Γράφει: Πόπη Ξοφάκη
Τετάρτη 18/6ου - 19:30 μμ - Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Σερβίας
Παρουσίαση του βιβλίου «Ο Διάκονος της εκκλησίας της Θεοτόκου» της Isidora Sekulić
Το βιβλίο «Ο Διάκονος της εκκλησίας της Θεοτόκου».
Η συγγραφέας Isidora Sekulić.
Οι εκδόσεις OTAN.
H Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Σερβίας.
Η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Σερβίας και οι Εκδόσεις OTAN παρουσιάζουν την Τετάρτη 18 Ιουνίου στις 7:30μμ στο κτίριο της Πρεσβείας, το βιβλίο της Isidora Sekulić σε μετάφραση του Ρέννου Οιχαλιώτη,
«Ο Διάκονος της εκκλησίας της Θεοτόκου»
Για το βιβλίο μιλούν:
- Σταυρούλα Μαυρογένη, Καθηγήτρια, Τμήμα Βαλκανικών & Ανατολικών Σπουδών, ΠΑ.ΜΑΚ.
- Πατήρ Κλήμης Πυρουνάκης, Θεολόγος.
- Στέφανος Ευθυμιάδης, Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
- Πέτρος Στεφανέας, Αναπληρωμής Καθηγητής Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών, ΕΜΠ.
Ο συγγραφέας και ηθοποιός Γιώργος Γιαννούτσος, συντονίζει και διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο, ενώ ο Βιολονίστας του Εθνικού Ωδείου Μιχάλης Νίκολης, συμμετέχει με κλασικές δημιουργίες.
«Γράψε την #κριτική σου στο Bookia!»
Σχολίασε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις! (μάθε πως). Βοήθησε να αναδειχθούν τα βιβλία που αξίζουν να διαβαστούν.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Σε μια σερβική κωμόπολη της Βοϊβοντίνας ένας νεαρός, χαρισματικός μοναχός έρχεται να αντικαταστήσει τον παλαιό διάκονο που εγκαταλείπει τώρα τη γραφική εκκλησία της Θεοτόκου με την ξεχωριστή εκκλησιαστική χορωδία. Αφοσιωμένος στην ιερή αποστολή του θα διακονήσει και θα εμπνεύσει τους ενορίτες του, ανάμεσά τους και την ευλαβή και ασκητική Άννα Νεντίτσεβα, για την οποία μουσική και Εκκλησία συνοστεώνουν τη ζωή.
Μέσα από τη συνάφεια και τη συνεργασία στον ναό και τη χορωδία, θα αναπτυχθεί μεταξύ των δύο νέων ένας εναργής πνευματικός και ψυχικός δεσμός, που, όμως, θα προσλάβει στην πορεία ένα ερωτικό περιεχόμενο άνδρα-γυναίκας. Το έργο πραγματεύεται τον θείο και τον ανθρώπινο έρωτα, τον μοναχικό βίο και τη δοκιμασία, αλλά και την τέχνη και τη μουσική. Ψηλαφίζει την αγάπη στις διαφορετικές της υποστάσεις, παρακολουθώντας ψυχογραφικά τις συναισθηματικές αναταράξεις και, κυρίως, τις συνειδησιακές διεργασίες των δύο προσώπων, ιδιαίτερα στο φως της μοναχικής άσκησης και της εκκλησιαστικής ζωής· τον εσωτερικό διάλογο και τις περιπλοκές στον μικρόκοσμο της καρδιάς, αλλά και στον μικρόκοσμο της επαρχιακής κοινωνίας.
Η Ισιδώρα Σέκουλιτς (1877-1958) υπήρξε μια από τις κορυφαίες μορφές της σερβικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα. Ήταν συγγραφέας και δοκιμιογράφος. Το 1950 η Σερβική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών την αναγνώρισε ως την πρώτη γυναίκα μέλος της, τιμώντας τη σημαντική συμβολή της στη σερβική λογοτεχνία και πολιτισμό.
Γεννήθηκε στο Μοσόριν της Βοΐβοντίνας, τότε μέρος της Αυστροουγγαρίας. Σπούδασε θετικές επιστήμες και φιλοσοφία, και διέπρεψε ως πολύγλωσση διανοούμενη με διεθνή μόρφωση και ορίζοντες. Ταξιδεύοντας εκτενώς στην Ευρώπη, εμπνεύσθηκε έργα όπως το σημαντικό Γράμματα από τη Νορβηγία (1914) και το Σαπουτνίτσι (1913) και το Χρονικό του Κοιμητηρίου μιας Κωμόπολης (1940).
Το έργο της χαρακτηρίζεται από βαθύ στοχασμό, ηθική ευαισθησία και έντονο ψυχολογικό βάθος. Με ύφος εναργές και έντονο, η Σέκουλιτς διαμόρφωσε μια ξεχωριστή λογοτεχνική φωνή που συνδυάζει την παράδοση με τον εκσυγχρονισμό.