Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
Ελευθέριος Πλουτάρχου, απαντάει στις 11+1 ερωτήσεις του Διονύση Λεϊμονή
Διαφ.

Γράφει: Διονύσης Λεϊμονής

Ο Ελευθέριος Πλουτάρχου (blog)είναι Κύπριος, κατέχει πτυχίο και μεταπτυχιακό στις Επιστήμες της Αγωγής και εργάζεται ως δάσκαλος στη Δημοτική Εκπαίδευση Κύπρου. Εξέδωσε με τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές την ποιητική συλλογή «Των στίχων πανσπερμία» (2021) και το  λογοτεχνικό βιβλίο γνώσεων «Δεκατέσσερις ημέρες στην Αρχαία Ελλάδα: ημερολόγιο από το ταξίδι του Λεωνίδα» (2021) και με τις Εκδόσεις Αρχύτας τις ποιητικές συλλογές «ΑΝΘΡΩΠΟΣ - Στοχασμοί και Αποχρώσεις - 180 Χαϊκού» (2021) και «Ελλήνων Μύθοι» (2022) για παιδιά (9+) και εφήβους και τη διηγηματική συλλογή «Μια ηλιαχτίδα ανατολής στη δύση» (2022), της σειράς λογοτεχνημάτων ΣΠΕΚ (Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου). Συμμετείχε επίσης με εννέα ποιήματά του στη συλλογική ποιητική ανθολογία «Ποιητών Σταχυολογήματα» (2022) των Εκδόσεων Διάνοια. Το 2022 κυκλοφόρησε σε μορφή audiobook – video book το βραβευμένο παραμύθι του «Η επανάσταση των Λέξεων του Καλού» από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.

Συμμετέχει ως εκπαιδευτικός και συγγραφέας σε δράσεις φιλαναγνωσίας. Έργα του έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες ποίησης, εφημερίδες και πολιτιστικά περιοδικά. Συνεργάζεται με την κυπριακή ημερήσια εφημερίδα «Αλήθεια», δημοσιεύοντας κείμενά του στη στήλη «Επιφυλλίδες – Πολιτισμός». Ποιήματα, δοκίμια και διηγήματά του έχουν διακριθεί με βραβεία και επαίνους σε πολλούς πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς. Είναι μέλος σε αρκετές λογοτεχνικές ενώσεις, συνδέσμους και ομίλους σε Κύπρο και Ελλάδα. Διατελεί Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου (2021) και Πολιτιστικός Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου στην Κύπρο (2022).

Εκπαιδευτικός, αρθρογράφος, ποιητής, συγγραφέας… Ποιος από όλους αυτούς τους «ρόλους» μπορεί να επισκιάζει τους άλλους ή συνυπάρχουν αρμονικά;

Ο βασικός μου ρόλος είναι αυτός του εκπαιδευτικού. Οι άλλοι ρόλοι - που σχετίζονται με τη συγγραφή και τα τελευταία χρόνια έχουν μπει αρκετά έντονα στη ζωή μου - συνυπάρχουν αρμονικά και λειτουργούν παράλληλα. Δεν τίθεται θέμα να επισκιάζει ο ρόλος του εκπαιδευτικού τους υπόλοιπους. Οι άλλοι πηγάζουν και τροφοδοτούνται από αυτόν αλλά επιστρέφουν σ’ αυτόν και τον ενισχύουν καθημερινά. Ως εκπαιδευτικός, λοιπόν, αρθρογραφώ για θέματα παιδείας και πολιτισμού, εμπνέομαι για να δημιουργώ ποιητικά ή πεζά έργα, διοργανώνω ή συμμετέχω σε λογοτεχνικές δράσεις και δραστηριοποιούμαι σε λογοτεχνικές ενώσεις και κύκλους.

Κουβαλάμε τις αφηγήσεις και τις αναγνώσεις μας… Ποιος είναι το δικό σας «φορτίο»;

Ως αναγνώστης δε θεωρώ πως με έχουν επηρεάσει συγκεκριμένα αναγνώσματα σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε να καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο σκέφτομαι και γράφω, γιατί διαβάζω οτιδήποτε, προσπαθώ να ασκώ κριτική σ’ αυτά που διαβάζω και να έχω πάντα δική μου ξεκάθαρη άποψη.  Ωστόσο, όπως έχω αναφέρει στην προηγούμενη μου απάντηση, κινητήρια δύναμη για παραγωγή συγγραφικού έργου, πρωτίστως, αποτελεί η ιδιότητά μου ως εκπαιδευτικός. Επομένως, το φορτίο που κουβαλώ περιλαμβάνει τις εμπειρίες μου σε σχέση με την εκπαίδευση αλλά και τα στοιχεία εκείνα που θεωρώ πως μπορώ μέσα από τα έργα μου να προσφέρω, τα οποία σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με αρχές, αξίες και προσεγγίσεις που θεωρώ σημαντικές. Συνάμα, αναπόφευκτα κουβαλώ μέσα μου, όπως κάθε άνθρωπος βιώματα, ιδέες και συναισθήματα, μα και συλλογικές σκέψεις, πεποιθήσεις, προβληματισμούς και αναμνήσεις, ως μέλος μιας κοινωνίας που φέρει στίγματα από το παρελθόν, ζει τον παρόν και οραματίζεται το μέλλον.  

Πώς αυτό μεταπλάθεται, αξιοποιείται, εντοπίζεται στην τέχνη σας;

Όλα όσα έχω αναφέρει προηγουμένως επιδρούν στο έργο μου. Αποτελούν πηγή άντλησης των θεμάτων που επιλέγω να ασχοληθώ τόσο στον ποιητικό όσο και στον πεζό λόγο και καθορίζουν τους προσανατολισμούς και τους στόχους μου μέσα από τη γραφή. Στην εξίσωση μπαίνει βεβαίως και το συναίσθημα, το οποίο θεωρώ πως χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό τα κείμενά μου.

Και το γύρω περιβάλλον σας στενότερο ή ευρύτερο; Ποιο ρόλο έπαιξε ή διαδραματίζει;

Συνυπάρχουμε σ’ ένα ανθρώπινο περιβάλλον, σε μια κοινωνία, σε μια πολιτεία και είναι λογικό να δεχόμαστε επιδράσεις. Επομένως, το στενό καθημερινό μου περιβάλλον, δηλαδή η οικογένεια, οι φίλοι, οι συνάδελφοι, τα παιδιά της τάξης μου επιδρούν στη λογοτεχνική μου πορεία, γιατί σχετίζονται με τις εμπειρίες μου. Επιδράσεις δέχομαι και από το ευρύτερο περιβάλλον της κοινωνία στην οποία ανήκω, γιατί ως μέλος της αφουγκράζομαι τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες της.

Αγαπημένο άκουσμα (ιστορία- τραγούδι-φράση);

Αγαπημένες ιστορίες: Όλες οι ιστορίες από τους μύθους του Αισώπου, γιατί είναι πολύ σοφές ως προς τα νοήματα και τα μηνύματά τους, τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους.

Αγαπημένο τραγούδι: «Όταν κοιτάς από ψηλά» (από το αεροπλάνο) με την ξεχωριστή φωνή του Κώστα Χατζή.

Αγαπημένη φράση: Από τον Σωκράτη το «ἓν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα».

Αγαπημένη εικόνα;

Αγαπημένη μου εικόνα είναι η εικόνα της θάλασσας πολύ νωρίς το πρωί, όταν ξημερώνει μια καινούρια μέρα, με τις πρώτες ηλιαχτίδες να φωτίζουν τη γη και να χρωματίζουν υπέροχα τον ουρανό και τη θάλασσα με αποχρώσεις του μπλε.

Αν δεν αναπνέατε με οξυγόνο, τι θα σας έδινε ζωή;

Θεωρώ πως η αγάπη είναι το πιο δυνατό συναίσθημα ανάμεσα στους ανθρώπους. Εξάλλου, σ’ αυτήν αναφέρεται ο Χριστός με την υπέρτατη εντολή «Αγαπάτε αλλήλους». Όπως χαρακτηριστικά έγραψα σ’ ένα από τα χαϊκού ποιήματά μου, «Μετράς οφειλές/που χρωστάς να πληρώσεις/μ' αγάπης χρέος». Το να προσφέρεις, λοιπόν, απλόχερα αγάπη σε γεμίζει με ικανοποίηση. Σίγουρα, καλά είναι να εισπράττεις κι αγάπη. Να είναι δηλαδή αμοιβαίο συναίσθημα. Επομένως, πιστεύω πως η αγάπη αποτελεί το πλέον απαραίτητο συστατικό ζωής.

Αν έπρεπε να στερηθείτε κάτι που αγαπάτε πολύ τι θα ήταν αυτό;

Προτιμώ να μη στερηθώ κάτι που αγαπώ πολύ. Τώρα αν αυτό που πρέπει να στερηθώ είναι υλικό δε θα ήθελα να στερηθώ τη θαλπωρή του σπιτιού μου και αν είναι έμβιο δε θα ήθελα να στερηθώ σίγουρα κάποιο μέλος της οικογένειάς μου.

Αγαπημένο: Όνομα; Λουλούδι; Γεύση; Μυρωδιά;

Να μου επιτρέψετε να αναφέρω δύο ονόματα αντί για ένα. Είναι τα ονόματα των δύο παιδιών μου, της Ελένης και του Ιωάννη.

Αγαπημένο λουλούδι είναι το τριαντάφυλλο, τόσο για την ομορφιά του όσο και για τον συμβολισμό του.

Αγαπημένη γεύση το ελληνικό σουβλάκι.

Αγαπημένη μυρωδιά το νοτισμένο χώμα απ’ τη βροχή.

Ένας κακός εφιάλτης;

Από μικρός έβλεπα στον ύπνο μου ως εφιάλτη τον εαυτό μου να πέφτει στο κενό, ακολουθώντας μια ατέρμονη πορεία, χωρίς να μπορώ να ελέγξω το σώμα και το μυαλό μου. Άρα με αφορμή αυτόν τον συγκεκριμένο εφιάλτη, θεωρώ πως εφιάλτης θα ήταν να βρεθεί κάποιος σε μια θέση που να μην μπορεί να έχει έλεγχο στον εαυτό του, σωματικά και πνευματικά και να νιώθει πως η πορεία της ζωής του σ’ αυτό τον κόσμο είναι χωρίς προσανατολισμό, χωρίς ελπίδα, χωρίς νόημα, δηλαδή μια βουτιά στο κενό.

Ένας επόμενος στόχος στη ζωή σας, στην πορεία σας;

Επόμενος στόχος στη συγγραφική μου πορεία είναι να γράψω ένα μυθιστόρημα. Στόχος ζωής σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο είναι ασφαλώς να μπορέσω να στηρίξω τα παιδιά μου σ’ όλους τους τομείς, ώστε να έχουν τα εφόδια να ζήσουν ευτυχισμένα.

Σας δίνω πέντε λέξεις, σας παρακαλώ κάντε μου ένα μικροδιήγημα σε 43 ακριβώς λέξεις (θα προτιμούσα αυτοβιογραφικό): μύθος, ακτίνα, σταθμός, χέρι, και χρώματα.

Σημαντικός σταθμός στη ζωή μου αποτέλεσε η ενασχόληση με τη συγγραφή. Παλιά θεωρούσα πως φαντάζει σαν μύθος το ν’ αλλάξεις ριζικά το κέντρο της σκέψης σου. Κατάλαβα, ωστόσο, ότι είναι στο χέρι σου να στολίσεις με υπέροχα χρώματα αγάπης την κάθε ακτίνα του.

Ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή τη συνέντευξη.

 
 
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Πηγή δεδομένων βιβλίωνΧορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα