Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
Η συγγραφέας Νεφέλη Πόπη Ζάνη από τα Ιωάννινα, συνομιλεί με τον Μίλτο Γήτα
Διαφ.

Γράφει: Μίλτος Γήτας

Έχοντας ήδη πατήσει και με τα δύο της πόδια «το πρώτο σκαλοπάτι» η συγγραφέας Νεφέλη Πόπη Ζάνη από τα Ιωάννινα ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον και δηλώνει πιστή στη λογοτεχνία. Τα πρώτα της βιβλία συγκίνησαν, ανέδειξαν καθημερινά θέματα και προκάλεσαν θετικές κριτικές στο αναγνωστικό κοινό της πόλης αλλά και όχι μόνο.

Μέσα από την αποκλειστική της συνέντευξη στο Bookia και τον Μίλτο Γήτα δηλώνει έτοιμη για νέες συγγραφικές προκλήσεις αλλά και για την ανάγκη της να μοιράζεται συναισθήματα με τους ανθρώπους γύρω της.

Νεφέλη Πόπη Ζάνη, συνέντευξη στο Bookia

Ποιο ήταν το κίνητρο σου για να ξεκινήσεις να γράφεις βιβλία;

Η ανάγκη για επικοινωνία. Η ανάγκη του “μοιράζομαι”. Οι άνθρωποι είναι τόσο απασχολημένοι με την καθημερινότητα, με τα δικά τους προβλήματα, που δεν έχουν χρόνο ή διάθεση αν θέλεις, να ακούσουνε τα εσώψυχά σου. Το να αποτυπώνω λοιπόν στο χαρτί τα όσα νιώθω ήταν η ιδανική λύση για μένα, αφενός γιατί έτσι  ξανασαίνω  από τα συναισθηματικά μου βάρη, αφετέρου ανακαλύπτω την αξία του “μοιράζομαι” που δεν είναι άλλη από το να με οδηγεί στο να βρίσκω  συνοδοιπόρους.

Τι διαπραγματεύονται τα πρώτα σου βιβλία; Ποια είναι η κεντρική τους ιδέα          

Κεντρική ιδέα... η κοινωνία και κατ' επέκταση οι άνθρωποί της. Ψυχές φοβισμένες, προδομένες, μοναχικές. Άνθρωποι ντυμένοι “πρέπει” φθονώντας ορισμένους που καταφέρνουν να είναι “θέλω”. Οι άνθρωποι κάνουν την κοινωνία ή η κοινωνία τους ανθρώπους; Που αρχίζει το ένα και που το άλλο; Αυτά και άλλα υπαρξιακά ζητήματα-αγάπη, πίστη, θυμός, απόγνωση, ντροπή, φόβος- είναι συνήθως τα θέματα των βιβλίων μου και αυτό ακριβώς διαπραγματεύονται. Το περιεχόμενό τους είναι κοινωνικό, ψυχολογικό, πνευματικό, οδηγούν τον αναγνώστη  σ' ένα ταξίδι του εσώτερου εαυτού, κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό. Εάν δεν υπάρξει γνωριμία με τον εσώτερο εαυτό μας, τίποτα δεν είναι δυνατόν ν' αλλάξει.

Νεφέλη Πόπη Ζάνη, συνέντευξη στο Bookia

Σε μια χώρα που όλοι σχεδόν κάτι γράφουν πόσο εύκολο είναι να ξεχωρίσεις και να διακριθείς στη λογοτεχνία;

Δυστυχώς ζούμε σε μια χώρα όπου τίποτα δεν λειτουργεί αξιοκρατικά και αυτό σημαίνει πως υπάρχει μεγάλος βαθμός δυσκολίας για διάκριση όχι μόνο στη λογοτεχνία αλλά σε οποιοδήποτε τομέα είτε αυτό είναι τέχνη, είτε κάτι άλλο.  Εκείνοι που γράφουν από αγάπη, που δεν μπορούν να φανταστούν την ζωή τους χωρίς την συγγραφή, το κάνουν χωρίς να περιμένουν καμία διάκριση. Γράφουν γιατί αναπνέουν μέσα από αυτό. Εκείνοι πάλι που γράφουν μόνο και μόνο για την όποια διάκριση, χωρίς αγάπη, χωρίς μεράκι, καλά θα κάνουν να σταματήσουν.  Διάκριση στη λογοτεχνία είναι η αντοχή των έργων ενός δημιουργού με το πέρασμα του χρόνου και ο αυθεντικός, ο γεννημένος για αυτό δημιουργός το γνωρίζει πολύ καλά! Επιμονή, υπομονή, πειθαρχεία και αγάπη προς και για την συγγραφή!  Εφόδια που ίσως οδηγήσουν στην διάκριση ίσως και όχι, απαραίτητα όμως για την συνέχεια του κάθε συγγραφικού ταξιδιού.

Ποια είναι η σχέση σου με τους ομότεχνους; Υπάρχει πιστεύεις ανταγωνισμός;

Πριν τέσσερα χρόνια που επίσημα πια μπήκα στο συγγραφικό κόσμο, ομολογώ πως σοκαρίστηκα με τα όσα συνάντησα. Στο μυαλό μου τα είχα εντελώς διαφορετικά, αντ' αυτού βρέθηκα αντιμέτωπη με έναν όχι και τόσο πνευματικό κόσμο ή τουλάχιστον αυτό που εγώ είχα πλάσει μέσα μου για το πως μπορεί να είναι οι άνθρωποι του πνεύματος. Υπάρχει ανταγωνισμός, υπάρχουν κλίκες που μεταξύ τους ευλογούν τα γένια τους  δημιουργώντας έτσι μια εικόνα στα μάτια των αναγνωστών που στην ουσία είναι ψεύτικη.  Ευτυχώς το κατάλαβα έγκαιρα και τραβήχτηκα στην μεριά μου. Τέτοιου είδους τεχνάσματα δεν με αντιπροσωπεύουν. Η σχέση μου με τους ομότεχνους είναι στην πλειοψηφία τους πολλή καλή, με συνεννόηση, συνεργασία, αλληλοβοήθεια και αστείρευτη αγάπη για το βιβλίο! Δεν ξέρω αν σε αυτό συνετέλεσε ο παράγοντας τύχη ή η αγάπη μου για ομαδικότητα και δημιουργία ή και τα δυο, αλλά είμαι πραγματικά ευγνώμων που στο δρόμο μου βρέθηκαν αξιόλογοι άνθρωποι με ειλικρινή αγάπη για την συγγραφή.  Δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα από το να συμπορεύεσαι με ανθρώπους με κοινό όραμα. Με ανθρώπους που η λέξη ανταγωνισμός τους είναι άγνωστη και σε αυτό στάθηκα πολύ τυχερή! Με τους λίγους που οι απόψεις μας ή οι τρόποι που χρησιμοποιούν με βρίσκουν αντίθετη, σιωπηλά και ήρεμα τους αφήνω στην άκρη, δεν διαπληκτίζομαι, απλά αποχωρώ. Εκ φύσεως άτομο με χαμηλό προφίλ μου είναι αδύνατον να μπω σε διαδικασία διαπληκτισμού.  Είναι σα να πηγαίνω κόντρα σ' εμένα, στην προσωπικότητά μου.

Νεφέλη Πόπη Ζάνη, συνέντευξη στο Bookia

Πως αντιδράς σε μια θετική και σε μια αρνητική κριτική;

Προσγειωμένα και στις δυο περιπτώσεις. Η θετική κριτική είναι αυτή που μου προκαλεί το αίσθημα της δικαίωσης, το χαμόγελο πως δεν πήγαν χαμένοι οι κόποι μου, την δύναμη για συνέχεια αλλά ως εκεί. Δεν παίρνουν τα μυαλά μου αέρα, δεν επαναπαύομαι. Από την άλλη η καλοπροαίρετη αρνητική κριτική είναι καλοδεχούμενη, γιατί είναι αυτή που θα με κάνει καλύτερη. Θα με βάλει να προβληματιστώ, να σκεφτώ και να προσπαθήσω να βελτιωθώ. Η αρνητική κριτική που γίνεται κακοπροαίρετα, χωρίς κάποιο εύλογο επιχείρημα με αφήνει αδιάφορη. Δεν γίνεται να αρέσουμε σε όλους, άσε που θα ήταν βαρετό, δεν θα υπήρχε το κίνητρο για βελτίωση.

Πόσο σε έχουν βοηθήσει τα social media στην προώθηση των βιβλίων σου; Θεωρείς έχουμε περάσει σε μια νέα εποχή και στα βιβλία;

Έχουμε περάσει σε μια νέα εποχή έτσι κι αλλιώς και από αυτό δεν θα μπορούσαν τα βιβλία ν' αποτελέσουν εξαίρεση, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα κακό, (πολλές φορές η εξέλιξη δεν είναι πάντα αποτελεσματική) και εδώ θα χρησιμοποιήσω μια φράση που μου είπε ένας καλός φίλος δημοσιογράφος και που προφανώς το γνωρίζεις και εσύ ως δημοσιογράφος κι ο ίδιος. “Χρησιμοποιούμε το μέσο και όχι το μέσο εμάς”. Που σημαίνει πως εάν χρησιμοποιούμε σωστά οτιδήποτε έχει σχέση με το βιβλίο-ανάγνωση, προώθηση κλπ-στο διαδίκτυο μόνο κέρδος μπορούμε να έχουμε. Το ίδιο ισχύει και με τα social media, τα οποία προσωπικά ναι με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ. Και ως προς την προώθηση της δουλειάς μου και ως προς την γνωριμία μου με αξιόλογους ανθρώπους του χώρου αλλά και γενικότερα. Πιστεύω πως τα  social media έχουν και την θετική τους πλευρά για όλους μας αρκεί να ξέρουμε πως τα χρησιμοποιούμε και κυρίως γιατί.

Πιστεύεις πως στα Ιωάννινα υπάρχουν οι δυνατότητες να αναπτύξει κάποιος τη δεξιοτεχνία και το ταλέντο του στη συγγραφή;

Σαφώς και στην επαρχία-όπως και στα Ιωάννινα-οι επιλογές είναι περιορισμένες,. Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές όπως συμβαίνει στην πρωτεύουσα αλλά και στην συμπρωτεύουσα. Στην επαρχία και συγκεκριμένα στα Ιωάννινα στα οποία ζω και αναφέρεσαι θα πρέπει κανείς να καταβάλλει διπλή προσπάθεια στο ν' αναπτύξει την δεξιοτεχνία του ή το ταλέντο του, στο να προωθηθεί η δουλειά του και να τον μάθει το αναγνωστικό κοινό. Είναι ίσως και θέμα συγκυριών, κατά πόσο ο εκδοτικός οίκος θα στηρίξει το βιβλίο και θα το προωθήσει, κατά πόσο στη σχέση εκδότη-συγγραφέα υπάρχει συνεργασία κλπ. Ωστόσο πιστεύω πως αν κάποιος θέλει πραγματικά να δημιουργήσει το κάνει όπου κι αν βρίσκεται, με διπλάσιο ίσως κόπο αλλά το παν είναι να υπάρχει θέληση για δημιουργία.

Τα Γιάννενα είναι υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, πιστεύεις είναι εφικτός αυτός ο στόχος;

Είναι πολύ όμορφο όλο αυτό που συμβαίνει στην πόλη μας τελευταία, και αναφέρομαι στις διάφορες εκδηλώσεις που γίνονται με αφορμή την υποψηφιότητα της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, αλλά φοβάμαι πως με τα σημερινά δεδομένα ο στόχος δεν είναι εφικτός.  Και όχι μόνο γιατί διανύουμε δύσκολες εποχές αλλά γιατί η πόλη σε όλους σχεδόν τους τομείς είναι δυσλειτουργική  και  ανοργάνωτη. Χρειάζονται εποικοδομητικές αλλαγές  ώστε να επιτευχθεί ο στόχος.

Νεφέλη Πόπη Ζάνη, συνέντευξη στο Bookia

Αγαπημένος Έλληνας συγγραφέας και γιατί;

Αλκυόνη Παπαδάκη. Έχει έναν μοναδικό τρόπο μέσα από τα βιβλία της να περνάει τόσο δυνατά μηνύματα για την ζωή και τους ανθρώπους, που είναι αδύνατον κάποιος να μην πάρει δύναμη, να μην βρει απαντήσεις σε κάτι που τον ταλαιπωρεί, ώστε να συνεχίσει την πορεία του.

Ποιο βιβλίο διάβασες τελευταία και γιατί θα μας το πρότεινες;

«Γενέθλια ξανά» της Μάρως Βαμβουνάκη. Είναι ένα βιβλίο ιδιαίτερο όπως άλλωστε όλα τα βιβλία της συγκεκριμένης συγγραφέως. Με μοναδικό τρόπο θέτει προβληματισμούς τους οποίους όλοι μας έχουμε συναντήσει έστω μια φορά στην ζωή μας. Αλλάζει τα πάντα τελικά ο χρόνος, τα γιατρεύει τα επουλώνει; Ο πραγματικός έρωτας και η αληθινή αγάπη είναι μία και μοναδική τελικά; Η συγγραφέας μέσα από αυτό το βιβλίο μας δείχνει πως  οι πιο συναρπαστικές ιστορίες είναι αυτές που πηγάζουν από την αληθινή ζωή και την ψυχή! Είναι ένα βιβλίο για εκείνους που νιώθουν την ανάγκη να αφουγκραστούν την ψυχή τους. Να δουν κατάματα τις αλήθειες της ζωής τους!

Ποια είναι τα μελλοντικά σου συγγραφικά σχέδια; Ετοιμάζεις κάποιο νέο βιβλίο;

Θα ήθελα όσο υπάρχω στον μάταιο τούτο κόσμο να συμπορεύομαι με την συγγραφή. Θα ήθελα να μην με προδώσει και να μείνει μαζί μου μέχρι το τέλος του ταξιδιού. Το νέο μου βιβλίο θα κυκλοφορήσει Θεού θέλοντος, με την έλευση του νέου έτους. “Φυγαδεύοντας συναισθήματα... σαν ποίηση” εκδόσεις Γεωργίου, ένα βιβλίο με κείμενα αποφθεγματικά και ποιήματα προσεγγίζοντας θέματα υπαρξιακά όπως η φιλία, ο έρωτας, η ζωή, ο θάνατος, που όπως όμορφα είπε ένα φίλος μου...” ένα βιβλίο που σκοπό έχει να φωτίσει αυτόν που διψάει για λίγο φως. Ασκήσεις φωτός, λοιπόν.”!

 
 
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα