Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
BookiaTV!
Όλα τα μηνύματα
 1. Panagiotis Sidiropoulos

  09/08/2017 11:01

  Οι προτάσεις σε αυτή τη συζήτηση, μας βοηθούν να βελτιώσουμε το Bookia, με κριτήρια των αναγνωστών, όχι δικά μας!

  Bookia Τι δεν μου αρέσει!
  1. Μου αρέσει
  2. Κοινοποίηση
 2. Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ «ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΛΟΧΙΑ»

  Στάθης Λούβαρις

  Ο «Γερμανός λοχίας» είναι ένας κέντρωνας αληθοπλασίας, αποτέλεσμα δηλαδή της συμπίλησης και συγκρότησης των ψηγμάτων της αλήθειας. Όλα τα πρόσωπα, τα γεγονότα και οι τόποι είναι πραγματικά σ’ αυτό το βιβλίο που γράφει για την αλήθεια, σ’ αυτό το αληθογράφημα. Οι έντυπες πηγές πρώτης ύλης καταγράφονται μάλιστα λεπτομερώς σε παράρτημα στο τέλος του βιβλίου. Ταυτόχρονα όμως σχεδόν όλα τα ονόματα τόπων και προσώπων είναι κίβδηλα. Κι αυτό για να προστατευθούν τα προσωπικά δεδομένα της οικογένειας του λοχία, χωρίς τη μαρτυρία της οποίας το βιβλίο θα ήταν πολύ φτωχότερο.

  Πράγματι, η κύρια πηγή του βιβλίου ήταν οι προσωπικές μαρτυρίες του γιου του λοχία και των ανταρτών τους οποίους πολέμησε ο λοχίας. Επίσης σημαντικότατη πηγή ήταν τα κρατικά γερμανικά αρχεία. Η χρήση όμως των πηγών αυτών δεν επιτρεπόταν να γίνει άνευ αποτελεσματικής προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων. Γι’ αυτό εκείνα τα ονόματα προσώπων, τόπων ή ακόμα και ημερομηνίες που ενδεχομένως θα φανέρωναν την ταυτότητα του Γερμανού λοχία άλλαξαν. Από την άλλη, η κιβδηλωνυμία έδωσε στο βιβλίο τη δυνατότητα να αντιπροσωπεύσει αδιακρίτως την ευρύτερη πραγματικότητα της Κατοχής.

  Είναι λοιπόν όλα πραγματικά στο βιβλίο, υπό κιβδηλωνυμία έστω; Όχι. Ο Γερμανός λοχίας δεν κρατούσε ποτέ σημειώσεις, επειδή είχε εξαιρετική μνήμη. Δεν κρατούσε ημερολόγιο. Οι σκέψεις και οι κουβέντες του είναι επινοημένες, δεν είναι δηλαδή δικές του, εκτός από τις ελάχιστες εκείνες κουβέντες του που οι προφορικές μαρτυρίες διατήρησαν και που παρουσιάζονται ανάμεσα στις τόσες άλλες. Αλλά ακόμα κι αυτές οι «επινοήσεις» δεν είναι παρά ένας κέντρωνας αληθοπλασίας: συναρμογή πραγματικών δηλώσεων ή σκέψεων συμπατριωτών του της εποχής εκείνης που έφθασαν σε μας με διάφορους τρόπους, από επιστολές τους και καταχωρήσεις σε ημερολόγια έως απομαγνητοφωνήσεις των κρυφά καταγεγραμμένων συζητήσεών τους κατά την αιχμαλωσία τους. Οι πηγές όλων αυτών των επινοημένων προτάσεων ή κρίσεων, που αποδίδονται στον λοχία ενώ ανήκουν σε πρωταγωνιστές ή μελετητές της εποχής, δίδονται στο παράρτημα.

  Η ακρίβεια, όση επέτρεπε η προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαρτύρων, ήταν ένα ζητούμενο. Έτσι τα καιρικά φαινόμενα όχι μόνο είναι ακριβή, όπως η κατακόκκινη πανσέληνος του Δεκαπενταύγουστου του 1943, αλλά χρησιμοποιούνται για να προσδιορισθούν ημερομηνίες που οι έντυπες ή προφορικές πηγές δεν διευκρινίζουν. Έτσι, για παράδειγμα, μια αναφορά βροχής της Ιωάννας Τσάτσου στα «Φύλλα Κατοχής» χρησιμεύει για να καθορισθεί πότε ο Γερμανός λοχίας προτρέπει έναν ζωγράφο που εκτιμούσε να διαφύγει πριν συλληφθεί.

  Τέλος, κρίσιμο στοιχείο στο βιβλίο είναι η διαρκής αντίστιξη των γερμανικών και ελληνικών επόψεων, έτσι ώστε να δημιουργείται ένα καλειδοσκόπιο των δράσεων και των σκέψεων που απάρτιζαν την καθημερινότητα της Κατοχής. Η άβυσσος που χωρίζει τις δύο αντίπαλες κοσμοθεωρίες είναι στην πραγματικότητα ο ήρωας του βιβλίου. Χτισμένη κι αυτή όμως ως κέντρωνας των απόψεων πρωταγωνιστών και μελετητών. 

  Ο Γερμανός λοχίας Η σελίδα τού βιβλίου
  1. Μου αρέσει
  2. Κοινοποίηση
 3. Konstantinos Kavouras

  18/07/2017 00:47

  πρόκειται για το πρώτο βιβλίο της Ευτυχίας Γιαννάκη

  Χάρντκορ Η σελίδα τού βιβλίου
  1. Μου αρέσει
  2. Κοινοποίηση
 4. George Koutrakis

  09/07/2017 19:31

  Είχε κάποια ποιήματα που μου πολυ και άλλα που μου άρεσαν αρκετά..  Έμοιαζαν σαν πραγματικές ιστορίες βγαλμενες απι τα βιωματα και τις αναμνήσεις της δημιουργού. Δεν ένιωσα σε καμία περίπτωση την απόσταση που δημιούργηται μεταξύ αναγνώστη και συγγραφέας,όπου ο συγγραφέας θεωρείται ο ψαγμενος και απομακρος διανοουμενος,ενώ ο αναγνώστης θεωρείται κάποιος που προσπαθεί να καταλαβει το "τι εννοεί ο ποιητής;" ειναι λιτά και προσβάσιμα τα ποιήματα και χωρις καμία δόση αυταρεσκιας και ναρσισισμου που βλέπουμε σε κάποιους άλλους ποιητές. 

  Απόπειρες Η σελίδα τού βιβλίου
  1. Μου αρέσει
  2. Κοινοποίηση
 5. Anastasia Amvrosiadou

  28/06/2017 15:34

  ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ

  Ισημερία Η σελίδα τού βιβλίου
  1. Μου αρέσει
  2. Κοινοποίηση
 6. Spiros Fountoulakis

  15/05/2017 14:40

  Ξέρει κανείς βιβλιοπωλείο που διαθέτει το συγκεκριμένο βιβλίο; έστω και μεταχειρισμενο. 

   

  Ο ξεχασμένος στρατιώτης Η σελίδα τού βιβλίου
  1. Μου αρέσει
  2. Κοινοποίηση
 7.  

   

   

   

  Η γρια βαλίτσα” του Κωνστανίνου Ιωακειμίδη, παίρνει σάρκα και ψυχή....αυτοσυστήνεται και εκπλήττει τους αναγνωστες η ευρηματικότητα του συγγραφέα, αλλά και η χαρισματική ευφράδεια της “Λίτσας”. Ποιά είναι η Λίτσα; μα ποιά άλλη, η γρια βαλίτσα! Αιωνόβια και όμως λαμπερή, μια και η ύπαρξή της χρονολογείται από το 1940! Πολυταξιδεμένη, βρίθει από εμπειρίες, νοσταλγικές αναμνήσεις, αφού για δεκαετίες υπήρξε μέλος μιας αγαπημένης οικογένειας και η χάρη της πέρασε από γενιά σε γενιά.

   

   

   

  Με τον αυθορμητισμό και την παρορμητικότητα ενός μικρού παιδιού, η γρια βαλίτσα αναπολεί με νοσταλγία, όμορφες στιγμές με τα μέλη της οικογένειας, όταν φυσικά είχε την τιμή να τους συνοδεύει στις εξορμήσεις τους, σε όλα τα όμορφα μέρη της Ελλάδας μας, ακόμη και στο εξωτερικό. Δεν παραλίπει όμως να εκφράσει και την χολή της, όταν στερείτο τις υπέροχες ηλιόλουστες μέρες, παρατημένη στο ερμητικά σκοτεινό πατάρι. Ξεσπαθώνει, εκφράζοντας τον θυμό της, απέναντι στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, που έστω και μία φορά τον χρόνο έπαιρνε τον απαραίτητο αέρα του, αλλά και τον άδοξο έρωτά της προς τον καναπέ, έναν έρωτα μονόπλευρο χωρίς ανταπόκριση.

   

   

   

  Η αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο δίνει μια αμεσότητα στο κείμενο που κερδίζει από την αρχή τον αναγνώστη,ο οποίος ταξιδεύει με την γρια βαλίτσα με κάθε δυνατό μέσο, και την ίδια, στοιβαγμένη ανάμεσα σε λογιών-λογιών μπαγκάζια. Άλλοτε την βλέπουμε να σεργιανάει με καμάρι, με τον εκάστοτε κάτοχό της και άλλοτε παρατημένη, στο δωμάτιο κάποιου ξενοδοχείου.

   

   

   

  O λόγος του συγγραφέα απλός, ανθρώπινος, ειλικρινής! Μέσα από την κοσμογυρισμένη Λίτσα και την κατάθεση ψυχής της, διαφαίνεται και η αγωνία του συγγραφέα να διεισδύσει στον στενό δεσμό μιας οικογένειας, αλλά και στις ανθρώπινες σχέσεις γενικότερα, όπως και τις αλλαγές που υφίστανται αυτές, με το πέρασμα των χρόνων.Ο αυτοσαρκασμός και το πηγαίο χιούμορ της γριας βαλίτσας ελαφρύνει την ατμόσφαιρα, χαλαρώνει τον αναγνώστη και η συντροφιά της, γίνεται μία ευχάριστη παρέα!

   

  Μία διαφορετική ματιά στην σύγχρονη λογοτεχνία δίνει η γρια βαλίτσα του Κωνσταντίνου Ιωακειμίδη. Το προτείνω σε όλους εσάς, που θέλετε να χαλαρώσετε με μία φρέσκια και αληθινή ιστορία!

   

   

   

  ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Δ.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Η γριά βαλίτσα Η σελίδα τού βιβλίου
  1. Μου αρέσει
  2. Κοινοποίηση
 8. Theodoris Exarchiotis

  07/05/2017 12:49

  Το πιο μικρό και το πιο όμορφο βιβλίο που έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια. Ένα μικρό βιβλίο το οποίο σε ρουφάει από τη πρώτη σελίδα. Ένα ταξίδι στον έρωτα τόσο ρεαλιστικά αλλά ταυτόχρονα και τόσο παραμυθένιο. Εξωτερικό. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

  Ήσουνα κάποτε εδώ Η σελίδα τού βιβλίου
  1. Μου αρέσει
  2. Κοινοποίηση
 9. Anastasia Amvrosiadou

  20/04/2017 19:39

  Αν μπορούσα να συσχετίσω το βιβλίο που μόλις διάβασα με εργόχειρο,

  θα υποστήριζα ότι αυτή που το έφτιαξε είναι μοναδική στο να υφάνει

  τέτοια μοτίβα!Εξαιρετική πλοκή με εναλλαγές κοφτές τόσο όσο

  προλαβαίνεις να πάρεις ανάσα για την επόμενη στιγμή μυστηρίου!

  Το στίγμα Η σελίδα τού βιβλίου
  1. Μου αρέσει
  2. Κοινοποίηση
 10. Athanasia Manta

  02/04/2017 23:29

  Για μενα ηταν ενα καλο ιστορικο-αισθηματικο βιβλιο.Πολυ γλυκο και τρυφερο αλλα θα ηθελα καπως αλλιως να εξελισοταν.Να αναφεροταν περισσοτερο στην εποχη της αρχικης ιστοριας κ οχι στο σημερα!Εξαιρετικες οι περιγραφες της Αθηνας του 1920, εξαιρετικη και η γραφη του!

  Όταν θα δεις τη θάλασσα Η σελίδα τού βιβλίου
  1. Μου αρέσει
  2. Κοινοποίηση
Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας
Κοινωνικά δίκτυα