Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
Βεατρίκη Σαΐα-Μαγρίζου, μιλάει στην Λεύκη Σαραντινού για τα «Αόρατα φτερά»
Διαφ.

Γράφει: Λεύκη Σαραντινού

Η Βεατρίκη (Μπέττυ) Σαΐας-Μαγρίζου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ζει στη Λάρισα. Είναι παντρεμένη και μητέρα μιας κόρης. Σπούδασε οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έχει δίπλωμα οπτικού. Έχουν κυκλοφορήσει τα μυθιστορήματά της Στην Πολυξένη (1996), Ο Νέστορας που Τόρη τον φώναζε αυτή (1997), Μοιραία ταύτιση (2002) και Το βραχιόλι της φωτιάς (2006, επανέκδοση 2022) από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, Με τα φτερά της ψυχής (2016) από τις Εκδόσεις Αρισταρέτη, τα παραμύθια Ο πρίγκιπας του πλανήτη Βίκτωρ (2011) και Βίκτωρ, ο ταξιδευτής του ουρανού (2014) από τις Εκδόσεις Διάπλαση, καθώς και το παραμύθι Το όνειρο (2023), δίγλωσση έκδοση της Τράπεζας Τροφίμων Θεσσαλίας. Επίσης, έχει γράψει τα θεατρικά έργα Η προίκα (2000), που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Θεάτρου (ανέβηκε σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή στο Studio Μαυρομιχάλη με τη Στέλλα Παπαδημητρίου και παίζεται επί σειρά ετών σε μεγάλες πόλεις ανά την Ελλάδα), Το κοινό ταμείο (2001), Η τελευταία βελονιά (2007), Φεγγάρι στον ακάλυπτο (2019) και το θεατρικό αναλόγιο Λεχάιμ – Στη ζωή (2000), που απέδωσαν η Αντιγόνη Βαλάκου και ο Πέτρος Φυσσούν και το 2019 αποδόθηκε στο Φεστιβάλ Ολύμπου.

Έχει συμμετάσχει με κείμενά της στο βιβλίο Νέοι στη δίνη της κατοχικής Ελλάδας (έκδοση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, 2008). Στο Δημοτικό Ραδιόφωνο της Λάρισας παρουσίαζε την εβδομαδιαία εκπομπή λόγου «Ιστορίες χωρίς τίτλο». Έγραψε το σενάριο της ταινίας Αβραάμ-Αλμπέρτο, που προβλήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2006, στην Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Κείμενά της διδάσκονται στο τμήμα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Πάντοβα, ενώ προσκλήθηκε να παρουσιάσει το έργο της στην έδρα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Σέλουιν Κόλετζ του Κέιμπριτζ.

Συνεργάστηκε με το λογοτεχνικό περιοδικό του Δήμου Λαρισαίων Γραφή και με άλλα λογοτεχνικά περιοδικά. Επίσης, συνεργάζεται με το περιοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου Αχιλλίου Πόλις.

Στο μυθιστόρημά της Το βραχιόλι της φωτιάς βασίστηκε η ομώνυμη σειρά της ΕΡΤ, σε σενάριο Νίκου Απειρανθίτη και Σοφίας Σωτηρίου και σε σκηνοθεσία Γιώργου Γκικαπέππα.

Αόρατα φτερά, Βεατρίκη Σαΐας Μαγρίζου, Καστανιώτης

Μιλήστε μας για την αφορμή συγγραφής του συγκεκριμένου βιβλίου. Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε, αφενός με το ζήτημα της διαφορετικότητας των ατόμων με αναπηρία και αφετέρου με το ζήτημα της ατιμωρησίας των εγκληματιών πολέμου;

Είχαν εκδοθεί δυο παραμύθια μου "Ο πρίγκιπας του Πλανήτη Βίκτωρ" και "Βίκτωρ ο ταξιδευτής του ουρανού" από τις εκδόσεις Διάπλαση, τα οποία είχα γράψει μετά από παρότρυνση φίλης μου να το κάνω για τον γιο της, που είχε φύγει. Ήταν ο τρόπος μου να μιλήσω για τον θάνατο σε μικρά παιδιά. Η μικρή τότε συγγενής μου που γεννήθηκε ανάπηρη, συγκινήθηκε και μαγεύτηκε με τη γραφή μου και μου ζήτησε να γράψω κάτι και γι αυτήν. Έτσι κι έγινε. Την έκανα ηρωίδα του βιβλίου μου με τίτλο ΑΟΡΑΤΑ ΦΤΕΡΑ, που είναι ένα περιπετειώδες μυθιστόρημα, μπορεί να χαρακτηριστεί και θρίλερ, με μια γρήγορη κινηματογραφική πλοκή και με πολλές ανατροπές. Το κορίτσι αυτό γίνεται θύμα απαγωγής και αναμετριέται με τις δυνάμεις της. Στο βιβλίο αυτό ήθελα να αναφερθώ στο γεγονός ότι το σκληρό παρελθόν της γιαγιάς της, της Σάρας που με την εβραϊκής καταγωγής οικογένεια της, ήταν θύμα των στρατοπέδων αλλά και ενός συγκεκριμένου ναζί λοχαγού του Άντολφ Χόρβαρτ, βρίσκεται χρόνια μετά το β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μπροστά τους. Σε αυτό το βιβλίο όμως εκτός από το δράμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, θέμα που με πονάει και το κουβαλάω μέσα μου, ένοιωσα την ανάγκη να μιλήσω και για τις πυρπολήσεις χωριών στον μαρτυρικό Χορτιάτη και στη μαρτυρική Καλαμπάκα, για τις εκτελέσεις αθώων ανθρώπων, τις καταστροφές και λεηλασίες πολύτιμων αντικειμένων από ελληνικές περιοχές κατά την περίοδο της ναζιστικής κατοχής.

Στο βιβλίο σας πρωταγωνίστρια είναι η Εύα, μία έφηβη που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα εκ γενετής. Η υπόθεση του βιβλίου σας τοποθετείται στα 1988. Πιστεύετε ότι, σε σχέση με τότε, έχουμε κάνει ως κοινωνία βήματα σχετικά με την ενσωμάτωση τέτοιου είδους ατόμων στο κοινωνικό σύνολο;

Το κυρίαρχο μοντέλο για την αναπηρία μέχρι πρόσφατα ήταν το Ιατρικό μοντέλο. Που υποστήριζε ότι η αναπηρία είναι πρόβλημα του ατόμου που τη φέρει. Στόχος ήταν το άτομο με αναπηρία να “διορθωθεί” ή να θεραπευτεί. Το ιατρικό μοντέλο της αναπηρίας σχετιζόταν με το τι ένα άτομο δεν μπορεί να κάνει και τι δεν μπορεί να είναι.

Τα «Αόρατα φτερά» γράφτηκαν πάνω στο ιατρικό μοντέλο που εξέφραζε την εποχή. Ορολογίες όπως «ειδικές ανάγκες» κι εκφράσεις όπως «δύναμη ψυχής», αποφεύγονται σήμερα. Στις μέρες μας τα ανάπηρα άτομα αγωνίζονται να κυριαρχήσει το κοινωνικό μοντέλο. Το ανάπηρο σώμα δεν είναι το πρόβλημα. Το σώμα με βλάβη είναι φυσιολογικό μέσα στην ανθρώπινη ποικιλομορφία. Η αναπηρία είναι κοινωνική κατασκευή. Δημιουργείται από τα κοινωνικά εμπόδια και τα στερεότυπα που αναπαράγονται και εμποδίζουν τα ανάπηρα άτομα να συμμετέχουν ισότιμα στην κοινωνική δραστηριότητα.

Υπέρμαχη κι εγώ του κοινωνικού μοντέλου, το ανακαλύπτω και μαθαίνω γι’ αυτό συνεχώς. Με το βιβλίο μου εύχομαι να γεννηθούν γόνιμοι προβληματισμοί πάνω στην οπτική για την αναπηρία γιατί θεωρώ πως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Θεωρείτε ότι οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης έχουν περισσότερες υποδομές σε σχέση με την Ελλάδα προκειμένου να διευκολύνουν τις ζωές ατόμων με αναπηρίες;

Από ότι γνωρίζω από φίλη μου ανάπηρη που αγαπάει να ταξιδεύει, σίγουρα είναι η ζωή της πιο εύκολη στην Ευρώπη και φυσικά στην Αμερική.

Στο βιβλίο σας αναφέρετε και το ζήτημα της ατιμωρησίας ενός εγκληματία πολέμου, και πιο συγκεκριμένα ενός ναζί που έδρασε κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Θεωρείτε ότι οι περισσότεροι ναζί κατόρθωσαν να αποφύγουν την τιμωρία;

Στη Δίκη της Νυρεμβέργης δικάστηκαν και τιμωρήθηκαν κάποια υψηλόβαθμα στελέχη της Ναζιστικής Γερμανίας. Δυστυχώς, πολλοί ξέφυγαν και βρήκαν προστασία σε διάφορες χώρες και ιδιαίτερα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ο Αυστριακός συγγραφέας Σιμόν Βίζενταλ, ο οποίος επέζησε του Ολοκαυτώματος συνέβαλε στον εντοπισμό Ναζί εγκληματιών πολέμου.

Θα ήθελα να μας μιλήσετε σχετικά με την εμπειρία της μεταφοράς ενός δικού σας μυθιστορήματος στη μικρή οθόνη. Θεωρήσατε ότι το σήριαλ κατάφερε να αποδώσει το πνεύμα του βιβλίου σας;

Είμαι πολύ χαρούμενη που μεταφέρθηκε το βιβλίο μου στην τηλεόραση και μάλιστα στην ΕΡΤ με εξαιρετικούς συντελεστές και πολύ συγκινημένη που αναδείχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο οι αλήθειες του. Και είμαι ακόμα πιο συγκινημένη που αγαπήθηκε η σειρά. Μπορεί να αλλάχτηκαν σχεδόν όλα τα ονόματα, εκτός του κεντρικού ήρωα και μπαμπά μου Ιωσήφ, της γιαγιάς μου Μπενούτας, το δικό μου Μπέττυ και του Χριστιανού θείου μου Κωσταντίνου, μπορεί τα αδέλφια από 7 να έγιναν 5, μπορεί η γιαγιά να πέθανε σε άλλη χρονική στιγμή (πάντα μετά από συνεννόηση μαζί μου) αλλά θεωρώ πως όλα έγιναν χωρίς να πειραχτούν τα νοήματα και σε πολλά σημεία μάλιστα βοήθησε να τονιστούν.

Η Εύα επιλέγει να ενημερώσει η ίδια τους συμμαθητές της για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, μία πράξη που αλλάζει τελικά τη ζωή της προς το καλύτερο. Θεωρείτε ότι τα παιδιά μας εκπαιδεύονται επαρκώς προκειμένου να αντιμετωπίζουν με ευνοϊκό τρόπο τέτοιου είδους συμμαθητές τους;

Σας το λέω ειλικρινά πως θα ήθελα πολύ να διαβαστεί το βιβλίο μου απλά και μόνο για αυτό το κεφάλαιο του με τίτλο ‘’Η ομιλία της Εύας’’ καθώς είναι η κατάθεση ψυχής της ανάπηρης Εύας στους συμμαθητές της με πολλά και σπουδαία μηνύματα. Θεωρώ πως αυτό το κείμενο, που είμαι πολύ υπερήφανη που το έγραψα, μπορεί να αποτελέσει εργαλείο διδασκαλίας από δασκάλους και καθηγητές στους μαθητές και επίσης θεωρώ πως πρέπει να το διαβάσουν όλοι οι γονείς. Θα διαπιστώσουν πως τα παιδιά που τους είπαν πως δεν μπορούν να περπατήσουν επιλέγουν να πετάξουν! Με αόρατα φτερά! Κι ότι εμείς απλά πρέπει να τα αποδεχτούμε όπως ακριβώς είναι και να τα αγκαλιάσουμε με αγάπη.

 
 
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα