Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Απομνημονεύματα. Πρακτικά του δρόμου μας (6 Φεβρουαρίου -14 Μαρτίου 1826). Πρακτικά της εν Αθήναις διατριβής μας (15-27 Μαρτίου 1826).
Βιβλίο Ελλάς - Ιστορία - Επανάσταση του 1821 - Απομνημονεύματα >> Κυκλοφορεί

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο () Κοντάκης, Αναγνώστης (Kontakis, Anagnostis) Μοναστηριώτης, Παναγιώτης (Monastiriotis, Panagiotis) Χριστίδης, Δημήτριος (Christidis, Dimitrios)
Επιμελητής: Νίκος Χ. Ασημακόπουλος ()
Εκδότης: Βεργίνα
ISBN Εκδότης Έτος έκδοσης
978-960-8280-59-5 Βεργίνα 2009
Σχήμα Τόμοι Σελίδες
24χ17 - 172
Ο Ιωάννης (Αναγνωστάκης) Κοντάκης του Αθανασίου εγεννήθη την 8 Μαρτίου του 1782 και υπήρξε προεστός του Αγίου Πέτρου Κυνουρίας από το 1817 μέχρι της Επαναστάσεως. Η μητέρα του Ξανθή κατήγετο από το γένος του Δημητρίου Οικονομάκη. Σε νεαρή ηλικία και πριν γίνει προεστός εχρημάτισε ταμίας στην επαρχία του, και ασχολήθηκε με το εμπόριον με μεγάλη επιτυχία και μάλιστα στο νησί των Σπετσών. Ο Αναγνώστης Κοντάκης αναφέρει ότι κατηχήθηκε στη Φιλική Εταιρία από τον Ηλία Χρυσοσπάθη το 1817, και στην προσπάθεια να προσηλυτίσει και άλλους συμπατριώτες του καθώς και για την προπαρασκευήν του επαναστατικού αγώνα, εδαπάνησε αρκετά χρήματα από την προσωπική του περιουσία.

Κατά τη διάρκεια της επαναστάσεως του 1821 συνέβαλε περισσότερο σαν πολιτικός, κυρίως εις την επαρχία του, ενώ σαν στρατιωτικός διέπρεψε ο γυιός του Ανδρέας. Στη δημιουργία του στρατοπέδου των Βερβαίνων, υπήρξε σημαντική η συμμετοχή του Κοντάκη. Εχρημάτισε πληρεξούσιος εις την επαρχία του Αγίου Πέτρου, σε όλες τις Εθνικές Συνελεύσεις. Στην πολιτική του σταδιοδρομία ετηρούσε πάντοτε συναινετική και σώφρονα στάση προσπαθώντας να αμβλύνει τα οξύτατα πολιτικά πάθη και τους εμφύλιους σπαραγμούς. Υπήρξε αφοσιωμένος στον Ιωάννη Καποδίστρια ο οποίος μάλιστα τον διόρισε σε πολλές Κυβερνητικές θέσεις. Την ίδια πολιτική στάση διατήρησε και επί Βασιλέως Όθωνος, εκλεγόμενος στη Βουλή ως πληρεξούσιος της επαρχίας Κυνουρίας.

Στα απομνημονεύματα του Α. Κοντάκης, εκτός από τις σημαντικές πληροφορίες που μας δίνει για τα γεγονότα που έζησε κατά τη διάρκεια της επαναστάσεως του 1821, μας άφησε ανεκτίμητο υλικό για τον αρματολισμό της Πελοποννήσου προς της επαναστάσεως και ιδιαίτερα για τον μεγάλο αρματολό Ζαχαρία.

Ο Αναγνωστάκης Κοντάκης πέθανε την 24 Οκτωβρίου του 1854 κατά τη μεγάλη επιδημία χολέρας που έπληξε τη χώρα.

Συζήτηση γενικά για το βιβλίο
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
0
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
0
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα