Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
Κώστας Αρώνης, το Εργαστήρι Εικαστικών Θεσσαλονίκης και Βέροιας
Διαφ.
Ολόκληρο το φωτορεπορτάζ σε άλμπουμ τού Facebook.
Ο συγγραφέας Κώστας Αρώνης.
Επικοινωνία με τον Κώστα Αρώνη.

Ο Κώστας Αρώνης συγκεντρώνει πολλαπλές ιδιότητες και όλες όμως σχετίζονται εμμέσως ή αμέσως με τις τέχνες. Είναι αρχιτέκτονας αλλά και εικαστικός. Είναι συγγραφέας αλλά και κομίστας. Είναι ζωγράφος αλλά και εικονογράφος. Και σε όλες τις τέχνες του έχει να επιδείξει σημαντικό και πλούσιο έργο.

Με το Bookia τον συνδέει η συγγραφική του δραστηριότητα και ως άνθρωπο τής λογοτεχνίας τον συναντήσαμε και είχαμε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση. Τι τίτλο θα έβαζα σε αυτή τη συζήτηση; Ίσως αυτό, «Όταν το ταλέντο συνδυάζεται με το μεράκι, αφήνει έντονο αποτύπωμα».

Κώστας Αρώνης, το εργαστήρι εικαστικών τής Θεσσαλονίκης

Τα τελευταία χρόνια έχει αφιερωθεί στο δημιουργικό εργαστήρι που έχει στήσει στη Βέροια και στη Θεσσαλονίκη. Μιας και κύρια πλέον αυτό το εργαστήρι χαρακτηρίζει την καλλιτεχνική του δραστηριότητα, μας μίλησε για το τι συμβαίνει σε αυτό και τι έχει επιτύχει έως τώρα.

Μάθαμε λοιπόν ότι το εργαστήρι της Βέροιας δημιουργήθηκε ως παράρτημα του εργαστηρίου τής Θεσσαλονίκης με την αφορμή μιας συνεργασίας που είχε ο Κώστας Αρώνης με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας. Στο πλαίσιο αυτής τής συνεργασίας, πραγματοποίησε δύο κύκλους σεμιναρίων στις εγκαταστάσεις της Βιβλιοθήκης την άνοιξη τού 2012.

«Η λεγόμενη πολιτιστική κρίση έχει να κάνει με την παραγωγή, όχι με την κατανάλωσή της!»

«Το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα ήταν από την αρχή πολύ μεγάλο», σημείωσε ο Κώστας στη συζήτηση που είχαμε, αποδεικνύοντας αυτό που σχολιάζουμε με κάθε ευκαιρία, το ότι η λεγόμενη πολιτιστική κρίση έχει να κάνει με την παραγωγή, όχι με την κατανάλωσή της!

Κώστας Αρώνης, το εργαστήρι εικαστικών τής Θεσσαλονίκης

Μετά το τέλος των σεμιναρίων, και λόγω τού ότι η ποιότητα των έργων που προέκυψαν ήταν εντυπωσιακή, αυτά εκτέθηκαν σε κεντρική γκαλερί της πόλης τής Βέροιας. Από αυτή τη συγκεκριμένη έκθεση αλλά και από άλλες δραστηριότητες που μας περιέγραψε παρακάτω, μας προμήθευσε ο ίδιος φωτογραφικό υλικό ώστε να αποκτήσουμε τη δική μας αίσθηση για τις δράσεις και τα έργα που δημιουργήθηκαν.

Κώστας Αρώνης, το εργαστήρι εικαστικών τής Θεσσαλονίκης

«Ο κόσμος της Βέροιας, που φάνηκε να έχει μια έντονη καλλιτεχνική ανησυχία γενικότερα, και ειδικότερα για τα εικαστικά, αξιολόγησε θετικά την ποιότητα της δουλειάς μας, αλλά και εκτίμησε την ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε ανάμεσα στους συμμετέχοντες στο εργαστήρι. Έτσι, εισπράξαμε έντονο ενδιαφέρον ακόμα περισσότερων για τη συμμετοχή τους σε παρόμοια προγράμματα. Σ’ αυτό το αυξημένο ενδιαφέρον και στην εμπιστοσύνη του κόσμου έπρεπε να ανταποκριθώ με την ίδρυση ενός νέου εργαστηρίου. Έπρεπε να πάρω μιαν απόφαση για ένα εγχείρημα κοπιώδες και επίπονο, καθότι δεν είναι εύκολο πράγμα να επεκτείνεις τις δραστηριότητες του εργαστηρίου σου και σε μια δεύτερη πόλη και να πρέπει να κατανείμεις τον χρόνο σου ανάμεσα στα δύο. Όμως, φάνηκε τελικά ότι, πραγματικά, η προσπάθεια άξιζε τον κόπο», μας είπε ο Κώστας, εξηγώντας το βασικό κίνητρο και περιγράφοντας το μέγεθος τής προσπάθειας που έπρεπε να καταβάλει.

Τον Ιανουάριο του 2013 δημιούργησε τμήμα Ελεύθερου Σχεδίου, τμήμα Ζωγραφικής με επαγγελματικές ξυλομπογιές και τμήμα Ακουαρέλας.

Το Σεπτέμβριο τής ίδιας χρονιάς λειτούργησε επιπλέον το τμήμα τού Ακρυλικού και το τμήμα των Τυπωμάτων με Χαρακτική σε Λινόλεουμ. Λειτούργησε επίσης και το τμήμα Ελεύθερου και Γραμμικού σχεδίου για τους υποψήφιους των Αρχιτεκτονικών Σχολών.

Κώστας Αρώνης, το εργαστήρι εικαστικών τής Θεσσαλονίκης

Παράλληλα όμως δημιουργήθηκε και η παιδική ζώνη. Σ’ αυτήν εφαρμόστηκε το πρωτότυπο πρόγραμμα «Σκηνική εικονογράφηση – ζωγραφικές σκηνογραφήσεις», ένα πρόγραμμα που είναι σύνθεση και επινόηση τού Κώστα Αρώνη, που «συνδυάζει την ζωγραφική και τις τρισδιάστατες κατασκευές», όπως μας την περιέγραψε χαρακτηριστικά.

Κώστας Αρώνης, το εργαστήρι εικαστικών τής Θεσσαλονίκης

Στην τέχνη όμως δεν υπάρχουν όρια, και το εργαστήρι συνεχώς αναπτύσσεται για να εξυπηρετήσει τις απαιτήσεις και την ερευνητική διάθεση των σπουδαστών του για ακόμη περισσότερες δημιουργικές προκλήσεις. Έτσι, φέτος ξεκινούν νέα τμήματα για προχωρημένους που είναι το τμήμα Πειραματισμού και Έρευνας των Υλικών, το τμήμα Γυμνού Μοντέλου και το τμήμα Δημιουργικής και Συνθετικής Φωτογραφίας.

Όμως, η τέχνη πρέπει να επιδεικνύεται! Οι μαθητές τού εργαστηρίου έλαβαν έως τώρα μέρος σε τέσσερις ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Βέροια, μία επίσης στη Βέροια ειδικά για τα παιδικά έργα, μια στη Θεσσαλονίκη και μια στην Ίμβρο!

Στην Ίμβρο; !!!

Κώστας Αρώνης, το εργαστήρι εικαστικών τής Θεσσαλονίκης

Δεν ήταν δυνατόν να μην ερευνήσουμε περισσότερο αυτή την ασυνήθιστη δραστηριότητα και ο εικαστικός μάς ενημέρωσε ότι το καλοκαίρι του 2014, μετά από πρόσκληση για συμμετοχή του τουρκικού δήμου, μια πολυμελής συμμετοχή 18 σπουδαστών τού εργαστηρίου υποστήριξε με έργα της την παρουσία τής χώρας μας στην έκθεση Ελληνοτουρκικής Φιλίας που πραγματοποιήθηκε στην Ίμβρο, όπου εισέπραξαν πολύ θερμή υποδοχή και απόλαυσαν φιλοξενία από τους τοπικούς δημοτικούς άρχοντες αλλά και από την Ιερά Μητρόπολη Ίμβρου και Τενέδου.

Κώστας Αρώνης, το εργαστήρι εικαστικών τής Θεσσαλονίκης

Δεν λείπουν όμως ούτε και οι εκπαιδευτικές καινοτομίες τού Κώστα Αρώνη. Μία από τις αγαπημένες δράσεις του εργαστηρίου είναι η ζωγραφική σε υπαίθριους χώρους. Έτσι και στην Ίμβρο, οι συμμετέχοντες μαθητές του ζωγράφισαν εικόνες από τα όμορφα, γραφικά σοκάκια του ελληνικού χωριού Άγιοι Θεόδωροι.

Κώστας Αρώνης, το εργαστήρι εικαστικών τής Θεσσαλονίκης

όπως συνηθίζουν να κάνουν και στην έδρας τους, τη Βέροια, ζωγραφίζοντας σε εκδρομές τα φυσικά τοπία, όπως το όμορφο δάσος του Ξερολίβαδου της Βέροιας.

Κώστας Αρώνης, το εργαστήρι εικαστικών τής Θεσσαλονίκης

«Τμήμα Προετοιμασίας για Αρχιτεκτονική», χμ! Καλά κατάλαβες αγαπητέ αναγνώστη. Ο Κώστας Αρώνης δημιούργησε και τέτοιο τμήμα για την καλύτερη προετοιμασία των υποψήφιων για πανεπιστημιακές αρχιτεκτονικές σχολές. «Το τμήμα έχει αποδώσει πολύ σημαντικά αποτελέσματα, μιας και όλοι οι μαθητές του έχουν περάσει στις Σχολές της επιθυμίας τους και μάλιστα οι περισσότεροι με πολύ καλές θέσεις εισαγωγής (2ος στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης, 9ος στην Αρχιτεκτονική Κρήτης, 3η στην Σχολή Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, 54ος στην Αρχιτεκτονική Θεσσαλονίκης)», μας ενημέρωσε ο Κώστας για τα αποτελέσματα τού τμήματος.

Τον περασμένο Μάιο (2015), πραγματοποιήθηκε έκθεση με τα έργα της περιόδου που πέρασε, στο μπαρ-γκαλερί ΜακόΖα στη Βέροια και απέσπασε πολύ επαινετικά σχόλια, ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση των σπουδαστών, «Ήταν ένα σημαντικό γεγονός στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης», μας είπε Κώστας Αρώνης.

Κώστας Αρώνης, το εργαστήρι εικαστικών τής Θεσσαλονίκης

Ο Κώστας Αρώνης, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπως και εγώ! Γνωριστήκαμε πολλά χρόνια μετά την μετακίνησή μου στην Αθήνα. Τα παράδοξα τής ζωής!

Σπούδασε Αρχιτεκτονική, στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Zει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη και στη Βέροια. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές και έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και κόμικς, στην Ελλάδα και Διεθνώς.

Συμμετείχε με το σκηνογραφικό του έργο στις BIENALLE της Θεσσαλονίκης και της Ρώμης, ενώ ως σκηνογράφος συνεργάζεται με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Έργα του έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ασχολείται και με εικονογραφήσεις για περιοδικά και βιβλία. Συνεργάστηκε με το Υπουργείο Παιδείας (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο), καθώς και με ιδιώτες Έλληνες και ξένους εκδότες.

Διετέλεσε επί οκτώ έτη Διευθυντής Ακαδημαϊκής Ποιότητας στη Σχολή ΑΚΤΟ Θεσσαλονίκης. Είναι μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (ΣKETBE). Εκπροσωπεί με έργα του την Ελλάδα στην πτέρυγα Βαλκάνιων καλλιτεχνών, στην Εθνική Πινακοθήκη της Σόφιας.

Έργα του εκτίθενται σε κρατικές, δημοτικές και ιδιωτικές συλλογές και στο διαδίκτυο. Tο 2001 εκδόθηκε το πρώτο και το 2005 το δεύτερό του βιβλίο με διηγήματα από τις εκδόσεις IANOΣ.

Το 2010 εκδόθηκε το τρίτο βιβλίο του από τις εκδόσεις ΓΡΑΦΗΜΑ.

 
 

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας
Κοινωνικά δίκτυα