Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
«Λαμόγια στο Χακί: Οικονομικά θαύματα και θύματα τής χούντας», τού Διονύση Ελευθεράτου
Διαφ.

Γράφει: Παναγιώτης Σιδηρόπουλος

Ολόκληρο το φωτορεπορτάζ σε άλμπουμ τού Facebook.
Σχετικά με το βιβλίο «Λαμόγια στο Χακί: Οικονομικά θαύματα και θύματα τής χούντας».
Σχετικά με τη συγγραφέα Διονύση Ελευθεράτο.


Πηγή βίντεο: http://www.ibdb.gr/

Εκδόσεις Τόπος και ο ραδιοφωνικός σταθμός «105,5 Στο Κόκκινο» παρουσίασαν το βιβλίο του Διονύση Ελευθεράτου, «Λαμόγια στο Χακί: Οικονομικά 'θαύματα και θύματα τής χούντας». Για το βιβλίο μίλησαν οι:

ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Kώστας Αρβανίτης, Δημοσιογράφος, Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού «105,5 Στο Κόκκινο».

Ο Κώστας Αρβανίτης καλωσόρισε το κοινό στην αίθουσα τού Polis Art Cafe και τα πολιτικά πρόσωπα τής Βουλής και της Κυβέρνησης που παρευρίσκονταν. «Στη μνημονιακή κατάσταση που ζει η χώρα, ενισχύεται ο μύθος ότι ότι για όλα τα δεινά φταίει η Δημοκρατία. Οι ακραίοι δεξιοί παίζουν έντονα με το σκεπτικό, "ναι, είχαμε κελιά, φυλακίσεις και περιορισμούς αλλά είχαμε ψωμί και δουλειά"», είπε, μπαίνοντας απευθείας στην καρδιά τού θέματος τού βιβλίου, το αποτέλεσμα έρευνας τού συγγραφέα για την πραγματική οικονομική κατάσταση στη χώρα και τα οικονομικά σκάνδαλα κατά τη διάρκεια τής χούντας '67-'74.

«Έχουμε μία εξαιρετική έκδοση από έναν καλό δημοσιογράφο και εξαίρετους ομιλητές», είπε συνεχίζοντας και καθησύχασε το κοινό που δεν πρόλαβε να προμηθευτεί το βιβλίο ότι σε λίγο θα έρθουν κι άλλα βιβλία. Πράγματι, από την αρχή ακόμα τής εκδήλωσης είχαν εξαντληθεί τα βιβλία που είχε φέρει ο εκδοτικός οίκος ΤΟΠΟΣ και αναμενόταν «νέα παραλαβή».

«Ο Διονύσης είναι ένας εξαιρετικός δημοσιογράφος που με την πένα του αποτυπώνει την αλήθεια. Η αλήθεια έχει βέβαια ταξικούς προσδιορισμούς. Ο Διονύσης υπηρετεί την τάξη του, την εργατική μη γράφοντας δυσνόητα κείμενα αλλά λαϊκά, όχι όμως λαϊκίστικα. Τον ευχαριστώ που επέλεξε να εργαστεί στο ραδιόφωνό μας». Συνέχισε παρουσιάζοντας το πάνελ και έδωσε το λόγο στην κα Νικολακοπούλου.

Η κα Νικολακοπούλου προσδιόρισε τη σχέση της με την εκδήλωση ως εξής, «Είμαι εδώ διότι από τον Οκτώβριο ανέλαβα εκπομπή στο ραδιόφωνο, "Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια", με τη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Χριστακάκη. Είναι μία ευκαιρία που δημιουργείται για εμένα, να δημιουργήσω επαφές με το κοινό που διαφορετικά ua ήταν αδύνατο να το κάνω μέσα από το τραγούδι. Ο πολιτισμός είναι το αλάτι τής ζωής».

«Τα λαμόγια εμφανίζονται με πολλά χρώματα, σήμερα είναι ντυμένα στο χακί. Ήταν μία συνταρακτική περίοδος αυτή τής Χούντας», συνέχισε η κα Νικολακοπούλου. «Τότε ήμουν 11 ετών και θυμάμαι τον πατέρα μου που έφερε άλλη εφημερίδα σηματοδοτώντας τις αλλαγές που ήρθαν, "δεν mου αρέσει αυτή", του είπα, "δεν έχει φωτογραφίες". Πλέον είμαστε σε απόσταση από τα γεγονότα και μπορούμε να τα δούμε με μία άλλη ματιά».

«Πολλά απ' όσα αναφέρονται στο βιβλίο δεν τα ήξερα. Πολλές αρνητικά ξεκίνησαν τότε, ο περιορισμός τής γεωργίας, η ανοικοδόμηση και καθιερώθηκαν γνωστές ατάκες, "μπαλόσημο", "μπον φιλές"...».

Ο κος Μανιός ευχαρίστησε το συγγραφέα για την πρόσκληση να μιλήσει για αυτό το θέμα. «Αρχικά ένιωσα έκπληξη με την πρόσκληση να μιλήσω για ένα βιβλίο με πολλά οικονομικά στοιχεία. Με προκάλεσε όμως ο τίτλος».

«Σε κάθε εποχή έχουμε διαφορετικό κράτος αλλά 2-3 πράγματα κληρονομούνται σε κάθε εποχή. Βρίσκουν τρόπο να καλύπτουν τις "λαμογιές" και το κράτος "τροφοδοτεί το κεφάλαιο". Η δεξιά άλλωτε αντιμετωπίζει την ακροδεξιά ως αντίπαλο και άλλωτε την υποθάλπει. Η δεξιά αφομοιώνει στελέχη τής ακροδεξιάς».

«Είναι μύθος τα "καθαρά χέρια". Πολλά οικονομικά σκάνδαλα με δάνεια προς νέα τζάκια που δημιουργήθηκαν χωρίς τη βάσανο τού καπιταλιστικού ανταγωνισμού. Η δύναμη τού βιβλίου είναι αυτό ακριβώς, με απλά λόγια καταλαβαίνεις που πήγαν τα λεφτά αλλά φαίνεται καθαρά και η δουλοπρεπέστατη στάση των χουντικών μπροστά στη δύναμη τού χρήματος».

Ο Κώστας Αρβανίτης έκανε μία παρένθεση αναφέροντας την καλή είδηση τής ημέρας, όπως είπε, «την κατάργηση τού νόμου Λοβέρδου για τις οροθετικές γυναίκες».

Ο κος Κωστόπουλος μπήκε απευθείας στο θέμα, «Το βιβλίο καλύπτει ένα κενό. Ενώ για το '40 και '50 έχουμε αρκετά στοιχεία, για την περίοδο τής χούντας και τη μεταπολίτευση υπάρχει ένα κενό. Σε αυτό συνέβαλε η γρήγορη καταδίκη των χουντικών αφήνοντας χώρο να καλλιεργηθεί, κύρια από τη Χρυσή Αυγή, η λογική "ένας Παπαδόπουλος μας χρειάζεται". Το διαδίκτυο βολεύει στη διάδοση μικρών αστήριχτων κειμένων με μεγάλα ψέματα».

Χώρισε την πρόσφατη περίοδο σε τρεις φάσεις, «την εθνική υστερία για το μακεδονικό το '92-'93, το δόγμα "δεν διεκδικούμε τίποτα, δεν παραχωρούμε τίποτα", την αντιτρομοκρατική υστερία τού 2002 με την εξάρθρωση της τρομοκρατίας και το δόγμα τού σοκ».

«Αποσιωπήθηκε η ευθύνη τού μεγάλου κεφαλαίου για την περίοδο τής χούντας. Όλο το βάρος μεταφέρθηκε στους πολιτικούς και στρατιωτικούς. Το βιβλίο απαντάει πειστικά στη μυθολογία περί άσπιλης χούντας, ανάπτυξης επί χούντας, εξαφάνιση δημόσιου χρέους επί χούντας, αποδεικνύοντας το ακριβώς αντίθετο. "Πέθαναν στην ψάθα", λένε, αλλά ποιοι; Οι στρατιωτικοί πρωταίτιοι, όχι το πλήθος των πολιτικών συνεργατών τους. Ήταν ήδη διεφθαρμένοι, σε 20 ημέρες αύξησαν τις αποδοχές τους κατά 50%. Το '73 πέρασε μία διάταξη για ισόβια συνταξιοδότηση σε πρωθυπουργούς με έστω 3 μήνες θητεία, μία φωτογραφική διάταξη».

Συνέχισε ο κος Κωστόπουλος με αναφορά περιπτώσεων σκανδάλων, χειρισμού τεράστιων κεφαλαίων από τις μυστικές υπηρεσίες, ανάθεση λεόντειων συμβάσεων σε συγγενείς, αποφάσεις υπουργικών συμβουλίων για παραγραφές αδικημάτων υπουργών. «Η όποια ανάπτυξη», είπε, «ήταν η ηχώ τής ανάπτυξης που είχε επιτευχθεί στη δεκαετία τού '60. Κατά τη χούντα μειώθηκαν οι αποδοχές και λήφθηκαν μέτρα αντίστοιχα των μνημονιακών που ζούμε σήμερα».

Ο ίδιος ο συγγραφέας Διονύσης Ελευθεράτος αφού ευχαρίστησε του παρευρισκόμενους σημείωσε το πως ερευνώντας την περίοδο τής χούντας, βρήκε πολλές ομοιότητες με τη σύγχρονη κατάσταση, «Πολλές φορές είπα, "κοίτα να δεις!"», είπε χαρακτηριστικά. Συνέχισε με αναφορά πλήθους περιπτώσεων οικονομικών σκανδάλων στα οποία εμπλέκονταν πολιτικοί και επιχειρηματίες τής εποχής και έχουμε την ευκαιρία να διαβάσουμε στο βιβλίο. Αξίζει νομίζω να αναφερθεί ένα χαρακτηριστικό στοιχείο, «βάσει 2 μόνον εγγράφων τής ΚΥΠ, τα θαλασσοδάνεια έφταναν το 1% τού ΑΕΠ», είπε.

«Λέμε καμιά φορά "αυτό δεν έχει ξαναγίνει", κι όμως! Ερευνώντας διάφορες περιπτώσεις, διαπίστωσα σύμπτωση περιπτώσεων με αντίστοιχους νόμους που ψηφίστηκαν επί χούντας».

Παρέμβαση έκαναν ο κος Βαγγέλης Σακάτος και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.

Κλείνοντας, ο κος Αρβανίτης αναφέρθηκε στο τοπίο των Μέσω Μαζικής Ενημέρωσης, «Είναι το το ραδιόφωνό μας ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ και απέναντι όλα τα άλλα», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε όλους να το στηρίξουν με την πάγια εντολή τούς ενός Ευρώ.

 
 
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα