Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
Αποχή εκδοτών από το Φεστιβάλ Βιβλίου
Διαφ.

Αθήνα, 27 Αυγούστου 2020

Το 49ο Φεστιβάλ Βιβλίου που διοργανώνεται στο Ζάππειο από 4 έως 20 Σεπτεμβρίου φιλοξενεί, κατά παράδοση, το σύνολο των εκδοτών, τίθεται δε υπό την αιγίδα των επίσημων φορέων του κράτους επειδή ακριβώς δίνει τη δυνατότητα στο βιβλιόφιλο κοινό να έρθει σε άμεση επαφή με την εγχώρια και διεθνή, νέα και παλαιότερη, εκδοτική παραγωγή, χωρίς αποκλεισμούς εκδοτικών οίκων και πνευματικών δημιουργών. Εντούτοις φέτος, όλως αναιτίως, κατά παράβαση κάθε έννοιας συναδελφικότητας, και κατά παράβαση του Κανονισμού, που ο ίδιος ο ΣΕΚΒ συντάσσει, ο ΣΕΚΒ επέλεξε μια πολιτική διακρίσεων, πριμοδοτώντας τα μέλη του εις βάρος των μελών των υπολοίπων σωματείων.

Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου επεσήμανε με επιστολές της στον ΣΕΚΒ τη μεροληπτική μεταχείριση εις βάρος των μελών των άλλων σωματείων (παράνομη διενέργεια διπλής κλήρωσης για τα περίπτερα ώστε να ευνοηθούν τα μέλη του ΣΕΚΒ, προκλητική αύξηση χρεώσεων για τους εκδότες που ενοικιάζουν πολλαπλά περίπτερα λόγω του όγκου της παραγωγής τους και οι οποίοι, εν πολλοίς, εξασφαλίζουν την οικονομική επιτυχία του Φεστιβάλ), χωρίς να υπάρξει καμία ουσιαστική ανταπόκριση από πλευράς ΣΕΚΒ. Ο παρατιθέμενος πίνακας είναι ενδεικτικός:

Φεστιβάλ 2019:

Χρέωση

Τετρ. μέτρα

€/τ.μ.

Αύξηση

Τριπλό περίπτερο

2.800

27

103,70

 

Τριπλό περίπτερο:
μήκος 9,00 μ. – Πλάτος 3,00 μ.

       

Τετραπλό

3.700

36

102,78

 

Τετραπλό:
Mήκος 12,00 μ. – Πλάτος 3,00 μ.

       
         

Φεστιβάλ 2020:

       

Τριπλό περίπτερο

3.500

20

176,45

70%

Τριπλό περίπτερο: μήκος 10,44 μ. – Πλάτος 1,90 μ.

       

Τετραπλό

4.500

26,40

170,15

66%

Τετραπλό:
Mήκος 13,92 μ. – Πλάτος 1,90 μ.

       


Το αποτέλεσμα ήταν να ωθηθούν οι μεγαλύτεροι εκδότες-μέλη της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ), οι οποίοι και εκπροσωπούν έως και το 80% της ελληνικής εκδοτικής παραγωγής, να απόσχουν για πρώτη φορά στα χρονικά από το Φεστιβάλ βιβλίου, ενώ ο ΣΕΚΒ «μικραίνει» έναν θεσμό με ιστορία ετών, διαχωρίζοντας τους εκδότες σε «ημέτερους» και μη.

Παράλληλα, το αίτημα της θεσμοθέτησης της διοργάνωσης τέτοιων εκθέσεων από περισσότερα του ενός σωματεία είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι μεμονωμένα σωματεία, στα οποία παραχωρούνται κρατικοί ή δημοτικοί χώροι για διοργάνωση εκθέσεων βιβλίου, τείνουν να αναπτύσσουν λογικές «ιδιοκτησίας» που αποσυσπειρώνουν τον κλάδο και αποτυγχάνουν να υπηρετήσουν το πνεύμα μιας έκθεσης βιβλίου, που δεν είναι άλλος από την προώθηση της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής και την επαφή των πνευματικών δημιουργών με τους αναγνώστες τους.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου

 


 

Αθήνα, 28 Αυγούστου 2020

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ

Σε συνέχεια του χθεσινού μας δελτίου Τύπου σχετικά με το 49 ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο και τη μεροληπτική μεταχείριση εις βάρος των μελών των άλλων σωματείων από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) που έχει την ευθύνη της διοργάνωσης, διευκρινίζουμε προς άρση παρεξηγήσεων ότι αυτό συνετάχθη και στάλθηκε στον Τύπο πριν η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου λάβει γνώση της ανακοίνωσης του ΣΕΚΒ για τη ματαίωση του Φεστιβάλ λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Οι επισημάνσεις μας βεβαίως σχετικά με τη διακριτική μεταχείριση των εκδοτών από τον ΣΕΚΒ, σε μια Έκθεση Βιβλίου που θέλει να φιλοξενεί το σύνολο της εκδοτικής παραγωγής της χώρας μας, παραμένουν στο ακέραιο. Παράλληλα, η πρότασή μας να θεσμοθετηθεί από τους αρμόδιους φορείς ότι η διοργάνωση εκθέσεων τέτοιας εμβέλειας σε κρατικούς ή δημοτικούς χώρους πρέπει να απαιτεί περισσότερα του ενός σωματεία, ώστε να αποφεύγονται "ιδιοκτησιακές" λογικές, ελπίζουμε να αποτελέσει άμεσα αντικείμενο διαλόγου μεταξύ της Πολιτείας και των σωματείων εκδοτών.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου

 
 
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα