Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
Ελευθερία Κρικέλη, απαντάει στις 11+1 ερωτήσεις του Διονύση Λεϊμονή
Διαφ.

Γράφει: Διονύσης Λεϊμονής

Η Ελευθερία Κρικέλη, το γένος Καλογεράτου, γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, όπου και έζησε τα πρώτα παιδικά της χρόνια. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βοστώνης (Boston City Hospital), αποκτώντας την ειδικότητα της Παθολόγου.

Έπιστρέφοντας στην Ελλάδα εντάχθηκε δυναμικά στον χώρο της ιδιωτικής υγείας. Εργάστηκε στο Νοσοκομείο Υγεία ως μάχιμος γιατρός, ενώ διακρίθηκε για την ενεργή συμμετοχή της ως μέλος του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού. Το 1989 εκλέχτηκε μέλος του διοικητικού Συμβουλίου του ΥΓΕΙΑ και το 1994 έγινε αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου. Το 1995 ορίστηκε μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου ΥΓΕΙΑ/Mayo Clinic και έναν χρόνο αργότερα, το 1996, εκλέχτηκε Πρόεδρος της Επιστημονικής Ένωσης Ιατρών του ΥΓΕΙΑ με πλούσια δραστηριότητα, τόσο επιστημονική όσο και κοινωνική, οργανώνοντας συνέδρια και σεμινάρια με επίκαιρα ιατρικά θέματα και διενεργώντας πληθυσμιακό έλεγχο σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας, σε στενή συνεργασία με τη διοίκηση του νοσοκομείου.

Τη δεκαετία 2001-2011 διετέλεσε διευθύντρια της Δ’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν. Από τον Ιανουάριο του 2011 έως και σήμερα είναι διευθύντρια της Α’ Παθολογικής Κλινικής και συντονιστής του Παθολογικού Τομέα του Γενικού Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ του Ομίλου ΥΓΕΙΑ. Έχει αφιερώσει τη ζωή της στη διάδοση της ιδέας της Δωρεάς Οργάνων. Το 2010 κυκλοφόρησε το βιβλίο της με τίτλο "Από Αύγουστο... σε Αύγουστο", που έχει προλογίσει ο αείμνηστος ακαδημαϊκός Ιάκωβος Καμπανέλλης. Το 2018 το βιβλίο τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

Μάχιμη γιατρός, διευθύντρια Παθολογικής Κλινικής, συντονιστής του Παθολογικού Τομέα του Γενικού Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ του Ομίλου ΥΓΕΙΑ., συγγραφέας… Ποιος από αυτούς τους «ρόλους» μπορεί να επισκιάζει τους άλλους ή συνυπάρχουν αρμονικά;

Η Ιατρική αποτελεί για μένα σκοπό ζωής. Τα υπόλοιπα αποτελούν μόνον παράπλευρες δραστηριότητες.

Κουβαλάμε τις αφηγήσεις και τις αναγνώσεις μας... Ποιο είναι το δικό σας φορτίο;

Μεταφορικά αλλά και ουσιαστικά και έχοντας πάντοτε γνώμονα τον ιερό Όρκο του Ιπποκράτη, οι ασθενείς μου κατέχουν πρωτεύοντα και καθοριστικό ρόλο στη ζωή μου, όπως και στη ζωή του κάθε γιατρού, άλλωστε. Οποιαδήποτε άλλα φορτία δε με επηρεάζουν και δεν πρέπει να επηρεάζουν την αποστολή του γιατρού στην άσκηση του λειτουργήματός του. 

Πώς αυτό μεταπλάθεται, αξιοποιείται, εντοπίζεται στην τέχνη σας;

Με υπευθυνότητα, αυταπάρνηση και σεβασμό.

Και το γύρω περιβάλλον σας στενότερο ή ευρύτερο, ποιο ρόλο έπαιξε ή διαδραματίζει;

Υποστηρικτικό, ενθαρρυντικό.

Αγαπημένο άκουσμα (ιστορία-τραγούδι-φράση);

Ελευθερία ή Θάνατος.

Αγαπημένη εικόνα;

Του Εσταυρωμένου

Αν δεν αναπνέατε με οξυγόνο, τι θα σας έδινε ζωή;

Το πραγματικό οξυγόνο της ζωής είναι η αγάπη.

Αν έπρεπε να στερηθείτε κάτι που αγαπάτε πολύ τι θα ήταν αυτό;

Θα το άλλαζα με τη ζωή μου.

Αγαπημένο λουλούδι, γεύση, μυρωδιά;

λουλούδι: το χρυσαφί αγριολούλουδο των βουνοπλαγιών μας
γεύση: της αλληλεγγύης
μυρωδιά: της ελπίδας

Ένας κακός εφιάλτης;

Ο χρόνος.

Ένας επόμενος στόχος στη ζωή σας, στην πορεία σας;

Πάντα μπροστά, πάντα ψηλά.

Σας δίνω πέντε λέξεις, σας παρακαλώ κάντε μου ένα μικροδιήγημα σε 43 ακριβώς λέξεις, αυτοβιογραφικό ή μη: βακτηρία, Αύγουστος, δώρο, κύκλος, ζωή;

«Βακτηρία εστί παιδεία βίου», Μένανδρος.23, Αιώνες αργότερα ο Καζαντζάκης ορίζει τη Ζωή «το φωτεινό διάστημα μεταξύ δύο αβύσσων, της αφετηρίας και του τερματισμού μας». Στον κύκλο αυτόν της Ζωής ανθεί η δημιουργία και η σύγκρουση με το άγνωστο, τυχαίο, ανέλπιστο, ορίζοντας ως άνθρωπο, όχι εκείνον που μέτρησε περισσότερους Αύγουστους, αλλά αυτόν που γεύτηκε το δώρο της Ζωής.

Σας ευχαριστώ.

 
 
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα