Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
«Ο Ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία», του Ρόμπερτ Φίσερ, στο Θέατρο Μαριονέτας «Γκότση»
Διαφ.

Γράφει: Αγγελική-Ειρήνη Μήτση

Ο ΙΠΠΟΤΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΚΟΥΡΙΑΣΜΕΝΗ ΠΑΝΟΠΛΙΑ

Οι εκδόσεις opera ανέλαβαν να φέρουν στην Ελλάδα τον “Ιππότη με τη σκουριασμένη πανοπλία” του Ρόμπερτ Φίσερ. Ένα βιβλίο σε ροζ χρώμα, που αμέσως σου κάνει εντύπωση, με εικονογράφηση που επιμελήθηκε ο Κωνσταντίνος Γερονίκος και η οποία προσδίδει ακριβώς το περιεχόμενο του βιβλίου. Ένα παραμύθι αυτογνωσίας, ένα ...  παραθυμοδιήγημα! Για μεγάλους, Νέους, και βέβαια για μικρούς!

Η μετάφραση που υπογράφει ο Αχιλλέας Κυριακίδης, καθιστά την ανάγνωση ανάλαφρη, ευχάριστη με επακόλουθο να καταφέρει ο αναγνώστης να εντρυφήσει στα βαθύτερα νοήματά του.

Ρόμπερτ Φίσερ, Ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία, εκδόσεις opera

Ιστορία μπροστά από το κείμενο: Ένας ιππότης γενναίος που πηγαίνει σε σταυροφορίες και σώσει πριγκίπισσες είτε το θέλουν είτε όχι και σκοτώνει δράκους. Όμως φορώντας συνέχεια την πανοπλία που τον “προστάτευε”, σιγά-σιγά κατάλαβε ότι δε μπορούσε να τη βγάλει. Η Τζούλιετ η γυναίκα του και ο Κρίστοφερ ο γιος του που ήθελαν να τον ξαναδούν όπως ήταν χωρίς πανοπλία, τον βάζουν σε σκέψη! Όμως ούτε ο πιο γερός άνδρας της πόλης, ο Σιδεράς, δεν καταφέρνει να του την αφαιρέσει! Έτσι πάει να βρει τον Βασιλία, τον οποίο είχε σε μεγάλη εκτίμηση, αλλά εκείνος έλειπε σε “Σταυροφορία”... όμως στο Κάστρο ήταν ο γελωτοποιός του, που του είπε:

Τον Μάγο Μέρλιν άμα συναντήσεις,
το πρόβλημά σου αμέσως θα το λύσεις.

Άμα σου φύγει πανοπλία μόνο,
θα νιώσεις και των αλλωνών τον πόνο.

Μετά από μια μακροχρόνια περιπλάνηση στο τεράστιο Δάσος, εξαντλημένος ο ιππότης βρίσκει τον μάγο! Εκείνος του λέει ότι πρέπει να διασχίσει 3 κάστρα. Το κάστρο της Σιωπής, το κάστρο της Γνώσης κι ύστερα το κάστρο της Θέλησης και της Τόλμης. Ξεκινάει λοιπόν το ταξίδι του για να καταφέρει να απαλλαγεί από το βάρος της πανοπλίας, με τη βοήθεια της Σκιουρίνας και της Ρεβέκκας, του έξυπνου περιστεριού:

Όταν μάθεις ν' αποδέχεσαι αντί να περιμένεις, θα 'χεις λιγότερες απογοητεύσεις!

Ρόμπερτ Φίσερ, Ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία, εκδόσεις opera

Τα λυτρωτικά κλάματα του Ιππότη μέρα με την μέρα σκουριάζουν την πανοπλία του και αυτή πέφτει, αποκαλύπτοντάς του ΠΟΙΟΣ είναι!

Ιστορία πίσω από το κείμενο: Ένας άνθρωπος καταξιωμένος, χτίζοντας “πανοπλίες” για προστασία, χάνει την επαφή του με τους αγαπημένους του! Όταν πηγαίνει στον ειδικό που θα τον βοηθήσει να ξαναβρεί τον εαυτό του, αντιλαμβάνεται την αξία της Σιωπής, τη σημασία της Γνώσης, την ομορφιά της Θέλησης και της Τόλμης! Περπατώντας το μονοπάτι της Αλήθειας, ο καθένας μας μπορεί να ανακαλύψει τον εαυτό του από την αρχή, χωρίς να μπλέκει σε ανούσιες διαδρομές για να αποδείξει στους άλλους ΠΟΙΟΣ είναι, αλλά απλά ... να είναι!

Με χιούμορ και ροή λόγου μια καλογραμμένη ιστορία αυτογνωσίας! Διαβάστε το παραθυμοδιήγημα μια όμορφη βραδιά με όλα τα μέλη της οικογένειά σας! Θα μάθετε πολλά που δεν γνωρίζετε και θα θυμηθείτε πολλά που γνωρίζετε!

Εξάλλου έχουμε δρόμο να διανύσουμε για να γίνουμε “... αρκετά ευαίσθητοι, ώστε να συλλαμβάνουμε τους παλμούς των άλλων”!

Ρόμπερτ Φίσερ, Ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία, εκδόσεις opera

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Ρόμπερτ Φίσερ από τα 19 του χρόνια ξεκίνησε την καριέρα του ως συγγραφέας κωμωδιών. Έγραψε κείμενα για πολλούς ηθοποιούς του Χόλιγουντ, όπως ο Γκράουτσο Μαρξ, ο Μπομπ Χόουπ, η Λουσίλ Μπολ κ.ά. Έχει υπογράψει περισσότερα από τετρακόσια ραδιοφωνικά και χίλια τηλεοπτικά προγράμματα, καθώς και πολυάριθμα θεατρικά σόου για το Μπρόντγουεϊ.

Επίσης υπογράφει με τον Άρθουρ Μαρξ εννέα ταινίες, καθώς έχει γράψει και τρία θεατρικά έργα.

Στα ελληνικά κυκλοφορεί, από τις εκδόσεις opera, το παγκόσμιο μπεστ-σέλερ του: “Ο ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία”, “Ο μπούφος που δεν μπορούσε να κάνει μπου”, “Ο γάτος που βρήκε το Θεό”.  Και τώρα “Η επιστροφή του ιππότη με τη σκουριασμένη πανοπλία”!

Ρόμπερτ Φίσερ, Ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία, εκδόσεις opera

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Παράσταση με μαριονέτες!  Ξύλινες κούκλες με μέλη που κινούνται στον ρυθμό του λόγου, που ανέλαβαν οι: Πάνος Μουζουράκης, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Φανή Γεωργακοπούλου, Παναγιώτα Μωυσιάδου, Μαρίλια Νομικού, Σόλων Τσούνη. Ο Θανάσης Γκότσης με μεγάλη αγάπη για το βιβλίο “Ο Ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία” έκανε μια απόδοση με χιούμορ και βάθος. Όμορφες χειροποίητες μαριονέτες (η πιο όμορφη ήταν η Τζούλιετ, όπως είπε η κόρη μου) ζωντανεύουν και μας αφηγούνται την ιστορία του Ιππότη με τη σκουριασμένη πανοπλία!

Εξαιρετική η επιλογή να δούμε επί σκηνής αυτό το ξεχωριστό βιβλίο! Ένα παραμύθι με τόσα πολλά νοήματα, αλλά τόσο απλά δοσμένα ώστε ο θεατής να φεύγει γεμάτος από συναισθήματα!

Με χαρά μας ανακοίνωσε ο Θανάσης Γκότσης ότι θα γίνει μεταφορά του βιβλίου “Η επιστροφή του ιππότη με τη σκουριασμένη πανοπλία”, και θα γίνει απόδοση και για ενήλικες!

Παρακολουθήσαμε την παράσταση στο κατάμεστο Δημοτικό Κινηματοθέατρο της Νέας Ελβετίας στο Βύρωνα! Η Αγάπη του Θανάση Γκότση για την Τέχνη του, έλαμπε στο πρόσωπό του και τη μετέδιδε με στοργή στα παιδιά. Μια παράσταση-ταξίδι αυτογνωσίας που δε πρέπει να χάσουν γονείς, εκπαιδευτικοί και παιδιά (κάθε ηλικίας)!

Δε βλέπω συχνά παραστάσεις με μαριονέτες, αλλά είναι ένα είδος θεάτρου που αναπτύσσεται την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα, με σεμινάρια και συναντήσεις για κατασκευή μαριονέτας και δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα θεατρικές παραστάσεις με ηθοποιούς. Μια παράσταση στην οποία  μικροί και μεγάλοι διασκεδάζουν και μαθαίνουν!

Ρόμπερτ Φίσερ, Ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία, εκδόσεις opera

Το Θέατρο Μαριονέτας ΓΚΟΤΣΗ ιδρύθηκε το 1978 από τον Νίκο Γκότση. Ο Νίκος Γκότσης το 1960, σε ηλικία μόλις 16 ετών, εργάστηκε ως χειριστής μαριονέτας στο Θέατρο Καλαϊτζάκη. Από το 1960 έως και το 1970 ανέλαβε τη διεύθυνση του Θεάτρου. Ανέβασε τα έργα «Ο παπουτσωμένος Γάτος» και «Το Νησί των Θησαυρών» παρουσιάζοντας τα σε όλη την Ελλάδα με εξαιρετική επιτυχία. Από το 1970 έως και το 1977 (λόγω της Χούντας) ασχολήθηκε ως επιχειρηματίας στον τομέα των φρένων αυτοκινήτων. Η αγάπη του όμως για τη μαριονέτα τον οδήγησε τo 1978 στην ίδρυση του θεάτρου Μαριονέτας "ΓΚΟΤΣΗ" και στην έως σήμερα ενασχόλησή του με την τέχνη της μαριονέτας.

Ο Θανάσης Ν. Γκότσης από μικρός ακολουθούσε τις παραστάσεις και τις περιοδείες του θιάσου και ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την τέχνη της μαριονέτας από την ηλικία των 8 χρόνων. Από τότε μέχρι και σήμερα έχει συμμετάσχει στην παραγωγή όλων των έργων του θιάσου και της κατασκευής των μαριονετών συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση.

Από την ημέρα της ίδρυσης του Θεάτρου, μέσα στα πλαίσια της ανάπτυξης της τέχνης της μαριονέτας στην Ελλάδα, καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες πραγματοποιώντας έρευνες για την πιο άρτια κατασκευή της μαριονέτας και τη διάδοσή της ως Ελληνικό γέννημα θρέμμα από το 500 π.Χ. (Αγάλματα Νευρόσπαστα).

Πολύ σημαντικά και τα ιστορικά στοιχεία που βρίσκουμε στο site του Θεάτρου Μαριονέτας ΓΚΟΤΣΗ:

Η τέχνη της Μαριονέτας γεννήθηκε στην Ελλάδα, περίπου τον 5ο αι. π.Χ. με την ονομασία «Αγάλματα – Νευρόσπαστα» (σπαστά νεύρα).

Επιφανείς κλασικοί συγγραφείς, φιλόσοφοι, θεολόγοι και επιστήμονες, όπως ο Πλάτων, ο Μάρκος Αυρήλιος, ο Κλεμέντιος ο Αλεξανδρινός, ο Ευσέβιος, ο Επίκτητος, ο Φίλωνας και άλλοι κάνουν συχνές περιγραφές για τις μαριονέτες και τον τρόπο που κινούνταν χρησιμοποιώντας τη λέξη ΄΄νευρόσπαστον΄΄ συνώνυμη της λατινικής λέξης marionette. Οι Ελληνικές μαριονέτες κατασκευάζονταν από τερακότα (ψημένο χώμα - πηλός), κερί, ελεφαντόδοντο ή ξύλο. Οι εξαιρετικές κατασκευές ήταν από ασήμι.

Με τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία η τέχνη των νευροσπάστων μεταφέρεται στη Ρώμη και σ΄ όλη την Ευρώπη. Οι Ρωμαίοι είχανε πολλά ονόματα για τις μαριονέτες : pupae, sigillae, imagunculae, homunculi.

Το 12ο αι. μ.Χ. συναντούμε τον πρώτο γνωστό μαριονετίστα στην ιστορία της τέχνης τον Πορθείνο, με αναφορά του γιατρού του Αθηναίου στο βιβλίο του Δεινοσοφιστής ο οποίος επιπλήττει τους Αθηναίους που επέτρεψαν σε ένα μαριονετίστα να χρησιμοποιήσει τη σκηνή του θεάτρου του Διονύσου εκεί που έπαιξαν ο Ευριπίδης και οι άλλοι δραματικοί. Ο Αρχιεπίσκοπος Ευστάθιος της Θεσσαλονίκης στο βιβλίο του Σχολιασμός της Ιλιάδος περιγράφει τον Πορθείνο «διάσημο σε όλη τη χώρα».

Λίγο νωρίτερα από το 1600 τουλάχιστον δώδεκα θέατρα μαριονετών υπήρχαν στο Λονδίνο. Οι καλλιτέχνες περιόδευαν σε όλη την Αγγλία και έδιναν παραστάσεις σε πανηγύρια και σε πύργους ευγενών. Το θέατρο Des Bamboches που ιδρύθηκε το 1777 στο Παρίσι αλλά η πρόοδος του προξένησε φθόνο μεταξύ των ηθοποιών του ζωντανού θεάτρου που εβλάβησαν από το νέο ανταγωνισμό και κατά τα τέλη του 17ου αι. το θέατρο υποχρεώθηκε να μετακινηθεί στα πανηγύρια των Παρισινών προαστίων. Οι καλλιτέχνες είχαν να αντιπαλέψουν και την Εκκλησία, η οποία θεωρούσε ότι η ηθικότης του Παρισινού λαού ετίθετο σε κίνδυνο από τις παραστάσεις. Έτσι στα μέσα του 18ου αι. χάνονται σιγά-σιγά τα θέατρα μαριονέτας από τη Γαλλία και μεταφέρονται στην Αυστρία, Ιταλία, Γερμανία και αργότερα σε όλη την Ευρώπη…

Ρόμπερτ Φίσερ, Ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία, εκδόσεις opera

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

«Μια φορά κι έναν παλιό καιρό, σε μια πολύ μακρινή χώρα, ζούσε ένας ιππότης που περνιόταν για καλός, ευγενικός και στοργικός. Έκανε όλα αυτά που κάνουν οι καλοί, ευγενικοί και στοργικοί ιππότες. Πολεμούσε, εχθρούς που ήταν κακοί, τρισάθλιοι, μοχθηροί...»
Ένα μυθιστόρημα γραμμένο σαν παραμύθι και ειδικά διασκευασμένο για παιδιά από τη Λίλιαν Τσέρτου, που μιλά κατευθείαν στην καρδιά όσων αποζητούν ένα βαθύτερο νόημα στη ζωή τους· μια απάντηση και μια διέξοδο στους φόβους, τις αγωνίες και τη μοναξιά μας. Μιλώντας για τις «σκουριασμένες πανοπλίες» μας που (νομίζουμε) πως μας προφυλάσσουν από τον πόνο τον οποίο μας προξενούν οι άλλοι, ο Ρόμπερτ Φίσερ δημιουργεί μια ταξιδιωτική περιπέτεια που οδηγεί τον θεατή στο «γνώθι σε αυτόν». Γεμάτος χιούμορ, ο ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία μας καλεί να ανακαλύψουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, να ανασάνουμε βαθιά και να γελάσουμε

ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΤΩΝ: Πάνο Μουζουράκη, Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Πυγμαλίων Δαδακαρίδη, Φανή Γεωργακοπούλου, Παναγιώτα Μωυσιάδου, Μαρίλια Νομικού, Σόλων Τσούνη

Η ηχογράφηση έγινε στο IN VITRO STUDIO

  • ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ: Λίλιαν Τσέρτου
  • ΜΟΥΣΙΚΗ: Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Λευτέρης Αλεξανδρίδης
  • ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ: Μαρίλια Νομικού
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Θανάσης Γκότσης
  • ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Αχιλλέας Κυριακίδης
  • ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παναγιώτα Μωυσιάδου
  • ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΑ: Ειρήνη Γκότση
  • Σ ΚΗΝΙΚΑ: Τάκης Αγραπιδάκης
  • ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΙΟΝΕΤΩΝ: Θανάσης Γκότσης

Ρόμπερτ Φίσερ, Ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία, εκδόσεις opera

Το βιβλίο είναι από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ OPERA

Θέατρο Μαριονέτας "Γκότση"
Διεύθυνση: Ταμπά 43, 163 42, Ηλιούπολη
Email: info@marionette.gr, marionettetheater@gmail.com
Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις στα τηλέφωνα:
210 9917470 - 6937 014316
 
 
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα