Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
«Ξανά στη Σαλονίκη», του Λέοντα Ναρ, στη... Σαλονίκη

Γράφει: Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

Στην κατάμεστη αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης με πολλούς όρθιους, το αναγνωστικό κοινό της πόλης παρακολούθησε με αφοσίωση και σεβασμό την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Λέοντα Ναρ, «Ξανά στη Σαλονίκη», με υπότιτλο, «Η μετέωρη επιστροφή των Ελλήνων Εβραίων στον γενέθλιο τόπο (1945-46)», από τις εκδόσεις Πόλις.

Λένω Ναρ, Ξανά στη Σαλονίκη, εκδόσεις Πόλις

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης και ο Αντιπρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Λάζαρος Σεφιχά. Ο κ. Μπουτάρης ανακοίνωσε πώς είναι όλα έτοιμα για το Μουσείο του Ολοκαυτώματος στην Θεσσαλονίκη όπου θα γίνεται η διαχείριση όλων των πραγμάτων ενώ η έδρα του Ιδρύματος θα είναι στις Βρυξέλλες. Μέσα στις σελίδες του βιβλίου αναδεικνύονται όλες οι ελλείψεις και οι παραλείψεις της τότε δημοτικής αρχής. Για το φταίξιμο του Ελληνικού κράτους, για τα φοβικά συναισθήματα της Εβραϊκής κοινότητας απέναντι του αλλά θα χρειαστούν πολλά χρόνια να ξεπεραστούν»

Ο κ. Σεφιχά είπε μεταξύ άλλων πως «τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει ένα έντονο ενδιαφέρον που σχετίζεται με μια έντονη ποιοτική εκδοτική έκρηξη γύρω από το εβραϊκό ζήτημα στην Ελλάδα. Ο δήμαρχος έχει αλλάξει την ατζέντα της πόλης τα τελευταία χρόνια και είναι βαρύ το έργο του επόμενου δημάρχου. Όσο αφορά τα θέματα που άπτονται του εβραϊκού ζητήματος. Μίλησε για τον αγώνα της ισραηλίτικης κοινότητας ξεκινώντας από το μηδέν εκείνα τα δυο χρόνια που επέστρεψαν στον γενέθλιο τόπο. Για τη νέα οδύσσεια που έζησαν οι επιζώντες, για τη βοήθεια των ανθρωπιστικών οργανώσεων και για τον αγώνα της κοινότητας για την παροχή ακόμη μιας κουβέρτας. Αφήνει σε όλους εμάς μια πικρή επίγευση για αυτά που τράβηξαν οι επιζώντες αλλά και θαυμασμό για την αντοχή τους».

Λένω Ναρ, Ξανά στη Σαλονίκη, εκδόσεις Πόλις

Για το βιβλίο μίλησαν οι: Γιώργος Αντωνίου, Επίκ. Καθηγητής ΑΠΘ, Στράτος Δαρδανάς, Επίκ. Καθηγητής Παν. Μακεδονίας, Νίκος Μαραντζίδης, Καθηγητής Παν. Μακεδονίας και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Ο Στράτος Δαρδανάς, ο οποίος έγραψε και τον πρόλογο του βιβλίου, ανέφερε μεταξύ άλλων «για τις λεηλατημένες εβραϊκές υπηρεσίες, για τους μισεγγυούχους, την «αμαρτωλή» Υπηρεσία Διαχείρισης Ισραηλιτικών Περιουσιών, το κατεστραμμένο Εβραϊκό Νεκροταφείο, τους ανατιναγμένους λατρευτικούς χώρους, για τα σπίτια, τα καταστήματα και τα ιδρύματα που πέρασαν στα χέρια άλλων και παρουσιάζονται για πρώτη φορά μέσα από τα χείλη των θυμάτων, μέσα από τον διεκδικητικό λόγο όσων επέζησαν από τη ναζιστική βαρβαρότητα.»

Λένω Ναρ, Ξανά στη Σαλονίκη, εκδόσεις Πόλις

Ο κ. Μαραντζίδης είπε μεταξύ άλλων πως «κάθε φορά που βγαίνει ένα βιβλίο όπως αυτό του Ναρ, είναι μια μικρή προσπάθεια, ελπίζω μεγάλη, να σπάσουν τα ταμπού, να μάθουμε πραγματικά την ιστορία μας κι όχι να παραμυθιαζόμαστε πως τη γνωρίζουμε γιατί δεν μπορούμε να βαυκαλοζόμαστε πώς ξέρουμε την ιστορία πριν 2.500 χρόνια ότι ξέρουμε για την καταγωγή των Μακεδόνων και από την άλλη να μη γνωρίζουμε την ιστορία της Θεσσαλονίκης πριν 60 χρόνια σ’ αυτή τη πόλη. Μοιάζει κάπως αντιφατικό».

Επίσης σχολίασε για τη Συναγωγή που όταν γύρισαν οι Εβραίοι στον τόπο τους τη βρήκαν να λειτουργεί ως ταβέρνα και καυτηρίασε την ολιγωρία και αδυναμία του τότε δήμου. Ότι δεν μπορούσε δηλαδή να επιστρέψει την Συναγωγή στην Ισραηλίτικη κοινότητα.

Ενώ ο κ. Αντωνίου είπε πώς «η Θεσσαλονίκη είχε συνδεθεί με την Εβραική παρουσία πολιτικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και ξαφνικά βίαια έγινε απουσία. Η ένταξη και η επανένταξη των Εβραίων επιζώντων στον γενέθλιο τόπο ήταν μια δύσκολη διαδικασία για τα οποία πρέπει να μάθουμε περισσότερα γιατί και σήμερα μας αφορούν όπως η ένταξη και η επανένταξη προσφύγων και άλλων ευπαθών ομάδων».

Λένω Ναρ, Ξανά στη Σαλονίκη, εκδόσεις Πόλις

Τον λόγο πήρε ο συγγραφέας Λέων Ναρ που αφού ευχαρίστησε τους ομιλητές και το αναγνωστικό κοινό συμπλήρωσε πως «Μετά από όλα αυτά, λοιπόν, εξακολουθούν κάποιοι να αναρωτιούνται γιατί αυτοί που επέστρεψαν «Ξανά στη Σαλονίκη» δεν μίλησαν για όσα είχαν βιώσει παρά μόνο αρκετές δεκαετίες αργότερα. Δε μίλησαν λόγω των λεηλατημένων περιουσιών, δεν μίλησαν γιατί κάποιοι επίσημοι φορείς ανέχονταν να λειτουργεί μια συναγωγή ως ταβέρνα, δεν μίλησαν γιατί το παμπάλαιο νεκροταφείο της κοινότητας που καταστράφηκε συθέμελα. Σήμερα, συζητάμε ελεύθεροι πια, σήμερα οι δοσίλογοι και οι συνεργάτες τους, θέλω να πιστεύω, ότι δεν θα ανταμείβονταν με την ψήφιση κάποιου ευνοϊκού νόμου. Σήμερα, θέλω να πιστεύω, πως οι σκιές πάνω από την πόλη είναι ασθενείς και μειοψηφικές».

Στο τέλος της παρουσίασης σχηματίστηκε μια μεγάλη ουρά αναγνωστών προκειμένου να πάρει την αφιέρωση του συγγραφέα και να του ευχηθεί καλοτάξιδο.

 
 
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα