Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
«Ο μακρύς ελληνογερμανικός εικοστός αιώνας», συλλογικό έργο επιστημονικών μελετών, σε επιμέλεια των Στράτου Δορδανά και Νίκου Παπαναστασίου, στην 16η ΔΕΒΘ

Το βιβλίο «Ο "μακρύς" ελληνογερμανικός εικοστός αιώνας».
Οι επιμελητές, Στράτος Δορδανάς, Νίκος Παπαναστασίου.
Οι εκδόσεις Επίκεντρο.

Σάββατο 12 Μαΐου - 8:00 μμ
16η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης - Αίθουσα «Δον Κιχώτης» - Περίπτερο 14

Οι εκδόσεις Επίκεντρο παρουσιάζουν στην 16η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης το συλλογικό έργο σε επιμέλεια των Στράτου Δορδανά και Νίκου Παπαναστασίου, «Ο "μακρύς" ελληνογερμανικός εικοστός αιώνας».

«Το διάβασες; Πες τη γνώμη σου στο Bookia!»
Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!

Για το βιβλίο μιλούν:

  • Στράτος Δορδανάς, επίκουρος καθηγητής, τμήμα Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών ΠΑ.ΜΑΚ.
  • Θεοδόσιος Καρβουναράκης, καθηγητής, τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, ΠΑ.ΜΑΚ.
  • Δημήτρης Λυβάνιος, επίκουρος καθηγητής, τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε., Α.Π.Θ.
  • Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Τη συζήτηση συντονίζει ο συγγραφέας & δημοσιογράφος, Σταύρος Τζίμας.

ΣυγγραφείςΖάικος, Νικόλαος Α. (Zaikos, N.) Παπαναστασίου, Νίκος, ιστορικός (Papanastasiou, Nikos, istorikos) Στεργίου, Ανδρέας (Stergiou, Andreas) Αποστολόπουλος, Δημήτρης Κ. (Apostolopoulos, Dimitris K.) Κωνσταντινάκου, Δέσποινα-Γεωργία () Μανουσάκης, Βασίλης, πολιτικός επιστήμονας (Manousakis, Vasilis, politikos epistimonas) Χιονίδου, Βιολέτα (Chionidou, Violeta) Καλογρηάς, Βάιος, 1974- , διδάκτωρ ιστορίας (Kalogrias, Vaios, 1974- , didaktor istorias) Φωτιάδης, Κωνσταντίνος Ε., 1948- (Fotiadis, Kostas) Λούλος, Κώστας (Loulos, Kostas) Παπανικολάου, Κωνσταντίνος Σ. () Ανδρίτσος, Γιώργος, 1968- (Andritsos, Giorgos, 1968-) 

Στράτος Δορδανάς, Νίκος Παπαναστασίου, εκδόσεις Επίκεντρο

Από το 2010, έτος έναρξης της οικονομικής κρίσης, οι ελληνογερμανικές σχέσεις γνώρισαν ραγδαία επιδείνωση, καθώς εγκλωβίστηκαν στα στερεότυπα των ΜΜΕ. Το Βερολίνο εμφανιζόταν ως "εμμονικό" με την επιβολή πολιτικών λιτότητας, ενώ την ίδια ώρα οι "αντιπαραγωγικοί" και "τεμπέληδες" Έλληνες αρνούνταν να αλλάξουν νοοτροπία και να αναλάβουν την ευθύνη ανασυγκρότησης της χώρας τους.

Ο τρόπος με τον οποίο κατά την πρόσφατη τραυματική περίοδο σκιαγραφήθηκαν τα "εθνικά" χαρακτηριστικά των "πτωχευμένων" Ελλήνων και των "διαχρονικά υπεροπτών" Γερμανών, επανέφερε στην επικαιρότητα το παρελθόν των ελληνογερμανικών σχέσεων, ειδικά τις οπτικές υπό τις οποίες η ελληνική κοινωνία προσέλαβε και έκτοτε διαχειρίζεται τη μακριά σκιά της γερμανικής Κατοχής. Αποσιωπήθηκαν όμως άλλες, θετικές πτυχές, όπως η ενεργός στήριξη της Γερμανίας και η παροχή ασύλου σε πολλούς Έλληνες κατά την περίοδο της Δικτατορίας (1967-1974).

Όπως προκύπτει από τις μελέτες του ανά χείρας συλλογικού τόμου, οι ελληνογερμανικές σχέσεις αποτελούν τμήμα σύνθετων ιστορικών διεργασιών και δεν χαρακτηρίζονται ούτε από μονομέρεια ούτε από ομοιομορφία. Με αφορμή την τρέχουσα συγκυρία, της επανεκκίνησης των διμερών σχέσεων, ο συλλογικός τόμος φιλοδοξεί να παράσχει στο ευρύ κοινό ένα σύνολο ερευνητικών εργασιών που βασίζονται στην αξιοποίηση πρωτογενούς αρχειακού υλικού και σε νέες ιστοριογραφικές προσεγγίσεις.

Οι επιστημονικές αυτές μελέτες μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για την αναβάθμιση του δημόσιου διαλόγου γύρω από ένα εξαιρετικά φλέγον και καίριο ζήτημα, όπως είναι αυτό των σχέσεων της Ελλάδας με τη Γερμανία στη μακρά διάρκειά του.
 
 

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα