Γράφει: Παναγιώτης Σιδηρόπουλος
Παρουσίαση βιβλίου
Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021 - 7.00 μμ.
Αίθουσα Βιβλιοθήκης ΕΣΗΕΑ
Το βιβλίο «Δικά μου λόγια».
Η συγγραφέας Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ.
Οι εκδόσεις Athens Bookstore Publications.
Οι εκδόσεις Athens Bookstore Publications παρουσιάζουν την ελληνική έκδοση του βιβλίου της εμβληματικής Δικαστού Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, «Δικά μου λόγια», στην Αίθουσα της Βιβλιοθήκης ΕΣΗΕΑ.
Για το έργο και τη συγγραφέα μιλούν:
- Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ΑΠΘ
- Αντύπας Καρίπογλου, δικηγόρος
- Μαρία Αντωνιάδου, πρόεδρος ΕΣΗΕΑ
- Μαίη Ζαννή, συνιδρύτρια WOMEN ACT
Την εκδήλωση συντονίζει η Κατερίνα Παναγοπούλου, δημοσιογράφος του Mega Channel.
Έναν χρόνο μετά το θάνατό της, κυκλοφορεί, το βιβλίο Δικά μου Λόγια, της εμβληματικής Δικαστού Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ σε συνεργασία με τις Γουέντι Γουίλιαμς και Μαίρη Χάρτνετ, με πρόλογο για την Ελληνική Έκδοση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Πρόκειται για μία πνευματώδη, συναρπαστική, σοβαρή και παιγνιώδη ταυτόχρονα συλλογή κειμένων και ομιλιών από μια γυναίκα που άσκησε ισχυρή και μακρόχρονη επίδραση στο δίκαιο, τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων και τη λαϊκή κουλτούρα.
Στο βιβλίο Δικά μου Λόγια, η Δικαστής Γκίνσμπεργκ εκφράζει τις σκέψεις της για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την ισότητα των φύλων και τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης, ως την εβραϊκή ταυτότητα, το δίκαιο και τους δικηγόρους στην όπερα και την αξιοποίηση της συγκριτικής μελέτης ξένων δικαιικών συστημάτων για την ερμηνεία του συντάγματος των ΗΠΑ.
Σε όλη της τη ζωή, η Δικάστής Γκίνσμπεργκ υπήρξε πολύ παραγωγική συγγραφέας και ομιλήτρια. Η επιλογή των κειμένων του βιβλίου έχει γίνει από την ίδια και από τις επίσημες βιογράφους της, Μαίρη Χάρτνετ και Γουέντι Γ. Γουίλιαμς. Η Δικαστής Γκίνσμπεργκ έχει γράψει μία εισαγωγή για το βιβλίο, και οι Χάρτνετ και Γουίλιαμς εισαγωγές για κάθε κεφάλαιο, παρέχοντας το βιογραφικό πλαίσιο και σχόλια που προέρχονται από εκατοντάδες συνεντεύξεις που έχουν πάρει. Το βιβλίο είναι μία συναρπαστική ματιά στη ζωή μιας γυναίκας που έχει επηρεάσει όσο λίγες την αμερικανική κοινωνία αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ είχε αποκτήσει μυθική διάσταση πολύ πριν από τον θάνατό της. Βοηθούν σε αυτό βιογραφίες και ντοκιμαντέρ για τη ζωή της, γκράφιτι, εμπορικά είδη, ακόμη και τατουάζ με το πρόσωπό της – εκείνο μιας γιαγιάς άλλης εποχής, με κότσο και δαντελένιο γιακά. Πρόκειται όμως για μια γιαγιά διαφορετική από τις άλλες, που δεν διαβάζει παραμύθια αλλά πρωταγωνιστεί σε ένα παιδικό βιβλίο με τίτλο «Διαφωνώ» και έχει ένα μάγκικο ψευδώνυμο που παραπέμπει σε ράπερ του Μπρούκλιν.
Διαβάστε περισσότερα για την Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ στο άρθρο στης Καθημερινής.



































Πρόσκληση φίλων