Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Η αγγλική πολιτική και το κρητικό ζήτημα 1839-1841
Βιβλίο Ελλάς - Ιστορία - 1830- >> Ελλάς - Σχέσεις - Αγγλία >> Κρήτη - Ιστορία >> Κυκλοφορεί

Συγγραφέας: Παξιμαδοπούλου - Σταυρινού, Μιράντα (Paximadopoulou - Stavrinou, Miranta)
Εκδότης: Δόμος
ISBN Εκδότης Έτος έκδοσης
- Δόμος 1986
Σχήμα Τόμοι Σελίδες
21χ14 - 204
Το Κρητικό ζήτημα αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα κεφάλαια της ελληνικής πολιτικής και διπλωματικής ιστορίας του 19ου αιώνα. Το θέμα "Η Αγγλική πολιτική και το Κρητικό ζήτημα, 1839-1841", παρουσιάζει μία "κινητικότητα" σε διαφορετικά επίπεδα, τα οποία δεν ήταν δυνατόν να καλυφθούν συγχρόνως από την παρούσα μονογραφία.

Το Κρητικό ζήτημα στη χρονική περίοδο που μελετάμε, συνδυάζεται με τη γενικότερη πολιτική των ευρωπαϊκών δυνάμεων απέναντι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, εφόσον εκδηλώθηκε ως παρακολούθημα των τάσεων διάλυσης και συντήρησής της στο πλαίσιο του Ανατολικού ζητήματος. Κατά συνέπεια, εξετάζεται ενταγμένο στα ιστορικά γεγονότα της εποχής του και συγκεκριμένα στη β΄ τούρκο-αιγυπτιακή σύγκρουση, για τη διευθέτηση της οποίας η Μ. Βρετανία διαδραμάτισε πρωταρχικό ρόλο. Για το λόγο αυτό κρίθηκε σκόπιμο να προηγηθεί η ανασκόπηση των διεθνών σχέσεων της β΄ ανατολικής κρίσης των ετών 1839-1841, για να κατανοηθεί η ιδιάζουσα σημασία της Κρήτης στον ανταγωνισμό των δυνάμεων στο χώρο της ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα, το ζήτημα της Κρήτης, ως ελληνικό αλυτρωτικό πρόβλημα, όπως ήλθε στην επιφάνεια με την επανάσταση του 1841, συνδέεται άρρηκτα με την ελληνική εξωτερική πολιτική της περιόδου αυτής.

Στο σημείο αυτό πρέπει να δηλωθεί ότι η παρούσα μελέτη δε φιλοδοξεί να καλύψει την ιστορία της κρητικής επανάστασης του 1841 και τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης στην υποκίνηση ή στην αποτυχία της. Η αναφορά στα επαναστατικά γεγονότα γίνεται αποσπασματικά και για λόγους που εξυπηρετούν την οικονομία του βιβλίου. Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η εξέταση και η ανάλυση της βρετανικής πολιτικής σε σχέση με την Κρήτη κατά τη διάρκεια της β΄ ανατολικής κρίσης. [...]

(από τον πρόλογο της συγγραφέως)

Συζήτηση γενικά για το βιβλίο
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
0
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
0
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα