Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
«Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας και άλλες ιστορίες», του Όσκαρ Ουάιλντ
Διαφ.

Γράφει: Αγγελική-Ειρήνη Μήτση

Το βιβλίο

“Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας και άλλες ιστορίες” από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ, είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο! Η μετάφραση της Σοφίας Σκουλικάρη, αποδίδει το ύφος του Όσκαρ Ουάιλντ με ακρίβεια! Διαβάζοντάς το μπαίνεις στις ιστορίες του, στον ονειρικό κόσμο που δημιούργησε για να μιλήσει (πρώτα στα παιδιά του) για το κόσμο, την Ευτυχία και τη Δυστυχία του! Η εισαγωγή της μεταφράστριας είναι ενδιαφέρουσα. Πάντα μια έκδοση κλασικού έργου πρέπει να έχει και πληροφορίες που θα βάλουν τον αναγνώστη στην εποχή του συγγραφέα.

Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας και άλλες ιστορίες, εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ

Οι ιστορίες που εμπεριέχονται σε αυτό το βιβλίο είναι φτιαγμένες για τα παιδιά του. Μέσα από αυτές ξεδιπλώνεται η Αλήθεια του Κόσμου. “Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας”, η ιστορία ενός Αγάλματος που τολμά να βοηθήσει οικονομικά τους φτωχούς, θυσιάζοντας τον εαυτό του. Ο διαχωρισμός που έκανε ο άνθρωπος σε πλούσιους και φτωχούς αποτελεί το μεγάλο αγκάθι της Ζωής. Ο Δήμαρχος της ιστορίας βλέπει ομορφιά μόνο στα χρυσά και τους πολύτιμους λίθους, αντί να τα χρησιμοποιήσει για να καλυτερέψει τη ζωή των πολιτών του.

“Χρυσό Χελιδονάκι μου”, είπε ο Πρίγκιπας, “μου λες για πράγματα σπουδαία και θαυμαστά, μα πιο σπουδαίο και θαυμαστό είναι τα βάσανα που 'χουν οι άντρες και οι γυναίκες. Μυστήριο πιο μεγάλο δεν υπάρχει από τη φτώχεια...”

Με απλό και σαφή λόγο, ο Όσκαρ Ουάιλντ διηγείται την πίκρα των ανθρώπων και δίνει σταγόνες ελπίδας για ένα μέλλον φωτεινότερο. Όμως, πόσο ικανός θα είναι ο άνθρωπος να ξεχωρίσει ποιος τον βοήθησε, και να του δείξει ευγνωμοσύνη;

“Φέρε μου τα πιο πολύτιμα πράγματα που 'χει αυτή η πολιτεία” είπε ο Θεός σ' έναν από τους αγγέλους Του. Κι ο άγγελος Του έφερε τη μολυβένια καρδιά και το πεθαμένο πουλί.

“Σωστά διάλεξες” είπε ο Θεός “γιατί στον κήπο της Εδέμ τούτο εδώ το μικρό πουλάκι θα τραγουδάει στους αιώνες των αιώνων, και στη χρυσαφένια πολιτεία μου θα με υμνεί ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας”.

Ο συγγραφέας

Ο Όσκαρ Ουάιλντ (Oscar Fingal O'Flahertie Wills Wilde) γεννήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1854 και πέθανε στο Παρίσι στις 30 Νοεμβρίου του 1900. Ιρλανδός μυθιστοριογράφος και ποιητής. Πέρασε από διάφορα είδη γραπτού λόγου και γεύτηκε την δόξα σαν θεατρικός συγγραφέας στο Λονδίνο. Μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, που πολεμήθηκε από αυτούς που -και στις μέρες μας- διώκουν τη διαφορετικότητα!

Οι γονείς του ήταν επιφανείς Δουβλινέζοι διανοούμενοι, με Αγγλικές ρίζες. Ο Όσκαρ από μικρός έμαθε άπταιστα Γαλλικά και Γερμανικά. Στο πανεπιστήμιο ασχολήθηκε με τις κλασικές σπουδές, επιδεικνύοντας από μικρή ηλικία κλίση προς τον Κλασικισμό, τόσο στο Δουβλίνο όσο και αργότερα στην Οξφόρδη. Έγινε γνωστός για την ενασχόλησή του με το νεόκοπο αλλά ανερχόμενο ρεύμα του Αισθητισμού.

Μετά το πανεπιστήμιο, ο Ουάιλντ μετακόμισε στο Λονδίνο όπου εντάχθηκε στους ανώτερους πνευματικούς και κοινωνικούς κύκλους. Ως εκπρόσωπος του κινήματος του Αισθητισμού ασχολήθηκε με όλες τις μορφές διανόησης: εξέδωσε μία ποιητική συλλογή, έδωσε ομιλίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά σχετικά με τον «Αγγλικό Διαφωτισμό στην Τέχνη» και έπειτα επέστρεψε στο Λονδίνο όπου έγραψε μεγάλο αριθμό άρθρων ως δημοσιογράφος. Γνωστός για το οξυδερκές πνεύμα, τις εξεζητημένες εμφανίσεις και τους πνευματώδεις διαλόγους του, ο Ουάιλντ έγινε μια από τις διασημότερες προσωπικότητες της εποχής του.

Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας και άλλες ιστορίες, εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ

Στις αρχές της δεκαετίας του 1890 τελειοποίησε τις ιδέες του σχετικά με την ανωτερότητα της τέχνης σε μια σειρά από διαλόγους και δοκίμια, ενώ ενσωμάτωσε σκέψεις του για την παρακμή, την δολιότητα και την ομορφιά στο μοναδικό του μυθιστόρημα, “Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ” (The picture of Dorian Grey, 1890). Η δυνατότητα που του παρείχε, να αναλύσει σε βάθος λεπτομέρειες του Αισθητισμού καθώς και να καταπιαστεί με ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα, έστρεψε τον Ουάιλντ στο θέατρο. Έγραψε το θεατρικό “Σαλώμη” (Salome, 1891) στο Παρίσι, στα γαλλικά, έργο που δεν ανέβηκε στην Αγγλία παρά μόνο χρόνια αργότερα, εξαιτίας της απαγόρευσης έργων με Βιβλικό περιεχόμενο στο αγγλικό σανίδι. Ανεπηρέαστος από τις αντιδράσεις, ο Ουάιλντ έγραψε τέσσερις ακόμα κοινωνικές σάτιρες μέχρι τα μέσα της δεκαετίας, οι οποίες τον έκαναν έναν από τους πιο επιτυχημένους συγγραφείς του ύστερου Βικτωριανού Λονδίνου.

Στο απόγειο της φήμης του, και ενόσω το αριστούργημά του, “Η σημασία του να είναι κανείς σοβαρός” (The importance of being Earnest, 1895) παιζόταν στο Λονδίνο, ο Ουάιλντ μήνυσε τον Μαρκήσιο του Κουίνσμπερι, Τζον Ντάγκλας (John Douglas, 9th Marquess of Queensberry, 1844 - 1900) για συκοφαντία. Ο Μαρκήσιος ήταν ο πατέρας του εραστή του Ουάιλντ, του Λόρδου Άλφρεντ Ντάγκλας (Lord Alfred Douglas, 1870 - 1945). Οι κατηγορίες μπορούσαν να επιφέρουν κάθειρξη έως και δύο ετών. Στην διάρκεια της δίκης παρουσιάστηκαν αποδείξεις οι οποίες ανάγκασαν τον Ουάιλντ να αποσύρει τις κατηγορίες και οδήγησαν στην σύλληψή του με την κατηγορία του σοδομισμού (η ομοφυλοφιλία ήταν τότε ποινικό αδίκημα στην Αγγλία).

Ύστερα από δύο ακόμα δίκες, κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε δύο χρόνια καταναγκαστικά έργα. Το 1897, στην φυλακή, έγραψε το “Εκ Βαθέων”(De Profundis), μία επιστολή 80 περίπου πυκνογραμμένων σελίδων που εκδόθηκε το 1905, όπου αναλύει την ψυχοσύνθεσή του στις δίκες, δημιουργώντας ένα σκοτεινό «αντίβαρο» στην πρότερη φιλοσοφία της απόλαυσης. Μετά την αποφυλάκισή του έφυγε κατευθείαν για την Γαλλία, όπου και έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του. Εκεί έγραψε και το τελευταίο του έργο, “Η μπαλάντα της φυλακής του Reading” (The Ballad of Reading Gaol, 1898), ένα μακροσκελές ποίημα όπου παρουσιάζει τις κακουχίες της ζωής στην φυλακή. Πέθανε άπορος στο Παρίσι, τον Νοέμβριο του 1900, σε ηλικία 46 ετών.

Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας και άλλες ιστορίες, εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ

Το θεατρικό

Η μεταφορά αυτής της συγκινητικής ιστορίας στο Θέατρο έγινε με φροντίδα! Ο σκηνοθέτης Άρης Τρουπάκης μας ταξίδεψε στο Λονδίνο τέλη 1800, και μας διηγήθηκε την ιστορία δύο παράξενων φίλων! Ενός αγάλματος και ενός χελιδονιού!

Τι είναι αυτό που κάνει αυτά τα δύο πλάσματα να γίνουν αχώριστοι φίλοι; Η ανάγκη τους για προσφορά! Ο ακίνητος Πρίγκιπας δίνει τους πολύτιμους λίθους και τα φύλλα χρυσού που τον περιβάλουν σε ανθρώπους που χρειάζονται οικονομική βοήθεια, ενώ το χελιδόνι γίνεται τα πόδια και τα μάτια του Πρίγκιπα!

Ο Κωνσταντίνος Ζαμάνης συνδύασε εξαιρετικά τα σκηνικά που μεταφέρονταν στο χώρο του θεάτρου, και κατάφερε να μετατρέψει τη σκηνή σε γειτονιά του Λονδίνου, ενώ οι σκηνές της πτήσης του χελιδονιού στο χώρο ζωντάνεψαν...

Ο σκηνοθέτης δεν ξέφυγε από το διήγημα, έδωσε με γλαφυρό τρόπο τη ζωή του Ευτυχισμένου Πρίγκιπα στο παλάτι και του Χελιδονιού στον πολυπόθητο Νότο! Μέσα από τις σκέψεις των δύο ηρώων οι μικροί θεατές (και πάντα και οι μεγάλοι) συν+κινήθηκαν, πήγαν ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση της αυτοθυσίας, της πραγματικής φιλίας, της ανθρωπιάς!

Οι: Λευτέρης Αγγελάκης, Αργυρώ Ανανιάδου, Νικόλας Αναστασόπουλος, Ασημίνα Αναστασοπούλου, Βασίλης Ανδρέου, Μαλαματένια Γκότση, Νίκος Καρδώνης, Στάθης Κόικας, Διονύσης Μπουλάς, Γιάννης Παναγόπουλος, Μαρία Σαββίδου, Χρήστος Σουγάρης, Αμαλία Τσεκούρα, καθώς και οι μουσικοί επί σκηνής Aλέξης Κωτσόπουλος και Νίκος Καρύδης,  με πολύ κέφι τραγούδησαν, ερμήνευσαν και κοινώνησαν στο κοινό την τρυφερή ιστορία του Όσκαρ Ουάιλντ.

Είχα τη χαρά να μιλήσω με τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Άρη Τρουπάκη για την παράσταση που σκηνοθέτησε για την Παιδική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Είπαμε για τα βιβλία, για τους καλλιτέχνες, για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την εποχή μας!

«Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας»

Μια ιστορία που συγκινεί και σήμερα μικρούς και μεγάλους, μεταφέρεται για πρώτη φορά στην Παιδική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.
Το έργο ενός από τους σπουδαιότερους πεζογράφους όλων των εποχών επέλεξε κατά τη φετινή θεατρική περίοδο να φιλοξενήσει το Εθνικό Θέατρο, στη Κεντρική Σκηνή, από τις 18 Οκτωβρίου.

Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας εκδόθηκε το 1888, μαζί με άλλα παραμύθια του Όσκαρ Ουάιλντ σε μία σπουδαία συλλογή με τίτλο «Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας και άλλα παραμύθια». Στην ίδια συλλογή ανήκουν και «Ο εγωιστής γίγαντας» και «Το αηδόνι και το τριαντάφυλλο».

Στο παραμύθι που παρουσιάζεται φέτος με φαντασία και τρυφερότητα, από το σκηνοθέτη Αρη Τρουπάκη κι έναν έξοχο θίασο που βασίζεται στον παλιό κορμό των καλλιτεχνών της Πειραματικής σκηνής του Στάθη Λιβαθινού (2001-2007), αναδεικνύονται θέματα όπως αυτά της φιλίας, της αυταπάρνησης, του εφήμερου των υλικών αγαθών και της προσφοράς στον συνάνθρωπο.

Ο «Ευτυχισμένος Πρίγκιπας» είναι ένα από τα πιο γοητευτικά και διαχρονικά «παραμύθια» του Όσκαρ Ουάιλντ.

Λίγα Λόγια για το έργο

Ψηλά πάνω από την πόλη, σε μια πελώρια κολώνα, ορθωνόταν το άγαλμα του Ευτυχισμένου Πρίγκιπα. Ήταν διακοσμημένος ολόκληρος με λεπτά φύλλα ατόφιου χρυσού, τα μάτια του ήταν δύο αστραφτερά ζαφείρια κι ένα μεγάλο πορφυρό ρουμπίνι έλαμπε στη λαβή του ξίφους του…

Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας έχει ζήσει πίσω από τον φράχτη ενός παλατιού, δίχως έγνοιες και σκοτούρες, πάντα ξέγνοιαστος και χαμογελαστός. Όταν θα φύγει από τη ζωή, ένα χρυσό άγαλμα στήνεται σε μία πλατεία της πόλης προς τιμή του. Παρατηρώντας τον κόσμο από ψηλά μέσα από το άγαλμά του, ο Πρίγκιπας ανακαλύπτει μιαν άλλη πλευρά της καθημερινότητας: την φτώχεια, την ασχήμια, διαφθορά και την υποκρισία. Και ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας δακρύζει κάθε βράδυ για όλα τα άσχημα που συμβαίνουν γύρω του. Ώσπου, ένα μικρό χελιδόνι, κουρνιάζει στα πόδια του. Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας θα βρει έναν πολύτιμο σύμμαχο. Μαζί θα βοηθήσουν τους ανθρώπους με κάθε δυνατό τρόπο σε μια υπέροχη ιστορία ανιδιοτέλειας, φιλίας και αγάπης.

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ», Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, τηλ. 210.5288170-171

Ταυτότητα παράστασης

  • Διασκευή / Δραματουργική επεξεργασία: Έλσα Ανδριανού
  • Σκηνοθεσία: Άρης Τρουπάκης
  • Σκηνικά & κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
  • Μουσική: Xαράλαμπος Γωγιός
  • Χορογραφία/επιμέλεια κίνησης: Πολίν Ουγκέ
  • Φωτισμοί: Aλέκος Αναστασίου
  • Βοηθός σκηνοθέτη: Φώτης Κουτρουβίδης

*στη δραματουργική επεξεργασία βοήθησε και ο θίασος

Διανομή (με αλφαβητική σειρά):

  • Λευτέρης Αγγελάκης
  • Αργυρώ Ανανιάδου
  • Νικόλας Αναστασόπουλος
  • Ασημίνα Αναστασοπούλου
  • Βασίλης Ανδρέου
  • Μαλαματένια Γκότση
  • Νίκος Καρδώνης
  • Στάθης Κόικας
  • Διονύσης Μπουλάς
  • Γιάννης Παναγόπουλος
  • Μαρία Σαββίδου
  • Χρήστος Σουγάρης
  • Αμαλία Τσεκούρα

Μουσικοί επί σκηνής:

  • Aλέξης Κωτσόπουλος
  • Νίκος Καρύδης
 
 
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα