Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
BookiaTV!
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
Πάνος Καπώνης, «Η Ύβρις»
Το φωτορεπορτάζ.
Το βιβλίο «Η Ύβρις».
Ο συγγραφέας Πάνος Καπώνης.
Οι Εκδόσεις Παρουσία.

Το Εκδόσεις Παρουσία παρουσίασαν στο Polis Art Cafe το μυθιστόρημα του Πάνου Καπώνη, «Η Ύβρις».

Πάνος Καπώνης, «Η Ύβρις», εκδόσεις Παρουσία

Για το βιβλίο μίλησαν:

Αποσπάσματα διάβασε η ηθοποιός Λουκία Πιστιόλα και το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Πάνος Σόμπολος, πρώην πρόεδρος ΕΣΗΕΑ.

Βασίλης Χατζηιακώβου, Πάνος Καπώνης, «Η Ύβρις», εκδόσεις Παρουσία

Ο εκδότης των Εκδόσεvn Παρουσία, κος Βασίλης Χατζηιακώβου καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και χαρακτήρισε ιδιαίτερη στιγμή αυτή την παρουσίαση διότι εκδίδει το πρώτο μυθιστόρημα ενός μεγάλου ποιητή. Μίλησε για το χώρο του Polis Art Cafe όπου εκεί συναντώνται όλοι όσοι αγαπούν τα γράμματα και το βιβλίο.

Ευχαρίστησε τον συγγραφέα κο Πάνο Καπώνη για αυτό το βιβλίο το οποίο «θα μπορούσε από οποιονδήποτε μεγάλο εκδοτικό οίκο», αν και, όπως είπε, «δεν υπάρχουν μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι, υπάρχουν μικροί εκδοτικοί που εκδίδουν μεγάλα έργα».

Πάνος Σόμπολος, Πάνος Καπώνης, «Η Ύβρις», εκδόσεις Παρουσία

Ο κος Πάνος Σόμπολος καλωσόρισε το κοινό στην αίθουσα και παρουσίασε το πάνελ. Στάθηκε περισσότερο στον ίδιο το συγγραφέα χαρακτηρίζοντάς τον «πολύπλευρο ταλέντο» και αναφέρθηκε στις σπουδές του, νομικά, οικονομικά, σκηνοθεσία... Μίλησε για την προσωπική του σχέση με το συγγραφέα, τη φιλία που τους δένει από τα μαθητικά τους χρόνια, το Γυμνάσιο στο Αγρίνιο.

«Συναρπαστικό» χαρακτήρισε το έργο το οποίο αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα, «Λέει πολλές αλήθειες για το πολιτικό σύστημα με ένα ελκυστικό, συναρπαστικό τρόπο».

Λουκία Πιστιόλα, Πάνος Καπώνης, «Η Ύβρις», εκδόσεις Παρουσία

Η ηθοποιός κα Λουκία Πιστιόλα διάβασε αποσπάσματα από το έργο, όπως έκανε και αργότερα ενδιάμεσα των ερωτήσεων.

Γιάννης Πανούσης, Πάνος Καπώνης, «Η Ύβρις», εκδόσεις Παρουσία

Ο καθηγητής κος Γιάννης Πανούσης ευχαρίστησε το συγγραφέα για την ευκαιρία να πει κάποιες σκέψεις για το βιβλίο και να «συζητήσουμε», όπως είπε, «όλοι μαζί για τις ενοχές μας». Το έργο συνδέει με έναν ευρηματικό τρόπο τις τρεις δυνάμεις, την εξουσία, το χρήμα και τον έρωτα.

«Μυθοπλαστικό ψηφιδωτό της μεταπολεμικής Ελλάδας», χαρακτήρισε το βιβλίο με βάση τα τρία σύνδρομα, «Ανομία, διαφθορά και πολιτική χωρίς ηθικά πλεονεκτήματα». Συνέχισε ο καθηγητής μιλώντας για την πορεία της μεταπολίτευσης και την ψυχοσύνθεση των ανθρώπων που ανέλαβαν την εξουσία, τη διαφθορά, το «όλα επιτρέπονται» για το κόμμα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα, «Το βιβλίο απέχει μία ανάσα από την πραγματικότητα».

Θεοδόσης Πυλαρινός, Πάνος Καπώνης, «Η Ύβρις», εκδόσεις Παρουσία

«Η Nemesis, η Θεία Δίκη, η απονομή της δικαιοσύνης, η δικαίωση των αδικηθέντων, αποτελεί την παραμυθία αυτού του έργου», είπε ο καθηγητής κος Θεοδόσης Πυλαρινός, «και αυτή τη δικαίωση αναζητά ο ήρωας, επί ματαίω όμως».

«Με την προσδοκία Αλλαγής, η σταδιακή καλλιέργεια της αλαζονείας είναι αυτό που οδήγησε στην ύβρι την οποία πλήρωσε το γνωστό θύμα, ένας ολόκληρος λαός», είπε ο συγγραφέας και μίλησε για την παρακμή της μεταπολίτευσης, την πολιτική διεκπεραίωση των επιγόνων.

Περισσότερο πολιτικό παρά ιστορικό χαρακτήρισε το έργο και μίλησε για τον τρόπο που η μυθιστορηματική πλευρά του αναδεικνύει τις ανθρώπινες αδυναμίες και λειτουργεί ως αντιστασιακό μήνυμα. «Είναι δυνατόν να έγιναν έτσι τα πράγματα» αναρωτιέται ο αναγνώστης και παρέπεμψε στο ίδιο ερώτημα για αυτά που έγιναν στη Μικρά Ασία.

Πάνος Καπώνης, «Η Ύβρις», εκδόσεις Παρουσία

Ο ίδιος ο συγγραφέας κος Πάνος Καπώνης εμφανώς συγκινημένος μίλησε για το έργο του ως ένα εκπαιδευτικό ταξίδι προς την αλήθεια, για λόγους παιδευτικούς, για να μπορέσει η λογοτεχνία να θεραπεύει τα λάθη της πολιτικής. «Το ερώτημα "ποιος είναι ο συγγραφέας;" πλανάται σε όλο το βιβλίο», είπε ο συγγραφέας και συμπλήρωσε, «είναι το αποτέλεσμα μίας αγάπης, η επιστροφή στην αρμονία».

«Πρέπει να είναι συνεχιστές της ελληνικής μας παιδείας, με την επιβράβευση των άριστων και όχι της μετριότητας» είπε ο συγγραφέας και συμπλήρωσε ότι κάποτε πρέπει να τελειώνουμε με αυτό το εθνικό κουτσομπολιό.

Ο συγγραφέας συνέχισε ευχαριστώντας όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση του έργου του, πριν και μετά τη συγγραφή του.

Πάνος Καπώνης, «Η Ύβρις», εκδόσεις Παρουσία

Μια χώρα που θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα από το 1981 μέχρι και αύριο. Μια οικονομική και πολιτική κρίση, που καθηλώνει έναν λαό σε αναγκαστική πτώχευση, κρίση που υπεισέρχεται βαθιά στη ζωή των πολιτών αυτής της χώρας.

Ηγέτες και κυβερνήσεις που δεν αγαπούν τη χώρα τους και εξυπηρετούν ξένα πανίσχυρα συμφέροντα.

Ο Μάρκος και η Μάρθα ενώνονται κάτω από μια καρμική επιταγή, μέσα από μυστικιστικές μυήσεις που τους οδηγούν σε μια κοινή πλέον ζωή αλλά και σε τολμηρές λύσεις, αφού καταφέρνουν να αποτοξινωθούν από την σάπια κοινωνική πραγματικότητα.

Σε όλη αυτή την πορεία, οι πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος, μέσα από σαθρές πολιτικές διαπλεκόμενες συμπεριφορές διαφθοράς κάποιων πολιτικών και άλλων σκοτεινών κέντρων, που προσπαθούσαν να αλώσουν έναν αρχέγονο πολιτισμό, αντισταθμίζουν την φθορά με την ομορφιά των φωτεινών αρχαίων ελληνικών τόπων. Η πίστη και η επαφή τους με κάποιους εξαγνισμένους ανθρώπους που έχουν στρέψει τα νώτα τους σε μια καταναλωτική αυτοκαταστροφική κοινωνία, τους οδηγούν σε επιλογές μιας ηθικής ζωής, μακριά από την "βουή" μιας κοινωνίας που καταρρέει.

O Πάνος Καπώνης είναι ένας από τους πρώτους χρονολογικά ποιητές της "Γενιάς του '70". Γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1947 στο Αγρίνιο. Σπούδασε οικονομικά και νομικά στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Αθηνών, καθώς και σκηνοθεσία. Γράφει και δημοσιεύει ποίηση από το 1966.

Οι πρώτες του ποιητικές συλλογές ήταν "Κοκτέιλ" (1972), "Μεταμορφώσεις του Ιερεμία" (San Francisco, 1977). Ποιήματα, διηγήματα και δοκίμια του έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, σε ανθολογίες και άλλα έντυπα. Από τους ιδρυτές, μαζί με τον ποιητή Ντίνο Σιώτη, και επί χρόνια γενικός γραμματέας του λογοτεχνικού σωματείου "Κοινωνία των Δεκάτων", υπήρξε μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού "(δε)κατα".

Από τους ιδρυτές, επίσης, της "Ένωσης Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών", διετέλεσε γενικός γραμματέας της. Είναι δικηγόρος Αθηνών. Έχει διδάξει Φαρμακευτικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Παράλληλα με τη λογοτεχνία έχει συγγράψει πέντε τόμους πανεπιστημιακών συγγραμμάτων Φαρμακευτικού Δικαίου.

 
 

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα