Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
Γιώργος Χρονάς, απαντάει στις 11+1 ερωτήσεις του Διονύση Λεϊμονή
Διαφ.

Γράφει: Διονύσης Λεϊμονής

Ο Γιώργος Χρονάς γεννήθηκε στον Πειραιά. Από το 1973, που εμφανίστηκε στα γράμματα, έχει εκδώσει είκοσι δύο (22) βιβλία με ποιήματα, πεζά, θέατρο. Κάνει ραδιόφωνο στο Τρίτο Πρόγραμμα. Και παλαιότερα στο Δεύτερο και Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Ποιήματά του και πεζά έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Εκατόν είκοσι (120) τραγούδια του έχουν μελοποιηθεί από Έλληνες συνθέτες.

Εκδίδει, από τον Φεβρουάριο του 1981, το περιοδικό "Οδός Πανός", τις ομώνυμες εκδόσεις, καθώς και τις "Εκδόσεις Σιγαρέτα" όπου έχουν εκδοθεί 490 βιβλία, έως τον Δεκέμβριο του 2014. Ήταν υπεύθυνος του ενθέτου "Βιβλιοθήκη-Καταφύγιο θηραμάτων", της "Ελευθεροτυπίας" κάθε Σάββατο (2009-2011). Πήρε το 2011 το Βραβείο Καβάφη. Τιμήθηκε από τον Δήμο Πειραιά, για την προσφορά του στα Ελληνικά Γράμματα, τo 2013. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα

Ιδρυτής και διευθυντής λογοτεχνικού περιοδικού, Οδός Πανός, από το 1981 ανελλιπώς, ποιητής, στιχουργός, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, τηλεοπτικός δημοσιογράφος βιβλίου (26 εκπομπές), συγγραφέας, θεατρικός συγγραφέας, εκδότης, ηθοποιός σε έργο του για τον Καβάφη… Ποιος από αυτούς τους «ρόλους» μπορεί να επισκιάζει τους άλλους ή συνυπάρχουν αρμονικά;

Κανείς. Όλα από την ποίηση ξεκινούν.

Κουβαλάμε τις αφηγήσεις και τις αναγνώσεις μας… Ποιος είναι το δικό σας «φορτίο»;

Είναι τα παιδικά μου χρόνια στον Πειραιά. Δρόμοι και ιστορίες και άνθρωποι που καθόρισαν την τέχνη και τη ζωή μου. Οι μουσικές που έφταναν στα αυτιά μου.

Πώς αυτό μεταπλάθεται, αξιοποιείται, εντοπίζεται στην τέχνη σας;

Με ποιήματα, πεζά, λόγο. Και με συντροφεύει σε όλο τον βίο μου που με οδήγησε στην τέχνη, στα χρόνια που ζω ανάμεσα στον κόσμο ή στη μοναξιά του σπιτιού μου.

Και το γύρω περιβάλλον σας στενότερο ή ευρύτερο; Ποιο ρόλο έπαιξε ή διαδραματίζει;

Νομίζω ότι άλλοτε είμαστε τραγωδία – με όσα ζήσαμε ή είδαμε. Κι άλλοτε χαρά για ό,τι περνάμε ζώντας σε τόση δυστυχία στον κόσμο – Αφρική, Ασία, Λατινική Αμερική κ.ά. – αλλά και δίπλα μας. Πίσω από τα φώτα.

Αγαπημένο άκουσμα (ιστορία- τραγούδι-φράση);

Τα ρεμπέτικα, ο Χατζιδάκις, ο Μαρκόπουλος, ο Μπαχ…

Αγαπημένη εικόνα;

Το θέατρο και το σινεμά που είδα και βλέπω όσο μπορώ.

Αν δεν αναπνέατε με οξυγόνο, τι θα σας έδινε ζωή;

Ο έρωτας, η ποίηση, η τέχνη που ξεχωρίζω. Ο ύπνος.

Αν έπρεπε να στερηθείτε κάτι που αγαπάτε πολύ τι θα ήταν αυτό;

Η υγεία, η χαρά να βλέπω το φως.

Αγαπημένο: Όνομα; Λουλούδι; Γεύση; Μυρωδιά;

Φώτης, Γαρύφαλλο, ψάρι, κολώνια, γιασεμί.

Ένας κακός εφιάλτης;

Ότι δεν ξύπνησα.

Ένας επόμενος στόχος στη ζωή σας, στην πορεία σας;

Υγεία και να ζήσω όσο γίνεται περισσότερα χρόνια. Για το περιοδικό μας, 189 τεύχη, και τα βιβλία μας που έφτασαν τα 800.

Σας δίνω πέντε λέξεις, σας παρακαλώ κάντε μου ένα μικροδιήγημα σε 43 ακριβώς λέξεις, αυτοβιογραφικό ή μη: στίχος, μάτια, έρωτας, φωνή και μέθη.

Δεν γράφω πια παρά μόνο για το Περιοδικό και τις Εκδόσεις μας. Έγραψα 27 βιβλία. Ας ηρεμήσω με το ταλέντο μου. Εν ύπνω να μένει. Για ξεκούραση. Σας Ευχαριστώ.

 
 
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα