Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
Λέων Ναρ, απαντάει στις 11+1 ερωτήσεις του Διονύση Λεϊμονή
Διαφ.

Γράφει: Παναγιώτης Σιδηρόπουλος

Ο Λέων Ναρ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Α.Π.Θ. και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Νεοελληνικής Φιλολογίας, Βιβλιολογίας και Διδακτικής της Λογοτεχνίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Το 2007 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ. ενώ τον Δεκέμβριο του 2017 ολοκλήρωσε τη μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Το 2007 εξέδωσε (σε συνεργασία με τον Γιώργο Αναστασιάδη και τον Χρήστο Ράπτη) το βιβλίο "Εγώ ο εγγονός ενός Έλληνα, η Θεσσαλονίκη του Νικολά Σαρκοζί" (Καστανιώτης), το οποίο μεταφράστηκε και στα γαλλικά. Το 2009 εκδόθηκε (Γαβριηλίδης) το δίτομο έργο του με τίτλο "Γιωσέφ Ελιγιά, Άπαντα", ενώ την ίδια χρονιά επιμελήθηκε το επετειακό λεύκωμα "25 χρόνια Ιανός". Το 2011 κυκλοφόρησε (Καπόν) το βιβλίο του με τίτλο "Θεσσαλονίκη 1912-2012, το μέλλον του παρελθόντος, μια διαφορετική αφήγηση της ιστορίας" (με φωτογραφίες του Γιώργη Γερόλυμπου), και η μελέτη "Ισραηλίτες βουλευτές στο Ελληνικό κοινοβούλιο (1915-1936)" (Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων).

Το 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο "Το παιχνίδι της εξέδρας, σχολιασμένα συνθήματα από τα ελληνικά γήπεδα" (Μεταίχμιο). Τέλος, το 2017 κυκλοφόρησε (Ευρασία) το θεατρικό έργο του "Δεν σε ξέχασα ποτέ" (μαζί με cd των σεφαραδίτικων τραγουδιών της ομώνυμης παράστασης), που ανέβηκε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το 2017.

Κείμενά του για θέματα φιλολογίας, ιστορίας και λογοτεχνίας, καθώς και βιβλιοκρισίες του έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους, περιοδικά (έντυπα και ηλεκτρονικά), ενώ έχει επιμεληθεί βιβλία (ιστορικού περιεχομένου και παιδικής λογοτεχνίας). Είχε μόνιμη στήλη στις εφημερίδες 'Έθνος" (2017-2018) και "Μακεδονία της Κυριακής" (2006-2008). Γράφει στο Parallaximag.gr και στο περιοδικό "Θεσσαλονικέων Πόλις". Εργάζεται ως φιλόλογος στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης.

Εκπαιδευτικός, ερευνητής, αρθρογράφος, δάσκαλος δημιουργικής γραφής, συγγραφέας … Ποιος από αυτούς τους «ρόλους» μπορεί να επισκιάζει τους άλλους ή συνυπάρχουν αρμονικά;

O εκπαιδευτικός είναι πάνω απ’ όλα, η καθημερινή επαφή με τους εφήβους δεν συγκρίνεται με τίποτε… Η έρευνα και η συνακόλουθη συγγραφή είναι μια δημιουργική ανάγκη που φροντίζω να την καλύπτω με επάρκεια.

Κουβαλάμε τις αφηγήσεις και τις αναγνώσεις μας… Ποιος είναι το δικό σας «φορτίο»;

Δεν νιώθω ότι φέρω κάποιο ξεχωριστό «φορτίο»…Σίγουρα «κουβαλάω» κι εγώ τις μνήμες μιας οικογένειας που στιγματίστηκε από την ύβρη του Ολοκαυτώματος, πολλές μνήμες από μια ανέμελη εφηβεία σε μια εποχή που μοιάζει ολότελα διαφορετική από αυτήν που βιώνουμε σήμερα, αρκετά διαβάσματα, άλλοτε εστιασμένα κάπου κι άλλοτε όχι, μπόλικη έρευνα…

Πώς αυτό μεταπλάθεται, αξιοποιείται, εντοπίζεται στην τέχνη σας;

Τα πάντα μεταπλάθονται στα κείμενά μας, τελούμε αενάως αυτοβιογραφούμενοι…. Τα βιβλία μου έχουν σχέση με ερευνητικά ζητήματα που αφορούν την ιστορία των Ελλήνων Εβραίων, εννοώ αυτό για τους Ισραηλίτες Βουλευτές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ή το Ξανά στη Σαλονίκη, που αναφέρεται στη μετέωρη επιστροφή των Ελλήνων εβραίων στη Θεσσαλονίκη του 1945-46. Επίσης η δίτομη μελέτη και τα Άπαντα του ποιητή Γιωσέφ Ελιγιά, το θεατρικό έργο με τίτλο Δεν σε ξέχασα ποτέ, αλλά και η επιμέλεια του πρόσφατου Remember, του βιβλίου cd με τραγούδια που ερμηνεύουν επιζώντες του Ολοκαυτώματος.

Δείχνουν ότι με ενδιαφέρει ερευνητικά το ζήτημα αυτό. Ωστόσο, η μελέτη μου για τα συνθήματα των γηπέδων (Το παιχνίδι της εξέδρας) αποτυπώνει το ενδιαφέρον μου για τον λαϊκό πολιτισμό, το δίγλωσσο βιβλίο, Το μέλλον του παρελθόντος (με φωτογραφίες του Γιώργη Γερόλυμπου) φανερώνει το ενδιαφέρον μου για την πλούσια ιστορία της γενέθλιας πόλης μου, ενώ και το βιβλίο που πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα (μια ποιητική βιογραφία του Θανάση Παπακωνσταντίνου) επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον μου για την ελληνική μουσική.

Και το γύρω περιβάλλον σας στενότερο ή ευρύτερο; Ποιο ρόλο έπαιξε ή διαδραματίζει;

Δεν έπαιξε κάποιο ιδιαίτερο ρόλο. Νιώθω πολύ ευτυχισμένος που μεγάλωσα σε μια οικογένεια που τροφοδοτούσε εξακολουθητικά κάθε ερέθισμά μου. Ανάλογες συνθήκες ελευθερίας, γνώσης και κοινωνικού προβληματισμού φροντίζουμε, μαζί με τη σύζυγό μου, να εξασφαλίσουμε και για δικά μας παιδιά.

Αγαπημένο άκουσμα (ιστορία-τραγούδι-φράση);

Πολύ ροκ μουσική, αμέτρητες ώρες ακρόασης λαϊκού τραγουδιού, ρεμπέτικα ακούσματα σε σχέση με τα οικογενειακά βιώματα, και εμμονή με αυτό που λέμε έντεχνο τραγούδι, αν και δεν συμφωνώ απόλυτα με τον συγκεκριμένο όρο.

Αγαπημένη εικόνα;

Στο μαιευτήριο, κρατώντας, με διαφορά δυο χρόνων, τις κόρες μου στην αγκαλιά μου…

Αν δεν αναπνέατε με οξυγόνο, τι θα σας έδινε ζωή;

Τα μεράκια μου, η οικογένεια, οι φίλοι μου (και ευτυχώς έχω πολλούς).

Αν έπρεπε να στερηθείτε κάτι που αγαπάτε πολύ τι θα ήταν αυτό;

Αν αγαπάω κάτι, δεν πρόκειται να το στερηθώ, θα κάνω τα πάντα για να το κρατήσω.

Αγαπημένο: Όνομα; Λουλούδι; Γεύση; Μυρωδιά;

Δεν μπορώ να απομονώσω κάτι συγκεκριμένο…. Νιώθω πάντως τυχερός, επειδή κουβαλάω γεύσεις και μυρωδιές που δεν υπάρχουν πια και έχουν εντυπωθεί βαθιά μέσα μου, του μπακάλη της γειτονιάς, της ταγκίλας, ιδίως στην περιοχή των Λαδάδικων στη Θεσσαλονίκη, των πατσατζίδικων και πολλές πολλές ακόμη…

Ένας κακός εφιάλτης;

Να χάσει η αγαπημένη ομάδα μου κάποιο σημαντικό αγώνα.

Ένας επόμενος στόχος στη ζωή σας, στην πορεία σας;

Στόχος μου είναι να μπορώ να βάζω πάντα νέους στόχους

Σας δίνω πέντε λέξεις, σας παρακαλώ κάντε μου ένα μικροδιήγημα σε 43 ακριβώς λέξεις, αυτοβιογραφικό ή μη: χρόνος, διωγμός, παιχνίδι, αγώνας και ζωή.

Ο αγώνας για να μην έχουμε ποτέ ξανά διωγμούς πρέπει να είναι εξακολουθητικός στον χρόνο. Η ελευθερία δεν είναι παιχνίδι, είναι η ίδια μας η ζωή… Χρωστάω 17 λέξεις!

Σας ευχαριστώ.

 
 
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα