Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
BookiaTV!
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
Ηλίας Νικολακόπουλος, με τη βιογραφία του, «Ηλίας Ηλιού», στην Κατερίνη
Διαφ.

Το φωτορεπορτάζ.
Το βιβλίο «Ηλίας Ηλιού».
Ο συγγραφέας Ηλίας Νικολακόπουλος.
Οι εκδόσεις του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων.

Το απόγευμα της Παρασκευής, 30 Νοεμβρίου, στη γεμάτη αίθουσα της Αστικής Σχολής στη Κατερίνη, ο νεοσύστατος αλλά ελπιδοφόρος «Όμιλος για την ιστορία και τον πολιτισμό νομού Πιερίας», άνοιξε την αυλαία του με μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα «Γύρω από τις όψεις της μεταπολεμικής Κατερίνης της περιόδου 1950-1974».

ίας Νικολακόπουλος με τη βιογραφία του «Ηλίας Ηλιού» στην Κατερίνη

Ιδρυτικά μέλη αυτού του Ομίλου είναι ο Νίκος Δ. Βαρμάζης, Νικόλαος Γραίκος, Αντώνης Κάλφας, Σάκης Κουρουζίδης και Φοίβος Τσικλιάς με σκοπό να απλωθεί στην κοινωνία της Πιερίας με καταξιωμένα άλλα πρόσωπα που θα βοηθήσουν στους σκοπούς της.

H διοργάνωση της πρώτης ημερίδας σηματοδότησε όπως είπαν οι διοργανωτές «την έναρξη ενός κύκλου ομιλιών, συζητήσεων και παρεμβάσεων σε τομείς που ενδιαφέρουν τον σύγχρονο πολίτη και ενεργό μέλος του τόπου».

Σκοποί του συλλόγου είναι: Η ανάδειξη, καταγραφή και τεκμηρίωση των τοπικών ιστορικών και πολιτιστικών γεγονότων με βάση τις κατακτήσεις και τα εργαλεία της σύγχρονης ιστορικής επιστήμης καθώς και των κοινωνικών επιστημών. Ακόμη, η κατανόηση, η διάδοση, η προβολή και η διασύνδεση της Πιερικής, της τοπικής με την εθνική και ευρωπαϊκή ιστορία, η καλλιέργεια σχέσεων επικοινωνίας και συνεργασίας αφενός μεταξύ των μελών και φίλων του Συλλόγου και αφετέρου μεταξύ του συλλόγου συνολικά και άλλων συλλογικοτήτων ή οργανώσεων με παρεμφερείς σκοπούς και επιδιώξεις. Στα επείγοντα ενδιαφέροντα του συλλόγου εντάσσονται η διάσωση και η διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, ο διάλογος γύρω από την ανάπτυξη των ιδεών, των γραμμάτων και των τεχνών, ακόμη η παρέμβαση στα σύγχρονα ιστορικά και κοινωνικά ζητήματα (εθνικισμός, ευρωπαϊκή ταυτότητα, ξενοφοβία, ρατσισμός), καθώς και η εμπλοκή της εκπαιδευτικής κοινότητας στις δράσεις του συλλόγου μέσα από κοινές πρωτοβουλίες και συμπληρωματικές ενέργειες, όπου αυτό είναι δυνατό.

ίας Νικολακόπουλος με τη βιογραφία του «Ηλίας Ηλιού» στην Κατερίνη

Οι κ.κ. Βαρμάζης, Κάλφας και Γραίκος αφού μίλησαν για την Κατερίνη εκείνων των χρόνων, με άγνωστα για περισσότερους στοιχεία, για τα δύσκολα χρόνια της αγροτιάς, της μετανάστευσης, του κυνηγητού των στελεχών της ΕΔΑ, της Νεολαίας Λαμπράκη και του ΚΚΕ, τη θερμή υποδοχή του Ηλία Ηλιού στη πόλη καθώς και του Μίκη Θεοδωράκη, προσκάλεσαν τον προσκεκλημένο της πρώτης ημερίδας, τον καθηγητή της πολιτικής επικοινωνίας Ηλία Νικολακόπουλο να πάρει το λόγο.

Μετά από κάποια στατιστικά στοιχεία της πολιτικής ζωής της Πιερίας εκείνης της εποχής, παρουσίασε το βιβλίο του, βιογραφία του Ηλία Ηλιού, σε πρόλογο του Παύλου Σούρλα, που εκδόθηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Ελλήνων. Αντλώντας από ένα ευρύ φάσμα πρωτογενούς αρχειακού υλικού συνέθεσε μια «πολιτική βιογραφία», όπως τη χαρακτήρισε, η οποία δεν αρκέστηκε στην κοινοβουλευτική παρουσία του Ηλιού –όπου διέπρεψε με την ρητορική του δεινότητα, αλλά και στη στάση ζωής του.

Μέσα από αυτή, ο αναγνώστης θα διαβάσει για την υπέρβαση του Ηλία Ηλιού στον εμφυλιοπολεμικό διχασμό, που συχνά προκαλούσε διαφωνίες και το θυμό του κόμματος του οποίου υπήρξε, παράλληλα, στέλεχος, του ΚΚΕ. Ο συγγραφέας αφιερώνει αυτό το βιβλίο, ως εκπλήρωση μιας προσωπικής οφειλής αλλά και ένα χρέος στο γιο του Ηλία Ηλιού, Φίλιππο, πνευματικό του συνοδοιπόρο, υπηρετώντας τη διαχρονική παρακαταθήκη του ότι «στα δικαιώματα του πολίτη πρέπει να συμπεριλαμβάνεται το δικαίωμα του να γνωρίζει την ιστορία του».

ίας Νικολακόπουλος με τη βιογραφία του «Ηλίας Ηλιού» στην Κατερίνη

Το βιβλίο περιλαμβάνει έξι κεφάλαια. Ξεκινά από τη διαμόρφωση ενός προοδευτικού διανοούμενου στα νεανικά του χρόνια, από το ΕΑΜ στο ΚΚΕ, για την ανοδική πορεία της ΕΔΑ, για την Άνοιξη της δεκαετίας του 1960, τη Δικτατορία, και για την Ομαλότητα που άργησε να έρθει. Ακολουθεί ο επίλογος «Ηλίας Ηλιού, η ετερόδοξη Αριστερά», η βιβλιογραφία και το ευρετήριο.

Όπως είπε ο ίδιος ο συγγραφέας «επιχειρήθηκε μια πολυπρισματική προσέγγιση του Ηλία Ηλιού αναδεικνύοντας το πνευματικό και διανοητικό περιβάλλον στο οποίο ανατράφηκε και διαμορφώθηκε ο προοδευτικός διανοούμενος Ηλιού, από τα φοιτητικά του χρόνια στη Νομική και τους δημοτικιστές του Νουμά, μέχρι την εμπλοκή του με την τοπική πολιτική σκηνή στη Λήμνο και την υποψηφιότητά του, για πρώτη φορά το 1932, με το κόμμα του Παπαναστασίου.

ίας Νικολακόπουλος με τη βιογραφία του «Ηλίας Ηλιού» στην Κατερίνη

Στη βιογραφία αυτή, ο αναγνώστης θα διαβάσει για τη μεγάλη καμπή που υπήρξε για την πορεία του Ηλιού η ένταξή του στο ΕΑΜ, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, και η σταδιακή προσέγγισή του με το ΚΚΕ, στο οποίο θα ενταχθεί «τον καιρό που πολλοί φεύγανε», μετά τα Δεκεμβριανά. Μ’ αυτή τη βιογραφία, ο Ηλίας Νικολακόπουλος συνέβαλλε στην κάλυψη ενός μεγάλου ιστοριογραφικού κενού, καθώς, σε ό,τι αφορά ηγετικές προσωπικότητες της Αριστεράς, υπάρχει παντελής έλλειψη οποιασδήποτε απόπειρας επιστημονικής βιογραφικής προσέγγισης.

Στο τέλος της εκδήλωσης μίλησαν τρία στελέχη της Αριστεράς και της Νεολαίας Λαμπράκη, ο Στέργιος Κασαπίδης, ο Γιάννης Γρηγοριάδης και ο Ιάκωβος Παπαδόπουλος που θύμισαν στους παλαιότερους τα γεγονότα αλλά και γνώρισαν στους νεότερους το ζοφερό κλίμα της εποχής.

Θα ήθελα να κλείσω με μια φράση του τότε Προέδρου της Βουλής Γιάννη Αλευρά στον επικήδειο του Ηλία Ηλιού που περικλείει τη προσωπικότητα του: «Δεν είσαι ένας νικητής ήρωας, αλλά ένας ήρωας των νικημένων, των αδικημένων που υπερασπίστηκες πάντα με ήθος και αυτό άναψε την άσβεστη σου φλόγα».

Η ιστορική μνήμη πρέπει να μείνει άσβεστη και εύχομαι τον νεοσύστατο Όμιλο να πετύχει τους σκοπούς του.

 
 

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα