Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
Ο π. Λίβυος απαντάει στις 11+1 ερωτήσεις του Διονύση Λεϊμονή
Διαφ.

Παπάς, ποιητής, συγγραφέας, δεινός αγορητής, ταξιδευτής… Ποιος από όλους αυτούς τους «ρόλους» μπορεί να επισκιάζει τους άλλους ή συνυπάρχουν αρμονικά;

Νομίζω ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι μονάχα ένα πράγμα. Είναι πολλά μαζί και συχνά διαφορετικά. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος είναι ένα αντιφατικό πλάσμα. Αυτή όμως η αντιφατικότητα του είναι και η ομορφιά του. Ένα ζώο δεν μπορεί να είναι αντιφατικό γιατί δεν έχει πεδίο ελευθερίας.

Κουβαλάμε τις αφηγήσεις και τις αναγνώσεις μας… Ποιος είναι το δικό σας «φορτίο»;

Σωστά το λέτε, όλοι οι άνθρωποι κουβαλάμε τις πληγές μας, τα τραύματα, τα βιώματα και εμπειρίες μας. Όλα αυτά λέει ο Κάφκα είναι η προίκα μας. Ωστόσο, δεν είμαστε μόνο αυτό. Είμαστε και φως, και χάρη και χαρίσματα Θεού. Είμαστε ένα συναμφότερο. Το δικό μου φορτίο είναι βαθιά χαραγμένο μέσα μου. Το κουβαλώ ως σταυρό αλλά και ευλογία ζωής.

Πώς αυτό μεταπλάθεται, αξιοποιείται, εντοπίζεται στην τέχνη σας;

Κάθε απώλεια, πένθος ψυχικό, τραύμα και δοκιμασία, πρέπει να μεταπλάθεται και να μεταμορφώνεται όπως έλεγε ο Άγιος Πορφύριος. Πίσω από κάθε δυναμική και δημιουργική στιγμή της ζωή μας εκκρεμεί μια βαθιά ανάγκη. Αυτή μας ωθεί στη δημιουργία. Νομίζω ότι κάθε ένας που εκτίθεται δημόσια μέσα από μια τέχνη στην ουσία «εξομολογείται» ψυχικές ιστορίες. Οδηγείται από μια βαθιά ανάγκη να το πράξει. Δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Οι εσωτερικές αιμορροούσες κραυγές του ζητούν να πάρουν μορφή. Εγώ τους δίνω μορφή μέσα από λέξεις, συλλαβές και προτάσεις. Είναι ο δικός μου τρόπος προσευχής.

Και το γύρω περιβάλλον σας στενότερο ή ευρύτερο; Ποιο ρόλο έπαιξε ή διαδραματίζει; 

Σημαντικό. Δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς γη και πατρίδα. Η γη που πατάμε, ο χώρος μας, οι ρίζες μας, είναι η ψυχική ανάγκη ορίων. Χρειάζεσαι μια γη για να φτάσεις στον ουρανό.

Αγαπημένο άκουσμα;

Δε μένω ποτέ σε ένα, σε κάτι συγκεκριμένο. Ανάλογα την εποχή και την ψυχική φάση που βρίσκομαι αγαπώ πολλά. Το σίγουρο είναι ότι η μουσική καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου.

Αγαπημένη εικόνα;

Ο Χριστός στο κήπο της Γεσθημανή την ώρα της αγωνίας του. Ήταν η ώρα που έλαμψε.

Αν δεν αναπνέατε με οξυγόνο, τι θα σας έδινε ζωή;

Το γράψιμο και η προσευχή.

Αν έπρεπε να στερηθείτε κάτι που αγαπάτε πολύ τι θα ήταν αυτό;

Τίποτα. Όλα, τα πάντα καλά και κακά είμαστε εμείς. Διαχείριση χρειάζεται όχι άρνηση.

Αγαπημένο: Όνομα; Λουλούδι; Γεύση; Μυρωδιά;

Το όνομα του Χριστού. Έχει απίστευτη γλύκα.

Ένας κακός εφιάλτης;

Να μην μπορώ να αγαπώ…

Ένας επόμενος στόχος στη ζωή σας, στην πορεία σας;

Τίποτα το φοβερό. Να μπορώ να γράψω και να ομιλώ. Προσπαθώ να μάθω την τέχνη της εμπιστοσύνης στη ροή της πρόνοιας του Θεού. Δε μου αρέσουν τα προγράμματα. Προσπαθώ να είμαι ο εαυτός μου, να δουλεύω και έπειτα ότι φέρει ο Θεός.

Σας δίνω πέντε λέξεις, σας παρακαλώ κάντε μου ένα μικροδιήγημα σε 43 ακριβώς λέξεις, αυτοβιογραφικό ή μη: θεός, μονοπάτι, αμφισβήτηση, σιωπή και ήχος.

Ήταν εδώ και ώρα βυθισμένος στην σιωπή. «Το βλέπεις αυτό το μονοπάτι μου είπε;». «Ναι, το βλέπω». «Δεν το περπάτησα ποτέ… Πήγα από τους έτοιμους δρόμους, που είχαν ανοίξει ο άλλοι. Δεν ήταν όμως ο δικός μου. Ο Θεός ξέρεις δεν μας «αγαπάει» όλους, αλλά τον καθένα ξεχωριστά. Μας φτιάχνει ένα ολότελα δικό μας μονοπάτι για να πάμε κοντά του. Όμως εμείς τον αμφισβητούμε. Ξέρεις πως;». «Πως» του απάντησα. «Με το να αρνούμαστε τον ήχο των δικών μας βημάτων ακολουθώντας των ξένων… »

 
 

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα