Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
Πάνος Τουρλής, απαντάει στις 11+1 ερωτήσεις του Διονύση Λεϊμονή
Διαφ.

Γράφει: Διονύσης Λεϊμονής

Ο Πάνος Τουρλής εργάζεται ως βιβλιοθηκονόμος στο ΜΙΕΤ-ΕΛΙΑ (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης-Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο) από το 2005 και στον ελεύθερο χρόνο του διαβάζει βιβλία και παρακολουθεί θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις. Έχει μιλήσει σε βιβλιοπαρουσιάσεις και βιβλιοθηκονομικά συνέδρια, έχει συμμετάσχει σε πολλές σχετικές εκδηλώσεις και καθημερινά παρακολουθεί όσο γίνεται πιο επισταμένως τις εξελίξεις στον χώρο του βιβλίου και της κριτικής.

Περισσότερα για τον Πάνο Τουρλή, στο προσωπικό του site υπάρχουν πάνω από 2.000 κριτικές για μυθιστορήματα κάθε είδους, παιδικά και ενηλίκων, ελληνικά και μεταφρασμένα, κοινωνικά, αστυνομικά, ιστορικά, τρόμου, ρομαντικά, ακόμη και παραμύθια και non-fiction, δοσμένα με τέτοιο τρόπο ώστε ο αναγνώστης να βρίσκει εύκολα αυτό που αναζητά ενώ τα θέματα στο τέλος των κειμένων οδηγούν σε σχετικά βιβλία, κάνοντας την αναζήτηση παιχνίδι!

Τα κείμενα αυτά ανεβαίνουν επίσης στη σελίδα του στο facebook και στο instagram, ενώ φιλοξενούνται και σε άλλα βιβλιοφιλικά sites, όπως https://tovivlio.net και το www.bookia.gr

Βιβλιοθηκονόμος, αρθρογράφος, κριτικός βιβλίων… Ποιος από όλους αυτούς τους «ρόλους» μπορεί να επισκιάζει τους άλλους ή συνυπάρχουν αρμονικά;

Συνυπάρχουν αρμονικά γιατί το αντικείμενο απασχόλησης και ενδιαφέροντος είναι το βιβλίο. Θα έλεγα επίσης ότι αλληλοσυμπληρώνονται, μιας και ο στόχος είναι η εξυπηρέτηση του αναγνώστη, είτε είναι ερευνητής που ψάχνει υλικό για διατριβή ή ομιλία είτε είναι βιβλιόφιλος που αναζητά τον επόμενο αγαπημένο του τίτλο. Το επάγγελμά μου με έχει βοηθήσει στη μεθόδευση της σκέψης που παραθέτω και του υλικού που έχω στην κατοχή μου.

Κουβαλάμε τις αφηγήσεις και τις αναγνώσεις μας… Ποιο είναι το δικό σας «φορτίο»;

Πάντα θα κουβαλάω τα διδάγματα του Μενέλαου Λουντέμη, τον οποίο διάβασα στο γυμνάσιο και η σκέψη του, η γραφή του, τα διδάγματά του, οι χαρακτήρες και οι ζωές τους με κλόνισαν και αποτελούν σημείο αναφοράς και καταφυγής ξανά και ξανά.

Πώς αυτό μεταπλάθεται, αξιοποιείται, εντοπίζεται στην τέχνη σας;

Είμαι ένας άνθρωπος με συγκεκριμένα βιώματα και αρχές που δε σταματούν να επηρεάζουν και να επηρεάζονται αλλά ο πυρήνας παραμένει ίδιος. Έτσι λοιπόν έχω συγκεκριμένη ματιά απέναντι σε πρόσωπα, καταστάσεις, κείμενα, είμαι πρόθυμος όμως να με αλλάζουν, τα αφήνω να με συμπληρώνουν και να με βελτιώνουν ή να μου δείχνουν περιστάσεις και συνθήκες που δε μου ταιριάζουν ώστε να τις αποφεύγω. Κάθε φορά κάνω κι ένα διαφορετικό ταξίδι χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες ώστε να το απολαύσω περισσότερο και να μην κλείνομαι σε στεγανά που θα περιορίσουν το εύρος της κριτικής μου ικανότητας. Ένα ιστορικό μυθιστόρημα θα με μάθει πράγματα,  ένα ρομαντικό θα μου ξυπνήσει αισθήματα, ένα κοινωνικό θα μου συστήσει ανθρώπους και καταστάσεις πρωτόγνωρα ή και οικεία, ένα αστυνομικό θα με ξεκουράσει ή θα με βάλει να στύψω το μυαλό μου για να βρω τη λύση, ένα παραμύθι θα με ξεκουράσει. Όλα όμως θα μου δώσουν μια νέα οπτική, θα μου γεννήσουν πρωτόγνωρα αισθήματα και θα με βοηθήσουν να εμπλουτίσω με αυτά τα κείμενά μου.

Και το γύρω περιβάλλον σας στενότερο ή ευρύτερο; Ποιο ρόλο έπαιξε ή διαδραματίζει;

Φίλοι και συγγενείς, συνάδελφοι και γνωστοί είναι άκρως απαραίτητοι στη ζωή όλων μας. Καλό το διάβασμα και η συνακόλουθη απομόνωση, όμως ο χαρακτήρας μας σφυρηλατείται με συναναστροφές και παρέα. Συζητάμε για πολλά πράγματα, νιώθουμε, βιώνουμε, επηρεαζόμαστε από διάφορες και διαφορετικές περιστάσεις, συζητάμε, γελάμε, κλαίμε, κάποιες φορές θα μιλήσουμε και για βιβλία.

Αγαπημένο άκουσμα (ιστορία-τραγούδι-φράση);

Υπάρχουν πολλά και αντιστοιχούν σε κάθε φάση που θα περνάω. Δεν έχω έναν σταθερό οδηγό πορείας στη ζωή μου, ξεκλέβω λέξεις, φράσεις, συναισθήματα από δω κι από κει που μου δίνουν την απαραίτητη ώθηση για το επόμενο βήμα, που με βοηθάνε να γίνω μακροπρόθεσμα καλύτερος άνθρωπος.

Αγαπημένη εικόνα;

Το χαμόγελο αγαπημένου προσώπου που σημαίνει πολλά για μένα.

Αν δεν αναπνέατε με οξυγόνο, τι θα σας έδινε ζωή;

Η μυρωδιά των βιβλίων, όπως λέει κι ο Carlos Ruiz Zafón.

Αν έπρεπε να στερηθείτε κάτι που αγαπάτε πολύ τι θα ήταν αυτό;

Θα έκανα τα πάντα για να μη φτάσω σε τέτοιο σημείο, μιας και ό,τι αγαπώ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μου και δε ζω χωρίς αυτό. Αν έχανα όμως τον έλεγχο θα προτιμούσα να στερηθώ κάτι που θα είναι απαραίτητο και πολύτιμο για όποιον αγαπώ.

Αγαπημένο: Όνομα; Λουλούδι; Γεύση; Μυρωδιά;

Το όνομα που θα συνδυαστεί με μια τρυφερή κίνηση, το λουλούδι που θα ξυπνήσει τις πιο έντονες αναμνήσεις μου, η γεύση που θα καλύψει την ξηρασία στη ζωή μου και η μυρωδιά που θα με συντροφεύει τα βράδια της μοναξιάς μου θα είναι και τα πιο αγαπημένα μου.

Ένας κακός εφιάλτης;

Ένας κόσμος χωρίς βιβλία ή ένας κόσμος που θα εκμεταλλευτεί τα βιβλία για να χειραγωγήσει τις ψυχές και το μυαλό των ανθρώπων.

Ένας επόμενος στόχος στη ζωή σας, στην πορεία σας;

Να συνεχίσω να κοιμάμαι τα βράδια νιώθοντας πως δεν έχω βλάψει κανέναν.

Σας δίνω πέντε λέξεις, σας παρακαλώ κάντε μου ένα μικροδιήγημα σε 43 ακριβώς λέξεις (θα προτιμούσα αυτοβιογραφικό): σελίδα, σύννεφο, λιοντάρι, άνεμος και ιστορία.

Μια φορά κι έναν καιρό, ένα λιοντάρι είπε στα μικρά του την ιστορία ενός ανθρώπου που διάβαζε πολλά βιβλία, που ζούσε μέσα από κάθε σελίδα που ξεψάχνιζε, σα να περπατούσε σε σύννεφο όσο γύρω φύσαγε άνεμος που σχημάτιζε την αληθινή ιστορία του κόσμου.

Σας ευχαριστώ.

 
 
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Πηγή δεδομένων βιβλίωνΧορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα