Γράφει: Παναγιώτης Σιδηρόπουλος
Ολόκληρο το φωτορεπορτάζ σε άλμπουμ τού Facebook.
Σχετικά με το συγγραφέα και το έργο του.
Το "Κόστα Ρίκα" είναι το μυθιστόρημα τού Αλέξανδρου Ντερπούλη το οποίο διασκευάστηκε για το θέατρο και ανέβηκε για δύο χρόνια, "με μεγάλη επιτυχία", όπως μας είπε ο ίδιος ο συγγραφέας.
Σήμερα, οι εκδόσεις Μίνωας παρουσίασαν το ομότιτλο βιβλίο. Που αλλού; Στο Θέατρο 104 στον Κεραμεικό, εκεί όπου ανέβηκε το θεατρικό μονόπρακτο.
Ο Θάνος Δημητριάδης, υπεύθυνος τού χώρου, άνοιξε την παρουσίαση μεταφέροντας την ατμόσφαιρα από την παράσταση. "Φεύγαν όλοι συγκινημένοι", είπε αναφερόμενος στου θεατές μετά από κάθε παράσταση.
Στη συνέχεια, ο εκδότης Γιάννης Κωνστανταρόπουλος πήρε το λόγο λέγοντας, "Δεν πήγα στην Κόστα Ρίκα και δεν μπορώ να σας πω κάτι για εκεί. Θα σας πω όμως για το συγγραφέα μας. Ο Αλέξανδρος, συν τοις άλλοις, διδάσκει πετυχημένα δημιουργική γραφή. Από το εργαστήριό του πέρασαν πολλοί συγγραφείς που διακρίθηκαν με το έργο τους". Τους ευχαρίστησε όλους ονομαστικά, τους ανθρώπους του θεάτρου, τους συνεργάτες του, τον ίδιο το συγγραφέα.
Η Καλλιρρόη Κυριακού, που υποδύθηκε την κεντρική ηρωίδα στη θεατρική διασκευή, διάβασε αποσπάσματα από το έργο τού Αλέξανδρου Ντερπούλη, στο ειδικό σκηνικό που ετοίμασε ο Βασίλης Παυλίδης ειδικά για αυτό το σκοπό.
Η δημοσιογράφος Μάνια Ζούση, παρουσίασε το βιβλίο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, "Το έργο ξεκινάει και τελειώνει με ένα ρήμα, 'φεύγω' και 'έφτασα' ... Ο συγγραφέας προσέχει τις λέξεις, τις φροντίζει ... Είναι ένας μονόλογος σκέψεων" και συνέχισε περιγράφοντας την πλοκή και τις βασικές έννοιες που πραγματεύεται.
Ο ραδιοφωνικός παραγωγός και συγγραφέας, Πέτρος Κουμπλής, πήρε το λόγο υποσχόμενος να μην μιλήσει πολύ παρά το ότι είναι δημοσιογράφος και αυτό είναι αντιφατικό. "Το διάβασα 2-3 φορές. Σε 'πιάνει' από τις πρώτες σελίδες. Κεντρικό θέμα είναι το 'φεύγω', αυτή η απειλή που χρησιμοποιούμε προς όλους, στους γονείς μας, στον-ην σύζυγο... και που ποτέ δεν υλοποιούμε. Η επανάσταση που δεν κάνουμε παρότι είμαστε ένα κλικ μακριά. Οι δικαιολογίες που βρίσκουμε, π.χ., 'δεν είναι ώριμες οι συνθήκες'. Με μία βαλίτσα πάντα έτοιμη, στην οποία προσπαθούμε να χωρέσουμε τα πάντα. Και περιμένουμε, γιατί με μπορούμε να κάνουμε κάτι μόνοι μας, τίποτα μόνοι μας, θέλουμε πάντα κάτι να μας συντροφεύει", είπε και συνέχισε, "Όπως η ηρωίδα που πηγαίνει ακόμα και στη δενδροφύτευση για να βρει έναν άνθρωπο".
Ολοκλήρωσε αναφερόμενος στο χώρο του θεάτρου και στον ίδιο το συγγραφέα, "είναι καλός στη δουλειά του και καλός δάσκαλος, μπορεί να μεταφέρει την εμπειρία του".
Η ηθοποιός Κατερίνα Βρανά, διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο, απευθυνόμενη αρχικά και αστειευόμενη προς το συγγραφέα, "Ο Αλέξανδρος μοιάζει σήμερα με μικρό παιδί που ντύθηκε και στολίστηκε όπως για να πει το ποίημά του σε Εθνική Εορτή".
Αποσπάσματα διάβασε και η ηθοποιός Αλεξία Καλτσίκη.
Την εκδήλωση έκλεισε ο ίδιος ο συγγραφέας παραδεχόμενος αστειευόμενος το τρακ που ένιωθε και συμφωνώντας με την παρατήρηση ότι μοιάζει σαν μικρό παιδί που ετοιμάζεται να πει το ποίημά του.
"Ένας ψυχοθεραπευτής μου είπε κάποτε, 'Η πιο σημαντική λέξη είναι η Αποδοχή, η αναζήτηση και αποδοχή τού ίδιου μας τού εαυτού'. Όποιος φτάσει στη δική του Κόστα Ρίκα έχει κάνει ήδη ένα σημαντικό ταξίδι, αυτό μας λυτρώνει", είπε και ευχαρίστησε με τη σειρά του τον εκδότη του και ονομαστικά τους συνεργάτες του στον εκδοτικό οίκο, τον Τάσο, το Βασίλη... Το ίδιο έκανε και για το χώρο τού Θεάτρου 104 και τους ανθρώπους του.









































Πρόσκληση φίλων