Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
H Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, καθηγήτρια ΕΚΠΑ, απαντάει στις 11+1 ερωτήσεις του Διονύση Λεϊμονή
Διαφ.

Γράφει: Διονύσης Λεϊμονής

Η Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου είναι ομότιμη καθηγήτρια «Ελληνικής Φιλολογίας» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1972 ως το 1986 εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Κέντρο Έρευνας του Ιστορικού Λεξικού της Ελληνικής Γλώσσας της Ακαδημίας Αθηνών. Παράλληλα για δυο χρόνια δίδαξε ως ειδική επιστήμονας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Ανάλυση νεοελληνικών κειμένων.

Από το 1986-2013 ήταν καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, όπου δίδασκε Νεοελληνική Φιλολογία και Παιδική Λογοτεχνία. Ακόμη, έχει διδάξει λογοτεχνία στο Μαράσλειο Διδασκαλείο και Λογοτεχνία και Παιδική Λογοτεχνία στη ΣΕΛΔΕ και στα ΠΕΚ Αττικής σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στο συγγραφικό, επιστημονικό ερευνητικό και διδακτικό της έργο ασχολείται κυρίως με το έργο ποιητών και πεζογράφων της γενιάς του 1880, του μεσοπολέμου και της μεταπολεμικής γενιάς. Στο χώρο της Λογοτεχνίας για Παιδιά και Νέους την απασχολούν θέματα ιστορίας, θεματολογίας και υφολογίας σύγχρονων κειμένων παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, οι σχέσεις λογοτεχνίας και εκπαίδευσης, καθώς και η ανάγνωση και η φιλαναγνωσία.

Έχει λάβει μέρος σε πολλά πανελλήνια και διεθνή συνέδρια, μελέτες της έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα περιοδικά, ελληνικά και ξένα, κριτικές της δημοσιεύονται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Διετέλεσε επικεφαλής της συντακτικής ομάδας του Ανθολόγιου λογοτεχνικών κειμένων για την Γ' και Δ' και Ε' και ΣΤ' τάξη Δημοτικού Σχολείου στην Ελλάδα, καθώς και ακαδημαϊκή υπεύθυνος για τη συγγραφή του Ανθολογίου λογοτεχνικών κειμένων της Ε' και ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Κύπρου. Διετέλεσε Γραμματέας και Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.), Πρόεδρος της Επιτροπής των Βραβείων για το Παιδικό και Νεανικό Βιβλίο του περιοδικού «Διαβάζω», Πρόεδρος της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Παιδικής Λογοτεχνίας επί πολλά έτη στην Ελλάδα και Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδικών Λογοτεχνικών Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Καθηγήτρια Πανεπιστημίου, ερευνήτρια, συγγραφέας, αθρογράφος, κριτικός λογοτεχνίας, συντάκτρια σχολικών εγχειριδίων, Πρόεδρος επιτροπών σχετικών με το βιβλίο και τη Λογοτεχνία… Ποιος από όλους αυτούς τους «ρόλους» μπορεί να επισκιάζει τους άλλους ή συνυπάρχουν αρμονικά;

Δεν είναι εύκολο να επιλέξεις κάποιο «ρόλο» ως κυρίαρχο, γιατί όλοι αλληλοτροφοδοτούνται και αλληλοσυμπληρώνονται. Το «πρώτον κινούν» όμως είναι η ίδια η λογοτεχνία, ενήλικη και παιδική, που προκαλεί δράσεις και έργα σε διαφορετικούς τομείς. Ωστόσο, ένα μικρό προβάδισμα θα έδινα στην ερευνήτρια και την καθηγήτρια, καθώς αυτές οι δύο ιδιότητες τροφοδοτούν όλους τους άλλους «ρόλους». Είτε είμαι από την πλευρά του δημιουργού είτε του κριτικού ή του κριτή, του δάσκαλου ή του ερευνητή, στόχος μου είναι η δημιουργία και η διάχυση της λογοτεχνίας σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό και η εξοικείωσή του με τη λογοτεχνική ανάγνωση.

Κουβαλάμε τις αφηγήσεις και τις αναγνώσεις μας… Ποιο είναι το δικό σας «φορτίο»;

Τεράστιο φορτίο από μυθοπλαστικές αφηγήσεις, ελληνικές και ξενόγλωσσες. Είναι ακόμη αφηγήσεις κοινωνικές και πολιτικές, γραπτές ή προφορικές που διευρύνουν τον ορίζοντα των ενδιαφερόντων και των μελετών μου, συνδιαμορφώνοντας μαζί με τις προσωπικές - προφορικές αφηγήσεις κοντινών μου ανθρώπων έναν κόσμο τόσο ξένο όσο και οικείο, προσωπικό. Ο εμπλουτισμός των βιωμάτων μας μέσα από τις εμπειρίες των άλλων εμπλουτίζει τον κόσμο μας. Όπως γράφει ο Σεφέρης στα Τρία κρυφά ποιήματα:

«Εἶναι παιδιά πολλῶν ἀνθρώπων τα λόγια μας.
Σπέρνουνται γεννιοῦνται σάν τά βρέφη
ριζώνουν θρέφουνται μέ τό αἷμα»

Πώς αυτό μεταπλάθεται, αξιοποιείται, εντοπίζεται στην τέχνη σας;

Όλος ο πλούτος των λέξεων, γνώσεων, εννοιών, εμπειριών μετατρέπεται σε μελέτες, δοκίμια, έρευνες, κριτικά κείμενα που έχουν τη δική τους ζωή.

Και το γύρω περιβάλλον σας στενότερο ή ευρύτερο; Ποιο ρόλο έπαιξε ή διαδραματίζει;

Τόσο το οικογενειακό όσο και το ευρύτερο εκπαιδευτικό και κοινωνικό περιβάλλον επέδρασαν αποφασιστικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μου, καθώς και της πνευματικής μου πορείας. Μεγάλωσα σ’ ένα σπίτι με μια πολύ μεγάλη βιβλιοθήκη και με γονείς που θεωρούσαν πλούτο τη μόρφωση, τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ελευθερίας, και όχι το χρήμα. Στο σχολείο είχα δασκάλους που με επηρέασαν στις επιλογές μου, ενώ στο Πανεπιστήμιο τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία, είχα οδηγούς και καθοδηγητές στην επιστημονική μου πορεία. Θα ξεχώριζα, τον Ιωάννη Θεοδωρακόπουλο, τον Κώστα Στεργιόπουλο, τον Α. Mirambel, τον Κ.Θ. Δημαρά, ενώ στο πεδίο της Λογοτεχνίας για παιδιά δεσπόζουσα μορφή υπήρξε η εκπαιδευτικός, συγγραφέας και κριτικός Βίτω Αγγελοπούλου, αλλά και πολλοί άλλοι. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και τη βαθιά ευγνωμοσύνη μου σε όλες και όλους.

Αγαπημένο άκουσμα (ιστορία- τραγούδι-φράση);

Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου του Κωστή Παλαμά. Ένα επικολυρικό μακρόστιχο ποίημα που ανατρέπει τις κατεστημένες αξίες, ανασυνθέτοντας τον κόσμο. Η μουσική, η όποια μουσική με συνοδεύει από τα παιδικά μου χρόνια. Ανάλογα με την περίσταση με ευχαριστούν τόσο τα «Νυχτερινά» του Chopin όσο και η «Φραγκσυριανή» του Βαμβακάρη ή το «Μιλώ» των Μ.Αναγνωστάκη(στίχοι) – Μ. Θεοδωράκη (μουσική).
Αρκετές είναι οι αγαπημένες μου φράσεις, συνήθως ποιητικές. Συχνά ανατρέχω στη φράση του Ο. Ελύτη: «Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά» (Σηματολόγιον, Μαρία Νεφέλη).

Αγαπημένη εικόνα;

Πόσο δύσκολο να επιλέξεις εικόνες ζωής…ειδικά όταν κατακλύζεσαι από αυτές.

Αν δεν αναπνέατε με οξυγόνο, τι θα σας έδινε ζωή;

Ιδέες και ιδανικά που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια καινούργια ζωή.

Αν έπρεπε να στερηθείτε κάτι που αγαπάτε πολύ, τι θα ήταν αυτό;

Δεν μπορώ να στερηθώ κάτι που αγαπώ πολύ. Μόνο «ό,τι δεν αγαπούμε δεν υπάρχει» (Κ. Παλαμάς, Σατυρικά Γυμνάσματα Β’).

Αγαπημένο Όνομα; Λουλούδι; Γεύση; Μυρωδιά;

Λήδα, Ζωή, Μενέλαος, Βασίλης.
Γαρδένια, γιασεμί, φρέζιες, γαζία.
Περγαμόντο.
Της θάλασσας.

Ένας κακός εφιάλτης;

Ο σεισμός.

Ένας επόμενος στόχος στη ζωή σας, στην πορεία σας;

Δύσκολο να μιλά κανείς για επόμενους στόχους πια. Αλλά επειδή «γέρασα από μια νιότη απέραντη που δεν εννοεί να γεράσει»(Γ. Ρίτσος, Το τερατώδες αριστούργημα) ένας επόμενος στόχος είναι η έκδοση ενός νέου βιβλίου για τη Λογοτεχνία για παιδιά και νέους.

Σας δίνω πέντε λέξεις, σας παρακαλώ κάντε μου ένα μικροδιήγημα σε 43 ακριβώς λέξεις, αυτοβιογραφικό ή μη: ταξίδι, μύθος, θάλασσα, γράμμα και σελίδα.

Οι μύθοι, λογοτεχνικοί ή όχι, με προκαλούν να πραγματοποιήσω ατέλειωτα ταξίδια είτε σε λευκές σελίδες ως κατάθεση εμπειριών ατομικών ή συλλογικών είτε στα όνειρά μου ως φανταστικές πραγματώσεις. Άλλοτε πάλι, ως γράμματα σ' ένα μπουκάλι ριγμένο στη θάλασσα, ταξιδεύουν, σαλπίζοντας ειρήνη και ανθρωπιά.

Σας ευχαριστώ.

 
 
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα