Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
«Το πολλαπλό είδωλο», της Μαίρης Λίπκοβιτς, συζήτηση-παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη

Το φωτορεπορτάζ.
Τo βιβλίo «Το πολλαπλό είδωλο».
Η συγγραφέας Μαίρη Λίπκοβιτς.
Οι εκδόσεις Άπαρσις.

Το Live Streaming (& το βίντεο) παρέχεται με την υποστήριξη της Streamia.

Τιμώντας τους αγώνες του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, οι εκδόσεις Άπαρσις και η εκπαιδευτικός/συγγραφέας Μαίρη Λίπκοβιτς, διοργανώνουν συζήτηση-παρουσίαση του βιβλίου, «Το πολλαπλό είδωλο».

Μαίρη Λίπκοβιτς, «Το πολλαπλό είδωλο», εκδόσεις Άπαρσις

Για το βιβλίο μίλησαν:

Η ομιλία της Δέσποινας Χαραλαμπίδου ξεκίνησε αφού πρώτα ακούσαμε το τραγούδι του Αργύρη Μπακιρτζή, «συχνάζεις στο μικρό καφέ», επιλογή της ίδιας αφού ένας στίχος μιλά για το πολλαπλό είδωλο. Στη συνέχεια, σχολίασε την κάθε μια ιστορία από τις δώδεκα που εμπεριέχονται στο βιβλίο, δίνοντας βάρος στα μηνύματα που δίνει η συγγραφέας. «Δώδεκα γυναίκες, η καθεμία με τη δική της ιστορία. Και στις δώδεκα ιστορίες, κεντρικό θέμα είναι οι σχέσεις, είτε αυτές αφορούν νομιμοποιημένη σχέση δηλαδή τον γάμο είτε σχέση χωρίς νομιμοποίηση. Μιλούν για τη ζωή τους, για τα όνειρα που έκαναν, για την αγάπη που πήραν, που έδωσαν, που έχασαν. Μίλησαν για τον έρωτα, τη συμβίωση, το θυμό, τον πόνο, τη ματαίωση, την παραίτηση, την απώλεια, τον θάνατο, την ελπίδα. Ρωτούν κι όλο ρωτούν, και απαντήσεις δεν παίρνουν. Η κάθε κουβέντα τους κλείνει εφιαλτική αγωνία για το αύριο, τύψεις, συμπόνια για τον ίδιο τους τον εαυτό, πίστη στα ιδανικά τους, στα οράματά τους για έναν καλύτερο κόσμο. Επιλέγει τύπους γυναικών από τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, από τη μικρασιατική καταστροφή μέχρι τις μέρες μας, δημιουργώντας ένα όμορφο ψηφιδωτό γυναικών από όλο σχεδόν το φάσμα».

Έκλεισε λέγοντας, «Για κάθε γυναίκα, που αγωνίζεται, ζει, αγαπά, ονειρεύεται, έχει τις αγωνίες της, ερωτεύεται με πάθος. Η κάθε γυναίκα που μπορεί να είναι η μητέρα μας, η φίλη μας, η αδελφή μας, η σύντροφος μας, η συναγωνίστρια μας! Έχει κάτι να μας πει, αξίζει να την ακούσουμε και να μοιραστούμε μαζί της, τα πάντα. Να την αφουγκραστούμε...».

Ακολούθησε η κ. Γαϊτάνη που μίλησε για την Υπέρβαση που πρέπει να κάνουν οι γυναίκες! Μια λέξη με νόημα. Και τότε και τώρα. Ακόμη ότι πρέπει να αγωνιστούμε για να κρατήσουμε όλα τα κεκτημένα δικαιώματα με νύχια και με δόντια που αποκτήσαμε τόσα χρόνια για να μην τα χάσουμε από τον καπιταλισμό και τις ακροδεξιές αντιλήψεις που απειλούν όλον τον πλανήτη.

Την εκδήλωση έκλεισε η συγγραφέας, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε πως: «Για κάθε φορά που δεν μιλήσαμε, ενώ έπρεπε να φωνάξουμε. Για κάθε φορά που μας αγνόησαν ενώ έπρεπε να επιβάλλουμε την παρουσία μας και όπως λέει ο ποιητής των θαλασσών ο Καββαδίας, "Αλλού Γιουδήθ εδώ Μαρία"».

Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση, η συγγραφέας υπέγραψε τα βιβλία της και δέχτηκε τις ευχές του αναγνωστικού κοινού. Καλοτάξιδο να είναι Μαρία Λίπκοβιτς. Ευχή μου να διαβαστεί και από τους άντρες αναγνώστες για να παλέψουμε μαζί για τα κεκτημένα αλλά και για τα επόμενα.

Μαίρη Λίπκοβιτς, «Το πολλαπλό είδωλο», εκδόσεις Άπαρσις

Το βιβλίο κοσμούν έργα της εικαστικού Ρούλας Αναγνώστου.

«Το διάβασες; Πες τη γνώμη σου στο Bookia!»
Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!

Μαίρη Λίπκοβιτς, «Το πολλαπλό είδωλο», εκδόσεις Άπαρσις

Δώδεκα γυναίκες, η καθεμία με το δικό της μύθο.
Μίλησαν για την ζωή τους, για τα όνειρα που έκαναν,
για την αγάπη που πήραν, που έδωσαν, που έχασαν.
Μίλησαν για τον έρωτα, τη συμβίωση, το θυμό, τον
πόνο, τη ματαίωση, την παραίτηση, την απώλεια, τον
θάνατο, την ελπίδα.
Ρωτούσαν κι όλο ρωτούσαν, και απαντήσεις δεν
έπαιρναν. Η κάθε κουβέντα τους έκλεινε εφιαλτική
αγωνία για το αύριο, τύψεις, συμπόνια για τον ίδιο
τους τον εαυτό, πίστη στα ιδανικά τους, στα οράματα
τους για έναν καλύτερο κόσμο.

Η Μαίρη Λίπκοβιτς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Έζησε μέχρι τα είκοσι πέντε της στο Χαρτούμ, με εξαίρεση τα φοιτητικά της χρόνια ως υπότροφος στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία. Το 1989 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα. Υπηρετεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και παράλληλα ασχολείται ενεργά με την ποίηση και την πεζογραφία. Τα "Μικρά επεισόδια μνήμης" είναι το πρώτο της γραπτό που βρήκε το δρόμο για το τυπογραφείο.

Στον όμορφο χώρο Πολιτισμού του «ΈNEKEN», στη Θεσσαλονίκη, μαζευτήκαμε για να ακούσουμε τις ομιλήτριες που προσκλήθηκαν από την ίδια τη συγγραφέα Μαίρη Λίπκοβιτς, για να προλογίσουν το δεύτερο βιβλίο της, «Πολλαπλό είδωλο», από τις εκδόσεις Άπαρσις.

Μαίρη Λίπκοβιτς, Πολλαπλό είδωλο, εκδόσεις Άπαρσις

Το βιβλίο γράφτηκε για να τιμήσει τους αγώνες του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Στο «Πολλαπλό είδωλο» η κάθε γυναίκα θα βρει στοιχεία από τον εαυτό της. Η κάθε γυναίκα αδειάζει την ψυχή της και θέλει να ακουστεί, δεν τη νοιάζει η τάξη από την οποία που προέρχεται, η θέση της στον γάμο, στη σχέση της, στα πρέπει της κοινωνίας. Η κάθε γυναίκα είναι η γυναίκα της διπλανής πόρτας μπορεί να τη συναντούμε τα πρωινά πηγαίνοντας στη δουλειά.

 

 
 

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα