Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
Σωτηρία Κυρμανίδου, στο διπλανό θρανίο με τον Δημήτρη Σακισλίδη
Διαφ.

Γράφει: Δημήτρης Σακισλίδης

Η Σωτηρία Κυρμανίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Mεγάλωσε και ζει στο Σιδηρόκαστρο Σερρών από μικρή μέχρι και τώρα. Εργάστηκε ως Κοινωνική Λειτουργός σε πλαίσια Ειδικής Αγωγής και είναι συνταξιούχος από το 2010. Έχει συνεργαστεί με τοπικούς φορείς και συστηματικά με τη ΝΕΛΕ Σερρών ως επιμορφώτρια.

Είναι ραδιοφωνική παραγωγός, επί σειρά ετών, εθελοντικά στο Ράδιο Κιβωτός της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης με δύο εβδομαδιαίες εκπομπές, «Φυλλομετρώντας και αναπολώντας» και «Συντροφεύοντας». Το 2020 προσφέρθηκαν οι εκπομπές της στο poets radio που εκπέμπει από την Κωνσταντινούπολη και είναι μέσα στα δέκα καλύτερα ραδιόφωνα του κόσμου, με μεγάλη ακροαματικότητα.

Συνεργάσθηκε με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης, κατεύθυνση Κοινωνικής Εργασίας, ως εκπαιδεύτρια φοιτητών.

Κείμενα και ποιήματά της καθώς και κριτικές για το έργο της έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά.

Συμμετείχε ως μέλος και ως Πρόεδρος κριτικής επιτροπής λογοτεχνικών-ποιητικών διαγωνισμών. Έχει κληθεί σε σχολεία ανά την Ελλάδα και μέσω του Ε.Κ.Ε.ΒΙ, αλλά και μεμονωμένα προκειμένου να παρουσιάσει το έργο της. Συμμετοχές σε φεστιβάλ παραμυθιού και άλλων δράσεων σχετικών με τη λογοτεχνία. Είναι μέλος του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και συμμετείχε σε δράση του για τα δικαιώματα του παιδιού στη Βιβλιοθήκη Σερρών στις 30 Νοεμβρίου 2015.
Ορίστηκε μέλος Κριτικής επιτροπής για τα βραβεία του Ελληνικού τμήματος της ΙΒΒΥ έκδοσης 2015 (βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού - νεανικού βιβλίου, για εφήβους και νέους).

Έχει εκδώσει 6 ποιητικές συλλογές, αρκετά παραμύθια και εκπαιδευτικού περιεχομένου βιβλία. Συμμετέχει σε συλλογικές εκδόσεις.

Διαθέτετε ένα σημαντικό και βραβευμένο πολυάριθμο συγγραφικό έργο. Τι είδους γεγονότα αποτελούν πήγη έμπνευσης;

Για να έχει κάποιος έμπνευση, πέρα από το «τάλαντο», οφείλει να έχει και την παρατήρηση. Σε συνδυασμό αυτών των δυο, κινητοποιούν την έμπνευση και καταγράφεται είτε ως ποίημα, είτε ως παραμύθι. Με βοηθά πολύ το γνωστικό αντικείμενο της εργασίας μου, η πολυπλοκότητα και η ποικιλομορφία των ανθρωπίνων σχέσεων και προβλημάτων.

Ως ραδιοφωνική παραγωγός διατηρείτε εκπομπές βιβλιοφιλικού περιεχομένου. Θέλετε να μας πείτε περισσότερα;

Είμαι 20 χρόνια στο Ράδιο Κιβωτός, εθελόντρια. Προσέφερα και στην ΕΡΤ Σερών επί τρία έτη, με εκπομπή παραμυθιού. Λόγω της πανδημίας, σταμάτησε η ΕΡΤ να δέχεται εθελοντές και έτσι η εκπομπή του παραμυθιού, βρήκε στέγη στο Ράδιο Κιβωτός. Η μια εκπομπή τιτλοφορείται Συντροφεύοντας και παρουσιάζω φορείς, εθελοντικές προσπάθειες που συνεισφέρουν σε δύσκολα κομμάτια, όπως η αναπηρία, η ψυχική υγεία, η Τρίτη ηλικία και πολλά άλλα.

Η «Φυλλομετρώντας και αναπολώντας» παρουσιάζει νεοέλληνες λογοτέχνες, σε τηλεφωνική συζήτηση, εξ αφορμής κάποιου έργου τους.

Η Τρίτη εκπομπή, «Παραμύθι, μύθι, μύθι, το κουκί και το ρεβύθι», παρουσιάζει επιλεγμένα παραμύθια.

Κάποια από τα έργα σας είναι μεταφρασμένα και σε άλλες γλώσσες. Πόσο εύκολη είναι μια τέτοια διαδικασία;

Δυο μου παραμύθια  κυκλοφορούν ταυτόχρονα και στην αγγλική γλώσσα. Είναι δίγλωσσα. Τίποτε δεν είναι εύκολο. Απλά, όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, δίνεις ψυχή.

Υπάρχουν σταθερές συνεργασίες για εσάς όλα αυτά τα χρόνια που είστε στον συγγραφικό χώρο;

Προσπαθώ να δίνω βήμα μέσα από τις εκπομπές μου. Μοιράζομαι όλες τις πληροφορίες που γνωρίζω, προκειμένου να βοηθήσω. Σταθερές συνεργασίες με μετρημένους πιστούς κ ειλικρινείς φίλους και φυσικά με τον εκδοτικό μου  οίκο , τους εικονογράφους και τους αγαπημένους αναγνώστες. Παρατηρούμε όμως Δυστυχώς οι περισσότεροι,  με την έκδοση ενός και μόνο βιβλίου, να διακρίνονται από σκανδαλώδη έπαρση, επιλέγουν εγωιστικές συμπεριφορές, πράγμα, που δεν  αρμόζει στο χώρο της λογοτεχνίας. Η λογοτεχνία, έχω πει παλαιότερα, οφείλει να ενώνει και να ανυψώνει.

Ποια είναι η γνώμη σας για την ανοδική πορεία που σημειώνουν τα audiobook? Πιστεύετε πως αυτός είναι ο λόγος που συναντάμε ολοένα και λιγότερο κόσμο στις βιβιλοπαρουσιάσεις;

Το έντυπο βιβλίο θεωρώ ότι πάντα θα έχει κυρίαρχη θέση. Αναπτύσσεις μια πιο προσωπική, επικοινωνιακή σχέση. Οι νεώτεροι, γνώστες των μέσων και της τεχνογίας, επιλέγουν τα audiobooks, ίσως για ευκολότερη ακουστική ενημέρωση, γιατί ανάγνωση δεν είναι. Γνωρίζω ότι  χρησιμοποιούνται για τους αρρώστους, τα ηλικιωμένα άτομα, άτομα και  ομάδες με  προβλήματα όρασης.

Είναι αλήθεια ότι οι βιβλιοπαρουσιάσεις έχουν χάσει την αίγλη τους. Με απασχoλεί και εμένα προσφάτως και το συζήτησα με φίλες και φίλους.

Ίσως η πληθώρα των τίτλων, οι πολλές που πραγματοποιούνται. Πάντως, πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος προσέλκυσης του κοινού. Δεν έχω σκεφτεί είναι αλήθεια κάτι ακόμη.

Πιστεύετε ότι η λογοτεχνία πρέπει να παίρνει θέση στις αλλαγές που συντελούνται στην κοινωνία και αν ναι με ποιο τρόπο;

Σαφώς και η λογοτεχνία πρέπει να παίρνει θέση στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Διαφορετικά δε θα είχε ρόλο.

Κυριαρχεί η άποψη στην παιδική λογοτεχνία πως στα παιδιά μπορούμε να μιλήσουμε για τα πάντα, αρκεί να βρούμε τον σωστό τρόπο. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

Το παιδικό παραμύθι, όπως και η ποίηση, είναι από τα δυσκολότερα είδη λογοτεχνίας. Σαφώς με ένα παραμύθι, μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά για τα δυσκολότερα θέματα της ζωής. Απλά να είναι το παραμύθι, προσεγμένο, τόσο στη ροή της ιστορίας, το λεξιλόγιο, την εικονογράφηση. Έχουμε δει ακατάλληλα κείμενα, που τυγχάνουν και μεγάλης προβολής. Αυτά δεν οικοδομούν τις παιδικές ψυχές. Τις μπερδεύουν και είναι επιζήμια για την ψυχική τους υγεία.

Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια; Οργανώνετε κάποιες βιβλιοπαρουσιάσεις;

Πάντα, επειδή έχω και επετειακά παραμύθια, προσπαθώ κάτι να οργανώσω. Είμαι ευτυχής, που έχω  άξιους συνεργάτες, με προθυμία, αγάπη και γενναιοδωρία, ανταποκρίνονται είτε στον συντονισμό, είτε ως ομιλητές.

Και το ζητούμενο είναι τα μηνύματα των βιβλίων μου να ακουμπήσουν τη σκέψη, τις ψυχές μικρών και μεγάλων.

Σας ευχαριστώ.

 
 
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίωνΧορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα