Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
Ζήσης Παπαϊωάννου, απαντάει στις 11+1 ερωτήσεις του Διονύση Λεϊμονή
Διαφ.

Γράφει: Διονύσης Λεϊμονής

Ο Ζήσης Παπαϊωάννου κατάγεται από την Καλαμπάκα. Είναι απόφοιτος της Σχολής του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν» με Δίπλωμα του Υπ. Πολιτισμού και καθηγητής Υποκριτικής Τέχνης. Συνέχισε με μετεκπαιδεύσεις στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων και στη Μοντέρνα Τέχνη στη Σχολή της Μοma ανακτώντας το παρελθόν της ανθρωπότητας και αποθήκευση της Παγκόσμιας Κληρονομιάς Sapienza.

Παρακολούθησε Σεμινάρια στην Ελλάδα με θέμα το Παιδί και στις Σύγχρονες Προσεγγίσεις στην Προσχολική Αγωγή. Ακολούθησε η Πρακτική του στον Κινηματογράφο του Χολιγουντιανού σκηνοθέτη Jeremiah Comey το 2007. Είμαι απόφοιτος της Σχολής Μαριονέτας, Κατασκευής και Εμψύχωσης Κούκλας.

Έχει εργαστεί στο Θέατρο σε 4 σήριαλ στην τηλεόραση και σε 7 ταινίες Κινηματογραφικές σε Ελλάδα και εξωτερικό με την πιο πρόσφατη την "Ευτυχία". Έχει διδάξει Θέατρο στις Ακαδημίες πολιτών του Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο σε 16 πόλεις της Ελλάδος.

Περισσότερες πληροφορίες.

Ηθοποιός, καθηγητής Θεάτρου, επιχειρηματίας και τα τελευταία χρόνια συγγραφέας παιδικών βιβλίων... Ποιος από αυτούς τους «ρόλους» μπορεί να επισκιάζει τους άλλους ή συνυπάρχουν αρμονικά;

Και βέβαια αρμονικά, το καλό που τους θέλω. Διανύω μια φάση της ζωής μου που δεν με παίρνει να κάνω λάθη αλλά ούτε και ατασθαλίες. Αγαπώ αυτά που κάνω και αισιοδοξώ για το καλύτερο…Πρόσφατα ασχολήθηκα με μεράκι και αγάπη με το τουριστικό μου κατάλυμα στη Καλαμπάκα διαμορφώνοντάς το με πολλή τέχνη στο εσωτερικό του, με πολλά βιβλία και μεταφρασμένα, λογοτεχνικές προσεγγίσεις στα αγγλικά, ώστε να τα διαβάζουν όλοι. Τους βλέπω από τη βεράντα του The balcony of Meteora The center of Kalabaka και χαίρομαι που τα ξεφυλλίζουν με θέα τα Μετέωρα.Το κατάλυμα μου είναι ένα ζωντανό Μουσείο στο κέντρο της πόλης με τα παλιά αντικείμενα κειμήλια της γιαγιάς μου. Το κάθε ένα έχει τη δική του ιστορία. Το θέατρο, ο κινηματογράφος και η λογοτεχνία αλλά και ο λαϊκός πολιτισμός και η προώθησή του είναι όλη μου η ζωή

Κουβαλάμε τις αφηγήσεις και τις αναγνώσεις μας… Ποιο είναι το δικό σας «φορτίο»;

Οτιδήποτε καινοτόμο, πρωτοποριακό και επαναστατικό στην τέχνη. Παπαδιαμάντης, Σαίξπηρ, Ίψεν, Πικάσο, Κοέλιο, Καζαντζάκης, Ελύτης, Σεφέρης, Ρίτσος, Μπακούνιν, Μαρξ, Φρίντα Κάλο. Μου αρέσουν πάντα οι άνθρωποι που με την πένα και την τέχνη τους χάραξαν δρόμους σε εποχές δύσκολες προκαλώντας επανάσταση, κυρίως πνευματική, και έδωσαν τα φώτα στον κόσμο να πορευτεί σε νέους ορίζοντες σφραγίζοντας μια εποχή. Άνθρωποι με οξύνοια και ρηξικέλευθο πνεύμα, όπως αρμόζει στους ανθρώπους της τέχνης.

Πώς αυτό μεταπλάθεται αξιοποιείται, εντοπίζεται στην τέχνη σας;

Όσα ακούσαμε, είδαμε, διαβάσαμε αξιοποιούνται ασυνείδητα στην τέχνη/τέχνες που υπηρετούμε. Ασχολήθηκα με τη συγγραφή του παιδικού βιβλίου, ακριβώς γιατί τα μυαλά των παιδιών και οι ψυχές τους είναι πιο αθώα και αγνά σε σχέση με των ενηλίκων. Είναι το μέλλον του κόσμου τούτου και πρέπει η πνευματική τους τροφή να είναι τέτοια ποιοτικά, ώστε να "παρασύρει" καλλιτεχνικά , δημιουργικά, " επαναστατικά" μήπως κι αλλάξουν κάποτε τον ρου της ιστορίας οικοδομώντας ένα μέλλον πιο αισιόδοξο, πιο δημιουργικό, πιο «ανήσυχο». Τα παιδιά είναι ο θεμέλιος λίθος του αύριο και πρέπει να είναι εξοικειωμένα με οτιδήποτε ποιοτικό. Ας "γρατσουνίσουμε" το μυαλουδάκι τους και όχι τις ψυχές τους, αν θέλουμε να αφήσουμε παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Ας τους δώσουμε την ευκαιρία να αναζητήσουν, να ψάξουν να μάθουν, να διαβάσουν πέρα από τα εξωσχολικά βιβλία. Η εποχή είναι δύσκολη και για τα ίδια τα παιδιά. Ωστόσο η συναναστροφή μου μαζί τους , μέσα από τις παρουσιάσεις των βιβλίων μου, συνεχώς μου δείχνει πόσο πολύ καλά κάνω και ασχολούμαι με το παιδικό βιβλίο. Οι απορίες και οι απαντήσεις τους πολύ συχνά με εκπλήσσουν και από αυτή την επαφή μας τροφοδοτούμαι ψυχικά για να συνεχίζω…

Και το γύρω περιβάλλον σας στενότερο ή ευρύτερο; Ποιο ρόλο έπαιξε η διαδραματίζει;

Σίγουρα πολύ σημαντικό. Τα ερεθίσματα δε σταματάνε από όπου κι αν προέρχονται. Άλλοτε θετικά άλλοτε αρνητικά, άλλοτε ευχάριστα άλλοτε με " δημιουργική διαφωνία" και εποικοδομητική συζήτηση, όλα συμβάλλουν στο έργο μου, γιατί και ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός σε χαρακτήρα και ποιότητα. Κάτι σου διδάσκουν όλοι και όλοι χρειάζονται στη ζωή. Το τι κρατά ο καθένας μας από το περιβάλλον του εξαρτάται από το πώς διαχειρίζεται και αξιοποιεί στα μετέπειτα βήματά του τα μηνύματα και μαθήματα που λαμβάνει.

Αγαπημένο άκουσμα (ιστορία-τραγούδι-φράση);

Να τον αγαπάς τον εαυτό σου.

Να τον πηγαίνεις βόλτα, να του αγοράζεις όμορφα ρούχα και εμπνευσμένα βιβλία, να του μιλάς όμορφα να τον πηγαίνεις ταξίδια, να τον θρέφεις σωστά. Κι όταν επιτέλους τον αγαπήσεις πραγματικά, θα μάθεις να απαιτείς κοντά του μόνο ανθρώπους που θα θρέφουν και την ψυχή σου. Τίποτα λιγότερο απ' αυτό(Γιάννης Ρίτσος)

Αγαπημένη εικόνα;

Μα, της μητέρας μου φυσικά!!!

Αν δεν αναπνέατε με οξυγόνο, τι θα σας έδινε ζωή;

Το ξεφύλλισμα του βιβλίου. Αυτή η μυρωδιά που δεν αγοράζεται, παρά μονάχα νιώθεται…

Αν έπρεπε να στερηθείτε κάτι που αγαπάτε πολύ τι θα ήταν αυτό;

ΌΧΙ δεν θέλω να το νιώσω.. Είμαι πολύ εύθραυστος και πληγώνομαι εύκολα...

Αγαπημένο: όνομα; Λουλούδι; Γεύση; Μυρωδιά;

Όνομα: Φρίντα Κάλο.
Γεύση: η ζωή η ίδια.
Λουλούδι: οι Κάκτοι.
Μυρωδιά: το χαρτί του βιβλίου.

Ένας κακός εφιάλτης;

Να πάψω να γράφω, να ερμηνεύω και να παίζω στο Cinema.

Ένας επόμενος στόχος στη ζωή σας, στην πορεία σας;

Να παραμείνω στο Cinema κάνοντας ταινίες που τόσο λατρεύω και ονειρεύομαι, να φτιάξω και το έχω βάλει ως στόχο, ένα συγκρότημα από σπιτάκια για τους πελάτες μου στα Μετέωρα..Ενας ονειρικός χώρος μέσα στα δέντρα με θέα τους πέτρινους βράχους των Μετεώρων…

Σας δίνω πέντε λέξεις, σας παρακαλώ κάντε μου ένα μικροδιήγημα σε 43 ακριβώς λέξεις, αυτοβιογραφικό ή μη: ψυχή, ταξίδι, ψίθυρος μετέωρος και σχέδιο.

Ψυχή μου μ' ακούς;

Ψυχή μου εσύ, μένω μετέωρος σε κάθε μου ταξίδι δίχως να σε έχω δίπλα μου.

Αδημονώ να σε έχω κοντά μου.

Ακούω τον ψίθυρο της Ψυχής μου φτάνοντας ως την άκρη του μυαλού μου μένα μόνο σχέδιο, να σε αποκτήσω

Σας ευχαριστώ.

 
 
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα