Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
«Ζωή μετά Χαμηλών Πτήσεων», του Αρκά, στο θέατρο Vault
Διαφ.

Γράφει: Αγγελική-Ειρήνη Μήτση

Comics

Ποιος δεν έχει διαβάσει comics; Η Ένατη αυτή Τέχνη, η εικοναφήγηση, όπως είναι το πιο ορθό (αγγλικά: graphic storytelling), είναι διαδοχικές εικόνες με ή χωρίς κείμενο, αλλά με αφηγηματική αλληλουχία η οποία σε προβληματίζει ή σε διασκεδάζει!

Η Ιστορία τους ξεκινάει από τις εικονογραφήσεις σε σπήλαια, αναπαραστάσεις σε αρχαία αγγεία, ιερογλυφικά στις Πυραμίδες, αναπαραστάσεις της ζωής του Χριστού και των αγίων σε χειρόγραφα ή εκκλησίες.

Οι ήρωες του Αρκά στο Vault

Ο Ελβετός δάσκαλος ζωγραφικής Rodolphe Töpffer το 1837 εξέδωσε το πρώτο του comic “Histoire de M. Vieux Bois”. Το 1884 ένα εβδομαδιαίο έντυπο, το Ally Sloper’s Half Holiday έβγαλε ιστορίες με κεντρικό χαρακτήρα τον Alexander Sloper. Το 1890, ο Alfred Harmsworth, αποφάσισε να εκδώσει το Comic Cuts και στη συνέχεια το Illustrated Chips. Το 1896 στη Αμερική κυκλοφόρησε το “Κίτρινο Παιδί” με μεγάλη επιτυχία και  απευθυνόταν κατά κύριο λόγο στα παιδιά.

Τα κόμικς γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη στις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα στην Αμερική, το '30 εμφανίστηκε ο Μίκυ Μάους και ιστορίες με υπερήρωες όπως ο Σούπερμαν, εταιριών όπως η DC Comics και η Marvel comics. Στην  Ευρώπη είχαμε πρωτοπόρους τους Βέλγους και ήρωες όπως ο Tenten και Spirou. Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο με την άφιξη των αμερικάνικων κόμικς στην Ευρώπη αλλά και τη μεσολάβηση της δεκαετίας του '60, που αγκάλιασε αντικουλτούρες όπως τα comics, αυτά σιγά-σιγά καθιερώθηκαν ως σοβαρό είδος τέχνης. Από κοντά ακολουθούσε, από τον Μεσοπόλεμο και η Ελληνική σκηνή comics.

Ο Μικρός Ήρως, τα Κλασσικά Εικονογραφημένα, το Γέλιο και Χαρά κράτησαν παρέα σε πολλά παιδιά! Ο Γιάννης Κυριακόπουλος γνωστός ως ΚΥΡ, ο Μέντης Μποσταντζόγλου γνωστός ως ΜΠΟΣΤ και βέβαια ο ΑΡΚΑΣ, είναι από τους εικονογράφους με έντονο πολιτικό λόγο. Νέοι Έλληνες δημιουργοί όπως ο Ηλίας Κυριαζής, ο Βασίλης Λώλος, ο Τάσος Παπαϊωάννου, ο Θανάσης Πέτρου και παλιότεροι δημιουργοί όπως ο Σπύρος Δερβενιώτης, ο Λέανδρος, ο Γιάννης Καλαϊτζής, ο Ανδρέας Ζαφειράτος, ο Πέτρος Ζερβός και πολλοί-πολλοί άλλοι εικονογράφοι κρατάν ζωντανό το comic στην Ελλάδα.

Οι ήρωες του Αρκά στο Vault

ΣΚΙΤΣΟΓΡΑΦΟΣ

Ο Αρκάς είναι Έλληνας καλλιτέχνης που ασχολείται με την τέχνη των Κόμικς. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ και στο ΜΙΚΡΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ.

Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα - πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ.

Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα).

Το πραγματικό όνομα καθώς και η ταυτότητά του εν λόγω συγγραφέα παραμένουν άγνωστα. Παρόλο που έχει αναφερθεί ως Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης στα διάφορα κόμικς, εντούτοις θεωρούνται ως ψευδώνυμα.

Ένα ενδιαφέρον κείμενο από τον διαχειριστή της επίσημης σελίδας του Αρκά δίνει το στίγμα του:

"Επειδή λαβαίνουμε πολλά μηνύματα στο inbox, που ρωτούν ποιος είναι ο Αρκάς, έχουμε να πούμε τα εξής:

Οι ήρωες του Αρκά στο Vault

Όταν ο Αρκάς έβγαλε τον ΚΟΚΚΟΡΑ, πολλοί πίστεψαν ότι είναι ένας άνθρωπος με σοβαρά σεξουαλικά προβλήματα. Μετά, με τον ΙΣΟΒΙΤΗ, κάποιοι ήταν σίγουροι ότι ο Αρκάς είναι στην φυλακή ή ότι έχει εκτίσει κάποια ποινή, μάλλον στην δικτατορία για πολιτικούς λόγους, αφού διέκριναν ένα σαφώς αριστερό προφίλ. Με τις ΧΑΜΗΛΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ κυκλοφόρησε η φήμη ότι είναι ψυχίατρος και με το Η ΖΩΗ ΜΕΤΑ ότι είναι άθεος, αριστερός ψυχίατρος. Όταν έφτιαξε τους ΣΥΝΟΜΗΛΙΚΟΥΣ πίστεψαν ότι είναι κοντά στον θάνατο από βαθειά γηρατειά -κάποιοι μάλιστα έγραψαν ότι έχει ήδη πεθάνει. Με τα ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΝΕΡΑ εδραιώθηκε η άποψη ότι είναι αριστερός. Δεν ξέρουμε αν με το ΜΑΛΛΙ ΜΕ ΜΑΛΛΙ πίστεψαν ότι είναι κομμώτρια, αλλά με ΤΑ ΜΑΥΡΑ ήταν σίγουροι ότι βρίσκεται στα τελευταία στάδια κάποιας ανίατης αρρώστιας- αρκετοί, μάλιστα, μας έστειλαν μηνύματα ανησυχίας στο Inbox. Με τα ΘΗΡΙΑ ΕΝΗΜΕΡΑ, τα ΖΩΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ και τα πρόσφατα πολιτικά του σκίτσα πολλοί θεώρησαν ότι είναι ακραιφνής δεξιός και κάποιοι του επιτέθηκαν γιατί τους ξεγέλασε και τόσον καιρό τον είχαν για αριστερό. Συνεπώς ο Αρκάς είναι ένας υπέργηρος, άθεος ψυχίατρος που υποφέρει από καταληκτική νόσο, και ψηφίζει Νέα Δημοκρατία –κάτι που το έκρυβε επιμελώς για δεκαετίες, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των αριστερών.

Βέβαια είναι δικαίωμα του καθενός να προβάλλει στα καλλιτεχνικά έργα προσωπικές του απόψεις , συναισθήματα και εικόνες, όπως μπορεί κάποιος να βλέπει στα σύννεφα άλογα που τρέχουν ή το πρόσωπο της αγαπημένης του. Όμως ο Αρκάς, εδώ και τριανταπέντε χρόνια κάνει ένα και μόνον πράγμα: χιούμορ. Παίζει με τις λέξεις, με τα στερεότυπα και τις κοινωνικές συμβάσεις για να παράγει αυτό το συγκεκριμένο προϊόν. Δεν κάνει ούτε σάτιρα, ούτε κοινωνική παρέμβαση, ούτε κατάθεση γνώμης. Κάνει απλώς χιούμορ. Το αν το κάνει καλά ή όχι ας το κρίνουν οι χιλιάδες αναγνώστες των δεκάδων βιβλίων του".

Ποιος είναι ο Αρκάς λοιπόν; Ένας άνθρωπος με υπέροχο Χιούμορ (με Χ κεφαλαίο).

Οι ήρωες του Αρκά στο Vault

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Εξαιρετική η επιλογή του Δημήτρη Αγορά να καταγράψει και να μας κοινωνήσει επί σκηνής τους ήρωες του Αρκά, το έκανε με μεγάλη ευαισθησία! “Ζωή μετά Χαμηλών Πτήσεων” λοιπόν!

Τα κοστούμια της Κωνσταντινιάς Βαφειάδου ζωντάνεψαν σε ανθρώπινη μορφή τους ήρωες του Αρκά. Τα σκηνικά που επιμελήθηκαν ο  Δημήτρης Αγοράς και η Μαρία Κακάρογλου ήταν λειτουργικά και οι αλλαγές σκηνικών γίνονταν με ανοιχτά τα φώτα χωρίς να αφήνουν χρονικό κενό στην παράσταση.

Η πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση του Μάνου Αντωνιάδη έδωσε ανάταση και ρυθμό στο έργο. Μέσα σε αυτούς τους ρυθμούς η κίνηση που επιμελήθηκε η Αντιγόνη Γύρα, είχε μια ζωντάνια που συνέπαιρνε τους θεατές.

Ο μπαμπάς Σπουργίτης και ο νεαρός Σπουργίτης που ψάχνει την αληθινή του ταυτότητα, ο Ισοβίτης με τον ποντικό Μοντεχρήστο για παρέα, ο Μελλοθάνατος, η Λουκρητία και ο ευνουχισμένος Καστράτο, η Κομμώτρια με τις εξαιρετικές πελάτισσες, ο Άγγελος και ο Διάβολος, λένε τις οικείες ατάκες του Αρκά και προκαλούν το γέλιο του κοινού αβίαστα και πάντα με την πίκρα της αλήθειας τους. Οι μεταμορφώσεις των ηθοποιών είναι εξαιρετικές! Με γρήγορους ρυθμούς εναλλάσσουν τους ρόλους και μπαίνουν στον επόμενο χαρακτήρα αβίαστα!

Δημήτρης Αγοράς, Έλενα Αρβανίτη, Αλέξης Βιδαλάκης, Δημήτρης Κανέλλος, Στέφανος Κοσμίδης, Μαρία Μπαλούτσου, Χαρά Τσιτομενέα επί σκηνής για να αναρωτηθούμε, είμαστε φυλακισμένοι με τις επιλογές που κάνουμε; Βγάζουμε τα άπλυτά μας στη φόρα στα κομμωτήρια στα Spa και τα ξεSpa αντί να κάτσουμε να τα “πλύνουμε”; Πόσο απελευθερωμένοι είμαστε σεξουαλικά; Πώς αντιδράμε με ένα παιδί στην εφηβεία που όλα τα αμφισβητεί; Πιστεύουμε στη μετά θάνατον Ζωή;

Μια θεατρική παράσταση στη μικρή σκηνή του Πολυχώρου VAULT, που κάνει τους θεατές μια παρέα που “βουτάει” στην καθημερινότητα του Έλληνα όπως την καταγράφει ο Αρκάς. Μια θεατρική παράσταση που μπορείτε να δείτε ξανά και ξανά χωρίς να χάσετε τη διάθεση να γελάσετε. Μια παράσταση για όσους αγαπούν τον Αρκά, για όσους δεν γνωρίζουν τον Αρκά, για Νέους και Ενήλικες που έχουν μείνει Νέοι ψυχικά.

Είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε με τον Δημήτρη Αγορά, τον εμπνευστή αυτής της παράστασης, για το Δρόμο που έχει πάρει ο Νεοέλληνας και φυσικά για τα βιβλία και τα comics!

Οι ήρωες του Αρκά στο Vault

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κόμικς του ΑΡΚΑ ανεβαίνουν στη σκηνή του Πολυχώρου VAULT με την παράσταση “ΖΩΗ ΜΕΤΑ ΧΑΜΗΛΩΝ ΠΤΗΣΕΩΝ” σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αγορά.

Οι ‘Ήρωες του Αρκά εθεάθησαν στο θέατρο Vault όπου και θα παραμείνουν για τους επόμενους μήνες. «Είμαστε καλά» δήλωσαν. «Η Ζωή Μετά τα κόμικς μας οδήγησε με Χαμηλές Πτήσεις στην σκηνή του Vault. Θα γίνουμε Μαλλί με Μαλλί μέχρι να ικανοποιηθεί η Λουκρητία και να αθωωθεί ο Ισοβίτης.

Ο Πολυχώρος VAULT σε συνεργασία με τον Κινητήρα παρουσιάζουν τα κόμικς του ΑΡΚΑ (Ζωή Μετά, Ισοβίτης, Χαμηλές Πτήσεις, Καστράτο, Μαλλί με Μαλλί) σε μια ξεκαρδιστική παράσταση με τίτλο “ΖΩΗ ΜΕΤΑ ΧΑΜΗΛΩΝ ΠΤΗΣΕΩΝ”, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αγορά,  από την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και Κυριακές στις 18:15, ως την Κυριακή 9 Απριλίου 2017.

Οι ήρωες του ΑΡΚΑ ξεπηδούν από τις σελίδες των κόμικ και ανεβαίνουν στην “σκηνή”! Ο Μπαμπάς Σπουργίτης προσπαθεί να ξεπεράσει την προδοσία της σπουργιτίνας, να βρει καινούργια σύντροφο και να χαλιναγωγήσει το "τέρας" που έχει για γιο. Ο Ισοβίτης βρίσκει παρηγοριά στο μοναδικό πλάσμα που του προσφέρει τη φιλία του με το αζημίωτο, τον βρωμερό ποντικό Μοντεχρήστο, ενώ ο Θανατοποινίτης γράφει την αυτοβιογραφία του περιμένοντας χάρη. Η Λουκρητία θέλει απελπισμένα σεξ, μα η σκληρή μοίρα είναι το μόνο σκληρό πράγμα που συναντά, καθώς συγκάτοικος της είναι ο ευνούχος Καστράτο. Σ΄ ένα κομμωτήριο οι γλώσσες κόκαλα δεν έχουν και κόκαλα σπάνε, με τις πελάτισσες να είναι έτοιμες να πιαστούν μαλλί με μαλλί. Τέλος, στην κόλαση και στον παράδεισο τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως μας τα είπαν. Ζωή μετά υπάρχει, αλλά κάτι μας θυμίζει από τα πριν.

Μια ομάδα ταλαντούχων ηθοποιών συντονίζεται με τη δημιουργική ομάδα των συντελεστών σε μια παράσταση που σκοπό έχει να φέρει λυτρωτικό γέλιο στα χείλη του κάθε πικραμένου. Με λιτό και καυστικό τρόπο τα κείμενα και οι χαρακτήρες του αγαπημένου σκιτσογράφου ζωντανεύουν σχολιάζοντας την καθημερινότητα του σύγχρονου Έλληνα, τις ανθρώπινες σχέσεις, τους φόβους,  τους πόθους και τις μεταφυσικές του ανησυχίες. Μια παράσταση που απευθύνεται με τόλμη σε όλους όσους αγαπούν τον Αρκά και δεν φοβούνται να κοιτάξουν με σαρκασμό το πρόσωπο τους στον καθρέφτη.

Οι ήρωες του Αρκά στο Vault

Συντελεστές

 • Συγγραφέας: ΑΡΚΑΣ
 • Θεατρική Διασκευή / Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγοράς
 • Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Μάνος Αντωνιάδης
 • Κοστούμια: Κωνσταντινιά Βαφειάδου
 • Σκηνικά: Δημήτρης Αγοράς - Μαρία Κακάρογλου
 • Κίνηση: Αντιγόνη Γύρα
 • Φωτισμοί: Anti Steve
 • Βοηθός Σκηνοθέτη: 'Ελενα Τυρέα
 • Παραγωγή: VAULT - ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Παίζουν

 • Δημήτρης Αγοράς
 • Έλενα Αρβανίτη
 • Αλέξης Βιδαλάκης
 • Δημήτρης Κανέλλος
 • Στέφανος Κοσμίδης
 • Μαρία Μπαλούτσου
 • Χαρά Τσιτομενέα
 
 
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίωνΧορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα