Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
Ο Δρ Σπύρος Μαζάνης μιλάει για τον «Βόλιο Εμβόλιο»
Διαφ.

Γράφει: Πόπη Ξοφάκη

O Δρ Σπύρος Μαζάνης είναι Αριστούχος διδάκτωρ ιατρικής και χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Ρώμης. Είναι παιδίατρος και έχει βρεθεί ως καλεσμένος ομιλητής για παιδιατρικά θέματα στις δημοφιλέστερες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ενώ αρθρογραφεί σε διάφορα περιοδικά και site. Είναι επίσημο μέλος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων, της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρείας, της Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής Ελλάδος και μέλος του ∆.Σ. της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής.

Ο Βόλιος Εμβόλιος που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Σοκόλη, είναι το πρώτο παραμύθι το οποίο μιλά για τη σημαντικότητα των εμβολίων προσπαθώντας παράλληλα να καταπολεμήσει τις φοβίες των παιδιών αλλά και να καλλιεργήσει τόσο σε αυτά όσο και στους γονείς τη νοοτροπία ότι η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχός τους σε θέματα υγείας.

Το υπογράφει ο Δρ Σπύρος Μαζάνης και η δημοσιογράφος υγείας Φλώρα Κασσαβέτη.

Το παραμύθι είναι γραμμένο με φαντασία, σε απλό λόγο, φιλικό για τα παιδιά, ενώ κλείνει με ένα πλούσιο παράρτημα (με δραστηριότητες για τα παιδιά, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, ιστορία των εμβολίων, βιβλιογραφία) από τη Δρ Νάντια Κουρμούση, υπεύθυνη Ψυχικής Υγείας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ανατολική Αττική.

Η ιστορία του Βόλιου Εμβόλιου, αυτού του μικροσκοπικού πλάσματος που κατοικεί σ’ έναν μικρό σωλήνα γεμάτο κίτρινο, πράσινο, γαλάζιο ή ροζ υγρό έρχεται ίσως την πιο κατάλληλη στιγμή. Φτάνει μόνο να αναλογιστεί κανείς πως σήμερα υπάρχουν 350.000 ανεμβολίαστα παιδιά για ιλαρά στην Ελλάδα, και, σύμφωνα με την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, το αντιεμβολιαστικό κίνημα που ανταπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια θα αποτελέσει την αιτία για την επανεμφάνιση παλιών λοιμώξεων, λόγω άρνησης των γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Για αυτά και άλλα, μίλησε στο Bookia ο Δρ Σπύρος Μαζάνης

«Μα δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να κάνω τόσα πολλά εμβόλια κάθε τρεις και λίγο; Ένα δεν φτάνει; Και πώς είσαι σίγουρη ότι το εμβόλιο με προστατεύει;» Οι παραπάνω λογικές απορίες του μικρού Άρη, ο οποίος θα μπορούσε να είναι το οποιοδήποτε παιδί, αλλά και ο φόβος που φωλιάζει στην ψυχή του κάθε φορά που βρίσκεται αντιμέτωπος με τη βελόνα, έγιναν η αφορμή για τη δημιουργία ενός πρωτότυπου και ιδιαίτερα χρήσιμου παιδικού βιβλίου.

Είστε έτοιμοι να μάθετε όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια για τον Βόλιο Εμβόλιο;

Σπύρος Μαζάνης

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία ενός τέτοιου βιβλίου;

Η ιδέα  προέκυψε μέσα από τη συνεργασία μου με την δημοσιογράφο υγείας Φλώρα Κασσαβέτη. Ενώ είχαμε κάνει πολλά θέματα σε περιοδικά, τηλεόραση και διαδίκτυο απλοποιώντας τα επιστημονικά θέματα για να είναι πιο προσιτά- στις μαμάδες κυρίως- στην προσπάθεια να γίνει κατανοητό για το τι συμβαίνει με τα εμβόλια γεννήθηκε ο Βόλιος Εμβόλιος.

Γιατί αποφασίσατε να απευθυνθείτε στα παιδιά μέσω ενός παραμυθιού και όχι στους γονείς;

Ο Βόλιος Εμβόλιος είναι ένα κανονικό παραμύθι, όπως όλα τα παραμύθια που ξέρουμε.

Δηλαδή μια ιστορία μέσα από την οποία θα μπορούσαν να καταλάβουν και τα παιδιά την διαδικασία και την χρησιμότητα των εμβολίων, ώστε να γίνουν πιο φιλικές οι σχέσεις τους με τον παιδίατρο και τις ενέσεις. Το παραμύθι και οι μύθοι πάντα επηρεάζουν τις ψυχές των παιδιών και με απλό τρόπο μπορείς να τους περάσεις τα μηνύματα που θέλεις.

Το καλό που νικάει το κακό είναι ένα αιώνιο θέμα, το οποίο και συναρπάζει τα παιδιά. Επίσης τα παιδιά ταυτίζονται με τους ήρωες του παραμυθιού και βιώνουν τα θετικά τους, ενώ απορρίπτουν τ’ αρνητικά τους.

Ο Βόλιος Εμβόλιος ήταν ένα κακό μικρόβιο το οποίο οι επιστήμονες ιατροί το μετέτρεψαν σε καλό μικρόβιο. Το εκπαίδευσαν, του έδωσαν ένα σακίδιο και ένα πατίνι και το έβαλαν να μπει μέσα στο σώμα του Άρη- του ήρωά μας- χρησιμοποιώντας μια τσουλήθρα που δεν είναι άλλη από την σύριγγα του εμβολίου. Και κάπως έτσι, ο Βόλιος Εμβόλιος αρχίζει να τριγυρνά μέσα στο σώμα του Άρη και να τοιχοκολλάει σε όλα τα όργανα τις φωτογραφίες των καταζητούμενων μικροβίων, έτσι ώστε αργότερα η αστυνομία του σώματος να μπορεί να συλλάβει τα κακά μικρόβια.

Γιατί είναι σημαντικό να εμβολιάζονται τα παιδιά;

Μετά την ανακάλυψη του τρόπου, με τη βοήθεια του οποίου οι άνθρωποι μπορούν να πίνουν καθαρό νερό και έτσι να σώζονται εκατομμύρια ζωές, τα εμβόλια θεωρούνται ως η δεύτερη μεγαλύτερη ιατρική ανακάλυψη για να προλαμβάνονται οι επιδημίες ασθενειών που απειλούν την ζωή των ανθρώπων. Ακόμη και στις χώρες που βελτιώθηκαν οι συνθήκες διαβίωσης, μόνο με τους εμβολιασμούς μειώθηκαν οι θανατηφόρες μολυσματικές αρρώστιες. Γι’ αυτό και ο μοναδικό τρόπος για να προστατευτούν τα παιδιά για όλη τη ζωή του είναι να εμβολιάζονται κανονικά και από μικρές ηλικίες.

Πώς μπορεί ο γονιός να προετοιμάσει το παιδί ώστε να μην φοβάται τα εμβόλια;

Όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, τα παιδιά αντιλαμβάνονται και πείθονται ευκολότερα όταν τους λέμε την αλήθεια από την αρχή. Στην πραγματικότητα, αν τους εξηγήσουμε ότι το εμβόλιο είναι απαραίτητο, ότι θα γίνει έτσι κι αλλιώς, ότι όλοι έχουμε κάνει εμβόλια, ότι θα πονέσει αλλά ο πόνος θα είναι πολύ πιο μικρός από τότε που χτύπησαν με το ποδήλατο και ότι ο πόνος διαρκεί πολύ-πολύ λίγο κτλ, τότε το πιθανότερο είναι να μετριάσουμε την αγωνία τους. Βέβαια, το παραπάνω προϋποθέτει ότι οι σχέσεις γονιών και παιδιού διέπονται από αμοιβαία εμπιστοσύνη από παλιά και όχι να φτιάχνονται εν όψει του εμβολιασμού την τελευταία στιγμή.

Είναι αναγκαίο να ενημερώνονται τα παιδιά για τον εμβολιασμό από το σχολείο τους;

Αυτό είναι σπουδαίο! Το σχολείο μπορεί να κάνει τεράστια δουλειά. Τα παιδιά υπολογίζουν τους δασκάλους τους, ακόμη και από τη στιγμή που πηγαίνουν στο βρεφικό σταθμό. Έτσι, λοιπόν, με την κατάλληλη υποδομή και διδασκαλία μπορεί να είναι πολύτιμη η συμβολή του σχολείου. Πολλά μπορούν να γίνουν: Θεατρικές παραστάσεις σχετικές με το θέμα, διαγωνισμοί, ασκησιολόγιο, επίσκεψη της τάξης σε ιατρεία και νοσοκομεία, ώστε να εξοικειωθούν τα παιδιά.

Το παραμύθι Βόλιος Εμβόλιος διαθέτει ένα ειδικό ασκησιολόγιο για γονείς και δασκάλους εξαιρετικά φτιαγμένο από τη Νάντια Κουρμούζη, η οποία είναι υπεύθυνη παιδαγωγικών προγραμμάτων των σχολείων της Δυτικής Αττικής και μια εντυπωσιακή εικονογράφηση από την εικαστικό Μαρία Κουτρουμπά. Όλα τα συγγραφικά έσοδα, δε,  θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό. Συγκεκριμένα, στην παιδιατρική κλινική του Αττικού νοσοκομείο,υ σε ένα τμήμα που έρευνα και θεραπεύει παιδιά με σπάνιες παθήσεις των βρόγχων.

 
 
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα