Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
«Γράμματα από το Παρίσι», της Γεωργίας Κακαλοπούλου, στην Κατερίνη
Διαφ.

Γράφει: Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

Πλημμύρισαν από αναγνώστες τα Public Κατερίνης το απόγευμα της Παρασκευής 17 Ιούνη 2022 προκειμένου να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του βιβλίου-13ο στη σειρά-, «Γράμματα από το Παρίσι», από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Συνοδοιπόροι δίπλα της σ’ αυτό το αναγνωστικό ταξίδι ήταν η Αντωνία Βαρμάζη, φιλόλογος και ραδιοφωνική Παραγωγός του Ράδιο Ενημέρωση και η Διευθύντρια Υπ/τος Allianz, Πρόεδρος Παρ/τος Παναθηναϊκής Πιερίας, κ. Φωτεινή Φλογέρα. Η έκπληξη της παρουσίασης ήταν η νεαρή βιολίστρια Πελαγία Παπαγεωργίου, η οποία χειροκροτήθηκε θερμά από τους παρευρισκόμενους.

Γεωργία Κακαλοπούλου, Γράμματα από το Παρίσι, εκδόσεις Λιβάνη

Η Γεωργία Κακαλοπούλου, με ανήσυχο δυναμικό πνεύμα, κουβαλά στη φαρέτρα της δεκατρία μυθιστορήματα. Είναι από τους ελάχιστους συγγραφείς του νομού-μετρημένους στα δάχτυλα ενός χεριού- που έχει περάσει τα σύνορά του και εκδίδει εδώ και χρόνια σε μεγάλο εμπορικό εκδοτικό οίκο. Τα βιβλία της τα χαρακτηρίζουν η ξεχωριστή γραφή, ο λεκτικός πλούτος, οι όμορφες εικόνες και περιγραφές, οι ωραίοι χαρακτήρες και η ανεξάντλητη έμπνευση που με ιδιαίτερη επιτυχία και μαεστρία «εκμεταλλεύεται», ξετυλίγοντας κάθε φορά διαφορετικό μοτίβο.

Γεωργία Κακαλοπούλου, Γράμματα από το Παρίσι, εκδόσεις Λιβάνη

Για κάθε συγγραφέα, το αναγνωστικό κοινό είναι η δύναμη του, ο αποδέκτης των δημιουργημάτων του. Όσο μοναχικοί κι αν είναι οι δημιουργοί, χρήσιμη η μοναξιά για τη δημιουργία, έρχεται η ώρα που ο συγγραφέας αναζητά την επαφή για να γνωρίσει το νέο του πνευματικό παιδί με καμάρι αλλά θέλει και την καλοπροαίρετη κριτική από τους αναγνώστες, στο να διορθώσει κάτι που του διέφυγε. Τα δυο χρόνια καραντίνας, φόβου και πρωτοκόλλων, δημιουργήθηκε η ανάγκη στο να γνωρίσουμε τις νέες κυκλοφορίες διαδικτυακά, να μιλούμε με τους συγγραφείς με μηνύματα μέσω κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή η επαφή με τους αναγνώστες μας έλειψε, η αγκαλιά, οι υπογραφές και οι άμεσες ερωτήσεις. Και καταλάβαμε πιότερο την απουσία της ανθρώπινης επαφής, το απόγευμα της Παρασκευής, όπου ο κόσμος γέμισε τον χώρο του Public.

Γεωργία Κακαλοπούλου, Γράμματα από το Παρίσι, εκδόσεις Λιβάνη

Η φιλόλογος Αντωνία Βαρμάζη στην ομιλία της για το βιβλίο είπε μεταξύ άλλων:  

«Εν αρχή ην ο λόγος και δη ο γραπτός. Γιατί τα βιβλία ενέχουν μια μαγεία, που μπορείς να τη μυρίσεις, να την ξεφυλλίσεις, να ανατρέξεις τις σελίδες, να μπερδέψεις οικειοθελώς τους χρόνους, να τσαλακώσεις τη σελίδα εκείνη που σε άγγιξε και να υπογραμμίσεις λέξεις κλειδιά που άλλοτε σε στοιχειώνουν και άλλοτε χαράζουν ανεξίτηλους κύκλους στην καρδιά. Πιάνει την αιχμηρή και αισθαντική πένα της και αποφασίζει να αποτυπώσει με μελάνι και χαρτί τα δικά της γράμματα από το Παρίσι. Ποια είναι ακριβώς η Γεωργία; Είναι ένας απόλυτα ολοκληρωμένος άνθρωπος με σπουδές που αγγίζουν συναίσθημα. Και μιλώ για τις σπουδές της στη μουσική, στις εικαστικές τέχνες και την υποκριτική. Η Γεωργία όμως είναι πολλά περισσότερα από τις τέχνες. Είναι αποκρυστάλλωση της τέχνης της γραφής. Είναι συγγραφέας.  Είναι ένα κράμα παλιάς διαχρονικής πένας παντρεμένη και καλά ειδωμένη με τη σύγχρονη εποχή. Γιατί όμως γράμματα; Γιατί εκεί σκιαγραφείται η ψυχή του ανθρώπου. Γιατί Παρίσι; Γιατί είναι ο ιδανικός προορισμός, ο ιδεατός κόσμος με ρομαντική και ερωτική χροιά απόλυτα εναρμονισμένη στο χωροχρόνο και στο φυσικό του περιβάλλοντα χώρο. Η Γεωργία γράφει με την ψυχή της. Τι είναι αυτό που την τοποθετεί στον θρόνο της επιτυχίας; Γιατί αυτό το βιβλίο είναι η συνέχεια πολλών άλλων έργων που προηγούνται.Εδώ αξίζει να αναλύσουμε τη γραφή της. Η γραφή της έχει απόλυτη συνοχή εμποτισμένη στα σπάργανα της, με εικόνες, συμπεριφορές συναισθήματα. Είναι η λυρική περιγραφή, η αφυπνιστική αφήγηση και οι ζωντανοί διάλογοι. Κατ εμέ η δική της πένα πλέον ξεχωρίζει γιατί τοποθετεί τον αναγνώστη μπροστά στα γεγονότα, ούτε πριν, ούτε μετά. Γιατί επενδύει στην ενσυναίσθηση και στην ταύτιση με έναν η και περισσότερους πρωταγωνιστές παραμένοντας πιστή στην αρτιότητα στο λόγο και σε ένα προσεγμένο και πλούσιο λεξιλόγιο».

Γεωργία Κακαλοπούλου, Γράμματα από το Παρίσι, εκδόσεις Λιβάνη

Και συμπλήρωσε τελειώνοντας τον λόγο της: «Σε αυτό το ταξίδι της γίναμε και εμείς συνοδοιπόροι και συνταξιδιώτες. Διαβάσαμε τα γράμματα της στο Παρίσι. Έχουν τόση λυρικότητα που διαβάζοντας τα κάποιος ίσως και να ακούει μελωδίες. Αν λοιπόν κάποιος σήμερα θέλει να ταξιδέψει με την Καρίνα στα άδυτα της ψυχής της, στη Μεταμόρφωση της βήμα προς βήμα με υπομονή τότε θα βγει κερδισμένος γιατί θα έχει αισθανθεί το πιο σπουδαίο συναίσθημα της πίστης για την πιο μεγάλη του προσδοκία, που είναι ο έρωτας...».

Ενώ η κ. Φωτεινή Φλογέρα μίλησε περισσότερο για τη γνωριμία της με τη συγγραφέα, για τον χαρακτήρα της αλλά και ως αναγνώστρια, θέτοντας τη δική της γνώμη για το εν λόγω βιβλίο.

Γεωργία Κακαλοπούλου, Γράμματα από το Παρίσι, εκδόσεις Λιβάνη

Ακολούθησαν κάποιες μικρές εκπλήξεις της συγγραφέως προς τους αναγνώστες που την ακολουθούν από την αρχή της συγγραφικής πορείας, ευχαρίστησε τους λιγοστούς ομότεχνους που την τίμησαν με την παρουσία τους, το αναγνωστικό κοινό για τη στήριξη και φυσικά το προσωπικό του Public για την αμέριστη βοήθεια που προσέφεραν για την επιτυχία της εκδήλωσης. Υπέγραψε τα αντίτυπα και φωτογραφήθηκε μαζί τους δίνοντας το επόμενο ραντεβού σ’ ένα άλλο συγκλονιστικό βιβλίο που γεννιέται. Καλοτάξιδο να είναι!

 
 
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Πηγή δεδομένων βιβλίωνΧορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα