Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
«Η κληρονομιά» του Σπύρου Πετρουλάκη, στην Κατερίνη
Διαφ.

Γράφει: Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

Το απόγευμα της Παρασκευής 3 Νοέμβρη, στο Πνευματικό Κέντρο Εκάβη έγινε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του συγγραφέα Σπύρου Πετρουλάκη, «Η κληρονομιά», από τις εκδόσεις Μίνωας. Τη διοργάνωση της παρουσίασης είχε το βιβλιοπωλείο Public Κατερίνης ενώ το Εργαστήρι Κρητικής Παράδοσης «Το Ξαθέρι», συμμετείχε στην εκδήλωση, όπως σε όλες τις διοργανώσεις των παρουσιάσεων των βιβλίων του Πετρουλάκη μέχρι σήμερα, αφού ο συγγραφέας είναι φίλος του συλλόγου. Ένας δραστήριος σύλλογος της πόλης που συμμετέχει ενεργά με πολιτισμικά δρώμενα, συνεχίζοντας την κρητική παράδοση και κουλτούρα.

Την έναρξη της παρουσίασης έκανε ο εκπρόσωπος του Public, ο οποίος ευχαρίστησε τον συγγραφέα για τη συνεργασία, ενώ ακολούθησε ο Πρόεδρος του συλλόγου κ. Μιχάλης Δουλγεράκης, ο οποίος είναι προσωπικός φίλος του συγγραφέα και τόνισε την πολύπλευρη προσωπικότητα του Σπύρου Πετρουλάκη. Αλλά και ευχήθηκε να γίνει κι αυτό σήριαλ στην τηλεόραση, όπως ο «Σασμός» και το «Ναυάγιο» που γνωρίζουν ήδη επιτυχία. Την εκδήλωση «έντυσε» μουσικά η παιδική χορωδία του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου Πλάτων με την καθοδήγηση του μαέστρου Κώστα Σάκκουλα, η οποία χειροκροτήθηκε από το αναγνωστικό κοινό.

Τον λόγο πήρε η κ. Μίνα Στρίμπα, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πιερίας, η οποία μίλησε με θαυμασμό για το βιβλίο, αλλά και για την υπόθεση αφού μιλά για μια δίκη που είναι το αντικείμενο της και το γνωρίζει πολύ καλά. Μίλησε για τους προσεγμένους χαρακτήρες και την πλούσια πλοκή. Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η φιλόλογος και μέλος του συλλόγου Εύα Ανδρουλιδάκη, η οποία είπε μεταξύ άλλων: «Σημασία δεν έχουν οι φιλολογικές αναλύσεις, να αναφερθούμε στην πολυεπίπεδη αφήγηση που το χαρακτηρίζει ή τα εύστοχα λογοτεχνικά τεχνάσματα του ταλαντούχου μας συγγραφέα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι όπως και στα υπόλοιπα βιβλία του, οι ήρωες του είναι βαθύτατα «ανθρώπινοι», άτομα της διπλανής πόρτας ή –και ας μη γελιόμαστε- θα μπορούσαμε κάλλιστα να είμαστε εμείς οι ίδιοι. Για αυτό και αναρωτιόμαστε συνεχώς διαβάζοντάς το: «Εμείς τι θα κάναμε στη θέση του ήρωα;» Τι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε για τα άτομα που αγαπάμε, ειδικά αν κινδυνεύουν; Μπορούμε να παραβιάσουμε τα πιστεύω μας ή και να παρανομήσουμε για τους αγαπημένους μας;» .Και τελείωσε λέγοντας: «Στον αντίποδα πάλι, στην ταραγμένη Πελοπόννησο του 1935, ο Γιώργης αγωνίζεται, διεκδικεί τα δίκαια του, μαζί με τους άλλους σταφιδοπαραγωγούς απέναντι στην  κερδοσκοπία και την απληστία των μεγαλεμπόρων, απέναντι στην εξουσία των δυνατών που πάντα καταπιέζουν τους αδυνάτους. Βρίσκεται και αυτός μέσα στη δίνη των εξελίξεων, όχι μόνο των ιστορικών αλλά και αυτών που θα αλλάξουν τον ρου της δικής του, προσωπικής ιστορίας….. Κλείνοντας, θα ήθελα ο Σπύρος να μου επιτρέψει μια παρομοίωση για αυτόν. Αρκετές φορές μέσα από τα βιβλία του, μου θυμίζει έναν αγγειοπλάστη. Παίρνει την  καθημερινότητα, τα ιστορικά γεγονότα, τα ανθρώπινα πάθη, τα θαυμαστά και μη της ζωής και τα μαλάσσει γερά, σφιχτά να γίνουν ένας ομοιογενής πηλός. Στη συνέχεια, ως έμπειρος τεχνίτης, τον τοποθετεί πάνω στον τροχό του και χρησιμοποιώντας όλη του την τέχνη, τον πλάθει στα δικά του αριστουργήματα. Γι’ αυτό, πιστεύω πως μας συγκινεί να διαβάζουμε τα βιβλία του Σπύρου Πετρουλάκη, για την τέχνη που βάζει πλάθοντας τα».

Την παρουσίαση έκλεισε ο ίδιος ο συγγραφέας που ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν στη διοργάνωση αλλά και το αναγνωστικό κοινό για την παρουσία του. Είπε μεταξύ άλλων πως εμπνεύστηκε την κληρονομιά, για το ιστορικό γεγονός του σταφιδικού ζητήματος που γύρω από αυτό δομήθηκε η πλοκή του βιβλίου. Αλλά και για τα κοινωνικά ζητήματα που υπάρχουν μέσα σ’ αυτό. Στο τέλος δέχτηκε την πρόσκληση του μαέστρου και τραγούδησε μαζί με το κοινό το «Γεια σου χαρά σου Βενετιά». Στο τέλος φωτογραφήθηκε και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του ενώ στην έξοδο, το κοινό γεύτηκε τα γλυκίσματα που είχε ετοιμάσει ο σύλλογος μαζί με τη ρακή, που δεν απουσιάζει από καμιά παρουσίαση του. Καλοτάξιδο να είναι.

 
 
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Πηγή δεδομένων βιβλίωνΧορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα