Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
BookiaTV!
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
«Λευκά όνειρα», της Ειρήνης Φραγκάκη
Ολόκληρο το φωτορεπορτάζ σε Facebook άλμπουμ.
Το βιβλίο «Λευκά όνειρα».
Η συγγραφέας Ειρήνης Φραγκάκη.
Οι εκδόσεις Πνοή.

Οι Εκδόσεις Πνοή παρουσίασαν στο Arthens το μυθιστόρημα της Ειρήνης Φραγκάκη, «Λευκά Όνειρα», μία κοινωνική ιστορία που διαδραματίζεται στην όμορφη Ρόδο των δεσποσυνών και των ιπποτών. Ένα βιβλίο που προκαλεί έντονα συναισθήματα, προσφέρει ολοζώντανες εικόνες και πολλά μηνύματα.

Ειρήνη Φραγκάκη, Λευκά όνειρα, εκδόσεις Πνοή

Για το βιβλίο μίλησαν:

Την εκδήλωση συντόνισε η κα Λιάνα Τζιμογιάννη ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν οι ηθοποιοί Όλγα Νικολαΐδου και Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος.

«Είναι η πρώτη παρουσίαση του μυθιστορήματος», είπε η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων των Εκδόσεων Πνοή, κα Κάκια Ξύδη, και καλωσόρισε και επίσημα την κα Ειρήνη Φραγκάκη στην οικογένεια των εκδόσεων Πνοή ευχαριστώντας την για την εμπιστοσύνη που έδειξε τόσο σ' εκείνη όσο και στον εκδότη και επιμελητή των εκδόσεων Πνοή, Δημήτρη Καραναστάση.

Λιάνα Τζιμογιάννη, Ειρήνη Φραγκάκη, Λευκά όνειρα, εκδόσεις Πνοή

H κα Λιάνα Τζιμογιάννη διάβασε το κείμενο στο οπισθόφυλλο του βιβλίου για να βάλει τους παρευρισκόμενους στην ατμόσφαιρα της ιστορίας και προλόγισε τη συγγραφέα κα Αναστασία Κορινθίου, αναφερόμενη στα σημαντικότερα έργα της.

Αναστασία Κορινθίου, Ειρήνη Φραγκάκη, Λευκά όνειρα, εκδόσεις Πνοή

«Είμαι εδώ σήμερα, με τρεις ιδιότητες», είπε η κα Αναστασία Κορινθίου και συνέχισε, «Αυτή, της αδελφικής φίλης, της κουμπάρας (σ.σ. έχει βαφτίσει το αγοράκι της κας Φραγκάκη) και μιας αυστηρής νεραϊδονονάς που θέλει να μοιραστεί τη χαρά μαζί της στην παρουσίαση του νέου της πονήματος. Η Ειρήνη αγαπάει αυτό που κάνει, ζει για να γράφει, να δημιουργεί και αυτό φαίνεται στο βλέμμα της».

Η κα Κορινθίου μίλησε για τα ανάμεικτα συναισθήματα που της προκάλεσαν τα «Λευκά όνειρα» από τη πρώτη σελίδα ακόμα και για τη συγκίνηση που ένιωσε διαβάζοντας την αφιέρωση που της έγραψε της συγγραφέας. Την ταξίδεψε πίσω στο αγαπημένο της νησί, τη Ρόδο, στα στέκια και τα λημέρια της, στον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών που έχουν δημιουργήσει εκεί οι γυναίκες για τις γυναίκες.

Ένα κτίριο που δεν γνωρίζει κανείς που βρίσκεται για ευνόητους λόγους και ούτε θα μάθει.

«Όταν μπήκα πρώτη φορά σ' αυτό το κτίριο, η αίσθηση που μου άφησε ήταν, "ναι υπάρχει ελπίδα". Υπάρχει ελπίδα αν είσαι γυναίκα και μάνα. Αν έχεις λόγους να παλέψεις και ν' αγωνιστείς... Οι γυναίκες που κρύβονται εκεί μέσα, μερικές από τον ίδιο τους τον εαυτό, εκτός από σύζυγοι, είναι όλες μάνες. Ένα κτίριο που δεν γνωρίζει κανείς που βρίσκεται για ευνόητους λόγους και ούτε θα μάθει», είπε η κα Κορινθίου και αναφέρθηκε στην ψυχολογική υποστήριξη που παρέχεται από γυναίκες περισσότερο δυνατές, σε άλλες λιγότερο και φοβισμένες, «'Ένας άντρας δεν χρειάζεται να εξουσιάζει την καρδιά, το σώμα και τα όνειρά τους», είπε.

Ειρήνη Φραγκάκη, Λευκά όνειρα, εκδόσεις Πνοή

Ακολούθησε από την κα Κορινθίου η σκιαγράφηση της κεντρικής ηρωίδας του βιβλίου, της Δέσποινας, και ορμόμενη από τον τίτλο του βιβλίου σχολίασε, «Πάντα θεωρούσα το λευκό ένα επικίνδυνο χρώμα. Όλοι το έχουν συνδέσει με την αγνότητα και αθωότητα... Ποτέ μου δεν το συμπάθησα... Το λευκό λερώνεται και μπορεί να στιγματιστεί με οποιοδήποτε άλλο χρώμα... Αντιπαθώ τα λευκά όνειρα... Θέλω οι άνθρωποι να βλέπουν έγχρωμα όνειρα».

Το λευκό λερώνεται και μπορεί να στιγματιστεί με οποιοδήποτε άλλο χρώμα... Αντιπαθώ τα λευκά όνειρα... Θέλω οι άνθρωποι να βλέπουν έγχρωμα όνειρα.

Συνεχίζοντας η ομιλήτρια την παρουσίαση της ιστορίας, επισήμανε τα συνήθη λάθη που κάνουν οι γυναίκες-θύματα «πέφτοντας στα χέρια ανδρών με "αγγελικά πρόσωπα"» που τις υποβάλλουν σε κάθε μορφής βία, η οποία, εκτός από σωματική είναι επίσης ψυχολογική, λεκτική, ακόμα και οικονομική. Η κα Κορινθίου ορμώμενη από τα λάθη και τις εμμονές τής ηρωίδας προέτρεψε σε εγρήγορση για σημάδια στις σχέσεις φιλικών ζευγαριών, αλλά και σημάδια στο σώμα ως αποτέλεσμα πιθανής φυσικής βίας, «Στην ουσία η Ειρήνη αυτό ήθελε να πετύχει με το βιβλίο της», είπε.

Ειρήνη Φραγκάκη, Λευκά όνειρα, εκδόσεις Πνοή

Μιλώντας για τη γραφή της κας Φραγκάκη τη χαρακτήρισε ώριμη και συγκλονιστική, «Σε παίρνει απ' το χέρι και σε αναγκάζει να προβληματιστείς... Πρέπει να δράσουμε και να σταματήσουμε να επιλέγουμε τη σιωπή», σχολίασε και συμπλήρωσε, «Η δική μου "Ελισάβετ" λέγεται Χαρούλα Γιασιράνη και είναι η υπεύθυνη του ξενώνα κακοποιημένων γυναικών στη Ρόδο η οποία Χαιρετίζει την αποψινή εκδήλωση και αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή που η Ειρήνη Φραγκάκη έχει γράψει για τη Ρόδο έχοντας ως θέμα της τις κακοποιημένες γυναίκες».

Πρέπει να δράσουμε και να σταματήσουμε να επιλέγουμε τη σιωπή.

Κλείνοντας η κα Κορινθίου, εκπροσωπώντας το αγαπημένο της νησί και θέλοντας να μεταφέρει τον ενθουσιασμό για το βιβλίο της κας Φραγκάκη με την πεποίθηση ότι μπορεί να βοηθήσει γυναίκες με προβλήματα, απευθύνθηκε στον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Αμπερνάλλι, κο Πάνο Μπέλλο ο οποίος σχολίασε, «Ας γίνουν τα "Λευκά όνειρα" πρεσβευτής του δικού μας φεστιβάλ (σ.σ. εν όψει της γιορτής βιβλίου στη Ρόδο, τον Ιούλιο). Ας γίνει το βιβλίο το μήνυμά μας και το κεντρικό σύνθημα, ιδέα... Ας γίνουμε κραυγή για όλες αυτές τις γυναίκες που το έχουν ανάγκη». Η κα Κορινθίου ενημέρωσε την εμφανώς συγκινημένη συγγραφέα ότι τα "Λευκά όνειρα" θα είναι το πρώτο βιβλίο που θα κοσμεί τη βιβλιοθήκη του νέου ξενώνα κακοποιημένων γυναικών και ο Σύλλογος Αμπερνάλλι της απονέμει ένα βραβείο για τη προσφορά της αυτή, «Η Ρόδος σ' ευχαριστεί», συμπλήρωσε.

Μετά τη χειμαρρώδη παρέμβαση της κας Κορινθίου και την έκπληξη που επιφύλαξε στην κα Φραγκάκη, η συντονίστρια κα Τζιμογιάννη προλόγισε του ηθοποιούς Όλγα Νικολαΐδου και Κωνσταντίνο Γεωργακόπουλο, πριν αυτοί διαβάσουν αποσπάσματα από το βιβλίο, όπως επανέλαβαν και αργότερα ενδιάμεσα των ομιλιών.

Σοφία Χατζηδημητρίου, Ειρήνη Φραγκάκη, Λευκά όνειρα, εκδόσεις Πνοή

Το λόγο πήρε η ψυχολόγος κα Σοφία Χατζηδημητρίου για να φωτίσει «θέματα της ψυχοπαθολογίας της κακοποίησης» στα ζευγάρια και από τις δύο θέσεις, και του θύματος και του θύτη.

«Η συγγραφέας μας  Ειρήνη Φραγκάκη, στο μυθιστόρημά της "Λευκά όνειρα", καταπιάνεται με τη θεματική, λεκτική, συναισθηματική αλλά και σωματική κακοποίηση στα ζευγάρια», είπε μπαίνοντας αμέσως στο θέμα, «Μέσα από το πολυτάραχο και ερωτικό ταξίδι της ηρωίδας της, Δέσποινας, μας εισαγάγει στη παθολογία των κακοποιητικών σχέσεων κάνοντας αναφορά σε πτυχές της ψυχοπαθολογίας θύτη και θύματος».

Στη συνέχεια η κα Χατζηδημητρίου ανέπτυξε το θέμα αναλύοντας το ψυχογράφημα της ηρωίδας του βιβλίου και των αντρών με τους οποίους είχε σχέση, αναφέρθηκε στο είδος της σχέσης της ηρωίδας με τον κάθε άντρα και επισήμανε τη σημασία της αυτοπεποίθησης και της αξιοπρέπειας. «Να μην ανέχονται καμία σωματική, λεκτική ή ψυχολογική κακοποίηση από κανένα», είπε και επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο του προσωπικού περίγυρου αυτών των γυναικών και της θέλησής τους να βρουν μία διέξοδο.

Να μην ανέχονται καμία σωματική, λεκτική ή ψυχολογική κακοποίηση από κανένα.

Απευθυνόμενη στην κα Φραγκάκη τόνισε ότι «Ίσως η συγγραφέας να μην έχει την ίδια άποψη, για τη σχέση της Δέσποινας με την Ελισάβετ, αλλά καμιά φορά το ασυνείδητό μας μιλά ακόμη κι όταν εμείς δεν το αντιλαμβανόμαστε. Ελπίζω να μου επιτρέψει αυτή τη διαφορετική ενδεχομένως ανάγνωση της ιστορίας. Εξάλλου όταν γράφουμε ένα βιβλίο, αυτό εκλαμβάνεται διαφορετικά από τον κάθε αναγνώστη. Σαν να δημιουργεί τη δική του μοναδική σχέση με το βιβλίο, χρωματισμένη από το βίωμα και τον ψυχισμό του που αλληλεπιδρούν με το συνειδητό αλλά και το ασυνείδητο. Όταν γράφουμε μία ιστορία είναι πια ένα καράβι ανοιχτό στο πέλαγος της ερμηνείας».

Ειρήνη Φραγκάκη, Λευκά όνειρα, εκδόσεις Πνοή

Μετά το εξαιρετικό ψυχογράφημα της ηρωίδας κυρίως αλλά και των άλλων χαρακτήρων, η ψυχολόγος κατέληξε, «Για να μπορέσει κάποιος να απεμπλακεί από μία κακοποιητική σχέση θα πρέπει αρχικά να απομακρυνθεί από αυτήν... Θα πρέπει και τα δύο μέλη χωριστά να μπορέσουν, σ' ένα αυστηρά ασφαλές περιβάλλον, ν' αναγνωρίσουν πλευρές του εαυτού τους που τους οδήγησαν σε μία τέτοια σχέση. Πρέπει να προστατεύεται κάποιος, όχι μόνο από τους άλλους, αλλά από τον ίδιο του τον εαυτό... Αποφασίζοντας λοιπόν κάποιος να γνωρίσει τον εαυτό του σε βάθος και να μην διστάζει να κοιτάζει βαθιά μέσα του μαθαίνει ν' απέχει από σχέσεις που μπορεί να πυροδοτήσουν κακοποιητικές συμπεριφορές... Η σωματική κακοποίηση διώκεται νομικά και αποτελεί κόκκινη απαράβατη γραμμή... Το να περνά κάποιος αυτή τη κόκκινη γραμμή είναι καταστροφικό σε κάθε περίπτωση. Επέλεξα να μιλήσω για τον ψυχισμό του θύματος διότι πιστεύω πως εύκολα μπορεί κάποιος, συγκινημένος από τα δεινά ενός κακοποιημένου ατόμου, να αγνοήσει τον ενισχυτικό ρόλο του ίδιου του θύματος στην κακοποιητική σχέση και να χάσει την ευκαιρία να το βοηθήσει ν' αναλάβει τις ευθύνες του και να ζήσει μία υγιή ζωή». 

Για να μπορέσει κάποιος να απεμπλακεί από μία κακοποιητική σχέση θα πρέπει αρχικά να απομακρυνθεί από αυτήν.

«Αν ανοίξετε το λεξικό στη λέξη "καλοσύνη", θα βρείτε τη φωτογραφία της», είπε τρυφερά η κα Τζιμογιάννη προλογίζοντας τη συγγραφέα και αγαπημένη φίλη της κα Ειρήνη Φραγκάκη, κάνοντας μία περιεκτική αναφορά στο συγγραφικό της έργο, «Όπως καταλαβαίνετε, με την Ειρήνη δεν μας ενώνει μόνο ο δεσμός συγγραφέα-αναγνώστη, αλλά και ισχυρή προσωπική φιλία και αγάπη», είπε και της ευχήθηκε για την πορεία του βιβλίου υποσχόμενη ότι θα είναι πάντα δίπλα της.

Ειρήνη Φραγκάκη, Λευκά όνειρα, εκδόσεις Πνοή

Η κα Ειρήνη Φραγκάκη, εμφανώς συγκινημένη απ' όλα όσα άκουσε αλλά και από τη χειρονομία του Συλλόγου Αμπερνάλλι, σημείωσε την τύχη της να περιβάλλεται από ανθρώπους που την αγαπάνε, «Αρχικά να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που πίστεψαν σ' αυτό το βιβλίο το οποίο αγαπώ πολύ. Αυτό που με συγκινεί περισσότερο είναι ότι συνεργάστηκα με ανθρώπους που το αγάπησαν όπως εγώ... Έχω δίπλα μου ανθρώπους που με στηρίζουν, με αγαπούν και με πιστεύουν... Το βιβλίο αυτό το έγραψα όχι γιατί αγαπάω τον άνθρωπο γυναίκα, αλλά την έννοια γυναίκα».

Στη συνέχεια ευχαρίστησε καθένα ξεχωριστά τους ομιλητές της που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της και δέχτηκαν να μοιραστούν τη χαρά της παρουσίασης του νέου της πονήματος. Τους ομότεχνους που της έκαναν τη τιμή να παρευρεθούν όπως και όλους όσοι ήταν κοντά της. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον σύζυγό της, κο Γιώργο Σαμπαρτζή, που είναι δίπλα της, τη στηρίζει και να την αγαπά, και τα παιδιά της που είναι η πηγή έμπνευσής της.

Κλείνοντας, η συγγραφέας κα Ειρήνη Φραγκάκη απάντησε σε ερωτήσεις των ομιλητών, ομότεχνών της και αναγνωστών, «Ένας από τους λόγους που έγραψα αυτό το βιβλίο είναι επειδή αγαπώ πολύ την κόρη μου και δεν θέλω να βρεθεί στο δρόμο της κανένας Άγγελος, Αριστείδης, Ορφέας. Θέλω να τη μεγαλώσω σωστά για να μη δεχτεί ποτέ στη ζωή της κάποιον από αυτούς τους χαρακτήρες», σχολίασε με την ευκαιρία μίας ερώτησης.

«Η γυναίκα είναι ζωή κι εγώ την αγαπάω τη ζωή και δεν θέλω να την πονάει κανένας», είπε κλείνοντας!

 
 

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα