Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
Μιχάλης Σκολιανός, μιλάει στην Λεύκη Σαραντινού για «Αδιέξοδο»
Διαφ.

Γράφει: Λεύκη Σαραντινού

O Μιχάλης Σκολιανός γεννήθηκε στο Μάντσεστερ του Κονέκτικατ, στις ΗΠΑ. Μεγάλωσε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στην Κοινωνιολογία του Δικαίου. Από τον Οκτώβριο του 2016 εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης - καθηγητής στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού στη Ν. Μηχανιώνα. Από τον Οκτώβριο του 2021 είναι επικεφαλής του προγράμματος της Νομικής στο Μητροπολιτικό Κολέγιο στη Θεσσαλονίκη. Η διδακτορική του διατριβή Εξελικτισμός και Σχετικισμός στο Δίκαιο. Διάλογος μεταξύ φυσικού και θετικού δικαίου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σάκκουλα (2016). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα huffingtonpost.gr. Έχει εκδώσει τις νουβέλες Μ (Σαιξπηρικόν 2016) και Στο κεφάλι μου (Βακχικόν 2021). Το μυθιστόρημά του Αδιέξοδο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη το 2018 και επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν. Γι αυτό του μυθιστόρημά του, το «Αδιέξοδο» μας μίλησε στο Bookia.

Ο Κώστας είναι ένας νεαρός απόφοιτος της Νομικής Σχολής με όνειρα και όρεξη για τη ζωή. Τι είναι αυτό που τον πηγαίνει πίσω τελικά; Για ποιον λόγο δεν είναι ευτυχισμένος και φτάνει σε αυτό το υπαρξιακό αδιέξοδο;

Οι κοινωνικό οικονομικές συνθήκες και γενικότερα το κοινωνικό περιβάλλον συνθλίβουν το άτομο και του δημιουργούν μια αίσθηση αδιεξόδου και κατ’ επέκταση ασφυξίας. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα που διατρέχει το βιβλίο:με άλλα λόγια πώς, δηλαδή, το περιβάλλον στο οποίο τυχαίνει να γεννηθούμε και να μεγαλώσουμε ορίζει και καθορίζει τη ζωή μας. Και αυτό ουσιαστικά είναι η μοίρα. Το περιβάλλον και οι συνθήκες μέσα στις οποίες γεννιέται ο κάθε άνθρωπος. Και όπως υποστήριζε και Καμύ ήρωας είναι αυτός που κατορθώνει να υπερβεί τη μοίρα του, όπως αυτή ορίστηκε παραπάνω. Με απασχολεί πολύ η σχέση του ατόμου με το περιβάλλον και πώς αυτό επικαθορίζει τη ζωή του. Είναι μια θεματική που σταθερά με απασχολεί και επανέρχομαι σε αυτή  στα βιβλία μου.

Στο βιβλίο σας παρουσιάζεται έναν εκπρόσωπο της δικηγορίας, τον κύριο Ανδρέα, με κάπως μελανά, είναι η αλήθεια, χρώματα. Πόσο κοντά στην αλήθεια είναι η εικόνα αυτή για τους μεγαλοδικηγόρους των μεγάλων αστικών κέντρων;

Το βιβλίο σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτοβιογραφία. Είναι όμως εμπνευσμένο από καταστάσεις και πρόσωπα οικεία σε εμένα. Δυστυχώς, όσο μπορώ να κρίνω με βάση τις προσωπικές μου εμπειρίες και βιώματα νομίζω ότι είναι αρκετά κοντά για μια σημαντική μερίδα πετυχημένων δικηγόρων.

Το πτυχίο από μία Νομική Σχολή θεωρούταν πάντοτε, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, μία από τις πρώτες επιλογές από άποψη επαγγελματικών προοπτικών. Δεν είναι πλέον έτσι στις μέρες μας; Μπορεί κάποιος άραγε να δικηγορεί «με τον σταυρό στο χέρι»;

Καλώς ή κακώς εξακολουθεί να θεωρείται έτσι. Ποτέ, όμως, δεν μπορούσε κάποιος να πετύχει στη δικηγορία, με την έννοια να κερδίζει πολλά χρήματα, «με τον σταυρό στο χέρι». Ούτε στο παρελθόν, ούτε στο παρόν, ούτε στο μέλλον. Και νομίζω αυτό έχει να κάνει με δύο πράγματα: πρώτον με τη φύση του επαγγέλματος. Κάθε δικηγόρος θέλει να διασφαλίσει τα συμφέροντα του εντολέα του, αυτός θεωρείται ο αυτοσκοπός του επαγγέλματος. Επομένως, προκειμένου να προστατεύσει το συμφέρον του πελάτη του μετέρχεται πολλές φορές μέσων, πρακτικών και μεθοδεύσεων που δεν είναι  θεμιτές. Και δεύτερον έχει να κάνει με έναν λόγο που δεν έχει να κάνει με το δικηγορικό επάγγελμα αυτό καθαυτό, αλλά με τη δομή του συστήματος στο οποίο ζούμε. Στο κεφαλαιοκρατικό σύστημα στο οποίο η παραγωγή κέρδους είναι η θεμέλιος λίθος και η βασική λειτουργία του είναι φυσικό επακόλουθο να δημιουργείται η αντίληψη ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Ειδικά στα ελεύθερα επαγγέλματα, στα οποία ο ανταγωνισμός είναι ακραίος.

Στο βιβλίο σας επιρρίπτεται ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της χώρας στους πολιτικούς. Θεωρείτε ότι η κοινωνία ως σύνολο δεν έχει ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση της χώρας; Και οι πολιτικοί, ως μέρος αυτής της παρακμασμένης και διεφθαρμένης κοινωνίας που στηλιτεύουμε, θα μπορούσαν, άραγε να φέρονται διαφορετικά;

Προφανώς, η κοινωνία έχει μερίδιο για τη σημερινή κατάσταση της χώρας, σημαντικό μάλιστα. Σε κάθε δημοκρατική κοινωνία οι πολίτες της έχουν σημαντική ευθύνη για την κατάστασή της. Οι πολιτικοί, όμως, ως φορείς εξουσίας έχουν εξ’ ορισμού μεγαλύτερο μερίδιο. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξισωθεί η ευθύνη των πολιτών με αυτή των πολιτικών. Εκ θέσεως οι πολιτικοί και όσοι στελεχώνουν το πολιτικό σύστημα έχουν πολύ μεγαλύτερη ευθύνη. Δεν είμαι θιασώτης της ρήσης «Μαζί τα φάγαμε».

Πιστεύετε ότι, ως μέλη της κοινωνίας, δεν μπορούμε να ζήσουμε ποτέ απόλυτα ελεύθεροι;

Σε μια πραγματικά δημοκρατική κοινωνία αυτός είναι ο αυτοσκοπός. Να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες και οι όροι ώστε να μπορεί ο κάθε άνθρωπος να ζήσει, στο μέτρο του εφικτού, τη ζωή του με τους δικούς του όρους. Αρχικά να μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται και σε απώτερο στάδιο, να αυτοπραγματώνεται.  Αυτή είναι η καρδιά της δημοκρατίας η ελευθερία. Χωρίς ελευθερία δημοκρατία δε νοείται. Είναι μία εκ των δύο συστατικών αρχών της. Η άλλη είναι η ισότητα.

Ποιες ήταν οι δικές σας εργασιακές εμπειρίες ως απόφοιτος Νομικής Σχολής; Ήταν παρόμοιες με εκείνες του ήρωά σας, του Κώστα;

Υπάρχουν αναλογίες. Όπως, προανέφερα το βιβλίο είναι εμπνευσμένο από γνώριμες και οικείες καταστάσεις.

Η σημερινή κατάσταση της Ελλάδας θα συνεχίσει να σας απασχολεί συγγραφικά και σε επόμενες δουλειές σας; Τι ακολουθεί μετά;

Όχι άμεσα. Με απασχολούν κοινωνικά θέματα τα οποία όμως δε συνδέονται μόνο με την Ελλάδα. Θα έλεγα ότι απασχολούν τον κόσμο, διεθνώς. Τουλάχιστον τις δυτικές κοινωνίες. Το επόμενο βιβλίο μου το οποίο θα κυκλοφορήσει και πάλι από τις εκδόσεις «Βακχικόν» πραγματεύεται τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και την αντίληψη που έχει η ίδια για αυτή. Πραγματεύεται την πατριαρχία στις γυναίκες.

Σας ευχαριστώ θερμά!

 
 
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα