Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
«Του μυαλού σου τα παιχνίδια», της Λαμπρινής Καρούσου
Διαφ.

Γράφει: Αγγελική-Ειρήνη Μήτση

Ολόκληρο το φωτορεπορτάζ σε άλμπουμ τού Facebook.
Σχετικά με την ποιητική συλλογή «Του μυαλού σου τα παιχνίδια».
Σχετικά με τη συγγραφέα Λαμπρινή Καρούσου.
Η σελίδα τής παράστασης.

Όταν η ποίηση χορεύει...

Η Λαμπρινή Καρούσου αναφερόμενη στην παράστασή της, «Του μυαλού σου τα παιχνίδια», λέει: «Πρόκειται για χοροθεατρικό δρώμενο, βασισμένο στο ομώνυμο ποιητικό έργο μου από εκδόσεις Κέδρος. Αφορά στην υπαρξιακή αναζήτηση ενός ανθρώπου, που έχασε τα θέλω του, στα δαιδαλώδη μονοπάτια της πραγματικότητας. Η πτώση, η αγωνία του στο σκοτάδι, το φως, η ελευθερία και τελικά μια νέα αρχή. Το σενάριο διαμορφώνεται από τα ποιήματα του βιβλίου, τα οποία απόδίδονται με σύγχρονο θεατρικό λόγο, υπό τους ήχους πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης και με την υποστήριξη κινησιολογικής έκφρασης μέσω πρωτότυπης χορογραφίας. Σκοπός μας είναι η παρουσίαση του ποιητικού έργου με τρόπο κατανοητό στο ευρύ κοινό. Πιστεύουμε ότι ακόμη και οι πιο δυσνόητες μορφές τέχνης, όπως η ποίηση, μπορούν να τύχουν μεγαλύτερης αποδοχής, εάν αποδοθούν συνεργαζόμενες με άλλες μορφές τέχνης, περισσότερο κατανοητές και εύπεπτες, όπως είναι η μουσική και ο χορός».

Ερμηνεία – Χορός: Λαμπρινή Καρούσου, Δάφνη Μουρέλου
Μουσική – Σύνθεση: Βαγγέλης Μερτζάνης
Χορογραφία – Σκηνοθεσία: Χριστίνα Γεροσίδερη
Σχεδιασμός φωτισμού: Παναγιώτης Μανούσης
Χορεύουν με φιλική συμμετοχή: Βίβιαν Ανδρεά, Εύη Γερμανού, Διδώ Ιωαννίδου, Δήμος Μαρμαράς
Ηχογραφημένη ερμηνεία: Μαριστέλλα Σγουρού
Τραγούδι: Κυριακή Κωστούρου, Μαρία Παπαγεωργίου
Κοστούμια: Χάιδω Ζαφείρα

Η ποίηση της Λαμπρινής Καρούσου αποδόθηκε από την ίδια, με όμορφο θεατρικό λόγο και όχι με μια ξερή απαγγελία όπως έχουμε συνηθίσει στα ποιήματα. Η εξαιρετική χορογραφία της Χριστίνας Γεροσιδέρη ζωντάνεψε τη σχέση ανθρώπου-ψυχής και τον αγώνα της ψυχής να γιατρέψει τις πληγές του ανθρώπου στην πορεία της ζωής του. Η Δάφνη Μουρέλου ερμήνευσε με εργαλείο το σώμα της, την ανθρώπινη ψυχή - τη μούσα μας που προσπαθεί πάντα να μας κάνει να κοιτάξουμε ΑΝΩ!

Η ηλεκτρονική μουσική του Βαγγέλη Μερτζάνη δημιούργησε την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να μας δώσει την ένταση όλης αυτής της πορείας του ανθρώπου ανάμεσα σε δράκους, γίγαντες, τέρατα, φαντάσματα, μάγισσες, νεράιδες... Ακούσαμε την ανάσα του δράκου, μέσα από ήχους αρχαιοελληνικούς, παραδοσιακούς και σύγχρονους. Οι φωτισμοί του Παναγιώτη Μανούση μας βοήθησε να συναντήσουμε τους γίγαντες, τα τέρατα, τα φαντάσματα, τις μάγισσες, τις νεράιδες!

Δεν είδαμε μόνο την πορεία ενός ανθρώπου, αλλά θαρρώ όλης της Ελλάδας που βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας της.

Η ποιήτρια μας αναφέρει: «Η ανθρωπιστική κρίση στην οποία κληρωθήκαμε να ζούμε, για να ξεπεραστεί, πέρα και πάνω από την κοινωνική συνοχή απαιτεί σοβαρή ενδοσκόπηση και διάθεση για αλλαγή. Εάν δεν σε ικανοποιεί η ζωή σου, κάνε μια καινούρια αρχή. Εμπιστεύσου τα μηνύματα του σύμπαντος, ψάξε το αρχέγονο εαυτό σου, χαμογέλασε και κοίτα εμπρός. Η νέα σου ζωή είναι πάντα εκεί και περιμένει το βλέμμα σου».

Η άψογη συνεργασία της ποιήτριας με χορογράφο και μουσικό, φάνηκε στο αποτέλεσμα. Ο καθένας έδωσε το στίγμα του, προσφέροντας με ισορροπία το κομμάτι του στο χοροθεατρικό δρώμενο.

Η Λαμπρινή Καρούσου μιλώντας για το στόχο της λέει: «Η Ισιδώρα Ντάνκαν έλεγε «Η τέχνη μου δεν είναι παρά μια προσπάθεια να εκφράσω την ύπαρξή μου». Μέσω αυτής της παράστασης στοχεύουμε στην έκφραση της ύπαρξής μας και προτείνουμε στάση ζωής».

Η ποιήτρια φορώντας το καπέλο της «Ταμ Ταράμ», που φιλοτέχνησε η Χάιδω Ζαφείρα, από το ποίημα της «Η ζωή μιας άλλης», μας πέρασε από την διαδικασία της αυτοκριτικής μέσα από τον καθρέφτη:

Καθρέφτη-καθρεφτάκι μου...
η πιο όμορφη – Εγώ – ποια είναι – Εγώ – στον κόσμο όλο;
Η πιο ξεχωριστή,
η πιο πρωτότυπη,
στην πασαρέλα των προτύπων-τύπων-πρωτοτύπων-ανήθικων εντύπων;

Εγώ! Και φυσικά Εγώ!
Η Ταμ Ταράμ,
των όλων η επιθυμία-αθυμία-προθυμία-αναιμία-ανωνυμία!

Όταν λοιπόν η ποίηση αποφασίζει να χορέψει, βγάζει όλο τον δυναμισμό της και οι λέξεις αποκτούν νόημα ζωής! Και όπως λέει στο ποίημα «Αρχέγονο»:

Κυρά, το χέρι πιάσε μου,
σφίξε το με γινάτι,
Το αρχέγονο του είναι μου να βρω
το μονοπάτι
.
 
 
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα