Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
Λίτσα Καποπούλου, μιλάει στον Δημήτρη Μπουζάρα
Διαφ.

Γράφει: Δημήτρης Μπουζάρας

Η Λίτσα (Σταυρούλα) Καποπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Σχολής Δημοσιογραφίας. Υπηρέτησε τη Θέμιδα ως Δικηγόρος και Δικαστική Λειτουργός

Το 2013 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Δίαυλος» το μυθιστόρημά της «Πνοή-Όταν χτυπά η καρδιά του πεπρωμένου», το οποίο βραβεύτηκε από το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών «Η Ναζιανζός»  και από τον «Σύνδεσμο Φίλων του Οικουμενικού Πατριαρχείου». Επίσης, παρουσιάστηκε ως θεατρικό δρώμενο-ζωντανό γλυπτό μνήμης και συναισθημάτων στο Αίθριο της Δημοτικής Πινακοθήκης του Δήμου Πειραιά.

Παρακολούθησε κύκλους δημιουργικής γραφής στα εργαστήρια «Ιανός» και σεμινάρια σεναρίου, σκηνοθεσίας-υποκριτικής και θεατρικής γραφής  στο «Θέατρο των Αλλαγών», σεμινάριο εκφραστικής γραφής/αστυνομική λογοτεχνία στο +αίσθημα με τη Βίκυ Τσιανίκα και την Αλκυόνη Παπαδάκη. Συνεχίζει να παρακολουθεί σεμινάρια εκφραστικής γραφής / κωμωδία με τη Βίκυ Τσιανίκα, την Αλκυόνη Παπαδάκη και τον Χρήστο Ναούμ  και συναισθηματική διαλεκτική με τον Στέλιο Καλαθά, γιατί πιστεύει ότι η γνώση δε σταματά. Είναι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος και Ταμίας στον Κύκλο Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών.

Το 2015 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ανάτυπο» το δεύτερο μυθιστόρημά της «Στο Βασίλειο της Μοίρας» με ενσωματωμένο  το μουσικό cd «Λουλούδι της Ανατολής» των Νικόλα Αδέσποτου και Δημήτρη Μήλα. Το βιβλίο, το μουσικό cd και ο εκδοτικός οίκος βραβεύτηκαν από τον «Πολιτιστικό - Εξωραϊστικό Σύλλογο Χαϊδαρίου»

Το 2018 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ανάτυπο» το βιβλίο της «Σενάρια στο θέατρο της ζωής», που είναι διηγήματα και θεατρικά. Στο βιβλίο εμπεριέχονται στην πρωτοποριακή μορφή qr code πέντε τραγούδια σε σύνθεση, ενορχήστρωση και ερμηνεία Βασίλη Παπακώστα και στίχους δικούς της. Το βιβλίο και τα τραγούδια βραβεύτηκαν από την «Ένωση Μακεδόνων και Θρακών Δυτ. Αττικής»

Επίσης, συμπληρωματικά αποσπάσματα από έργο της δημοσιεύονται στο Ανθολόγιο του Κύκλου Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών "Ποιητική Αδεία", που κυκλοφόρησε το 2018. Και τα εξώφυλλα των βιβλίων, με τη σχετική ένδειξη ότι περιέχουν cd το"Βασίλειο" και qr code τα "Σενάρια".

Λίτσα Καποπούλου

Διηγήματα, θεατρικά, μυθιστόρημα, ποίηση και τώρα παραμύθι, τι ήταν αυτό που σας δελέασε ώστε να ασχοληθείτε και με αυτό το λογοτεχνικό είδος; Ποιο είδος σας δυσκόλεψε περισσότερο και γιατί;

Απλώς προέκυψε. Ίσως, γιατί τελικά ήταν φυλαγμένο μέσα μου σαν θησαυρός αυτό το παιδιάτικο, όπως λέει και ο ποιητής Γεώργιος Δροσίνης. Μπορεί να το ξύπνησε και η ενασχόλησή μου με τα εγγονάκια μου. Το διήγημα ήταν για μένα πρόκληση, δεδομένου ότι ουσιαστικά πρόκειται για ένα σύντομο μυθιστόρημα.

Γέρνει τελικά η ζυγαριά περισσότερο σε κάποιο συγκεκριμένο είδος; Για ποιο λόγο επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ιστορία;

Ελαφρά προς το μυθιστόρημα μάλλον. Αν και η ισορροπία είναι η καλύτερη θέση της ζυγαριάς. Κατά την άποψή μου θεωρώ ότι είναι μια ιστορία, που προσφέρει εφόδια στην ευαίσθητη παιδική ψυχή και θεμελιώνει αρχές, που θα καθορίζουν της αυριανής γενιάς(π.χ. αγάπη για τη γνώση, φιλία, υπακοή, ευγένεια). Ο συνδυασμός μυθολογίας και προσωπικής μυθοπλασίας θεωρώ ότι μπορεί να στείλει άριστα μηνύματα.

Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να επιλέξετε θέμα από τη μυθολογία για το βιβλίο σας;

Η μεγάλη αδυναμία, που έχω στη μυθολογία παιδιόθεν. Τα πρώτα μου ακούσματα και αναγνώσματα ήταν από τη μυθολογία.

Λίτσα Καποπούλου

Είναι η Μυθολογία Ιστορία; Τι θέση μπορεί να έχει στην ορθολογική κοινωνία μας;

Ναι, η Μυθολογία είναι Ιστορία. Οι αρχαίοι Έλληνες έζησαν τη 3η και 2η χιλιετία π.Χ. γνώριζαν εκτός των άλλων τους Υπερβόρειους, την Ιρλανδία, την Ισλανδία, τη Βρετανία τη μεταξύ τους απόσταση και προς τα δυτικά ότι υπάρχει μια μεγάλη ήπειρος που περιβάλλει τον Ωκεανό. Οι επιστήμονες διερωτώνται πως μπορούν να περιγράφουν όλα αυτά τα μέρη, αν δεν τα είχαν επισκεφθεί και δεν είχαν διασχίσει τον Ωκεανό. Μετά τις ανασκαφές του Σλίμαν αποδείχτηκε ότι όλα όσα έγραψε ο Όμηρος για την Τροία ήταν αληθινά, ότι οι Μυκήνες υπήρξαν και ήταν αντίπαλες των Τρώων, κ.λ.π. Η Ελληνική Μυθολογία πρέπει να πάρει στην ορθολογική κοινωνία μας τη θέση, που της αξίζει ως μια κρυπτογραφημένη Ιστορία Ελληνικού Πολιτισμού, απ’ όπου και έλκει την καταγωγή του ο σύγχρονος Πολιτισμός.

Αν θεωρήσουμε ότι η μυθολογία κρύβει αλήθειες πίσω από το μύθο, γιατί θα έπρεπε να ειπωθούν με αυτό τον τρόπο;

Τα όρια μεταξύ μύθου και πραγματικότητας είναι ρευστά. Σαφώς και κρύβονται αλήθειες πίσω από τους μύθους, που ακόμη και σήμερα δεν έχουν αποκωδικοποιηθεί. Για παράδειγμα, το από που ερχόμαστε και που πηγαίνουμε μετά την επίγεια ζωή μας, αν η μοίρα ή εμείς ή κάποια ανώτερη δύναμη ή ένας συγκερασμός όλων αυτών καθορίζει τη ζωή μας, είναι ένα άλυτο μυστήριο, για το οποίο έχουν υπάρξει πολλές και αντικρουόμενες φιλοσοφικές, θρησκευτικές και μυθολογικές θεωρίες. Η μυθολογία, λοιπόν λέει τις αλήθειες της μ’ έναν μαγικό τρόπο και όσο εκείνη θέλει (π.χ. Ελευσίνια Μυστήρια), καλώντας μας να επιλύσουμε αινίγματα.

Θεωρείτε πως η μυθολογία είναι οικουμενική; Υπάρχουν ομοιότητες στη μυθολογία των λαών; Θα μπορούσαν κατά τη γνώμη σας να έχουν προκύψει από μία κοινή αρχή;

Όχι. Με τον κίνδυνο να χαρακτηριστώ εθνολάτρης, υποστηρίζω την άποψη ότι η ελληνική μυθολογία είναι η αρχαιότερη ιστορία των λαών, που έζησαν στη γη. Κατά συνέπεια κάθε τι συναφές στη μυθολογία άλλων λαών αποτελεί αντιγραφή ή προέκταση της ελληνικής μυθολογίας.

Μύθο ή αλήθεια τι ζητούμε περισσότερο στη ζωή μας;

Νομίζω το όνειρο, που προσεγγίζει περισσότερο τον μύθο. Κάνε τη ζωή σου ένα όνειρο και το όνειρό σου πραγματικότητα, όπως λέει στον «Μικρό Πρίγκιπα» ο Αντουάν Ντε Σαιν Εξιπερύ.

Τι κερδίζουν τα παιδιά μας διαβάζοντας μυθολογία;

Την αρχή των πάντων. Μια σταθερή αφετηρία, απ’ όπου θα κάνουν το καλύτερο ξεκίνημα στον απέραντο κόσμο της γνώσης και της ζωής.

Υπάρχει κάποιος που του εμπιστεύεστε τα γραπτά σας ώστε να πάρετε μια πρώτη γνώμη;

Οι δικοί μου άνθρωποι(φίλοι, οικογένεια).

Πώς σας αρέσει να περνάτε την ώρα σας;

Αγαπώ πολύ τα ταξίδια, που δυστυχώς δεν κάνω, προς το παρόν τουλάχιστον λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Τι ετοιμάζετε για το μέλλον;

Πολλά. Είναι έτοιμα κάποια ακόμη παραμύθια, τα οποία δε γνωρίζω πότε θα εκδοθούν. Τελείωσα το τρίτο μου μυθιστόρημα, το οποίο ευελπιστώ να εκδοθεί προσεχώς. Ετοιμάζουμε με τον φίλο και συνάδελφο Βασίλη Παπακώστα ένα βιβλίο με διηγήματα, ποιήματα και τραγούδια. Και, αλλά ποτέ δεν ξέρει κανείς…

 
 
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα