Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
Κατερίνα Σχισμένου, μιλάει στον Μίλτο Γήτα
Διαφ.

Γράφει: Μίλτος Γήτας

Η Κατερίνα Σχισµένου γεννήθηκε στην Άρτα και μεγάλωσε στο Βερολίνο. Συνέχισε τις σπουδές της στην ψυχολογία, τη φιλοσοφία, την προσχολική αγωγή, τη γερμανική γλώσσα, καθώς και στην ειδική αγωγή. Για πολλά χρόνια ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία στον Τύπο και τα περιοδικά, και τα πολιτιστικά δρώμενα.

Η Ήπειρος, που είναι και η πατρίδα της την οποία υπεραγαπά, δίνει πάντοτε πλούσιο υλικό για την καλλιτεχνική ενασχόληση και έκφραση. Ταξιδεύει πολύ, βλέπει και ακούει ακόμα περισσότερο και προσπαθεί να κατανοήσει πολλές φορές αυτό που προσπερνιέται ή ακόμα δεν εντοπίζεται μέσω της ρωγμής και της ανίχνευσης.

Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Στοιχειωμένη Ήπειρος» από τις Εκδόσεις Πηγή. Με αφορμή αυτή την έκδοση συνομίλησε με τον ανταποκριτή του BOOKIA στην Ήπειρο, Μίλτο Γήτα!

Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή;

Νομίζω πως πάντοτε έγραφα, από τότε που αντιλήφθηκα τον κόσμο γύρω μου έγραφα. Έγραφα μέσα στο μυαλό μου, εγγραφόταν τα πάντα μέσα στην ψυχή μου και το βλέμμα μου συχνά χωρίς συνείδηση. Νομίζω πως απλώς πρέπει να υπάρξει μια “ευτυχής” συγκυρία για να αποτυπωθούν κάποια στιγμή και στο χαρτί και μια ακόμη “ευτυχέστερη” για να εκδοθούν και να δουν το φως της δημοσιότητας.

Πώς σας γεννήθηκε η ιδέα της συγγραφής ιστοριών, οι οποίες είναι βασισμένες στην  τοπική παράδοση;

Όταν η παράδοση είναι παρούσα και ζωντανή, όταν εξελίσσεται κάθε στιγμή ακόμη και μέσα στην καθημερινότητά σου πώς να μην την καταγράψεις. Πόσο μάλλον όταν αυτή η παράδοση αφορά την Ήπειρο, τη δική μας πατρίδα που διαθέτει όχι μόνο τεράστιο πλούτο αλλά και μια ιδιαίτερη δυναμική μιας και βρίσκεται παντού, από το έδαφος της Ηπείρου που πατάς έως τον αέρα που αναπνέεις. Οι ιστορίες είναι μπροστά μου, είναι οι εμπειρίες μου, είναι το βίωμά μου.

Πόσο καλά γνωρίζουν οι Ηπειρώτες την Ήπειρο;

Οι Ηπειρώτες αγαπούν ιδιαιτέρως την πατρίδα τους και την κουβαλάνε μαζί τους όπου κι αν πάνε, ακόμη κι αν αναγκαστούν να ξενιτευτούν, ακόμη κι αν πρέπει να την αφήσουν για πολλούς λόγους. Η αγάπη και ο πόθος αυτής της πατρίδας είναι μια μεγάλη γνώση, εξ΄ άλλου όταν αγαπάς και κουβαλάς κάτι τόσο έντονα μέσα σου το γνωρίζεις και θα το ανακαλύπτεις εκ νέου κάθε φορά.

Ποια από τις ιστορίες σας είναι ξεχωριστή για εσάς και γιατί;

Όλες μου οι ιστορίες  έχουν ένα ιδιαίτερο συγκινησιακό φορτίο και κρύβει πίσω τους μια αλήθεια ή και περισσότερες. Τις θεωρώ όλες ιδιαίτερες, γιατί ιδιαίτεροι ήταν οι άνθρωποι που μου τις εμπιστεύτηκαν, μοναδικοί αυτοί που έφυγαν και άφησαν πίσω τους ένα μικρό λιθαράκι, μια ψηφίδα για να το συνεχίσω από κει που έμεινε το ψηφιδωτό τους, από κει που η αδικία τους οδήγησε στο σκοτάδι, από κει που έπρεπε να αποδοθεί η Νέμεσις. Έτσι λειτουργούν σχεδόν όλες οι ιστορίες, Το πηγάδι, Τα χρυσά σκουλαρίκια, Η Λαμπρή, Ο Βασιλικός, Το Γεφύρι...

Και γιατί στοιχειωμένη Ήπειρος;

Γιατί η Ήπειρος είναι ένας στοιχειωμένος τόπος, ένας αρχαίος άπειρος τόπος με τόσο μεγάλη και συχνά τραγική έως αιματοβαμμένη ιστορία που δεν αρκεί μόνο να τη συνδέουμε με τις ομορφιές της και τα μνημεία της που είναι ιδιαίτερα πολλά, αλλά και από μια ιστορία που εκτείνεται πριν το βασιλιά Πύρρο, την Αμβρακία, τη Νικόπολη, τη δύναμη της Δωδώνης, το Σούλι, το Όρραον και φτάνει στις μέρες μας με τις αφηγήσεις πολλών Ηπειρωτών συγγραφέων, ερευνητών και ποιητών. Η Ήπειρος είναι η γέφυρα της Ανατολή στη Δύση, της Ασίας στην Ευρώπη και το αντίστροφο. Είναι γεμάτη μύθους και στοιχειά, που στοιχειώνουν και τους ανθρώπους της.

Μπροστά σε ανομολόγητα μυστικά ποια στάση κρατάτε;

Καταρχάς είναι ανομολόγητα, επομένως τα καταγράφεις προσεκτικά στον χώρο της σιωπής και αυτά από μόνα τους κάποια στιγμή αποκτούν υπόσταση. Είτε βυθίζονται για πάντα στη λίμνη της λήθης, είτε κάποιες φορές μπορεί ν' αναδυθούν για να βρουν το δικό τους δρόμο, π.χ. της δικαιοσύνης(οποιασδήποτε μορφής) αφού αποκαλυφθούν. Έχουν μεγάλο φορτίο και πολλές φορές προκαλούν τεράστιους τριγμούς και ανατροπές. Δείτε τα μυστικά π.χ. γυναικών και κοριτσιών ή παιδιών που αποκαλύφθηκαν τον τελευταίο καιρό και συνεχίζουν να έρχονται στο φως σε μία κοινωνία που προσπαθεί ακόμη να βρει την όποια ισορροπία της.

Πώς προέκυψε η ενασχόληση σας με την αρθρογραφία στον Τύπο;

Η εσωτερική μου ανάγκη να καταγράψω και κάποιες φορές να σχολιάσω τον χώρο και τόπο που ζω ίσως πάλι να κριτικάρω κάποια κακώς κείμενα  αλλά και να παρουσιάσω κάποια ρήγματα που μπορεί κάποιοι να τα βλέπουν και να τα εντοπίζουν. Εξάλλου είναι σημαντικές και οι γυναικείες φωνές στο χώρο που πιστεύω δεν είναι επαρκείς και θα έπρεπε να υπάρξουν και περισσότερες.

Θεωρείτε πως η καραντίνα έστρεψε τον κόσμο στο βιβλίο ή αυτό είναι μια επιφανειακή ανάγνωση των πραγμάτων;

Νομίζω πως του έδωσε τη δυνατότητα να διαχειριστεί το χρόνο του πολύ καλύτερα και να αναζητήσει ποιοτικά ερείσματα για να μπορέσει να επιβιώσει με τον εαυτό του και τους ελάχιστους γύρω του. Όσο μας στερούνται οι δρόμοι έξω μας, ο άνθρωπος θα τους αναζητά μέσα του και το βιβλίο πάντοτε θα τους προσφέρει τέτοιους δρόμους, μονοπάτια, λεωφόρους. Θέλω να ελπίζω πως η ανάγνωση γίνεται κάποια στιγμή διάβασμα και ίσως και να μπορεί να μετατραπεί σε αυτοκριτική και αυτογνωσία. Πόσο σημαντικό είναι να μπορείς να ζεις όσες ζωές περιέχουν τα βιβλία;

Τι σας έλειψε πιο πολύ εσάς τις μέρες της καραντίνας;

Μου έλειψαν πολύ τα ταξίδια, η κινητικότητα στον χώρο της Ηπείρου μιας και δεν μπορούσαμε να πάμε ούτε στον διπλανό νομό, να δω την αγαπημένη μου Ήπειρο σε όλο της το ελεύθερο μεγαλείο, μου έλειψε το αεροδρόμιο και ένα μεγάλο ταξίδι ανάσας, μου έλειψαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται μόνο μέσα σε κόσμο και με κόσμο. Μια κοινωνικότητα που χάθηκε για κάμποσο καιρό και ελπίζω όχι για πάντα.

Πόσο σας επηρεάζει η αρνητική και πόσο η θετική κριτική;

Η θετική είναι φυσικό να αρέσει στον καθένα μας γιατί σου επισημαίνει πως βρίσκεσαι σε έναν δρόμο λουλουδιασμένο, όπως και η αρνητική πως περπατάς στα αγκάθια. Εάν η θετική κριτική γίνεται για να σου χαϊδέψει τ' αυτιά μετατρέπεται σε κολακεία, εάν η αρνητική γίνεται καλοπροαίρετα για να διορθώσεις κάτι μετατρέπεται σε αυτοβελτίωση και αυτορύθμιση.

Αυτή την περίοδο γράφετε κάτι ή ασχολείστε κυρίως με την προώθηση του βιβλίου σας;

Δεν παύω να γράφω αλλά σε τέτοιες εποχές που λείπει η πραγματική μας σχέση με την κοινωνία και τα πρόσωπα και  η τεχνολογία έχει αντικαταστήσει τα πάντα η προώθηση του βιβλίου μου φαίνεται λίγο δυστοπική και άνιση. Ένα βιβλίο θέλει ζωή, κίνηση ελευθερία που είναι λίγο στενά αυτά τα δεδομένα σήμερα. 

Σε επόμενο βιβλίο σας θα ασχοληθείτε και πάλι με την Ήπειρο;

Νομίζω πως η Ήπειρος δεν πρόκειται ποτέ να βγει από μέσα μου γιατί πλέον αποτελεί μέρος της βαθύτερης δομής μου, πάντοτε θα γράφω για την Ήπειρο. Ήταν το παρελθόν μου, είναι το παρόν μου, θα είναι και το μέλλον μου. Είναι ο τόπος των παιδιών μου.

Ποια είναι τα επόμενα κοντινά σας σχέδια;

Τι σχέδια μπορεί να έχει κάποιος σε μια εποχή που δεν ξέρεις πώς θα είναι η επόμενη μέρα σου;  Το μόνο μου σχέδιο που επιδιώκω  είναι να διατηρώ όσο μπορώ την προσωπική μου ελευθερία και έκφραση γιατί τίποτε δεν είναι αυτονόητο και κατακτιέται κάθε μέρα εκ νέου.

Σας ευχαριστώ πολύ για το χώρο και το χρόνο σας και σας εύχομαι υγεία και κάθε επιτυχία.

 
 
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα