Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
BookiaTV!
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
«Ο κυρ Λάζαρος και οι 40 Δράκοι», στο Θέατρο Ακάδημος
Διαφ.
Θέατρο Ακάδημος, Ιπποκράτους 17 και Ακαδημίας
Πληροφορίες / Κρατήσεις: Τηλ.: 210 3625119
Κάθε Κυριακή στις 12:00, καθημερινά οργανωμένες παραστάσεις για σχολεία στις 10:30

ΛΑΪΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

Η Λαϊκή Παράδοση είναι σημαντική για την Πολιτισμική μας Ταυτότητα! Ο Νικόλαος Πολίτης μιλάει για τον λαϊκό πολιτισμό ως “τας κατά παράδοσιν δια λόγων, πράξεων και ενεργειών εκδηλώσεις του ψυχικού και κοινωνικού βίου του λαού”. Όλος αυτός ο πλούτος Λόγων και Πράξεων της καθημερινότητας του Λαού λοιπόν, που παραδίδεται στις επόμενες γενιές, περιέχει την Αλήθεια της Σκέψης του.

Δεν είναι τυχαίο που τα παραδοσιακά τραγούδια συγκινούν, γιατί είναι βγαλμένα από την Ψυχή του Λαού. Δεν είναι τυχαίο που τα λαϊκά παραμύθια -ιδιαίτερα όταν τα αφηγούνται με ζωντάνια- κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων, γιατί η ουσία τους είναι βγαλμένη από τους αρχαίους Μύθους! Όλα τα παραμύθια έχουν ή προσπαθούν να εντάξουν ένα “ηθικό δίδαγμα”. Τα Λαϊκά παραμύθια το κάνουν αυτό αβίαστα. Όλα τα παράξενα και εξωπραγματικά στοιχεία ενώνονται για να φτιάξουν μια ιστορία που θα οξύνει τη φαντασία, θα δώσει τροφή για σκέψη και οδηγήσει στην Κάθαρση. Η Ελληνική Γλώσσα επίσης, με τις υπέροχες διαλέκτους δίνει ένα έντονο χρώμα στα λαϊκά παραμύθια.

«Ο κυρ Λάζαρος και οι 40 Δράκοι», στο Θέατρο Ακάδημος

Τα παραμύθια -και ιδιαίτερα τα λαϊκά παραμύθια- που γνωρίζουν αρκετοί παππούδες ακόμα, είναι η γέφυρα που θα ενώσει το διαγενεακό χάσμα! Όσο μπορούμε ας αφήσουμε αυτή τη μοναδική κληρονομία να περνάει από γενιά σε γενιά!

Το Λαϊκό παραμύθι “Ο κυρ Λάζαρος και οι 40 Δράκοι” από την αγαπημένη Ήπειρο, φιλοξενείται στο βιβλίο ΛΑΪΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ σε επιμέλεια της Γιάννας Σέργη και εικονογράφηση Σοφίας Παπαθανάση από εκδόσεις Εν Πλω. Ο Πρόλογος της Δέσποινας Δαμιανού, μιλάει για την αναγκαιότητα της έρευνας και της καταγραφής της λαϊκής μας παράδοσης: “Το λαϊκό παραμύθι είναι του παραμυθά μόνο ως προς την τέχνη του, η ιστορία, το θέμα του δηλαδή, και οι περιπέτειες είναι της κοινότητας, των φίλων, των συγχωριανών, του κόσμου”, γράφει χαρακτηριστικά. Η Εισαγωγή της Γιάννας Σέργη είναι εξαιρετική! Μας δίνει το στίγμα του λαϊκού παραμυθιού, και βέβαια το στίγμα της Ηπείρου: ”Κύριο χαρακτηριστικό των λαϊκών παραμυθιών είναι η παγκοσμιότητα. Κάθε λαός, πρωτόγονος ή πολιτισμένος, έχει το μερίδιό του στη δημιουργία παραμυθιών, ιστοριών, μύθων. Τα ίδια μοτίβα, οι ίδιο τύποι παραμυθιών κυκλοφορούν σε κάθε μεριά της γης, σε κάθε πολιτισμό. Η διαφορά βρίσκεται στο ύφος... Στα παραμύθια που ακολουθούν θα ανακαλύψουμε στοιχεία από την Ήπειρο, την “καλοχείμωνη και γλυκοκαλόκαιρη πατρίδα, όπου κάθε πέτρα, κάθε χάλασμα και κάθε λακκιά έχουν το τραγούδι του, την παράδοσή τους και το παραμύθι τους, όπως γράφει ο Χρ. Χρηστοβασίλης στην Εισαγωγή της δικής του συλλογής Ηπειρώτικων παραμυθιών που πρωτοεκδόθηκε το 1906”.

Πολλά λαϊκά παραμύθια διασώζονται ευτυχώς από διάφορες εκδόσεις. Δώστε στα παιδιά σας τη δυνατότητα μέσα από ένα τέτοιο βιβλίο να αναγνωρίσουν κομμάτια του Έλληνα, κομμάτια του εαυτού τους.

«Ο κυρ Λάζαρος και οι 40 Δράκοι», στο Θέατρο Ακάδημος 

ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ

Η θεατρική απόδοση του λαϊκού παραμυθιού “Ο κυρ Λάζαρος και οι Δράκοι” έγινε με μεγάλη φροντίδα από τον νεαρό σκηνοθέτη Νίκο Χρηστίδη. Σε μια Ελληνική κοινωνία όπου τα όνειρα τσακίζονται καθημερινά, ένας Λάζαρος κυνηγάει το απίθανο, θέλει να γίνει ήρωας! Παρόλο το Φόβο του πραγματοποιεί το ταξίδι που θα τον βοηθήσει να βρει τους Δράκους, τα μυθικά πλάσματα πολλών παραμυθιών. Εκεί θα διαπιστώσει ότι δεν είναι εχθρικά, και με την εξυπνάδα του θα τους κάνει Φίλους!

Η εισαγωγή του έργου με το σκηνικό του δάσους γεμάτο αντάρα, μας έβαλε αμέσως στην ατμόσφαιρα του λαϊκού παραμυθιού. Και με την παρουσία της Σόνιας Ζορμπά με τη φλογέρα της και την όμορφη φωνή της, το θεατρικό απογειώθηκε!

Οι ηθοποιοί Φιλίτσα Καλογεράκου, Βασιλική Συρανίδου (Σούκη) και Νίκος Χρηστίδης, μεταμορφώθηκαν σε 3 αξιαγάπητους δράκους! Οι διάλογοί τους, η κίνησή τους, και το δέσιμό τους στη σκηνή έφεραν το γέλιο στα πρόσωπα των παιδιών και των μεγάλων! Για το ρόλο του Λάζαρου είναι η αλήθεια ότι περίμενα έναν πιο μικροκαμωμένο ηθοποιό να τον υποδυθεί, ώστε να έρθει σε αντιδιαστολή το μέγεθός του με την αντρεία του, όμως ο Πέτρος Λιόντας ερμήνευσε με πειθώ τον βασικό ήρωα.

Μια παράσταση γεμάτη δράση, συγκίνηση, γέλιο! Η ζωντανή μουσική, οι σπαρταριστοί διάλογοι, τα υπέροχα σκηνικά της Νάγιας Ζαχαράτου, οι ατμοσφαιρικοί φωτισμοί της Αναστασίας Λουκρέζη, μας μάγεψαν και μας ταξίδεψαν στη χώρα του Λαϊκού Παραμυθιού!

Είχα τη χαρά να συνομιλήσω με τον νεαρό σκηνοθέτη και ηθοποιό Νίκο Χρηστίδη. Ένα ώριμο άτομο που επιλέγει προσεκτικά τις κινήσεις που κάνει στο χώρο του Θεάτρου και περιμένουμε με ανυπομονησία τις επόμενες δουλειές του.

«Ο κυρ Λάζαρος και οι 40 Δράκοι», στο Θέατρο Ακάδημος

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Το θεατρικό έργο είναι βασισμένο στο ομώνυμο λαϊκό παραμύθι “Ο κυρ Λάζαρος κι οι Δράκοι” που συμπεριλαμβάνεται στο ανθολόγιο λογοτεχνικών κειμένων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αληθινές στιγμές συγκίνησης, εναλλάσσονται άψογα με την έντονη δράση και τις κωμικές σκηνές . Οι ηθοποιοί με την συνοδεία ζωντανής μουσικής ενσαρκώνουν με μαεστρία τους παραμυθένιους ρόλους τους και μαγεύουν μικρούς και μεγάλους…

Μια παράσταση για όλες τις ηλικίες, που ισορροπεί ανάμεσα στο γέλιο και το συναίσθημα.

Η υπόθεση του έργου:

Ο Λάζαρος, ένας φιλόδοξος και ονειροπόλος μπαλωματής αποφασίζει να διερευνήσει την πιθανή ύπαρξη Δράκων. Τα μυθικά πλάσματα, που τόσο ονειρεύεται να συναντήσει ζουν σ’ ένα μακρινό και δύσβατο δάσος. Έτσι το πείσμα κι η επιμονή του, τον οδηγούν στο ταξίδι. Μέσα από την περιπέτεια, το γέλιο, τις δυσκολίες, ο Λάζαρος μαθαίνει ότι τελικά η γενναιότητα μπορεί να εκδηλωθεί με τους πιο απρόβλεπτους τρόπους . Θα καταφέρει να ξεπεράσει τα εμπόδια και τους φόβους του, χρησιμοποιώντας το μυαλό του, αλλά και να ακούσει την καρδιά του. Άλλωστε, η δύναμη της αγάπης και της αδελφοσύνης, μπορεί να μετατρέψει τους μεγαλύτερους εχθρούς σε φίλους, να κάνει τα ελαττώματα προτερήματα, τον φόβο δύναμη, να φέρει την ειρήνη και την δικαιοσύνη σ ένα τόπο, όπου όλοι θα χαμογελούν.

«Ο κυρ Λάζαρος και οι 40 Δράκοι», στο Θέατρο Ακάδημος

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

  • Κείμενο: Βασιλική Βλαστού
  • Διασκευή-Σκηνοθεσία: Νίκος Χρηστίδης
  • Σκηνικά-Κοστούμια: Νάγια Ζαχαράτου
  • Πρωτότυπη Μουσική: Σόνια Ζορμπά
  • Σχεδιασμός Φωτισμών-Φωτογραφία: Αναστασία Λουκρέζη
  • Κινησιολογική Επιμέλεια: Ηλίας Μπαγεώργος
  • Διεύθυνση Παραγωγής: Γιάννης Παπαθανασίου
  • Παραγωγή: Dominus
  • Παίζουν: Φιλίτσα Καλογεράκου, Πέτρος Λιόντας, Βασιλική Συρανίδου (Σούκη), Νίκος Χρηστίδης
  • Πιάνο-Φωνή-Αφήγηση: Σόνια Ζορμπά
Θέατρο Ακάδημος, Ιπποκράτους 17 και Ακαδημίας
Πληροφορίες / Κρατήσεις: Τηλ.: 210 3625119
Κάθε Κυριακή στις 12:00, καθημερινά οργανωμένες παραστάσεις για σχολεία στις 10:30
 
 
Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα