Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
Γαβριέλλα Κασουλίδου, μιλάει στην Λεύκη Σαραντινού για το «Σίβυλλα Ηορφίλη, Η χιλιόχρονη προφήτισσα»
Διαφ.

Γράφει: Λεύκη Σαραντινού

Η Γαβριέλλα Κασουλίδου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946 από Κύπριους γονείς και μετοίκησε στη Λευκωσία το 1950. Μεγάλωσε εκεί και αποφοίτησε το 1963 από το Παγκύπριο Γυμνάσιο Θηλέων Φανερωμένης. Συνέχισε τις σπουδές της στο Λονδίνο στο Middle Temple των Inns of Court, απ’ όπου αποφοίτησε το 1967 ως Barrister at Law. Επέστρεψε στην Κύπρο όπου άσκησε το επάγγελμα της δικηγόρου μέχρι το 1975.

Μετά την τουρκική εισβολή ήρθε με την οικογένειά της στην Αθήνα. Εργάστηκε για δύο χρόνια σε δικηγορικό γραφείο στον Πειραιά, στον ναυτιλιακό τομέα του Δικαίου και κατόπιν ίδρυσε ναυτιλιακό γραφείο ως ναυλομεσίτης, με την επωνυμία Saint Sebastian Shipping Co Ltd, το οποίο διατήρησε μέχρι το 2003.

Παράλληλα με την εργασία της, ασχολήθηκε με τις θρησκείες και φιλοσοφίες της Ανατολής και με την τεχνική του διαλογισμού και της αυτοσυγκέντρωσης σε καθημερινή βάση. Μελέτησε, επίσης, την ελληνική φιλοσοφία και μυθολογία.

Το 2005 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Στο δρόμο για τον ουρανό» (Πύρινος Κόσμος), που αναφέρεται σε μια αυτοβιογραφική εσωτερική πνευματική διαδρομή. Ακολούθησε το «Ένα ταξίδι στο μύθο, στο αιώνιο παρόν» (Πύρινος Κόσμος, 2006), το οποίο είναι διαδρομή στην Κρήτη και τη μυθολογία της. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα «Οι κήποι των αγγέλων» (Ιωλκός, 2008), το οποίο κυκλοφόρησε και στην Αμερική με τον τίτλο «Angels Gardens» (Eloquent Books, 2009) και «Η μάγισσα του φωτός» (Ιωλκός, 2010).

Έκτοτε ασχολήθηκε επισταμένα με τη μελέτη της ελληνικής μυθολογίας και την ιστορία της ανατολικής Μεσογείου και την αλληλοεπίδρασή τους στην εξέλιξη της ιστορίας τους με αποτέλεσμα το παρόν βιβλίο. Το 2020 κέρδισε το Α’ Βραβείο Νεανικού Διηγήματος σε διαγωνισμό της Unesco Eλλάδας με την «Ιστορία ενός μικρού Τελχίνα».

Στο Bookia μας μίλησε για το βιβλίο της «Σίβυλλα Ηορφίλη, Η χιλιόχρονη προφήτισσα» από τις εκδόσεις Ιωλκός.

Γαβριέλα Καουσλίδου, Σίβυλλα Ηορφίλη, Η χιλιόχρονη προφήτισσα, Ιωλκός

Για ποιον λόγο αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγκεκριμένη προσωπικότητα, με την προφήτισσα Σίβυλλα;

Εντελώς τυχαία ψάχνοντας να βρω ποια με είχε επισκεφθεί σε οραματισμό ή ίσως σε φαντασία, σκόνταψα πάνω σε τούτη την προφήτισσα, μια δυνατή προσωπικότητα της αρχαιότητας η οποία μου εξήψε το ενδιαφέρον και αποφάσισα να την ψάξω ιστορικά και μυθολογικά.

Ποια είναι η σχέση μας με τη Μυθολογία και την Ιστορία; Επιλέγετε συχνά τέτοια αναγνώσματα;

Πάντα αγαπούσα πολύ την ιστορία και ερευνούσα και μελετούσα τη Μυθολογία κυρίως την Ελληνική αλλά και την ξένη κάνοντας συγκρίσεις. Μελετώντας και την ιστορία ανακάλυψα ότι η μυθολογία δεν είναι κάτι ξεχωριστό ή διαφορετικό από την ιστορία. Ότι η μυθολογία αφηγείται γεγονότα με ιστορικό υπόβαθρο τα οποία μεταφερόμενα από στόμα σε στόμα αποκτά τις γνωστές αλλοιώσεις που κάτι τέτοιο επιφέρει. Όσον δε αφορά την ιστορία μιας χώρας, και κυρίως της ελληνικής, που μετρά περισσότερο από 3.000 χρόνια, πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι αλληλένδετη με τις ιστορίες άλλων χωρών. Τίποτα δηλαδή δεν είναι αυθύπαρκτο και ξεχωριστό από την ιστορία και τη μυθολογία άλλων χωρών. Είναι όλα ένα σύνολο. Και ναι επειδή αυτό εξάπτει τη φαντασία και την περιέργεια των ανθρώπων με ενδιαφέρει να μελετώ, να ερευνώ, και να γράφω για θέματα που αφορούν τη μυθολογία και την ιστορία.

Τελικά η Σίβυλλα ήταν μία ή ήταν πολλές; Θα ήθελα αν μπορούσατε να ξεκαθαρίσετε κάπως το μπερδεμένο αυτό ζήτημα για τους αναγνώστες μας. Μιλήστε μας για αυτήν.

Σύμφωνα με τους παλαιότερους αρχαίους συγγραφείς η Σίβυλλα ήταν μια. Άλλοι αρχαίοι συγγραφείς κάπως νεότεροι καταγράφουν και κατονομάζουν τρεις Σίβυλλες. Οι Ρωμαίοι συγγραφείς αναφέρουν δέκα Σίβυλλες. Εγώ αναφέρω μόνο μία βασισμένη και στο μύθο της συνάντησης της με τον θεό Απόλλωνα και την κατάρα του να ζήσει όσα χρόνια ζήτησε σύμφωνα με τους κόκκους της άμμου που κράτησε στις χούφτες της. Έτσι μιλώ μόνο για την Ηροφίλη που έζησε περίπου 1000 χρόνια. Αντιλαμβάνεσθε ότι σε μια τόσο μεγάλη περίοδο που καλύπτει μύθους και ιστορία αλλά και πολλά μέρη που αυτή επισκέφθηκε είναι αδύνατο να ξεκαθαρίσω μετά βεβαιότητας τα ακριβή γεγονότα. Το αντίθετο μπορώ να σας πω ότι εκεί που υπήρχαν κενά η φαντασία μου κλήθηκε να συμπληρώσει.

Ξεχωρίζετε κάποια άλλη προσωπικότητα της Ελληνικής Μυθολογίας μας για την οποία θα μπορούσατε κάποια στιγμή να γράψετε ίσως κάποιο άλλο πόνημα;

Η Ελληνική Μυθολογία είναι γεμάτη με προσωπικότητες άξιες λόγου. Προσωπικά προτιμώ να ασχολούμαι με τις γυναικείες προσωπικότητες και να βλέπω την αντανάκλαση τους και την επιρροή τους στον σύγχρονο κόσμο. Τέτοιες είναι η Μήδεια, η Κασσάνδρα, η Πηνελόπη, η Ελένη, η Ιφιγένεια αλλά και η Ηλέκτρα, η Κλυταιμνήστρα, η Ιοκάστη, η Εκάβη και πολλές άλλες. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και αξιολογότατες προσωπικότητες ανδρών, αλλά καλά γνωρίζετε ότι για τις ανδρικές προσωπικότητες έχουν γραφεί πολλά.

Θα ήθελα να  μας πείτε δυο λόγια για την κάθοδο της Σίβυλλας στον Κάτω Κόσμο όπως την περιγράφετε στο βιβλίο σας.

Στην Ελληνική Μυθολογία υπάρχουν πολλές αναφορές για καθόδους στον Άδη. Όντας ευρισκόμενος κάποιος εν ζωή. Τέτοια κάθοδο αναφέρει ο Όμηρος στην Οδύσσεια όταν ο Οδυσσέας επισκέπτεται τον Μάντη Τειρεσία στον Κάτω Κόσμο για να τον συμβουλευτεί. Επίσης, ο Ηρακλής κατέβηκε για να φέρει τον Κέρβερο (το κακό σκυλί του Άδη), σαν ένα από τους άθλους του. Η μεγάλη αγάπη δίνει δύναμη στον Ορφέα να κατεβεί στον Άδη για να φέρει πίσω την αγαπημένη του γυναίκα Ευρυδίκη. Επίσης και ο Αινείας κατέβηκε στον Κάτω Κόσμο για να επισκεφθεί τον πατέρα του στα Ηλύσια Πεδία. Η Σίβυλλα κατεβαίνει στον Άδη αλλά ποτέ δε γίνεται δεκτή μέσα από τις Πύλες. Παραμένει να πούμε στον προθάλαμο! Αυτό μου θυμίζει πολλές σύγχρονες ιστορίες που αναφέρουν ότι πέθαναν και επανήλθαν στη ζωή. Όπως αντιλαμβάνεστε οι περιγραφές; μου που αφορούν τον Κάτω Κόσμο είναι καθαρά φανταστικές. Δεν πήγα προσωπικά για να μπορώ να επιβεβαιώσω οτιδήποτε ούτε και βρήκα κάποιον που να πήγε για να με ενημερώσει.

Ήταν τελικά η Σίβυλλα μία από τις σημαντικότερες προφήτισσες της αρχαιότητας; Τι πιστεύετε εσείς; Ποιος από τους προφήτες της αρχαιότητας είχε τελικά στον Μεσαίωνα τη μεγαλύτερη απήχηση;

Η Ηροφίλη ήταν πολύ σημαντική αρχαία προφήτισσα γιατί το ταλέντο αυτό το έφερε μαζί της από τότε που γεννήθηκε και ήταν δώρο από τη Μητέρα Γη. Οι αρχαίοι προφήτες είχαν μεγάλη απήχηση τον Μεσαίωνα κυρίως της εξάπλωσης του Χριστιανισμού και τη διάδοση της Παλαιάς Διαθήκης. Τότε ενεφανίσθη και ο γνωστός Νοστράδαμος. Επ' ευκαιρία να αναφέρω ότι κατά τον Μεσαίωνα υπήρχαν πολλές Σίβυλλες οι οποίες εθεωρούντο μάγισσες και τις έκαιγαν στην πυρά.

 
 
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα