Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
BookiaTV!
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
Μαίρη Σάμου, μιλάει στον Μίλτο Γήτα
Διαφ.

Η Μαίρη Σάμου με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη ζει κι εργάζεται στα Ιωάννινα ως καθηγήτρια Αγγλικής γλώσσας και με την υποστήριξη της οικογένεια και των φίλων της γράφει συστηματικά εδώ και χρόνια. Αρχικά ξεκίνησε να αρθρογραφεί με επιτυχία στο διαδίκτυο ενώ πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Παραμύθι για μεγάλους» από τις Εκδόσεις iwrite. Για όλα αυτά, αλλά και για τις επόμενες προσπάθειες της μίλησε στον ανταποκριτή του BOOKIA στην Ήπειρο, Μίλτο Γήτα.

Τι σε οδήγησε να γράψεις ένα βιβλίο;

Η ανάγκη να εκφράσω σκέψεις μου και να τις «ντύσω» με λέξεις. Λέξεις που θα κάνουν τον αναγνώστη να αισθανθεί αυτό που ένιωσα όταν γεννήθηκε η ιδέα στο μυαλό μου κι όταν όλα πήραν μορφή και σχήμα στο χαρτί. Από παιδί ένιωθα την ανάγκη να γράφω κι έπειτα από καιρό να διαβάζω τις σημειώσεις μου. Θυμάμαι τον εαυτό μου να γεμίζει μανιωδώς σημειωματάρια και μπλοκ υπό οποιαδήποτε συναισθηματική κατάσταση βρισκόμουν στη ζωή μου. Παρατηρούσα, ένιωθα κι έγραφα.

Από πού εμπνέεσαι;

Κατά κύριο λόγο από το συναίσθημα και τους ανθρώπους. Με γοητεύει η ιδέα του να καταγράφω καταστάσεις, όνειρα κι επιθυμίες με τα οποία θα μπορούσε να ταυτιστεί ο κάθε αναγνώστης. Με εμπνέει βαθιά κι έντονα η θάλασσα και το γαλάζιο στοιχείο. Κοντά της όπως συνηθίζω να λέω «αδειάζει ο νους μου». Με εμπνέουν μουσικές, ένα καφεδάκι δίπλα στη λίμνη της πόλης μου κι εικόνες καθημερινές. Στην ουσία τα πάντα μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση γύρω σου φτάνει να είσαι σε θέση να αφουγκράζεσαι.

Σε αυτό το πρώτο σου βιβλίο τι θα διαβάσουμε; Μίλησε μας λίγο γι αυτό. 

Το πρώτο μου συγγραφικό εγχείρημα δεν θα μπορούσε να αφορά τίποτε άλλο από την αγάπη και τη θέληση. Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης που εμπνεύστηκα σε ένα ταξίδι μου στην Ιταλία όταν ξεφυλλίζοντας κάποια vintage έντυπα το βλέμμα μου αιχμαλώτισαν εικόνες δυνατές, βγαλμένες από έναν μύθο. Το Παραμύθι για μεγάλους είναι ένα εικονογραφημένο αφήγημα αναζήτησης που θα ταξιδέψει τον αναγνώστη μέσα από την αγάπη δυο ανθρώπων προερχόμενοι από εντελώς διαφορετικούς κόσμους. Οι σελίδες του είναι γεμάτες από μύθους, αλήθειες, χαρά μα και θλίψη όπως ακριβώς κι οι σελίδες της ζωής μας.

Οι ήρωες του βιβλίου σου τι άνθρωποι είναι, πως έπλασες τους χαρακτήρες;

H επιλογή των δύο ηρώων της ιστορίας μου δεν είναι τυχαία ως προς την ιδιότητα και τα μορφή τους. Θέλοντας να αποτυπώσω την ελεύθερη βούληση, αψηφώντας εμπόδια για να κατακτήσουν αυτό που βαθιά επιθυμούν, την αγάπη, επέλεξα μορφές που συναντάμε συνήθως σε μύθους. Και οι δυο αποπνέουν συναισθήματα ανθρώπινα όπως φόβος, επιθυμία, τόλμη και θάρρος προσδίδοντας έτσι στην ιστορία το ανθρώπινο- ρεαλιστικό στοιχείο.

Γράφεις εδώ και καιρό στο διαδίκτυο. Με τι θέματα καταπιάνεσαι και πως προέκυψε η ανάγκη;

Ξεκίνησα πριν από ενάμισι περίπου χρόνο το δικό μου blog www.maryonajourney.com ως μια πρώτη απόπειρα του να πειραματιστώ στο χώρο της αρθρογραφίας. Ταυτόχρονα αρθρογραφώ εδώ κι έναν χρόνο σε ένα από τα μεγαλύτερα διαδικτυακά portals το www.pillowfigts.gr το οποίο ευχαριστώ ιδιαίτερα που μου έδωσε το βήμα και την εμπειρία του να εκφράζομαι μέσα από τη θεματολογία του. Η θεματολογία στην οποία κινούμαι ποικίλει από ψυχολογία, οικογένεια, παιδί, σχέσεις έως και περιγραφές νοσταλγικού χαρακτήρα.

Ποια είναι τα μηνύματα που θέλεις να περάσεις μέσα από το βιβλίο;

To μήνυμα που επιθυμώ να περάσω στους αναγνώστες είναι πως αν και η μοίρα συνήθως έχει κάνει τις επιλογές της, οι ίδιοι πολλές φορές έχουμε την δύναμη να τις παραβλέψουμε και να αλλάξουμε την πορεία των «γραμμένων» με μόνα μας όπλα τη θέληση και την βαθιά αγάπη.

Είναι εύκολο για κάποιον να εκδώσει ένα βιβλίο;

Θεωρώ πως στις μέρες μας το να εκδώσει κάποιος το δικό του βιβλίο είναι πολύ πιο εύκολο συγκριτικά με το παρελθόν ως προς τη διάθεση των μέσων πια για να μπορέσει να το κάνει. Σίγουρα όμως ένα δυνατό κείμενο με στόχο και όραμα θα ανθίσει μόνο υπό τη στέγη και τη φροντίδα ενός αξιόλογου εκδοτικού οίκου με καταξιωμένους κι έμπειρους ανθρώπους που θα πλαισιώσουν και θα καθοδηγήσουν σωστά έναν συγγραφέα.

Στον ελεύθερο σου χρόνο εσύ επιλέγεις να διαβάσεις βιβλία και ποια;

Όντας η ίδια μητέρα και εκπαιδευτικός δεν θα μπορούσα να μην ασχολούμαι με το κομμάτι των βιβλίων στη ζωή μου. Στον ελεύθερο μου χρόνο θα επιλέξω οτιδήποτε βάσει της ψυχολογικής μου διάθεσης. Κλασικά μυθιστορήματα, βιβλία σχετικά με την οικογένεια, ποίηση αλλά και ψυχολογία είναι από τα πιο αγαπημένα μου είδη.

Τι σου είπαν οι δικοί σου άνθρωποι και φίλοι όταν τους ανακοίνωσες ότι γράφεις ένα βιβλίο;

Η οικογένεια κι οι πολύ δικοί μου άνθρωποι δεν εξεπλάγην από το γεγονός. Όσοι με γνωρίζουν καλά ξέρουν πως θα υπάρξουν στιγμές απομόνωσης μου για να γράψω και να εκφραστώ. Πιστεύω λοιπόν ότι περίμεναν πως κάποια στιγμή θα κάνω την πρώτη μου συγγραφική προσπάθεια. Εύχομαι φυσικά να ανταπεξέλθω των προσδοκιών τους.

Θεωρείς πως στις μέρες μας υπάρχει η αληθινή αγάπη;

Ναι πιστεύω ακράδαντα πως υπάρχει η αληθινή αγάπη. Ίσως όχι πάντα με τη συμβατική μορφή στην οποία όλοι μας έχουμε μυηθεί. Η αληθινή αγάπη σε απελευθερώνει, σου δίνει ανάσες και ζωή. Είναι ανιδιοτελής και βαθιά. Θεωρώ επίσης πως έχει να κάνει με το κατά πόσο είσαι έτοιμος ο ίδιος να βιώσεις αυτού του είδους την αγάπη.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σου φόβος;

Νομίζω πως είναι ο ίδιος με των περισσοτέρων ανθρώπων. Το να αποχωριστώ αγαπημένα μου άτομα από τη ζωή ιδιαίτερα δε εάν δεν έχω προλάβει να πω και να εκφράσω όλα όσα θα ήθελα πριν γίνει κάτι τέτοιο.

Είσαι από Θεσσαλονίκη, ζεις στα Ιωάννινα. Μίλησε μου γι’ αυτές τις δύο πόλεις της καρδιάς σου. Τι σου δίνει η καθεμία;

Κατάγομαι από την όμορφη Θεσσαλονίκη στην οποία κι έζησα έως και τα πρώτα παιδικά μου χρόνια. Είναι η πόλη που θα με μεθύσει με τις μυρωδιές των γλυκών εδεσμάτων της, θα με δροσίσει με το επίμονο αεράκι του Βαρδάρη και θα χαθώ στους δρόμους της με μουσικές να χαζεύω το ηλιοβασίλεμα στον Θερμαϊκό. Είναι έρωτας κι έμπνευση αυτή η πόλη. Τα Ιωάννινα είναι μια πόλη στολίδι Ιστορίας και παράδοσης. Μια βόλτα στο Κάστρο, ένα καφεδάκι πλάι στη λίμνη, το να χάνομαι στα πλακόστρωτα στενά της και να αφουγκράζομαι τους ρυθμούς της πόλης είναι πράγματα που με γεμίζουν.

Ποια είναι τα επόμενα λογοτεχνικά σου σχέδια;

Έχοντας πάντα συγγραφικές ανησυχίες υπάρχει ήδη ένα project που εξελίσσεται κι είναι στα σκαριά. Είμαι άνθρωπος που λειτουργεί κατά βάση με το ένστικτο και το feedback που έχω κι αναλόγως πράττω. Είναι σίγουρα στα άμεσα μελλοντικά μου σχέδια.

 
 

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα