Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
BookiaTV!
Όλα τα μηνύματα
 1. Emmanuella Repussi

  15/10/2017 12:33

  Καλησπέρα σε όλους τους αναγνώστες του βιβλίου.

  Έχω μία ερώτηση, που βασίζεται στην δική μου εμπειρία, οταν διάβαζα τον 3ο τόμο, όταν ήταν ξεχωριστοί ακόμα οι τόμοι, ερώτημα που δεν μου έχει απαντηθεί:

  Πώς είναι δυνατόν, διαβάζοντας τυπωμένα γράμματα σε ένα χαρτί, να μεταφέρεται η ενέργεια του Προσώπου που σου μιλάει σε πρώτο πρόσωπο μέσα απο αυτό τον διάλογο και ξαφνικά να μεταφέρεσαι σε άλλη διάσταση απο τον χώρο, και να καταλαβαίνεις μυριάδες έννοιες μαζί και να σε κατακλήζουν έντονα συναισθήματα με θαυμαστό τρόπο και να ακούς ήχους παραλληλα και να αντιλαμβάνεσαι οτι έχει πλημηρίσει τομείς του εαυτούς που δεν γνωρίζεις και να "δουλεύει" αυτό μέσα σου!!!!

  Δέν είχα ποτέ άλλωτε, τέτοια εμπειρία, διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, οσο κι αν προσπάθησα να το συγκρίνω με άλλα έκτοτε. Δέν είναι η αίσθηση μόνο του "διαβάζω ένα βιβλίο που είναι παράθυρο στον κόσμο" είναι πολλά πολλά παραπάνω!!!!

  Άν γνωρίζετε να μου πείτε, πώς είναι δυνατόν.

  Ευχαριστώ.

  Η αληθινή εν Θεώ ζωή Η σελίδα τού βιβλίου
  1. Μου αρέσει
  2. Κοινοποίηση
 2. Η παρουσίαση του βιβλίου εξαιρετική, όπως και ο συγγραφέας. Απλός, προσιτός, με χιούμορ, αλλά και με τους φόβους και τις ανησυχίες του.

  Ένας Θεός που έπαιζε κρυφτό Η σελίδα τού βιβλίου
  1. Μου αρέσει
  2. Κοινοποίηση
 3. Τις περιπέτειες του Ευρυβιάδη (Εύρη) είχα τις ευκαιρίες να τις ακούω σποραδικά από τον ίδιο. Κάποτε μου έδωσε ένα χειρόγραφο αντίγραφο, από τα επτά ή οκτώ που έχει γράψει, δεμένα σε βιβλία. Όλα σε περιορισμένα αντίτυπα. Στο συγκεκριμένο, ανατρέχει το σύνολο των δύσκολων και ευχάριστων περιόδων της ζωής του. Το έκλεισα, έκλεισα και τα μάτια μου. Θαύμαζα: Πώς γίνεται κάποιος να αντιμετωπίσει τόση κακία, τόση στενομυαλιά και να παραμένει Άνθρωπος! Ναι, κεφαλαίο το Άλφα! Πήρα την απόφαση: Αυτή η ζωή πρέπει να γίνει μυθιστόρημα! Στην πορεία της γραφής του, ξεπήδησε η ανάγκη να παρατεθεί το ιστορικό περιβάλλον στην Χώρα μας αλλά και του κόσμου ολόκληρου. Κανένας Άνθρωπος, οπουδήποτε της γης, δεν ενεργεί και πάσχει ανεξαρτήτως του κοινωνικού και ιστορικού περιβάλλοντος. Το βιβλίο ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ επιμελήθηκε και εκδόθηκε  από τον οίκο ΑΓΓΕΛΑΚΗ. Η παρουσίασή του (9/6/2017) έγινε στην ιστορική αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Από εκεί τα σπαράγματα που παραθέτω:

    Ομιλητές:                                                                   
  Γεωργία (Τζίνα) Καλογήρου Καθηγήτρια Δημόσιας Εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών: …
  ένα από τα καλύτερα έργα που έχω διαβάσει… Επαναπροσδιορίζει την σχέση Λογοτεχνίας- Ιστορίας... Ο αναγνώστης, αφού το διαβάσει, μπαίνει στον πειρασμό να ξαναδιαβάσει το μυθιστόρημα και ως ιστορία...
  Ελένη Καρασαββίδη Διδάκτορας Λογοτεχνίας του Αριστοτελείου Π. Θ:
  …Σημασία δεν έχει τι σου συμβαίνει αλλά, τί θυμάσαι ότι σου συνέβη… Στην ορθή γωνία που τέμνει το προσωπικό με την ιστορική ροή συναντάμε και το έργο του Γιώργου Μετήλλια… Ο συγγραφέας και ο ήρωας γίνονται η φωνή της συνείδησής ενός αιώνα και μιας χώρας.
  Μπάμπης Δερμιτζάκης Φιλόλογος, Συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας- θεάτρου –κινηματογράφου:

  1. Μου αρέσει
  2. Κοινοποίηση
 4. Ο Τρόφιμος, του Φαίδωνα Θεοφίλου είναι  από τα βιβλία που με έχουν συγκινήσει έντονα. Ο μύθος απλός γι αυτό και σπουδαίος. Δεν βρίσκεται κάθε μέρα άνθρωπος που χτίζει την ζωή του από την αρχή. Ο Τρόφιμος το κάνει, με την ποιητική ιδιοσυγκρασία του συγγραφέα, σε ένα μυθιστόρημα, χτίζει την ζωή του με καθημερινά του υλικά. Τελειώνοντας αυτό το μυθιστόρημα, σε πεζή φόρμα φυσικά, έμεινα με συναισθήματα τρυφερότητας και συμπόρευσης, σε μια ουτοπική διάσταση. Πρέπει να έχει περάσει δεκαετία από την πρώτη φορά που το διάβασα αλλά, σε κάθε ευκαιρία που έρχομαι σε επαφή με αυτό το βιβλίο, με κατακλύζουν τα ίδια συναισθήματα. 

  Ο τρόφιμος Η σελίδα τού βιβλίου
  1. Μου αρέσει
  2. Κοινοποίηση
 5. Stella Skoura

  23/09/2017 00:11

  ΕΑΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ΘΑ ΤΟ ΗΘΕΛΑ!!!

   

  Ζήλια Η σελίδα τού βιβλίου
  1. Μου αρέσει
  2. Κοινοποίηση
 6. Τώρα, το βιβλίο Περιπέτεια στην Πάργα, είναι διαθέσιμο και στο Bookia.gr!

  Περιπέτεια στην Πάργα Η σελίδα τού βιβλίου
  1. Μου αρέσει
  2. Κοινοποίηση
 7. Η βαθειά κι απερίγραπτη οδύνη του θανάτου. Η νύχτα. Μας πάει πολύ βαθειά, στην πρώτη αρχή, σε διάφανο βυθό, στο άκτιστο φως. Ίσως, το ταξείδι του ανθρώπου στην πλήρη αντιστροφή. Ένα ταξείδι, μια γέννησις, μια έξοδος απο δεσμά. Mήπως ο σκιώδης εαυτός δραπετεύει απο το πλατωνικό σπήλαιο; Φαντάζομαι πως είναι ένα ταξείδι προς τα πίσω και προς τα εμπρός ταυτόχρονα. Παράξενο; όχι. Υπάρχει το σημείο που όλα συναντώνται. Αυτό της απόλυτης διαφάνειας.
  Κι ο έρωτας; 
   
   " Ετοιμοθάνατο θέλω του έρωτα το σώμα "
   
  Η συλλογή αποτελείται απο δύο μέρη. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει 26 ποιήματα και το δεύτερο 17 θρήνους - μοιρολόγια και ασχολείται με το θέμα του θανάτου, ως γεγονότος καταλυτικού, απόλυτου και μυστηριώδους κι ως στοιχείου που ποτέ μα ποτέ δεν θα πάψει να " φλερτάρη " με την ανθρώπινη ψυχή, συγκινώντας, θέλγοντας, ταράζοντας.
  Ο έρωτας " μπερδεύεται " και  " ερωτοτροπεί " μαζί του, κρυφά ή φανερά.
  Εναγκαλίζεται το θάνατο, ως αντίπαλο δέος, ως μελέτη του, ως υπόσχεσις κι ως ελπίς, ως δύναμις, πότε υπέρτερη και πότε υποτακτική.
  Αν τα ποιήματα αυτής της συλλογής είχαν χρώμα, αυτό θα ήταν το μαύρο και το κόκκινο. Ακόμα κι εκεί όπου ίσως κανείς διαισθάνεται το λευκό, το χρώμα στην πραγματικότητα είναι μαύρο και κόκκινο. Του έρωτα και του θανάτου.
  Είναι ποιήματα έμμετρα και προσεγγίζουν το θέμα θάνατος, όπως εγώ διαισθάνομαι, με τρόπο  " ερωτικό ". Τα δε μοιρολόγια, είναι εις την ουσία δημοτικά τραγούδια, δηλωτικά της προσπάθειας του ανθρώπου να ορθώση ανάστημα και να " αντέξη " την αναπόφευκτη μοίρα του αφανισμού και της απώλειας αλλά και να εκφράση την ανάγκη του να τιμήση τον νεκρό του.
   
   
  Η συγγραφέας
  Σοφία Πόταρη

  Ασφόδελοι και κυπάρισσοι Η σελίδα τού βιβλίου
  1. Μου αρέσει
  2. Κοινοποίηση
 8. Dina Retro

  14/09/2017 21:48

  καλησπέρα, έχω ψάξει παντού για το βιβλίο αυτό και δεν το βρίσκω πουθενά, μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε;

  Απαγορευμένος αντιστασιακός Τύπος της Κατοχής 1941-1944 Η σελίδα τού βιβλίου
  1. Μου αρέσει
  2. Κοινοποίηση
 9. ΕΛΕΝΗ ΣΕΚΛΕΡΕΝΤΟΥ

  Το βιβλιο της Ηω Αυγερη (Κι ομως) ειναι ενα αριστουργημα που μιλα στην ψυχη μας,,,,,κλεινοντας το βιβλιο μενεις καταπληκτος διοτι ειναι μια καινουργια συγραφεας που θα δωσει νομιζω πολλα!!!,,

  Κι όμως Η σελίδα τού βιβλίου
  1. Μου αρέσει
  2. Κοινοποίηση
 10. Panagiotis Sidiropoulos

  09/08/2017 11:01

  Οι προτάσεις σε αυτή τη συζήτηση, μας βοηθούν να βελτιώσουμε το Bookia, με κριτήρια των αναγνωστών, όχι δικά μας!

  Bookia Τι δεν μου αρέσει!
  1. Μου αρέσει
  2. Κοινοποίηση
 11. Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ «ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΛΟΧΙΑ»

  Στάθης Λούβαρις

  Ο «Γερμανός λοχίας» είναι ένας κέντρωνας αληθοπλασίας, αποτέλεσμα δηλαδή της συμπίλησης και συγκρότησης των ψηγμάτων της αλήθειας. Όλα τα πρόσωπα, τα γεγονότα και οι τόποι είναι πραγματικά σ’ αυτό το βιβλίο που γράφει για την αλήθεια, σ’ αυτό το αληθογράφημα. Οι έντυπες πηγές πρώτης ύλης καταγράφονται μάλιστα λεπτομερώς σε παράρτημα στο τέλος του βιβλίου. Ταυτόχρονα όμως σχεδόν όλα τα ονόματα τόπων και προσώπων είναι κίβδηλα. Κι αυτό για να προστατευθούν τα προσωπικά δεδομένα της οικογένειας του λοχία, χωρίς τη μαρτυρία της οποίας το βιβλίο θα ήταν πολύ φτωχότερο.

  Πράγματι, η κύρια πηγή του βιβλίου ήταν οι προσωπικές μαρτυρίες του γιου του λοχία και των ανταρτών τους οποίους πολέμησε ο λοχίας. Επίσης σημαντικότατη πηγή ήταν τα κρατικά γερμανικά αρχεία. Η χρήση όμως των πηγών αυτών δεν επιτρεπόταν να γίνει άνευ αποτελεσματικής προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων. Γι’ αυτό εκείνα τα ονόματα προσώπων, τόπων ή ακόμα και ημερομηνίες που ενδεχομένως θα φανέρωναν την ταυτότητα του Γερμανού λοχία άλλαξαν. Από την άλλη, η κιβδηλωνυμία έδωσε στο βιβλίο τη δυνατότητα να αντιπροσωπεύσει αδιακρίτως την ευρύτερη πραγματικότητα της Κατοχής.

  Είναι λοιπόν όλα πραγματικά στο βιβλίο, υπό κιβδηλωνυμία έστω; Όχι. Ο Γερμανός λοχίας δεν κρατούσε ποτέ σημειώσεις, επειδή είχε εξαιρετική μνήμη. Δεν κρατούσε ημερολόγιο. Οι σκέψεις και οι κουβέντες του είναι επινοημένες, δεν είναι δηλαδή δικές του, εκτός από τις ελάχιστες εκείνες κουβέντες του που οι προφορικές μαρτυρίες διατήρησαν και που παρουσιάζονται ανάμεσα στις τόσες άλλες. Αλλά ακόμα κι αυτές οι «επινοήσεις» δεν είναι παρά ένας κέντρωνας αληθοπλασίας: συναρμογή πραγματικών δηλώσεων ή σκέψεων συμπατριωτών του της εποχής εκείνης που έφθασαν σε μας με διάφορους τρόπους, από επιστολές τους και καταχωρήσεις σε ημερολόγια έως απομαγνητοφωνήσεις των κρυφά καταγεγραμμένων συζητήσεών τους κατά την αιχμαλωσία τους. Οι πηγές όλων αυτών των επινοημένων προτάσεων ή κρίσεων, που αποδίδονται στον λοχία ενώ ανήκουν σε πρωταγωνιστές ή μελετητές της εποχής, δίδονται στο παράρτημα.

  Η ακρίβεια, όση επέτρεπε η προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαρτύρων, ήταν ένα ζητούμενο. Έτσι τα καιρικά φαινόμενα όχι μόνο είναι ακριβή, όπως η κατακόκκινη πανσέληνος του Δεκαπενταύγουστου του 1943, αλλά χρησιμοποιούνται για να προσδιορισθούν ημερομηνίες που οι έντυπες ή προφορικές πηγές δεν διευκρινίζουν. Έτσι, για παράδειγμα, μια αναφορά βροχής της Ιωάννας Τσάτσου στα «Φύλλα Κατοχής» χρησιμεύει για να καθορισθεί πότε ο Γερμανός λοχίας προτρέπει έναν ζωγράφο που εκτιμούσε να διαφύγει πριν συλληφθεί.

  Τέλος, κρίσιμο στοιχείο στο βιβλίο είναι η διαρκής αντίστιξη των γερμανικών και ελληνικών επόψεων, έτσι ώστε να δημιουργείται ένα καλειδοσκόπιο των δράσεων και των σκέψεων που απάρτιζαν την καθημερινότητα της Κατοχής. Η άβυσσος που χωρίζει τις δύο αντίπαλες κοσμοθεωρίες είναι στην πραγματικότητα ο ήρωας του βιβλίου. Χτισμένη κι αυτή όμως ως κέντρωνας των απόψεων πρωταγωνιστών και μελετητών. 

  Ο Γερμανός λοχίας Η σελίδα τού βιβλίου
  1. Μου αρέσει
  2. Κοινοποίηση
 12. Konstantinos Kavouras

  18/07/2017 00:47

  πρόκειται για το πρώτο βιβλίο της Ευτυχίας Γιαννάκη

  Χάρντκορ Η σελίδα τού βιβλίου
  1. Μου αρέσει
  2. Κοινοποίηση
 13. George Koutrakis

  09/07/2017 19:31

  Είχε κάποια ποιήματα που μου πολυ και άλλα που μου άρεσαν αρκετά..  Έμοιαζαν σαν πραγματικές ιστορίες βγαλμενες απι τα βιωματα και τις αναμνήσεις της δημιουργού. Δεν ένιωσα σε καμία περίπτωση την απόσταση που δημιούργηται μεταξύ αναγνώστη και συγγραφέας,όπου ο συγγραφέας θεωρείται ο ψαγμενος και απομακρος διανοουμενος,ενώ ο αναγνώστης θεωρείται κάποιος που προσπαθεί να καταλαβει το "τι εννοεί ο ποιητής;" ειναι λιτά και προσβάσιμα τα ποιήματα και χωρις καμία δόση αυταρεσκιας και ναρσισισμου που βλέπουμε σε κάποιους άλλους ποιητές. 

  Απόπειρες Η σελίδα τού βιβλίου
  1. Μου αρέσει
  2. Κοινοποίηση
 14. Anastasia Amvrosiadou

  28/06/2017 15:34

  ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ

  Ισημερία Η σελίδα τού βιβλίου
  1. Μου αρέσει
  2. Κοινοποίηση
 15. Spiros Fountoulakis

  15/05/2017 14:40

  Ξέρει κανείς βιβλιοπωλείο που διαθέτει το συγκεκριμένο βιβλίο; έστω και μεταχειρισμενο. 

   

  Ο ξεχασμένος στρατιώτης Η σελίδα τού βιβλίου
  1. Μου αρέσει
  2. Κοινοποίηση
Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας
Κοινωνικά δίκτυα