Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
ΕΝΕΛΒΙ - Ενημερωτικό δελτίο #11
Διαφ.

Γράφει: Παναγιώτης Σιδηρόπουλος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • Δράσεις – Πρωτοβουλίες της ΕΝΕΛΒΙ
    • Ενιαία Τιμή Βιβλίου
    • Δημόσια διαβούλευση για το βιβλίο
    • Συνάντηση με τη σύμβουλο του υπ. Παιδείας Άννα Καρακατσούλη
    • Αίτημα προς τη Δ’ ΔΟΥ
    • Επιστολή στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής
    • Επιστολή προς τον ΟΣΔΕΛ για την εκπροσώπηση του κλάδου στην Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών
    • Νέα μέλη
  • Ημέρα Βιβλίου 2017
    • Ένας ενθαρρυντικός απολογισμός
    • Διατήρηση της ιστοσελίδας www.greekbookday.gr
    • Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου
  • Επιστολές - Ανακοινώσεις

ΔΡΑΣΕΙΣ – ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΝΕΛΒΙ

Ενιαία Τιμή Βιβλίου

Ακόμα μία χώρα, το Βέλγιο, αναγνωρίζει τον καθοριστικό ρόλο της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου στον εκδοτικό πλουραλισμό και την πολυφωνία και προσχωρεί σε αυτήν. Η ΕΝΕΛΒΙ εξέδωσε σχετικό Δελτίο Τύπου1 που απέστειλε στα πολιτικά κόμματα, τους αρμόδιους φορείς και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Με απαντητική επιστολή του2 ο βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης δηλώνει ότι παραμένει σταθερός υποστηρικτής της ΕΤΒ, «πεπεισμένος για το δίκαιον του αιτήματος» και ότι συνεχίζει να μάχεται για την επαναφορά της.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Υπουργείο Πολιτισμού, εντός των ημερών αναμένεται η προκήρυξη της μελέτης από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου για τις επιπτώσεις της κατάργησης της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου, για την οποία ο κ. Μπαλτάς μας είχε διαβεβαιώσει ότι θα ξεκινούσε πέρσι το καλοκαίρι έτσι ώστε, έως τον Σεπτέμβριο 2016, να είχαμε τα αποτελέσματά της. Σύμφωνα με το ΥΠΠΟ πάντα, με την ολοκλήρωσή της, αναμένεται να μπει στην τελική ευθεία με τους θεσμούς η διαπραγμάτευση για την πλήρη επαναφορά της ΕΤΒ στη χώρα μας. Δυστυχώς βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο που βρισκόμασταν ένα χρόνο πριν.

Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου ετοίμασε ένα σύντομο και κατατοπιστικό κείμενο3, που εξηγεί και αποσαφηνίζει τι ισχύει σχετικά με την Ενιαία Τιμή μετά την ψήφιση του Ν. 4254/2014, προς άρση παρερμηνειών και ασαφειών ως προς την εφαρμογή της. 

Δημόσια διαβούλευση για το βιβλίο

Στην ιστοσελίδα  http://bit.ly/2qMRVEP τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση οι προτάσεις της Ομάδας Εργασίας που είχε δημιουργηθεί στο υπουργείο Πολιτισμού για την επεξεργασία θεματικών στο πλαίσιο της χάραξης στρατηγικής για το βιβλίο. Τα κείμενα που τίθενται σε διαβούλευση είναι τα εξής:

  1. Θεσμικό όργανο με αρμοδιότητα για την πολιτική βιβλίου
  2. Επαναφορά του νόμου για την Ενιαία Τιμή Βιβλίου
  3. Προώθηση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό
  4. Υποστήριξη των μικρών, ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων
  5. Αναμόρφωση των κρατικών βραβείων λογοτεχνίας

Συνάντηση με τη σύμβουλο του υπ. Παιδείας Άννα Καρακατσούλη

Σε συνάντηση με τη σύμβουλο του υπ. Παιδείας κα Άννα Καρακατσούλη συζητήθηκαν τα ακόλουθα θέματα:

Σχολικές βιβλιοθήκες. Διαπιστώθηκε η προφανής ανάγκη της ουσιαστικής λειτουργίας τους, ενώ παραμένει η δυσκολία πρόσληψης βιβλιοθηκονόμων και η αγορά εξοπλισμού και βιβλίων. Το υπουργείο σκέφτεται την αξιοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση του προσωπικού και η ΕΝΕΛΒΙ αντιπρότεινε να επιδιωχθεί η συνδρομή των διδασκόντων σε εθελοντική βάση, ώστε τα πιθανά κονδύλια του ΕΣΠΑ να κατευθυνθούν στην αγορά εξοπλισμού και βιβλίων. Ζητήσαμε τη λεπτομερή καταγραφή της παρούσας κατάστασης, ώστε να γνωρίζουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ποιες ελλείψεις πρέπει να καλυφθούν και προτείναμε το άνοιγμα των σχολικών βιβλιοθηκών στο κοινό, σε πόλεις όπου δεν λειτουργούν δημοτικές ή δημόσιες βιβλιοθήκες.

Αύξηση διδακτικών ωρών λογοτεχνίας και φιλαναγνωσίας. Ενώ υπάρχει συμφωνία για τη σκοπιμότητα και την ανάγκη να αυξηθούν οι ώρες λογοτεχνίας και φιλαναγνωσίας στα σχολεία, η υλοποίηση προσκρούει στο γεγονός ότι απαιτείται αλλαγή του ωρολογίου προγράμματος. Η ΕΝΕΛΒΙ επιμένει ότι οι τεχνικές δυσκολίες πρέπει να παρακαμφθούν προς χάριν της ουσίας.

Απαγόρευση επίσκεψης συγγραφέων, εικονογράφων κτλ. στα σχολεία.  Το γραφειοκρατικό σύστημα αδειοδότησης που έχει εφαρμόσει το υπουργείο, καθιστά ουσιαστικά απαγορευτική την επίσκεψη συγγραφέων, εικονογράφων και γενικά ανθρώπων του λόγου και του πνεύματος στα σχολεία. Διαπιστώσαμε ότι το υπουργείο δεν είναι θετικό στην άρση των εμποδίων, επικαλούμενο την ανάγκη να προστατευθούν τα σχολεία και οι μαθητές από επισκέψεις εκπροσώπων ακραίων πολιτικών πεποιθήσεων.

Εύδοξος. Στο θέμα του Εύδοξου και της διανομής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, ζητήσαμε να ολοκληρώνεται πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι έχει προβλεφθεί η προθεσμία δηλώσεων συγγραμμάτων από τους φοιτητές, ώστε να γνωρίζουν οι εκδότες πόσα βιβλία θα διανεμηθούν.

Πολλαπλό σχολικό βιβλίο. Θέσαμε το ζήτημα της εισαγωγής του πολλαπλού σχολικού βιβλίου. Προτείναμε να ξεκινήσει άμεσα δημόσιος διάλογος για το κεφαλαιώδες αυτό θέμα, στο οποίο η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί τη θλιβερή εξαίρεση και να είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα στην οποία ισχύει ακόμα ο αναχρονιστικός θεσμός του ενός και μοναδικού σχολικού βιβλίου.

Διαπιστώσαμε ότι η κυρία Καρακατσούλη είναι ενημερωμένη για τα θέματα του βιβλίου και με διάθεση προώθησης και επίλυσής τους, εντούτοις σοβαρά θέματα και αιτήματα όπως τα ανωτέρω απαιτούν πολιτικές αποφάσεις που υπερβαίνουν την αρμοδιότητά της. Η ΕΝΕΛΒΙ σε συνεργασία μαζί της θα συνεχίσει να προωθεί τα καίρια θέματα του εκδοτικού κλάδου που χρονίζουν και ζητούν λύση.

Αίτημα προς τη Δ’ ΔΟΥ

Με επιστολή4 προς τη Δ’ ΔΟΥ Αθηνών -στην οποία υπάγονται πολλοί εκδοτικοί οίκοι- ζητείται η απαλλαγή από την υποχρέωση της μετάφρασης και της επικύρωσης εγγράφων όταν αυτά προέρχονται από χώρες της Ε.Ε. και αφορούν την πληρωμή πνευματικών δικαιωμάτων, πράγμα που θα εξοικονομήσει κόστος και χρόνο τόσο για τις εκδοτικές εταιρείες όσο και για το Δημόσιο. Βρισκόμαστε σε αναμονή της απάντησης, η οποία και θα κοινοποιηθεί άμεσα προς τους εκδότες.

Επιστολή στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής

Σε προκήρυξη του Δήμου Κομοτηνής για την προμήθεια βιβλίων για τη Δημοτική του Βιβλιοθήκη, παρατηρήθηκε πως στην κατηγορία της ελληνικής λογοτεχνίας η επιλογή του 53% των τίτλων (132 από τους 246 τίτλους) έγινε από έναν και μόνον εκδότη. Διαπιστώνοντας την προφανή δυσαναλογία, η ΕΝΕΛΒΙ ζήτησε να πληροφορηθεί τη διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής των βιβλίων. Παραθέτουμε τόσο την επιστολή μας5 όσο και την απάντηση του Τμήματος Παιδείας και διά Βίου Μάθησης της Δ/νσης Κοινωνικών Πολιτικών του Δήμου Κομοτηνής6 και σας αφήνουμε να εξαγάγετε τα συμπεράσματά σας.

Επιστολή προς τον ΟΣΔΕΛ για την εκπροσώπηση του κλάδου στην Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών

Σχετικά με την εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP) από την ΟΜΕΒΕ και την καταβολή της συνδρομής της από τον ΟΣΔΕΛ, η ΕΝΕΛΒΙ ζήτησε με επιστολή της7 από τον ΟΣΔΕΛ την αναθεώρηση της παρούσας κατάστασης και την εκπροσώπηση της χώρας μας από σωματείο με αποδεδειγμένη δράση και παραγωγή έργου. Ο ΟΣΔΕΛ θα εξετάσει το θέμα σε προσεχή συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου.

Νέα μέλη

Η ΕΝΕΛΒΙ καλωσορίζει τα τρία νέα μέλη της: τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος, τις Εκδόσεις Τραυλός και τις Εκδόσεις Ωκεανίδα. Η ενίσχυση της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου με νέα μέλη αποτελεί προϋπόθεση για τη διεκδίκηση καλύτερων όρων για το βιβλίο, τους εκδότες και ολόκληρο τον κλάδο.

ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ 2017

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντες και ενθαρρυντικοί είναι οι αριθμοί που αποτυπώνουν την απήχηση της Ημέρας Βιβλίου 2017. Εκδηλώσεις από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, δράσεις που ενέπλεξαν σχολεία, μαθητές, βιβλιοθήκες και φίλους της ανάγνωσης οργανώθηκαν με πρωτοβουλία της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου και με τη στενή συνεργασία της Εταιρείας Συγγραφέων και του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Πιο αναλυτικά:

  • Η Ημέρα Βιβλίου τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Παιδείας, του Δήμου Αθηναίων, του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.
  • Ο ΟΣΔΕΛ υπήρξε ο χορηγός των δράσεων της Ημέρας Βιβλίου και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ο Υποστηρικτής των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών.
  • Στο πλευρό της Ημέρας Βιβλίου ως Χορηγοί Επικοινωνίας στάθηκαν η ΕΡΤ, η Καθημερινή, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί Πρώτο Πρόγραμμα 101.8, Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7, Αθήνα 9.84, Στο Κόκκινο 105.5, Pepper6, Amagi Radio, και οι ιστοσελίδες www.bookpress.gr, www.oanagnostis.gr, www.diastixo.gr
  • Περισσότερες από 300 εκδηλώσεις για το βιβλίο σε όλη την Ελλάδα εντάχθηκαν στον εορτασμό της Ημέρας Βιβλίου και κοινοποιήθηκαν στην ιστοσελίδα www.greekbookday.gr
  • 151 δημόσιες βιβλιοθήκες συμμετείχαν, διοργανώνοντας τις δικές τους εκδηλώσεις.
  • 42 δημοτικές βιβλιοθήκες ενημέρωσαν και κινητοποίησαν το κοινό τους με ποικίλες δράσεις.
  • Τα ιδιωτικά σχολεία ενημερώθηκαν από τους διοργανωτές και ανέλαβαν τις δικές τους πρωτοβουλίες, εμπλέκοντας καθηγητικό προσωπικό και μαθητές όλων των τάξεων.
  • Ο Περίπατος Βιβλίου που διοργανώθηκε στο κέντρο της Αθήνας στις 22 Απριλίου περιλάμβανε 5 ξεναγήσεις στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, ξεναγήσεις στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων και ελεύθερες επισκέψεις σε 26 βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους.
  • Δημιουργήθηκε τηλεοπτικό σποτ που προβλήθηκε από την ΕΡΤ και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • Δημιουργήθηκε ραδιοφωνικό σποτ που εκπέμφθηκε από το Πρώτο Πρόγραμμα 101.8, το Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7, τον Αθήνα 9.84, τον Κόκκινο 105.5, τον Pepper6 και το Amagi Radio.
  • 3.000 αφίσες τυπώθηκαν και μοιράστηκαν σε όλη τη Ελλάδα, σε σχολεία, βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία
  • 20.000 σελιδοδείκτες έγιναν ανάρπαστοι από τους βιβλιόφιλους
  • 3.000 υφασμάτινες τσάντες διανεμήθηκαν μέσω των βιβλιοπωλείων στο αναγνωστικό κοινό
  • 2.000 μολύβια Faber με το λογότυπο «διαβάζω & αλλάζω - 23 Απριλίου - Ημέρα Βιβλίου» μοιράστηκαν στους βιβλιόφιλους.
  • Στη Θεσσαλονίκη, στις 22 Απριλίου στήθηκε κατά μήκος της οδού Γούναρη μια γιορτή δρόμου από τις 11:00 - 23:00, στην οποία συμμετείχαν ηθοποιοί, φοιτητές της γαλλικής, ελληνικής και αγγλικής φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μεταξύ των τριών αναγνωστικών επεισοδίων εμφανίστηκαν στην κεντρική σκηνή στην Πλατεία Ναυαρίνου η ομάδα χορού Flamenco Semilla, η ορχήστρα του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης, ο Andrian Barile σολίστας του bandoneon, οι Cozy Jazz Quartet, και τη βραδιά έκλεισαν οι Cumbia Sudamerica.  Με τη δύση του ηλίου, τα κείμενα κατέκλυσαν την πλατεία, καθώς οι προσόψεις των γύρω κτιρίων μεταμορφώθηκαν σε κινούμενα βιβλία, υπογραμμίζοντας τη μαγεία και τη μεταμορφωτική δράση της ανάγνωσης, με την προβολή ενός video art animation/installation φτιαγμένο ειδικά για την ημέρα από τον καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών Μπάμπη Βενετόπουλο και την ομάδα του. Παράλληλα, λειτούργησε παιδική γωνιά στην πλατεία με δράσεις σχεδιασμένες ειδικά για τους μικρούς αναγνώστες.
  • 2.300 φίλοι στη σελίδα της Ημέρας Βιβλίου στο Facebook https://www.facebook.com/greekbookday/
  • 68.079 θεάσεις είχε η πιο πετυχημένη ανάρτηση της Ημέρας Βιβλίου στο Facebook.

Για να διατηρηθεί και να ενισχυθεί το ενδιαφέρον γύρω από το βιβλίο, η ιστοσελίδα http://www.greekbookday.gr θα συνεχίσει να λειτουργεί σε όλη τη διάρκεια του έτους, ώστε να αναδειχθεί σε βασικό κόμβο για τις δράσεις και εκδηλώσεις που αφορούν το βιβλίο. Στην ιστοσελίδα αυτή θα μπορούν όλοι -βιβλιοπωλεία, βιβλιοθήκες, εκδοτικοί οίκοι από κάθε σημείο της Ελλάδας- να αναρτούν τις εκδηλώσεις τους και, παράλληλα, οι αναγνώστες θα έχουν ένα σταθερό σημείο αναφοράς για να πληροφορούνται όσα τους ενδιαφέρουν σε σχέση με τις εκδηλώσεις που έχουν άξονα το βιβλίο. Παράλληλα, κάθε εκδοτικός οίκος και βιβλιοπωλείο μπορεί να προβάλει την ιστοσελίδα μέσα από τη δική του ιστοσελίδα και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιεί. Το όφελος είναι αμοιβαίο και ο στόχος κοινός: η ενίσχυση και διάδοση του βιβλίου σε κάθε γωνιά της χώρας μας. 

ΑΘΗΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΒΙΒΛΙΟΥ 2018

Η ΕΝΕΛΒΙ βρίσκεται σε συνεχή διάλογο και επαφή με τη διοργανώτρια αρχή της Αθήνας Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου 2018 υπό τον κ. Ιωάννη Τροχόπουλο, έχοντας καταθέσει δέσμη προτάσεων και προτείνει στη διοργανώτρια αρχή διευκολύνσεις προς τους εκδότες και τα βιβλιοπωλεία που θα λειτουργήσουν προς την κατεύθυνση της ευρύτερης συμμετοχής και της επιτυχίας των δράσεων και εκδηλώσεων που προγραμματίζονται.

Παράλληλα, έχει κοινοποιηθεί στα μέλη της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου το αίτημα της διοργανώτριας αρχής για συλλογή προτάσεων σχετικά με τις εκδηλώσεις· στην πορεία θα υπάρξει πρόσκληση των μελών σε ειδική συνάντηση με σκοπό τη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων για την υλοποίηση του προγράμματος που υποβλήθηκε για τη διοργάνωση της Αθήνας Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου 2018. Η ΕΝΕΛΒΙ δεσμεύεται να θέσει όλες της τις δυνάμεις στην επιτυχία της διοργάνωσης.

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Το Βέλγιο εισάγει την Ενιαία Τιμή Βιβλίου – η Ελλάδα πότε;

Το γαλλόφωνο Βέλγιο και η Περιοχή των Βρυξελλών προσχωρούν στην Ενιαία Τιμή Βιβλίου από 1.1.2018, ενώ η περιοχή της Φλάνδρας πρόκειται να εισαγάγει την Ενιαία Τιμή στη διάρκεια του τρέχοντος έτους (http://www.livreshebdo.fr/article/jack-lang-chez-les-belges), ακολουθώντας το παράδειγμα της Γερμανίας και της Ολλανδίας όπου η Ενιαία Τιμή Βιβλίου ισχύει με νόμο από το 1981 και το 2005 αντίστοιχα.

Στην Ελλάδα, παρά την απάντηση της Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ κ. Elzbieta Bienkowska εξ ονόματος της Κομισιόν ότι δεν αντιτίθεται στην επαναφορά της Ενιαίας Τιμής (http://bit.ly/2pIQrbg), οι ενέργειες του κυβερνώντος κόμματος για άμεση επαναφορά της, παρά τις δεσμεύσεις του, έχουν αναβληθεί επ’ αόριστον.

Και ενώ οι πολιτισμένες χώρες στις οποίες δεν ισχύει ο νόμος της ΕΤΒ συνεχώς μειώνονται, η αξιωματική αντιπολίτευση ακόμη θεωρεί μεγάλη επιτυχία την ουσιαστική κατάργησή της το 2014 από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

Η Ενιαία Τιμή παραμένει ακόμα αίτημα προς υλοποίηση των πνευματικών δημιουργών, των εκδοτών, των βιβλιοπωλών, του συνόλου του κόσμου του βιβλίου, ενώ για μια ακόμη φορά υπενθυμίζουμε ότι η επαναφορά του νόμου δεν έχει καμία δημοσιονομική επιβάρυνση και σύμφωνα με τη θέση της Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς, καθ’ ύλην αρμόδιας για τον ανταγωνισμό, δεν δημιουργεί πρόβλημα στον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Οι Βέλγοι, όπως και πριν από αυτούς οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Ισπανοί, οι Ιταλοί, οι Ολλανδοί και μια σειρά άλλων κρατών, αναγνωρίζουν ότι χάρη στην Ενιαία Τιμή διασφαλίζεται η ποικιλομορφία στις εκδόσεις, τονώνεται η εκδοτική παραγωγή και στηρίζονται οι συγγραφείς που γράφουν στην τοπική γλώσσα. Έστω και αργά, ελπίζουμε αυτά να γίνουν αντιληπτά από το κυβερνών κόμμα και την αντιπολίτευση και να επανεισαχθεί η Ενιαία Τιμή Βιβλίου που αποτελεί όρο εκ των ων ουκ άνευ για την επιτέλεση του ρόλου του βιβλίου ως εργαλείου για την προώθηση της γλώσσας μας και του πολιτισμού μας.

Απαντητική επιστολή του βουλευτή Ν.Δ. Νικήτα Κακλαμάνη

Προς απάντηση του δελτίου τύπου που μου αποστείλατε ηλεκτρονικά σας ενημερώνω πως σε ό,τι με αφορά, ως βουλευτής δεν είχα ψηφίσει την κατάργηση της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου, με αποτέλεσμα να διαγραφώ από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός μου και ως εκ τούτου είναι γνωστή η θέση μου αναφορικά με το θιγόμενο ζήτημα.

Όπως έχω τονίσει και στο παρελθόν είμαι πεπεισμένος για το δίκαιον του αιτήματός σας. Αναφορικά δε, με τη στάση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, απέναντι στην Ενιαία Τιμή Βιβλίου, σας υπενθυμίζω τις δηλώσεις του κυρίου Τσίπρα σε εκδήλωση της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου, που είχε πραγματοποιηθεί στο «Θέατρο Ακροπόλ» τον Μάρτιο του 2014, ο οποίος υποσχέθηκε-δεσμεύθηκε πως εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα επαναφέρει την Ενιαία Τιμή Βιβλίου άμεσα. Ωστόσο, δεν προκαλεί πλέον σε κανέναν έκπληξη το γεγονός πως και αυτή η υπόσχεση του κυρίου Τσίπρα παραπέμφθηκε στις καλένδες και οι ενέργειες για την επαναφορά της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου -όπως πολύ σωστά αναφέρετε και  στο δελτίο τύπου που μου αποστείλατε- έχουν αναβληθεί επ΄αόριστον.

Η Ενιαία Τιμή Βιβλίου με απλά λόγια

ΤΙ ΕΙΝΑΙ: Η διάταξη που δεν επιτρέπει σε ΚΑΝΕΝΑΝ να πουλά ένα βιβλίο με έκπτωση μεγαλύτερη του 10% της τιμής που ορίζει ο εκδότης του βιβλίου.

ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΙΣΧΥΕΙ: Σύμφωνα με το Ν.4254/2014 για την πρώτη έκδοση του βιβλίου και, σε κάθε περίπτωση, για διάστημα όχι μεγαλύτερο των 2 ετών.

ΠΟΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ: Όλα τα λογοτεχνικά βιβλία, τόσο τα έντυπα όσο και τα ηλεκτρονικά (e-books). Συγκεκριμένα, υπάγονται στην ΕΤΒ τα ακόλουθα είδη:

  • διήγημα
  • νουβέλα
  • μυθιστόρημα
  • ποίημα
  • λογοτεχνικό δοκίμιο
  • κριτικό δοκίμιο
  • θεατρικό έργο
  • ταξιδιωτικό έργο
  • βιογραφία
  • παιδικό έργο
  • η μετάφραση στην ελληνική γλώσσα αντίστοιχων έργων
  • κάθε άλλο έργο που θεωρείται ως λογοτεχνικό κατά την παράγραφο 1 του άρθρου 33 του ν. 2121/1993 (Α΄ 25).

Βιβλία θεωρούνται και το CD-ROM, το DVD ROM, οποιοσδήποτε τύπος ψηφιακού κειμένου (αρχείου) που αναπαράγει ακριβώς το περιεχόμενο συγκεκριμένου βιβλίου, καθώς και -όπως προαναφέρθηκε- το ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book).

Ο νόμος της ενιαίας τιμής του βιβλίου δεν ισχύει και δεν εφαρμόζεται στις τιμές των ξενόγλωσσων βιβλίων.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ: Η ενιαία τιμή του βιβλίου έχει σκοπό να στηρίξει τον πλουραλισμό και την πολυφωνία στις εκδόσεις, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα έκδοσης και κυκλοφορίας ποιοτικών και ειδικών βιβλίων. Παράλληλα, αποτελεί βασικό εργαλείο για μια εθνική στρατηγική για τον πολιτισμό επειδή:

  • ενισχύει την προστασία της ελληνικής γλώσσας
  • προωθεί την ποιοτική εκδοτική πολιτική μέσω του πλουραλισμού τίτλων
  • συμβάλλει στην ανάδειξη νέων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων
  • επιτρέπει την απρόσκοπτη εφαρμογή και τον πλήρη σεβασμό του θεσμικού πλαισίου για την πνευματική ιδιοκτησία.

Καθόλου τυχαία η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Νορβηγία, η Ιαπωνία, ο Λίβανος, το Μεξικό, η Αργεντινή, η Νότια Κορέα και πρόσφατα το Βέλγιο, έχουν υιοθετήσει και υπερασπίζονται την Ενιαία Τιμή Βιβλίου (Fixed Book Price). Για τις χώρες αυτές το βιβλίο δεν είναι απλά ένα ακόμα αγαθό, αλλά ο σημαντικότερος παράγοντας διατήρησης και διαμόρφωσης πολιτισμού. 

Επιστολή στη Δ’ ΔΟΥ Αθηνών

Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, σωματείο που εκπροσωπεί πλειάδα εκδοτών που υπάγονται στη Δ’ ΔΟΥ Αθηνών, απευθύνεται σε εσάς για ένα γραφειοκρατικό ζήτημα, η επίλυση του οποίου θα καταργήσει περιττές και χρονοβόρες διαδικασίες και θα απλουστεύσει την καθημερινότητα των εκδοτών.

Συγκεκριμένα, οι εκδότες επιστημονικών ή λογοτεχνικών βιβλίων πολύ συχνά επιθυμούμε να περιλάβουμε μια εικόνα, ένα σχέδιο ή κάποιο άλλο στοιχείο που έχει πνευματικά δικαιώματα στο υπό έκδοση βιβλίο μας. Στην Εφορία της οποίας προΐστασθε, αν ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων είναι αλλοδαπός, για να καταστεί δυνατή η πληρωμή του χρειάζεται να παραλάβουμε το τιμολόγιο από τον ξένο δικαιούχο, να το μεταφράσουμε και να το θεωρήσουμε σε δικηγόρο. Εντούτοις, άλλες Εφορίες, όπως και η ΦΑΕ Αθηνών, όταν το τιμολόγιο προέρχεται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το κάνουν αποδεκτό χωρίς να ζητούν επικυρωμένη μετάφραση. Τα ανωτέρω ισχύουν και για τη μετάφραση των σχετικών συμβολαίων για δικαιώματα βιβλίων του εξωτερικού με τους αντίστοιχους δικαιούχους.

Θα συμφωνείτε μαζί μας ότι το κόστος σε ανθρωποώρες και χρήματα είναι δυσβάστακτο για τις εταιρείες, ειδικά τις μικρότερες, που υπάγονται στην Εφορία σας. Προτείνουμε την απαλλαγή των εκδοτικών εταιρειών από την υποχρέωση της μετάφρασης και της επικύρωσης εγγράφων όταν αυτά προέρχονται από χώρες της Ε.Ε., πράγμα που θα εξοικονομήσει κόστος και χρόνο τόσο για τις εκδοτικές εταιρείες όσο και για την υπηρεσία σας.

Βέβαιοι πως θα δείτε το αίτημά μας με κατανόηση παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε απαραίτητη διευκρίνιση.

Επιστολή στο Τμήμα Παιδείας και διά Βίου Μάθησης της Δ/νσης Κοινωνικών Πολιτικών του Δήμου Κομοτηνής

Στη σχετική πρόσκληση του Δήμου σας «Προμήθεια βιβλίων για εμπλουτισμό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης» στο πλαίσιο της καθιερωμένης ετήσιας ενίσχυσης και ανανέωσης της υπάρχουσας συλλογής έντυπου υλικού της Δημοτικής σας Βιβλιοθήκης, είναι εμφανής η δυσαναλογία στην επιλογή των τίτλων υπέρ ενός συγκεκριμένου εκδοτικού οίκου στην κατηγορία Ελληνική Λογοτεχνία.

Παρότι κατανοούμε πως δεν μπορούν να υπάρξουν απολύτως αντικειμενικά κριτήρια για μια άριστη επιλογή βιβλίων από μια βιβλιοθήκη, εντούτοις πιστεύουμε πως η ελληνική εκδοτική παραγωγή εμφανίζει πληθώρα εξαιρετικών τίτλων που κατανέμονται σε πολλαπλάσιους του ενός εκδοτικούς οίκους, ώστε να μη δικαιολογείται εκ πρώτης όψεως η επιλογή του 55% περίπου των τίτλων από έναν και μόνον. Η δυνατότητα να έχουν οι αναγνώστες σας πρόσβαση σε έργα από όλο το φάσμα της ελληνικής λογοτεχνικής παραγωγής είναι ουσιώδης παράγων για να καλυφθούν τα ενδιαφέροντά τους και να παραμένει η βιβλιοθήκη σας ζωντανή και σύγχρονη, όπως σωστά αναφέρετε.

Θα ήταν χρήσιμο να μας πληροφορήσετε για τη διαδικασία και τα κριτήρια επιλεξιμότητας των βιβλίων που ακολουθήθηκαν στη συγκεκριμένη προκήρυξη, ώστε να μην υπάρχουν στο μέλλον περιθώρια αμφισβητήσεων.

Απάντηση του Τμήματος Παιδείας και διά Βίου Μάθησης της Δ/νσης Κοινωνικών Πολιτικών του Δήμου Κομοτηνής

Σχετικά με τις παρατηρήσεις σας, ως προς την διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής των βιβλίων για την ανανέωση και τον εμπλουτισμό της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης, παρά το γεγονός, ότι αυτά αφορούν την κοινότητα στην οποία απευθύνεται, εν τούτοις, σας ενημερώνουμε  ότι οι αγορές μας έχουν σχέση με, τις ήδη υπάρχουσες συλλογές μας, τα ενδιαφέροντα και τη ζήτηση από τους αναγνώστες μας, τις προηγούμενες αγορές μας, τους έντυπους και ηλεκτρονικούς καταλόγους με τις νέες κυκλοφορίες, καθώς και τις νόμιμες διαδικασίες που οφείλουμε να ακολουθήσουμε.

Όπως θα διαπιστώσετε, με πιο προσεκτική ματιά, από τους θεματικούς καταλόγους των αγορών μας, τα βιβλία της επιλογής μας προέρχονται από 42 εκδοτικούς οίκους τα «διάφορα», από 54 εκδοτικούς οίκους η «ξένη λογοτεχνία», από 28 τα «παιδικά βιβλία», και από 35 εκδοτικούς οίκους η «ελληνική λογοτεχνία», γεγονός που δεν δικαιολογεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση.

Επιστολή στον ΟΣΔΕΛ σχετικά με την ΟΜΕΒΕ

Πληροφορούμαστε από τον πρόεδρο του σωματείου μας και μέλος του διοικητικού σας συμβουλίου κ. Ιωάννη Κωνστανταρόπουλο ότι ο ΟΣΔΕΛ καταβάλλει, για λογαριασμό της ΟΜ.Ε.Β.Ε., τη συνδρομή της στην Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP).

Θέλουμε να σας επισημάνουμε -όπως ίσως ήδη γνωρίζετε- ότι αυτή καθ’ εαυτή η ύπαρξη ομοσπονδίας (δευτεροβάθμιας επαγγελματικής οργάνωσης) με την επωνυμία «ΟΜ.Ε.Β.Ε.», πολλώ δε μάλλον η νομιμότητά της, ελέγχεται. Είναι ανεπίτρεπτο ένας ολόκληρος κλάδος να εκπροσωπείται, και μάλιστα στην Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP), από συνδικαλιστικά όργανα που δεν παράγουν έργο, ουσιαστικά είναι ανύπαρκτα και νομικώς αμφισβητούμενα ως προς το εάν έχουν ήδη διαλυθεί ή εάν έπρεπε -βάσει του νόμου και του καταστατικού τους- να έχουν διαλυθεί.

Επειδή η χώρα μας έχει ανάγκη από σοβαρή και ουσιαστική εκπροσώπηση στα διεθνή φόρα και στους διεθνείς οργανισμούς ώστε να προκύπτει ουσιαστικό αντίκρισμα και απτά οφέλη για τον εκδοτικό κλάδο στο σύνολό του, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, σωματείο που εκπροσωπεί πέραν πάσης αμφιβολίας το σημαντικότερο μέρος της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής και τους μεγαλύτερους και πλέον δραστήριους εκδοτικούς και βιβλιοπωλικούς οίκους, θα μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα προκειμένου να γίνει μέλος της FEP, εφόσον ο ΟΣΔΕΛ συνέχιζε να έχει την ίδια επιθυμία χορήγησης του κόστους συμμετοχής της. Αντιλαμβανόμαστε ότι η σχετική έγκριση εκ μέρους του ΟΣΔΕΛ θα αντικατοπτρίζει και τη σύμφωνη γνώμη του άλλου σημαντικού εκδοτικού σωματείου ΣΕΕΒΙ, το οποίο εκπροσωπείται από τέσσερα μέλη του στο Δ.Σ. του ΟΣΔΕΛ.

 
 
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα