Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
Γιάννης Καλπούζος, τιμητική εκδήλωση στο Αίγιο
Διαφ.

Το φωτορεπορτάζ.
Τα βιβλία «Σέρρα, η ψυχή του Πόντου»«Γινάτι, ο σοφός της λίμνης».
Ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος.
Οι εκδόσεις Ψυχογιός.

Με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την γενοκτονία των Ποντίων, το Σάββατο 18 Μαϊού στο θέατρο-Πολύκεντρο στην παραλία Αιγίου, το Χορευτικό εργαστήρι Αιγίου σε συνεργασία με την ΔΗΚΕΠΑ δήμου Αιγιαλείας και τις εκδόσεις Ψυχογιός, έγιναν αφορμή να ζήσουμε συγκινητικές στιγμές λόγου και μουσικής, περπατώντας στις σελίδες των  βιβλίων του αγαπημένου συγγραφέα Γιάννη Καλπούζου, με έμφαση στα δύο τελευταία του, «Σέρρα, η ψυχή του Πόντου» και «Γινάτι, ο σοφός της λίμνης».

Γιάννης Καλπούζος, εκδόσεις Ψυχογιός

Μια άρτια οργανωμένη εκδήλωση,που συνεπήρε και ταξίδεψε στο χρόνο και το χώρο,τους παριστάμενους στην κατάμεστη αίθουσα. Ένα οδοιπορικό στην ιστορία της διαμελισμένης μικρής μας χώρας, που ξεκίνησε από το Πόντο, με ευθύβολες εισηγήσεις, υπέροχες αναγνώσεις, τραγούδια και χορούς για να καταλήξει στα πολύπαθα Γιάννενα.

Γιάννης Καλπούζος, εκδόσεις Ψυχογιός

Την βραδιά άνοιξε με χαιρετισμό ο πρόεδρος του χορευτικού εργαστηρίου κύριος Κωνσταντίνος Σιώμος. Συντονιστής της βραδιάς ήταν ο κύριος Γιώργος Σιακκής, εκπαιδευτικός Φ.Α. Μsc Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων, που εκτός από την παρουσίαση των συμμετεχόντων, μίλησε για την σκέψη και υλοποίηση της εν λόγω τιμητικής εκδήλωσης, προς το πρόσωπο του συγγραφέα. Ήταν ο Κωνσταντίνος Κλάγκος, φιλόλογος και σκηνοθέτης αυτός που μας εισήγαγε στον μαγευτικό όσο και στιγμές οδυνηρό κόσμο του μυθιστορήματος «Σέρρα, η ψυχή του Πόντου», με λυρικές αναφορές στον ήρωα του βιβλίου και τις περιπέτειες που βίωσε, αντικατοπτρίζοντας το βαρύ "ριζικό" του περήφανου πληθυσμού των Ποντίων, που μοιάζουν ν' ακολουθούν αέναα τα βήματα του αρχαίου πολεμικού πυρρίχιου χορού, σέρρα.

Γιάννης Καλπούζος, εκδόσεις Ψυχογιός

Μέλη του αντρικού τμήματος του χορευτικού εργαστηρίου με πρώτο χορευτή τον Δημήτρη Τσιάκλα, χόρεψαν υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας της Κατερίνας Μιχαηλίδη και του νταουλιού από τον Σταύρο Νταή, ένα ατσαπάτ.

Έπειτα, ο Γιάννης Καλπούζος διάβασε ένα μικρό απόσπασμα και οι χορευτές ζωντάνεψαν τον τίτλο του βιβλίου χορεύοντας αγέρωχα ένα σέρρα. Η φιλόλογος και πρόεδρος της Θεατρικής Έκφρασης Αιγίου, Βαρβάρα Σεφέρη, με την χαρακτηριστική της εκφραστικότητα μας ταξίδεψε στα πιο βαθιά νερά του βιβλίου, για να τη διαδεχτούν τα κορίτσια της χορωδίας του Χ.Ε.Α. που τραγούδησαν με τις μελωδικές φωνές τους το "Τσιάμπασιν".

Ο πρόεδρος συνδέσμου φιλολόγων Αιγίου, Γιώργος Γεωργόπουλος, διάβασε το επόμενο απόσπασμα κι η Κατερίνα Μιχαηλίδη με την χορωδία ερμήνευσαν το ”Αϊτενς επαραπέτανεν". Ο τελευταίος ποντιακός χορός ήταν το δυναμικό "Κότσαρι" κι ήταν η τελευταία φορά που είδαμε στην σκηνή τους ντυμένους με ποντιακή φορεσιά ζίπκα άντρες. Την ενότητα έκλεισε η κα Μιχαηλίδη με το σπαρακτικό τραγούδι "Την πατρίδα'μ έχασα" που σκόρπισε ρίγη συγκίνησης και περίσκεψης στο κοινό για τις λησμονημένες πατρίδες.

Γιάννης Καλπούζος, εκδόσεις Ψυχογιός

Ενώ οι μουσικοί εναλάσσονταν με την ηπειρώτικη ορχήστρα να διαδέχεται την ποντιακή, ο Κ. Κλάγκος, μίλησε με θερμά λόγια -Γιαννιώτης κι ο ίδιος- για το «Γινάτι, ο σοφός της λίμνης».Μας ξενάγησε λεκτικά στο κλίμα της εποχής και τις διαδρομές που έκαναν οι ήρωες του βιβλίου μέχρι να βρουν την λύτρωση. Η τριμελής ορχήστρα αποτελούμενη από τους Γιώργο Μπέλλο στο κλαρίνο και το τραγούδι, Βασίλη Χαλιάσο στο λαούτο και Χρήστο Τασούλα στο ντέφι, έπαιξε το "Αρχοντόπουλο". Ο Γιώργος Γεωργόπουλος διάβασε το πρώτο απόσπασμα από το "Γινάτι" κι έπειτα ακούστηκε το τραγούδι "Αλησμονώ και χαίρομαι" από την λεβέντικη φωνή του Γ. Μπέλλου. Η σειρά της Βαρβάρας Σεφέρη να μας μεταγγίσει μέσα από ένα ακόμη απόσπασμα τον παλμό του βιβλίου που ολοκληρώθηκε από την σκηνική παρουσία των χορευτριών με τις γυναικείες αστικές γιαννιώτικες φορεσιές, που έσυραν τα βήματά τους "Στης πικροδάφνης τον ανθό".

Ακόμη ένα σταχυολόγημα από το βιβλίο και οι κοπέλες χόρεψαν μια 'Βιργινάδα". Ανάμεσα στις  δύο τελευταίες αναγνώσεις ακούστηκε το τραγούδι Μαριόλα κι η αναφορά στο "Γινάτι" έκλεισε με την "Γενοβέφα".

Γιάννης Καλπούζος, εκδόσεις Ψυχογιός

Ήταν η σειρά του Γιάννη Καλπούζου τώρα να μας συνεπάρει μιλώντας με ποιητκή διάθεση για την μαγεία του κόσμου της συγγραφής  εισπράττοντας ένα ηχηρό θερμό χειροκρότημα. Έπειτα ήταν η σειρά του τραγουδιού Δόντια πυκνά και της Ζουμπουλιάς Σπυροπούλου, μουσικού και μέλους του Δ.Σ. Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αιγιαλείας, να ανέβει στο βήμα, για μία σύντομη αναφορά της προηγούμενης συγγραφικής πορείας του Γ. Καλπούζου, εστιάζοντας στο "Ιμαρέτ", απόσπασμα από το οποίο απέδωσε εκπληκτικά ένα απόσπασμα η νεαρή Δήμητρα Μεντζελοπούλου, προτελευταίο τραγούδι το "Χαλασιά μου" κι η εκδήλωση έκλεισε με όλους τους συντελεστές επί σκηνής για το τραγούδι "Γιάννη μου το μαντήλι σου", που χόρεψε πρώτος το τιμώμενο πρόσωπο, για να αποσπάσουν τις ενθουσιώδεις επεφημίες και χειροκροτήματα από το ευχαριστημένο κοινό για την όμορφη βραδιά...

Φωτογραφίες Βασίλης Μανουηλίδης

 
 

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα