Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
BookiaTV!
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Bookia προτείνει...
...Δάγκουλας, ο "δράκος" της Θεσσαλονίκης
Ανδρέας Βενιανάκης Ανδρέας Βενιανάκης
... Περισσότερα...
Επίκεντρο
Συντάκτης-τρια:
Βιβλίο Δάγκουλας, ο "δράκος" της Θεσσαλονίκης
Συγγραφέας Ανδρέας Βενιανάκης
Κατηγορία Δοκίμιο - Ιστορία
Εκδότης Επίκεντρο
Συντάκτης-ρια Γιάννης Ρουσιάς

Αγορά τού βιβλίου από το Δίκτυο Βιβλιοπωλείων Bookia


Δεν είναι λίγες οι φορές που η συλλογική μνήμη αποσιωπά ένα γεγονός, ιδίως όταν αυτό το γεγονός είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ιστορία της κοινότητας.

Κάτι ανάλογο συνέβη και με την περίπτωση του Δάγκουλα, του σημαντικότερου αρχηγού τάγματος ασφαλείας που έδρασε στη Θεσσαλονίκη και θεωρείται υπεύθυνος για τον θάνατο περίπου 700 ατόμων κατά την τελευταία χρονιά της κατοχής, από τον Ιανουάριο εως και τον Οκτώβριο του 1944.

Ο συγγραφέας της παρούσας μελέτης, Ανδρέας Βενιανάκης, μελέτησε το φαινόμενο Δάγκουλα γύρω στα δέκα χρόνια πριν καταθέσει τη μελέτη αυτή.

Η συγκεκριμένη ομάδα δοσιλόγων με το πρόσχημα της καταπολέμησης του κομμουνισμού τρομοκρατούσαν για αρκετό καιρό τη πόλη και σε συνεργασία με τους Γερμανούς είχαν την ευκαιρία να πλουτίσουν και να επιβάλλουν πολλές φορές τις ανομολόγητες ορέξεις τους.

Το βιβλίο φωτίζει τα κίνητρα και την αιματηρή δράση ενός στυγνού εγκληματία και προδότη και μια από τις πλέον επώδυνες περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Το 1944 ήταν ένα εφιαλτικό έτος για τη Θεσσαλονίκη: Λίγους μήνες πριν από την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής ένοπλες ομάδες δωσιλόγων (Τάγματα Ασφαλείας) έκαναν τη θορυβώδη εμφάνισή τους στους δρόμους της πόλης, τρομοκρατώντας -υπό το πρόσχημα της "καταπολέμησης του κομμουνισμού"- τον πληθυσμό της.

Ανάμεσα σε αυτές ξεχώρισε χάρη στις "υψηλές επιδόσεις" της η ομάδα του "πρόσφυγα" εκ Γρεβενών Αντώνη Δάγκουλα, το όνομα του οποίου σημάδεψε ανεξίτηλα τη συλλογική μνήμη των κατοίκων της στα μεταπολεμικά χρόνια.

Το παρόν βιβλίο φωτίζει για πρώτη φορά τα πραγματικά κίνητρα και την αιματηρή δράση του "πρώτου δράκου της Θεσσαλονίκης" και φέρνει τον αναγνώστη αντιμέτωπο με ένα παρελθόν στο οποίο πρωτοστατούσε η αυθαίρετη και άλογη βία.

O Δάγκουλας επιστρέφει στους δρόμους της πόλης, αυτήν τη φορά σε βιβλίο...
Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα