ηθική αρχή που το έργο προσπαθεί να διατυπώσει. Κι εκείνοι που δεν καταφέρνουν να βρουν λάθος στο βιβλίο, ασχολούνται με το πώς να στιγματίσουν το συγγραφέα. Με μοχθηρία ξεσκαλίζουν το παραμικρό διφορούμενο περιστατικό που μπορεί να γελοιοποιεί το χαρακτήρα ή τη συμπεριφορά του, με σκοπό να πληγώσουν τον άνθρωπο, αφ' ης στιγμής δεν μπορούν να πληγώσουν τον συγγραφέα. Με λίγα λόγια, για να μπεις στις λογοτεχνικές δέλτους εκθέτειες εκούσια τον εαυτό σου στα βέλη του εξοστρακισμού, του σαρκασμού, του φθόνου και των απογοητεύσεων. Είτε γράφεις καλά είτε άσχημα, να είσαι βέβαιος πως δε θα αποφύγεις τις κατηγορίες" (σελ. 263).
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
17
Το θέλουν
4
Αγαπημένο τους
3
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
8
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα