Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μανταλένα Οικονόμου συνομιλεί με τον Μίλτο Γήτα
Διαφ.

Η Μανταλένα Οικονόμου είναι απόφοιτος του τμήματος Προσχολικής Αγωγής. Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια παιδαγωγικού περιεχομένου και παιδοψυχολογίας. Για αρκετά χρόνια, έχει εργαστεί με παιδιά διαφόρων ηλικιών και αυτή η συνύπαρξη ήταν η αφετηρία της ενασχόλησής της με τα παιδικά παραμύθια. Με το πέρασμα των χρόνων και έχοντας αντιληφθεί ότι η συγγραφή είναι κάτι που την γεμίζει, ξεκίνησε να παρακολουθεί online σεμινάρια δημιουργικής γραφής και έτσι σήμερα «Ο Πιλοτίμος» είναι η πρώτη της συγγραφική προσπάθεια.

Μανταλένα Οικονόμου, Ο Πιλοτίμος

Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε να γράψεις ένα παραμύθι;

Νομίζω, πως η αγάπη μου για τα παιδιά και η ανάγκη μου να τους μεταφέρω όλα αυτά που έχω στο μυαλό μου ήταν οι κινητήριες δυνάμεις για να ξεκινήσω αυτό το ταξίδι. Ανέκαθεν, τα παιδιά και το γράψιμο ήταν οι δύο μεγάλες μου αγάπες, οπότε ήταν θέμα χρόνου να βρουν κοινό τόπο δράσης και να δημιουργήσουν… παιδικά βιβλία!

Από πού εμπνεύστηκες για το παιδικό σου βιβλίο «Ο Πιλοτίμος»;

Από τα σύννεφα! Ήταν ένα απόγευμα που χάζευα τον ουρανό (συνήθεια που μου έχει μείνει από μικρή ηλικία) και στο μυαλό μου δημιουργήθηκε μια εικόνα ενός προβάτου, φτιαγμένο από σύννεφα. Μετά, η φαντασία μου πήρε τα ηνία και δεν πρόλαβα ούτε να καταλάβω πως γεννήθηκε αυτή η ιστορία, την οποία όμως βιάστηκα να καταγράψω, μην μου την πάρει ο άνεμος!

Οι σπουδές σου στην Προσχολική Αγωγή θεωρείς πως ήταν ένα πρώτο ερέθισμα για να γράψεις;

Ναι! Τα χρόνια που σπούδαζα ήταν η αφορμή να έρθω σε επαφή με ανθρώπους που αγαπούσαν τη γνώση και τη μάθηση και έτσι κόλλησα το μικρόβιο. Τα βιβλία έγιναν συνοδοιπόροι μου σε ένα υπέροχο ταξίδι το οποίο ονειρευόμουν από τότε να μοιραστώ, μέσα από παιδικές ιστορίες με βαθιά νοήματα και ζωντανές εικόνες.

Γιατί να επιλέξουν οι γονείς τον Πιλοτίμο για το παιδί τους;

Γιατί… Γιατί είναι μια γλυκιά ιστορία που δημιουργήθηκε για να ψυχαγωγήσει και να διασκεδάσει τα παιδιά, χωρίς καθαρά διδακτικό χαρακτήρα, μα περνώντας έμμεσα σημαντικά μηνύματα που τα παιδιά είναι σε θέση να ανακαλύψουν. Η ταύτιση των παιδιών με τους ήρωες, τα ωθεί να ζήσουν μέσα από τους πρωταγωνιστές του βιβλίου την πορεία ενός ονείρου. Από την απαισιοδοξία και τον φόβο μέχρι τη μεγάλη απόφαση, τις αποτυχίες, τις παροτρύνσεις των οικείων μας αλλά και την υπερηφάνεια της επίτευξης του στόχου στο τέλος!

Μανταλένα Οικονόμου, Ο Πιλοτίμος

Ποια θέματα αγγίζει στις σελίδες του το παραμύθι σου;

Το θέμα που αγγίζει κυρίως ο Πιλοτίμος είναι αυτό των ονείρων και των στόχων που βάζουμε στη ζωή καθώς και των προσπαθειών μας για να τα προσεγγίσουμε. Κύριος άξονας βέβαια του βιβλίου είναι η φιλία, η οποία λειτουργεί με τρόπο καθοδηγητικό και υποστηρικτικό με σκοπό να οδηγηθούμε στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Ήταν εύκολο ή δύσκολο να εκδώσεις το πρώτο σου παιδικό βιβλίο;

Δεν θα πω ψέματα, για εμένα ήταν δύσκολο να το εκδώσω, χωρίς να θέλω όμως να αποτρέψω κανέναν από την προσπάθεια. Δέχτηκα αρκετές απορρίψεις στην αρχή, πολλές δεν σας κρύβω, για το γεγονός ότι ήμουν πρωτοεμφανιζόμενη Ελληνίδα συγγραφέας χωρίς δικό μου αναγνωστικό κοινό. Αλλά με πολλή υπομονή και επιμονή κατάφερα να βρω τον εκδοτικό οίκο που με πίστεψε και με στήριξε ώστε να κάνω και εγώ το όνειρο μου πραγματικότητα, όπως ο ήρωάς μου!

Ποιες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις και από ποιους για την έκδοση του βιβλίου σου;

Οι πρώτες αντιδράσεις που δέχτηκα για το βιβλίο μου ήταν (όπως είναι λογικό) από την οικογένεια και τους φίλους μου και θα τις χαρακτήριζα ιδιαίτερα παρακινητικές!

Πόσο έχει δυσκολέψει η καραντίνα λόγω πανδημίας τα μικρά παιδιά και τους γονείς και τι θα τους συμβούλευες;

Είναι βέβαιο πως κανένας δεν έχει μείνει ανεπηρέαστος από την πρωτοφανή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, είτε αυτός είναι μεγάλος είτε μικρός. Αυτό που χρειάζεται να έχουμε στο μυαλό μας, είναι το πόσο δύσκολα μπορεί να αφομοιώσει ένα παιδί όλες αυτές τις αλλαγές που έχουν συμβεί στην καθημερινότητά του και τί επιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν στον ψυχισμό του λόγω της άγνοιας και του φόβου που επιφέρει αυτή η κατάσταση. Αυτό που θα συμβούλευα εγώ από την πλευρά μου είναι να υπάρχει, όσο το δυνατόν, περισσότερη επικοινωνία και ουσιαστικός χρόνος ανάμεσα σε γονείς και παιδί, ώστε να το βοηθήσουν, να εγκλιματιστεί όσο πιο ομαλά γίνεται στη νέα πραγματικότητα.

Θεωρείς ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοηθούν περισσότερο έναν νέο δημιουργό να αναδείξει το έργο του;

Η δυνατότητα να έχει ο κάθε ένας από εμάς πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι, σαφώς, ένα τεράστιο πλεονέκτημα που έχουν οι νέοι δημιουργοί εν αντιθέσει με τους παλιούς. Από εκεί και πέρα, με όσο περισσότερους τρόπους προσπαθήσει ένας συγγραφέας να αναδείξει το έργο του, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η έκθεση του τελικά στο ευρύ κοινό.  

Εσύ ως παιδί τι διάβαζες; Σήμερα τι σου αρέσει να διαβάζεις από λογοτεχνία;

Αγαπούσα πολύ και αγαπάω ακόμα τα βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά και της Άλκης Ζέη καθώς μου έχουν χαρίσει υπέροχες παιδικές αναμνήσεις . Αυτό τον καιρό, διαβάζω περισσότερο Έλληνες λογοτέχνες του 20ου αιώνα.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου;

Να γράψω το επόμενο παιδικό βιβλίο μου!

Αφού ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση με την πανδημία σκέφτεσαι να κάνεις κάποιες εκδηλώσεις, κάποιες παρουσιάσεις του παραμυθιού σου στο κοινό;

Με θλίβει που δεν μπορώ να παρουσιάσω στο κοινό το πρώτο μου δημιούργημα όπως θα ήθελα, οπότε όταν μου δοθεί η ευκαιρία θα την αρπάξω.

Τι θα συμβούλευες έναν νέο δημιουργό, όπως είσαι κι εσύ, που θέλει να εκδώσει ένα βιβλίο του;

Αρχικά, να αγαπήσει πραγματικά το έργο του και να πιστέψει σε αυτό, γιατί μόνο έτσι θα το εκτιμήσουν και οι άλλοι. Στην πράξη τώρα, ο καθένας πρέπει να βρει τον εκδοτικό οίκο που του ταιριάζει και που θα τον στηρίξει ώστε να φτάσει εκεί που έχει ονειρευτεί. Τίποτα δεν κατακτιέται χωρίς κόπο αλλά στο τέλος είναι τέτοια η μαγεία του δικού σου βιβλίου στα χέρια σου, που αξίζει όλη την προσπάθεια.

 
 
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα