Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
BookiaTV!
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
36ο Παγκόσμιο Συνέδριο της ΙΒΒΥ, από τον σύνεδρο-συγγραφέα Διονύση Λεϊμονή
Διαφ.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 36ο Παγκόσμιο Συνέδριο της ΙΒΒΥ, που φέτος μετά από χρόνια διενεργήθηκε στην Αθήνα, την Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018 υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου με θέμα:

Η Ανατολή συναντά τη Δύση μέσα από τα παιδικά βιβλία και τα παραμύθια

και συμμετείχαν 500 Σύνεδροι από όλο τον κόσμο ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας και ουσιαστικής επαφής γύρω από την παιδική και εφηβική λογοτεχνία.

IBBY 2018

Το συνέδριο διεξήχθη από τις 30 Αυγούστου έως και την 1η Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία στους συμμετέχοντες, καθώς ήταν μια άρτια διοργάνωση και μια συνάντηση πολιτισμών στο σταυροδρόμι του κόσμου.

Αξίζει να αναφέρει κανείς την επίσημη έναρξη του συνεδρίου, ένα καλωσόρισμα των Συνέδρων από την Πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, Βασιλική Νίκα, προς τους συγγραφείς, εικονογράφους, εκδότες και ερευνητές από 65 χώρες. Όσοι συμμετείχαμε απολαύσαμε αυτό το τριήμερο επιστημονικές συζητήσεις, εκθέσεις forum, βραβεύσεις, αλλά και κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

IBBY 2018

Στο επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου, συμμετείχαν έξι προσκεκλημένοι ομιλητές για τις κεντρικές εισηγήσεις:

  • ο Dr. Perry Nodelman, με τίτλο "Fish is People: What Posthumanism Can Teach Us about Children’s Picture Books, and What Children’s Picture Books Can Teach Us about Posthumanism
  • η Dr. Kathy G. Short, με τίτλο “The Dangers and Possibilities of Reading Globally”
  • η Dr. Leila (Roya) Maktabi Fard, με τίτλο "Two Women, Two Continents, One Aspiration”
  • η συγγραφέας και ακτιβίστρια κ. Deborah Ellis, με τίτλο «Before They Give The Order»
  • ο συγγραφέας και reading promoter κ. Gregory Maguire, με τίτλο "The Light within the Story: Fairy Tales in a Dark Time"
  • ο εκδότης κ. Michael Neugebauer, με θέμα "Creating awareness of IBBY and their mission. Through the Hans Christian Andersen Award for Illustration exhibitions"

IBBY 2018

Στο πλαίσιο του συνεδρίου βραβεύτηκαν:

H Αμερικανίδα συγγραφέας Katherine Paterson με το τιμητικό βραβείο Jella Lepman, ενώ η Maria Jesus Gil ανακηρύχθηκε σε Honorary Member της ΙΒΒΥ. Επίσης απονεμήθηκε στον Philipe Claudet το IBBY - Asahi Reading Promotion Awards 2018. Τέλος, απονεμήθηκαν διπλώματα σε δημιουργούς και εκδότες βιβλία των οποίων περιλαμβάνονται στους τιμητικούς πίνακες της ΙΒΒΥ (IBBY Honor List 2018). Για την Ελλάδα προτάθηκαν οι δημιουργοί Άννα Κοντολέων (συγγραφή), Κέλλυ Ματαθία Κόβο (εικονογράφηση) και Δήμητρα Δότση (μετάφραση), ύστερα από πρόταση του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ.

Την Παρασκευή το βράδυ 31 Αυγούστου στο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης και ενθουσιασμού η τελετή απονομής των Διεθνών Βραβείων Hans Christian Andersen Awards. Το βραβείο συγγραφής απονεμήθηκε στην Eiko Kadono από την Ιαπωνία και της εικονογράφησης στον Ρώσο Igor Oleynikov.

IBBY 2018

Στο πλαίσιο του συνεδρίου διοργανώθηκε επίσης στρογγυλό τραπέζι με θέμα “The Crisis of Culture or The Culture of Crisis - The case of children and young people’s literature”, όπου συμμετείχαν η συγγραφέας Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου και Honorary Member της IBBY, ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος και Πρεσβευτής 2018 για το Παιδικό και Νεανικό Βιβλίο, η βραβευμένη με HCAA και ΑLMA Αμερικανίδα συγγραφέας Katherine Paterson καθώς και οι φετινοί νικητές του ΗCAA 2018 Eiko Kadono και ο Igor Oleynikov.

Στην τελετή λήξης, ο νέος πρόεδρος της ΙΒΒΥ Mingzhou Zhang παρουσίασε τη νέα εκτελεστική επιτροπή της ΙΒΒΥ, ενώ ανακοινώθηκε και η καθιέρωση διεθνούς βραβείου για την προώθηση της φιλαναγνωσίας, το οποίο θα απονέμεται ανά διετία και θα ονομάζεται ΙΒΒΥ i-READ Outstanding Reading Promotion Award. Με αφορμή τα 50 χρόνια του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, που συμπληρώνονται το 2019, τιμήθηκαν επίσης για την πολυετή προσφορά τους στο Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ και στους σκοπούς του: ο Πάνος Αλέφαντος, ο Βασίλης Αναγνωστόπουλος, ο Νικόλας Ανδρικόπουλος, η Φιλομήλα Βακάλη- Συρογιαννοπούλου, η Αγγελική Βαρελλά, ο Ιωάννης Βασιλαράκης, η Άντα Κατσίκη- Γκίβαλου, ο Ηρακλής Καλλέργης, ο Μάνος Κοντολέων, η Κούλα Κουλουμπή, ο Μιχάλης Μερακλής, ο Κυριάκος Ντελόπουλος, ο Κωνσταντίνος Μαλαφάντης η Αθηνά Μπίνιου, ο Γιάννης Παπαδάτος, η Ηρώ Παπαμόσχου, η Διατσέντα Παρίση, η Γιολάντα Πατεράκη, η Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου, η Ζάννα Φλώρου-Μελά, η Βάσω Ψαράκη και η Λίτσα Ψαραύτη.

IBBY 2018

Η Αντιπροσωπεία της Ρωσίας, διοργανώτριας χώρας του επόμενου συνεδρίου, παρουσίασε την πρόοδο των εργασιών της και προσκάλεσε τους σύνεδρους να λάβουν μέρος στο 37ο Συνέδριο της ΙΒΒΥ, το 2020 στη Μόσχα. Η τελετή λήξης ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση ελληνικών παραδοσιακών χορών με τη συμμετοχή όλων των συνέδρων.

O απερχόμενος πρόεδρος της ΙΒΒΥ Wally De Doncker, ο νέος πρόεδρος Mingzhou Zhang, η Εxecutive Director Liz Page και τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΙΒΒΥ εξέφρασαν την ικανοποίηση και τις θερμότερες ευχαριστίες τους στο Ελληνικό Τμήμα για την επιτυχή διοργάνωση του συνεδρίου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα -μόλις έναν χρόνο- από την ανάθεσή του.

IBBY 2018

Πραγματικά ήταν ένας“άθλος” που τα άξια μέλη του Δ.Σ. Της ΙΒΒΥ Βασιλική Νίκα (πρόεδρος), Μαρία Δελάκη, Κατερίνα Δερματά, Βαγγέλη Ηλιόπουλο, Εύα Καλισκάμη, Χρύσα Κουράκη, Μαρία Κουρκουμέλη, Αθηνά Μπίνιου, Μαίρη Κρητικού, Πάττυ Παπαδήμου, ‘Ελενα Πατάκη, Άννυ Ραγιά, Κατερίνα Σέρβη, έφεραν εις πέρας αποσπώντας τα καλύτερα σχόλια και εντυπώσεις αποδεικνύοντας πως η συλλογική δουλειά, η υπευθυνότητα, η σοβαρότητα και η φλόγα για επίτευξη του καλύτερου δυνατού μπορεί να αποφέρουν ικανοποιητικότατα αποτελέσματα αλλάζοντας την σκόπιμα παραποιημένη εικόνα της χώρας μας ακόμα και σε δύσκολους καιρούς...

Να αναφέρω τέλος, πως η Εύη Καλιονάκη και ο Δικαίος Χατζηπλής επιμελήθηκαν τα γραφιστικά και το λογότυπο του συνεδρίου.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους...

Ραντεβού το 2020 στο 37ο Συνέδριο της ΙΒΒΥ στη Μόσχα!

 
 

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα