Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
Η Ελένη Γκίκα απαντάει στις 11+1 ερωτήσεις του Διονύση Λεϊμονή
Διαφ.

Η Ελένη Γκίκα γεννήθηκε το 1959 στο Κορωπί. Δημοσιογράφος και βιβλιοκριτικός στο "Αντί", στις "Εικόνες", στο "Έθνος" και στο "Έθνος της Κυριακής" από το 1983, έχει ασχοληθεί με το μυθιστόρημα, το διήγημα, την ποίηση, το παραμύθι, έχει συμμετάσχει σε συλλογικές εκδόσεις και έχει επιμεληθεί βιβλία και σειρές.

Κυκλοφορούν τριάντα τρία βιβλία της. Δεκαπέντε μυθιστορήματα, έντεκα ποιητικές συλλογές, δύο συλλογές με διηγήματα, ένας τόμος με συνεντεύξεις και τέσσερα παραμύθια. Το βιβλίο της "Η γυναίκα της βορινής κουζίνας" (εκδόσεις Καλέντη) ήταν υποψήφιο για το βραβείο Αναγνωστών το 2012. Άρθρα, συνεντεύξεις και κριτικές της έχουν δημοσιευθεί σε πολλά περιοδικά ["Περίπλους", "Διαβάζω", "Νέα Ευθύνη", "diastixo", "diavasame", "Literature" κ.ά.] Ανήκει στην εκδοτική ομάδα του διαδικτυακού περιοδικού Fractal.

Συγγραφέας, ποιήτρια, δημοσιογράφος, βιβλιοκριτικός… Ποιος από όλους αυτούς τους «ρόλους» μπορεί να επισκιάζει τους άλλους ή συνυπάρχουν αρμονικά;

Παραλείπουμε το πιο βασικό, κύριε Λεϊμονή, που είναι ο πρωταρχικός και ο συνεκτικός κρίκος: αναγνώστρια. Μέχρι τελικής πτώσεως. Μανιώδης και ανοιχτή σε προτάσεις, ενδεχόμενα, αναθεωρήσεις από παιδί. Ε μετά τα άλλα ακολούθησαν κάπως φυσικά. Τα πρώτα διηγήματα, τα πρώτα ποιήματα για να καταλάβω τον κόσμο, η δημοσιογραφία για να τον μαθαίνω και να ζω στους ρυθμούς του καθημερινά, η μεγάλη ευλογία να γίνονται εργασία τα βιβλία που διαβάζω και γράφω, έτσι ή αλλιώς. Όλα αυτά ένα είναι: δίψα για διάβασμα. Δε θυμάμαι να υπήρξε μέρα στη ζωή μου χωρίς να διαβάζω. Σχεδόν με τις αναγνώσεις μου συνηθίζω να θυμάμαι εποχές και να μετράω χρονιές.

Κουβαλάμε τις αφηγήσεις και τις αναγνώσεις μας… Ποιος είναι το δικό σας «φορτίο»;

Δεν είναι φορτίο, ο εαυτός μου είναι πια. Διαβάζω προτού πάω σχολείο, είμαι ευγνώμων στους συγγραφείς, μεγάλωσα με αυτούς, επέζησα χάρη σ’ αυτούς, δε μ’ αφήνουν να νοιώσω ποτέ πλήξη και μοναξιά στη ζωή μου, για το χατίρι τους και χάρη στα βιβλία τους θα μπορούσα να ζήσω εκατό ζωές. Φυσικό δεν είναι να τους εμπεριέχω; Χωρίς τις ιστορίες μας και τις αναγνώσεις μας, θα είμαστε άδειοι.

Πώς αυτό μεταπλάθεται, αξιοποιείται, εντοπίζεται στην τέχνη σας;

Ειδικά στις δικές μου ιστορίες, ό,τι διάβασα, όσα αγάπησα συνυπάρχουν αρμονικά. Έχω μάθει και από χαρακτήρα αλλά και από τη δημοσιογραφία, ό,τι έχω, όσα μαθαίνω, όσα γνωρίζω να τα μοιράζομαι, και όλο αυτό βγαίνει ασυναίσθητα κάπως, φυσικά. Στα μυθιστορήματά μου φαίνονται και τα δάνεια και οι αρμοί. Στα ποιήματά μου, τα σπλάχνα μου. Στις αναγνώσεις και τη δημοσιογραφία, το ξαφνιασμένο, το μαγεμένο, το έκπληκτο παιδί.

Στα παραμύθια μου, η Τέχνη είναι που σώζει και διορθώνει τα πάντα: τα αντικείμενα μιλούν, οι κούκλες επιλέγουν. Στις ιστορίες έκπληκτη γράφοντας παρατηρώ τα γεγονότα να επαληθεύονται κάπως με τον καιρό. Ο αθέατος κόσμος είναι καθημερινή αίσθηση. Κάνει θαύματα η Τέχνη, τι να λέμε τώρα.

Και το γύρω περιβάλλον σας στενότερο ή ευρύτερο; Ποιο ρόλο έπαιξε ή διαδραματίζει;

Ήταν και είναι πάντα ενισχυτικό και υποστηριχτικό. Τα γονικά μου διάβαζαν, τα μεγαλύτερα ξαδέλφια μου, ήταν ο Στάλκερ στις αναγνώσεις μου, είχαμε την σπάνια τύχη να έχουμε εξαιρετική δημοτική βιβλιοθήκη με ένα υπέροχο βιβλιοθηκονόμο, τον κύριο Γιώργο, στο Κορωπί, τα δώρα που μου έκαναν ήταν βιβλία από παιδί, κάποια στιγμή και παράλληλα με τη δημοσιογραφία, άνοιξα κι ένα μικρό βιβλιοπωλείο και σχεδόν μεταφέρθηκε σπίτι μου, στη δημοσιογραφία σχεδόν ξεκίνησα με βιβλίο, οπότε είναι ζωτικόν άλλοθι, δηλαδή για μένα τα βιβλία δεν είναι μόνο χαρά και ηδονή, αλλά και η καθημερινότητά μου, η δουλειά μου, ο δικός μου τρόπος να ζω και να αντιλαμβάνομαι τη ζωή.

Ακόμα και οι αγαπημένοι μου γείτονες που αποτελούν κάπως την δική μου ιδιότυπη οικογένειά, ε ναι είμαι κάπως «το κορίτσι της γειτονιάς», σε μένα καταφεύγουν για ό,τι επιθυμούν να διαβάσουν: από θρησκευτικά, αστυνομικά μέχρι αισθηματικά.

Αγαπημένο άκουσμα (ιστορία-τραγούδι-φράση);

Φράση: «Ήμουν ο Όμηρος σε λίγο θα είναι ο Κανένας σαν τον Οδυσσέα», Μπόρχες.
Τραγούδι: «Χορός με τη σκιά μου», του Χατζηδάκι.
Ιστορία: Η Αλίκη που ακολουθεί το κουνέλι και ζει όλα τα θαυμαστά και τα τρομακτικά.

Αγαπημένη εικόνα;

Η γυναίκα στη «Νοσταλγία» του Ταρκόφσκι που υπερίπτανται, είναι ανάμεσα σε γη κι ουρανό. Την έχω εξώφυλλο στο τελευταίο βιβλίο μου [«Υπέρ κεκοιμημένων, πενθούντων, οδοιπορούντων», εκδ. ΑΩ]

Αν δεν αναπνέατε με οξυγόνο, τι θα σας έδινε ζωή;

Ο κήπος μου, ο ορίζοντας, ο ουρανός, το άσπρο χαρτί, τα παιδικά γέλια.

Αν έπρεπε να στερηθείτε κάτι που αγαπάτε πολύ τι θα ήταν αυτό;

Για άνθρωπό μου; Ακόμα και τη γραφή!

Αγαπημένο: Όνομα; Λουλούδι; Γεύση; Μυρωδιά;

Όλγα και Άγγελος. Μανουσάκια. Ρυζόγαλο. Νυχτολούλουδο.

Ένας κακός εφιάλτης;

Έχω χάσει τη μαμά μου και την ψάχνω. Ή κάτι έχω πάθει κι είμαι καρφωμένη στη γη, δεν μπορώ να κινηθώ.

Ένας επόμενος στόχος στη ζωή σας, στην πορεία σας;

Νομίζω ότι είμαι μεσ' στη ζωή μου, άρα συνεχίζω την πορεία μου. Τι να περιμένω; Το καινούργιο μου αστυνομικό; Μπα ούτε κι αυτό. Δεν είναι στόχος πια, είναι διαδρομή, καλά να είμαστε.

Σας δίνω πέντε λέξεις, σας παρακαλώ κάντε μου ένα μικροδιήγημα σε 43 ακριβώς λέξεις, αυτοβιογραφικό ή μη: γυναίκα, χρώμα, αίνιγμα, όνειρο, χρόνος.

Στην οικογένειά μας το δυσκολότερο είναι να γεννηθείς γυναίκα. Κρατούσες στα χέρια, Χρόνο, Αίνιγμα κι Όνειρο. Αν ήσουν χρώμα, θα ήσουν Λευκό. Τρομάζεις στην αρχή, δεν είναι κι εύκολο να φυτρώνεις στη Γη ενώ είσαι πλασμένη με Ουρανό. Μέχρι να λύσεις το Αίνιγμα.

Σας ευχαριστώ.

Κι εγώ σας ευχαριστώ!

 
 

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας
Κοινωνικά δίκτυα